Wikipedija:Orakelj

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Obvestila Pod lipo (piši) Orakelj (piši) Administratorska pomoč (piši) International (write)
Rubens old man dsc01655.jpg
Pozdravljeni v Oraklju,
kjer bomo poskušali odgovoriti na vprašanja enciklopedične narave.

Eksoplaneti[uredi kodo]

Kaj so eksoplaneti? Ali so astronomi že našli kakšnega? -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:89.143.52.123 (pogovorprispevki) 18:34, 20. januar 2015‎.

Članek eksoplanet ni dovolj? — Yerpo Ha? 18:36, 20. januar 2015 (CET)

Prošnja[uredi kodo]

prosim če popravite napačno napisano vrsto italijanskega sira fiore sadro, pravilno fiore sardo -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a [[Uporabnik:]] ([[Uporabniški pogovor:|pogovor]] • prispevki) 46.150.46.90.

Wikipedija:Bodite pogumni. — Yerpo Ha? 18:00, 24. maj 2015 (CEST)

Članek Organizacijska shema[uredi kodo]

Pozdravljeni,

prejšnji teden sem napisala članek Organizacijska shema (https://sl.wikipedia.org/wiki/Organizacijska_shema). V roku enega dne sta se pojavili naslednji dve opombi: - Da bo dosegal kakovostna merila Wikipedije, je treba v članek dodati notranje povezave. Prosimo, pomagajte izboljšati članek z dodatnimi koristnimi notranjimi povezavami ali pa z izboljšanjem njegove notranje zgradbe. - Ta članek potrebuje čiščenje. Pri urejanju upoštevaj pravila slogovnega priročnika. Razlog za to je: napačen slog citiranja. Prosimo, da nam pomagaš izboljšati ta članek. Notranje povezave sem dodala, prav tako sem popravila slog citiranja. Po nekaj manj kot enem tednu sta opombi še vedno prisotni. Zanima me, kaj je treba v članku še popraviti.

Hvala za prijaznost in odgovor. Jerca

Živjo, oznake niso avtomatske in jih lahko doda tisti, ki opazi pomanjkljivost, prav tako jih lahko kdorkoli odstrani, če presodi, da je razlog odpravljen - vključno z avtorjem. To pravim zato, ker aktivnejši uporabniki (ki največkrat dodajamo te oznake) ne uspemo vedno slediti vsem spremembam.
Kar se konkretnega primera tiče, je seveda zdaj dosti bolje, le oni stavek "Brinton [5] je poudaril,..." še vedno potegne bolj na strokovni članek kot na enciklopedično geslo in bi ga bilo bolje preoblikovati. Razen mogoče če se poudari, kdo je ta Brinton in zakaj je pomemben za zgodovino organizacijskih shem. Pri povezavah pa je v splošnem standard, da so vključene v besedilu namesto v ločenem poglavju "Glej tudi". Slednje je samo za res povezane teme, ki niso nikjer posebej omenjene. Recimo povezava organizacijska struktura je že v uvodu in ni treba da je tam ponovljena, organizacijo pa je bolje povezati v tretjem stavku uvoda kot v "Glej tudi". Če je še kaj nejasnega pa kar vprašaj (na pogovornih straneh se tikamo). — Yerpo Ha? 20:17, 8. junij 2015 (CEST)

Živjo, hvala ta hiter odgovor. Sem malo bolj pojasnila, kdo je to Brinton, poleg tega pa dodala povezavo v tretji stavek uvoda in iz "Glej tudi" izbrisala "Organizacijo" in "Organizacijsko strukturo". Tako sem odpravila tudi opombi. Hvala za pomoč!

Živali v multimediji[uredi kodo]

Pozdravljeni,

za raziskavo potrebujem dva podatka. Iz otroštva (1995-1999) se spomnim rumenega ptička na reklami za neko podjetje (verjetno gradbeno, saj je imel rdečo čelado) ter risanke ne prvem programu RTV Slovenija, kjer so nastopale žuželke (prave, ne narisane). Če se kdo spomni, naj mi prosim zaupa ime podjetja, ki je uporabljalo tega ptička ali ime risanke.

Hvala za pomoč

Abram

Nemški plemiči[uredi kodo]

Hotel sem popraviti članek o Frideriku II., pa sem se ustavil kaj kmalu. Problem je nastal s poimenovanjem nemških plemičev, za katero najdem včasih kar po tri različice (tudi v istem članku), na primer: Friderik II. Hohenstaufen, Friderik II. Sicilski, Friderik II. Svetega Rimskega cesarstva – ali Oton IV. Nemški, Oton IV. Welf, Oton IV. Braunschweig – ali Henrik VI. Švabski, Henrik VI. Nemški, Henrik VI. Hohenstaufen. Vsi ti ljudje so res imeli vse te priimke in nazive, vendar pod katerim naslovom naj jih v wikipediji iščemo? Kdo od sodelavcev se razume na te probleme? Oziroma kateri bi bil zanesljivi vir, ki bi pojasnil, katero je pravilno poimenovanje? Mislim slovenski vir, kajti po wikipedijah v drugih jezikih si poimenovanja sploh niso edina. --Radek (pogovor) 15:42, 14. september 2015 (CEST)

Ločitev gesla Sodobna umetnost na gesli sodobna umetnost in moderna umetnost[uredi kodo]

V slovenskem prostoru je uveljavljen termin moderna umetnost, ki ga ne slovenimo. Zato prosim, vzpostavite za moderna umetnost svoje geslo. Prvi odstavek, ki sem ga napisala pod geslom sodobna umetnost naj ostane pod tem geslom, da ga bomo lahko ustrezno razširili. