Wikipedija:Slogovni priročnik/Slike

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

To so osnovna navodila in smernice za uporabo slik v člankih Wikipedije z uporabo wikibesedila. Opisujejo dogovore o izbiri slik in možnosti njihovega prikaza v člankih. V angleščini je na voljo tudi tehnični dokument, ki podrobno opisuje skladnjo. Enaka skladnja se uporablja ne glede na to, ali je datoteka shranjena v Wikipediji ali v Wikimedijini zbirki (Wikimedia Commons).

Slike na večini spletnih strani so avtorsko zavarovane in jih ne smete prosto nalagati (glejte pravilo o avtorskih pravicah). Naložite sliko z največjo mogočo ločljivostjo, vendar naj bo velikost datoteke manjša od 1.000 megabajtov. Preden dodate sliko v članek, pojdite na opisno stran slike in se prepričajte, da je njen avtorskopravni položaj jasno naveden, po možnosti z eno od avtorskopravnih oznak za slike.

Nalaganje gradiva[uredi | uredi kodo]

Priporočamo, da slike, ki ste jih ustvarili sami in ste jih pripravljeni dati v prosto uporabo, raje naložite v Wikimedijino zbirko, saj se tam naložene slike lahko uporabljajo v vseh sorodnih projektih. Uporabite tamkajšnji obrazec ali tamkajšnjega čarovnika za nalaganje.

Upoštevajte, da Zbirka ne sprejema fotografij naslovnic knjig in podobnih del, objavljenih pod pogoji poštene uporabe, tudi če ste jih ustvarili sami.

Nalaganje[uredi | uredi kodo]

Pravico do nalaganja slik imajo t.i. »samodejno potrjeni uporabniki«. Uporabnik postane samodejno potrjen 10 dni po registraciji. Namen omejitve je preprečevanje vandalizma in nepremišljenega dodajanja slik, ki utegnejo kršiti avtorske pravice.

Pomembno: velika večina slik, ki jih najdete na internetu, ne dovoljuje objavljanja pod prosto licenco, zato jih ni dovoljeno naložiti v Wikipedijo. Če ste v dvomih, se obrnite na izkušenejše urejevalce na strani Wikipedija:Prošnje za administratorsko pomoč.

Na levi strani imate v razdelku »Pripomočki« povezavo Naloži datoteko. Odprite jo in sledite navodilom. Z gumbom »Brskaj ...« poiščite datoteko na vašem računalniku in jo potrdite. Ime ciljne datoteke bo ime datoteke, pod katerim bo naložena v Wikipedijo; je identična imenu datoteke na računalniku. Če ne ustreza pravilom o poimenovanju (glej spodaj), lahko v tem razdelku spremenite ime (ne spreminjate prvega razdelka). V tretjem razdelku vstavite opis slike (glej spodaj) in v četrtem razdelku označite pravilno dovoljenje za objavo.

Splošno[uredi | uredi kodo]

  • ime gradiva naj bo opisno in čimbolj natančno (na primer Nokia 3310 in ne Mobitel1). Če gre za sliko osebe, naj naslov obsega celotno ime in ne le del imena/priimka. Izogibajte se neprimernih in programsko določenih imen (npr. IMG_001).
  • OVL - podatki o gradivu
  • opis - podan naj bo kratek in jasen opis gradiva s povezavo na primarni članek, kjer se bo gradivo vključilo (zaradi možnosti večkratne uporabe)
  • vir - podan naj bo jasen vir oziroma avtor; če nalagate gradivo s spleta, dodajte neposredno povezavo na stran in ne le na glavno stran, če pa ste avtor vi, to jasno zapišite.
  • če nalagate gradivo iz druge Wikipedije, morate, če obstaja, napisati izvorni vir gradiva (in ne samo »slika je z xx Wikipedije«).
  • licenca - dovoljenje, pod katerim je gradivo naloženo na Wikipedijo. Nekaj najpogostejših dovoljenj:
  • {{CC-BY-SA-4.0}} - prosta uporaba in razširjanje - priporočena izbira za lastna avtorska dela
  • {{javna domena}} - prenehanje avtorskih pravic
  • {{PD-self}} - javna domena vašega avtorskega dela
  • {{poštena uporaba}} - avtorsko zaščiteno gradivo, ki se zaradi pomena predstavnosti objavi na Wikipediji

V opisu datotek je obvezno navesti vir. Če na predstavitveni strani ne bo navedenega vira in/ali avtorja, bo gradivo označeno z {{unverified}} in po določenem času zbrisano. Če ostalih dveh kriterijev ne bo, bo stran označena z {{OVL}}, ki naproša za dopolnitev podatkov.

Izbira slik[uredi | uredi kodo]

Ustreznost in enciklopedična vrednost[uredi | uredi kodo]

Vrh neprepoznavne valovite stavbe pod modrim nebom in helikopter, ki je tako oddaljen, da je podoben vrabcu
Ta fotografija helikopterja nad Sydneyjsko opero ne prikazuje ustrezno nobenega od predmetov.

Slike morajo biti ustrezne in relevantne v kontekstu teme, ne pa predvsem dekorativne. Pogosto so pomemben ponazoritveni pripomoček za razumevanje. Če je mogoče, slabe ali neustrezne slike ne le odstranite, ampak jih zamenjajte z ustreznejšimi in izboljšajte napis k njim, še zlasti na straneh z malo slikami. Vsak članek pa slike ne potrebuje in preveliko število slik je lahko moteče.

Slike morajo biti videti kot to, kar naj bi ponazarjale, ne glede na to, ali so dokazljivo avtentične. Za članek tortica je lahko na primer sprejemljiva oljna upodobitev tortice, ki je videti kot tortica, manj primerna pa bi bila fotografija tortice, ki je videti kot nekaj popolnoma drugega. Podobno je lahko slika celice generičnega videza pod svetlobnim mikroskopom uporabna za več člankov, dokler med celico v sliki in značilnim videzom ponazorjene celice ni izrazitih razlik.

Prizadevajte si za raznolikost. V članku s številnimi slikami oseb (npr. tek) poskušajte prikazati različne starosti, spole in etnične pripadnosti. Če članek o častniku osebo že prikazuje v uniformi, bi imeli dve sliki te osebe v uniformi le majhno dodatno vrednost, več informacij pa bi zagotovil zemljevid pomembnih bitk in slike njenih posledic. Slik v članke ne dodajajte le zato, ker jih je veliko na voljo.

Kakovost slike[uredi | uredi kodo]

Uporabite sliko najboljše razpoložljive kakovosti. Slike slabe kakovosti ali zamegljene slike, slike, ki prikazujejo predmet premajhen, skrit, v neredu ali slabo razpoznaven, ipd., ne uporabljajte, razen če je zares nujno. Skrbno razmislite o tem, katere slike najbolje ponazarjajo obravnavano temo. Na primer:

  • Slika orla belorepca je neuporabna, če je ptica videti kot madež na nebu.
  • Začetna fotografija v biografiji naj bo portretna fotografija osebe same, ne v družbi drugih.
  • Primerna upodobitev kladvenice bi prikazovala njeno značilno kladivasto glavo, po kateri se ti morski psi razlikujejo od drugih.
  • Zemljevid Moldavije mora prikazovati njene meje z Romunijo in Ukrajino, kar omogoča umestitev te države glede na sosednje.
  • Riž najbolje ponazarja slika preprosto kuhanega in ne ocvrtega riža.
  • Mogoče je ponazoriti tudi neoprijemljive pojme; npr. mačka z iztegnjenimi kremplji ponazarja agresijo.

Na straneh, na katerih so prikazani pečati, zastave, prapori, logotipi ali drugi predstavitveni simboli vlad, organizacij in inštitucij, mora biti uporabljena različica, ki jo predpisuje ta subjekt, če je na voljo. Taka različica ima prednost pred amaterskimi izdelki podobne kakovosti, vključno s fotografijami fizičnih upodobitev emblemov.

Predstavitev z merilom[uredi | uredi kodo]

Slika včasih vključuje predmet, ki ponazarja merilo. Taki referenčni označevalci naj bodo karseda kulturno univerzalni in standardizirani: Dobra izbira so ravnila, vžigalice, baterije, pisala/svinčniki, CD-ji/DVD-ji, pločevinke, nogometne žoge, ljudje in njihovi telesni deli, vozila in znamenite zgradbe, kot je Eifflov stolp, mogoči pa so še številni drugi. Predmeti, kot so kovanci, bankovci in listi papirja, so manj zadovoljivi, ker so specifični za posamezne kraje, vendar so lahko boljši od ničesar, saj še vedno podajajo vsaj neko splošno merilo.

V napisu ali članku navedite številske podatke, če so na voljo.


Izogibajte se predstavitvi besedilnih informacij v obliki slik[uredi | uredi kodo]

Besedilne informacije je skoraj vedno najbolje predstaviti kot besedilo in ne kot sliko. Golo besedilo je mogoče obarvati in prilagoditi z oznakami CSS in predlogami, besedila v slikah pa ne. Po slikah ni mogoče iskati, počasneje se prenesejo in jih pripomočki za pomoč vizualno prizadetim najverjetneje ne bodo mogli prebrati. Vse pomembne besedilne informacije v sliki naj bodo predstavljene tudi v alternativnem besedilu, napisu ali drugem bližnjem besedilu.

Žaljive slike[uredi | uredi kodo]

Wikipedija ni cenzurirana: Njen namen je predstaviti informacije, vključno z informacijami, ki se lahko nekaterim zdijo žaljive. Morebiti žaljiva slika — taka, ki bi jo običajni bralec Wikipedije imel za vulgarno ali obsceno — pa naj se v članku uporabi le, če je uporabljena enciklopedično, tj. če bi ob opustitvi postal članek manj informativen, relevanten ali točen, in ni na voljo nobena enako primerna alternativa. Skladno z navodili Fundacije morajo kontroverzne slike slediti »načelu najmanjše osuplosti«: Pri izbiri slik karseda upoštevajte običajna pričakovanja bralcev v zvezi s posamezno temo, ne da bi pri tem žrtvovali kakovost članka. Izogibajte se slik, ki vsebujejo nepomembne ali odvečne elemente, ki bi se lahko bralcem zdeli žaljivi ali nadlegovalni. Za članke o anatomiji človeka tako običajno niso primerne fotografije, posnete v kontekstu pornografije.

Slika v uvodu[uredi | uredi kodo]

V uvodu ali infopolju članka je pogosto uporabljena značilna slika, npr. osebe ali kraja, knjige ali naslovnice albuma, ki bralcu potrdi, da je prispel na pravo stran.

Pri nekaterih temah je lahko izbira slike v uvodu težavna. Čeprav Wikipedija ni cenzurirana, je treba sliko v uvodu skrbno izbrati. Vodilna slika je morda prva stvar, ki jo bralčevo oko opazi, zato se v uvodu izogibajte slikam, ki jih bralci ne bi pričakovali. V nasprotju z drugo vsebino je treba to sliko izbrati ob upoštevanju navedenega.

Nasveti o izbiri slike v uvodu:

  • Slika v uvodu naj bo naravna in ustrezna predstavitev teme. Poleg tega, da ponazarja temo, naj bo take vrste, kot se za podobne namene uporablja v kakovostnih referenčnih delih in bi jo zato bralci pričakovali. Slika v uvodu ni nujna, in če teme ni mogoče zlahka ponazoriti, je uvod brez slike lahko najboljša rešitev.
  • Slika v uvodu naj bralca ne pretrese. Vedno ima prednost druga slika, ki ustrezno ponazarja temo, ne da bi pri bralcu izzvala neprijetno presenečenje. Uporaba slike deportirancev kot vodilne slike v tej različici članka Holokavst je daleč boljša, kot bi bila uporaba ustreznih slik, ki se v članku pojavijo pozneje in prikazujejo ravnanje z zaporniki ali trupla iz taborišč.
  • Včasih se je v uvodu nemogoče izogniti uporabi slike, ki bralca preseneti; primer so članki o človeških spolovilih. Urejevalci lahko v skladu z zanikanjem odgovornosti za vsebino predpostavijo, da se bralci zavedajo, da lahko tovrstni članki vsebujejo take slike.
  • V člankih o etničnih skupinah ali podobnih velikih človeških populacijah se izogibajte galerijam. To ne velja za članke o stvareh, kot so npr. deli telesa ali pričeske. (Glejte MOS:NOETHNICGALLERIES).
  • Na nekaterih mobilnih platformah je lahko prva slika članka prikazana na vrhu člana, tudi če se pri namiznem prikazu v članku pojavi pozneje. Pri razmeščanju slik v članku zato razmislite, ali bi ta pojav lahko bralce z mobilnimi napravami zavedel ali zmedel.

Opis slike[uredi | uredi kodo]

Prosimo, da za datoteko, ki jo vključujete, navedete čim več informacij (država, vrsta, jezik itd.). Pri tem si pomagajte s predlogo {{Information}}. Tu je vzorčna koda, ki jo lahko izrežete in prilepite (uporabite pa lahko tudi posebni znak Opis slike):

{{Information|

|Opis = Kaj lahko vidite/slišite?
|Vir = lastno delo ali URL, ime organizacije ter kataloška številka in podobno, če obstaja.
|Datum = Datum, ko je bila slika ustvarjena in/ali objavljena, v slogu kot "ustvarjeno 2. okt. 2099" oziroma z uporabo zapisa ISO 8601: 2099-10-02 (da preprečite zmote ob različnih datumskih slogih).
|Avtor = ime in priimek avtorja (v primeru lastnih datotek dodajte še svoj podpis (~~~) in/ali ime organizacije.
|Dovoljenje = Kratek navedek imetnika avtorskih pravic (če je predolgo, skrajšano s povezavo do popolne različice).
|druge_različice = Wiki povezava do drugih različic, če so del Wikimedijinih projektov (npr. črno-bela različica barvne slike).
}}


Popravljanje obstoječega opisa gre na enak način kot urejanje drugih strani. Na vrhu vsake strani s sliko je gumb »Uredi«, ki odpre okno z besedilom. Ne poskušajte urejati opisa tako, da naložite novo različico datoteke. Tekstovno okno, ki se odpre z ukazom »Naložite novo različico datoteke«, je le povzetek urejanja.

Dodajanje slik iz drugih Wikipedij in Zbirke[uredi | uredi kodo]

Če dodajate vizualno gradivo iz sorodnih projektov iz sklopa Wiki, upoštevajte naslednja priporočila:

  • preverite, ali je gradivo naloženo v skupni zbirki vseh wikipedij (WikiCommons); če je, ni treba nalagati gradiva na slovensko Wikipedijo, ampak v članek le dodajte naslov gradiva po spodnjih navodilih.
  • ko nalagate gradivo iz drugih wikipedij, dodajte prevedeno besedilo s predstavitvene strani (dodajte točno tiste predloge za licence, ne pa besedila licenc); če avtor besedila ni zapisan na predstavitveni strani, preverite zgodovino gradivo za avtorja.
  • dodajte povezavo na isti vir kot je naveden na izvorni strani; zgolj to, iz katere wikipedije je, ne zadošča.

Vstavljanje slik[uredi | uredi kodo]

Primer alt teksta
Zgled opisa slike

Da ustvarite tako polje, uporabite:
[[File:Example.png|thumb |alt=Zgled alt besedila |Zgled opisa slike]]

V članke vstavite slike z naslednjim ukazom:
[[Slika:ImeSlike.Končnica|thumb|položaj|220px|OpisSlike]]

Parametri so naslednji:

  • Slika: - s tem programje MediaWiki prepozna ukaz za vstavitev slike;
  • ImeSlike - ime slike, pod katerim je naložena na Wikipediji;
  • Končnica - končnica slike (dovoljene so: png, gif, jpg, jpeg, xcf, pdf, mid, ogg, ogv, svg, djvu);
  • thumb - slika bo okvirjena (po želji);
  • right/left/center - označuje položaj slike v članku (desno/levo/v sredini), privzeti položaj je desno;
  • 220px - širina prikazane slike v članku v pikslih (po dogovoru slike naj ne bi presegale velikosti 300px - glej spodaj);
  • OpisSlike - kratek opis slike, ki bo viden pod sliko znotraj okvirja oz. kot atribut alt brez vidnega napisa če ni okvirja

Nujen je samo zapis [[Slika:ImeSlike.Končnica]], ki prikaže sliko brez okvirja v izvirni velikosti, poravnano desno. Ker je slika v izvirniku po navadi velika v primerjavi s standardnimi merami računalniških zaslonov, lahko pokvari obliko članka, zato je v teh primerih nujna uporaba parametra velikost.

Za vstavljanje portreta subjekta v biografske članke je na voljo tudi predloga {{bioslika}}, za prikaz več slik pa galerija.

Panorame[uredi | uredi kodo]

Zelo velike slike naj se ne vstavljajo v članke neposredno, ker povzročajo v nekaterih brskalnikih težave. Slike, ki so širše od 550 px, so pogosto bolje obravnavane kot panoramske slike, ki jih lahko ustvarite s predlogo {{Široka slika}}. Npr:

{{široka slika|Helsinki z00.jpg|1800px|alt=Panorama mesta z nebotičniki|[[Helsinki]] imajo veliko zgradb.}}
Panorama mesta z nebotičniki
Helsinki imajo veliko zgradb.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Galerija prikaže več slik skupaj v polju ali polju podobnem izgledu. Pretirano velike galerije v člankih niso zaželene. Predstavljanju večjega števila predstavnostnih vsebin je namenjena Zbirka.

Tehnično gledano se galerija lahko ustvari na več naćinov. Eden od preprostih načinov je s skladnjo za tabele. Na primer:

{|style="margin: 0 auto;"
| [[File:Philipp Veit 008.jpg|thumb|upright|alt=Sedeča ženska z mečem v naročju|Philipp Veit, ''Germania'', 1834–36]]
| [[File:Image Germania (painting).jpg|thumb|upright|alt=Stoječa ženska z mečem v roki|Philipp Veit, ''Germania'', 1848]]
| [[File:Niederwald memorial 2.JPG|thumb|upright|alt=Spomenik stoječe ženske s krono v eni roki in mečem v drugi|Johannes Schilling, ''Germania'', 1871–83]]
|}
Sedeča ženska z mečem v naročju
Philipp Veit, Germania, 1834–36
Stoječa ženska z mečem v roki
Philipp Veit, Germania, 1848
Spomenik stoječe ženske s krono v eni roki in mečem v drugi
Johannes Schilling, Germania, 1871–83

Drug preprost način omogoča značka <gallery>, ki deluje takole:

<gallery>
File:Wiki.png|Napis 1
File:Wiki.png|Napis 2
</gallery>

Določite lahko tudi alternativno besedilo in druge parametre za sliko, npr. številko PDF-strani:

<gallery>
William_Blake,_a_critical_essay_(Swinburne).pdf|Knjiga avtorja [[Algernon Charles Swinburne]]|alt=Stran 1: William Blake, a critical essay
William_Blake,_a_critical_essay_(Swinburne).pdf|alt=Stran 2: William Blake, a critical essay|page=2
</gallery>

Galerijska značka podpira nekaj dodatnih parametrov, kot npr. widths, heights in mode. Izčrpna dokumentacija je na voljo na strani mw:Help:Images#Gallery_syntax. Na primer:

<gallery mode="packed-hover" heights="180">
File:Galerella sanguinea Zoo Praha 2011-2.jpg|''[[Galerella sanguinea]]'' (Slender Mongoose) 
File:Felis silvestris silvestris.jpg|''[[Felis silvestris|Felis silvestris silvestris]]''
File:Six weeks old cat (aka).jpg|''[[Felis silvestris catus]]'' (mlada mačka)
File:Felis catus-cat on snow.jpg|''[[Felis catus]]'' (mačka na snegu)
File:Tired 20-year-old cat.jpg|''[[Felis silvestris catus]]'' (utrujena 20-letna mačka)
File:Cat November 2010-1a.jpg|''[[Felis silvestris catus]]'' (Cat)
File:Felis silvestris silvestris Luc Viatour.jpg|''[[Felis silvestris silvestris]]'' (evropska divja mačka)
File:June odd-eyed-cat cropped.jpg|''[[Felis catus]]'' (domača mačka)
File:Lynx kitten.jpg|''[[Lynx lynx]]'' (mladi ris)
</gallery>


Predloga {{Galerija}} ponuja še tretji način:

scroll|{{Galerija
|title=Znamenitosti Slovenije
|width=160
|height=170
|lines=1
|align=center
|File:Bled Overview.JPG|alt1=Blejsko jezero|[[Blejsko jezero]]
|File:Triglav.jpg|alt2=Triglav|[[Triglav]]
|File:Carnica bee on solidago.jpg|alt3=Kranjska čebela|[[Kranjska čebela]]
|File:P anguinus1.jpg|alt4=Človeška ribica|[[Človeška ribica]]
|File:Lipicanec PRMO.jpg|alt5=Lipicanec|[[Lipicanec]]
|File:Kurenti na Ptuju.jpg|alt6=Kurent|[[Kurent]]
}}

Povezovanje na datoteke[uredi | uredi kodo]

V nekaterih primerih (na primer na pogovornih straneh) je uporabna tudi možnost ustvaritve povezave do datoteke brez prikaza. To storite z dodatnim dvopičjem pred ukazom Slika:. Seveda v tem primeru večina parametrov za obliko prikaza ni potrebna, saj je to običajna notranja povezava. Za zgornji zgled: [[:Slika:ImeSlike.Končnica|besedilo povezave]] da besedilo povezave.

Pomanjšane slike[uredi | uredi kodo]

Pri pomanjšanih slikah na isti strani glejte, da bodo enakovredne slike zavzemale približno enako površino, če so nekje standardnih razmerij. Za vsebine na glavni strani to pomeni:
  • 120px za vodoravne slike v razmerju 4 : 3,
  • 90px za navpične slike v razmerju 3 : 4,
  • 100px za kvadratne slike.
Če slika ni standardnih razmerij (3 : 4 ali 1 : 1), pazite, da daljši rob ne bo predolg, ali izberite bolj standardno.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]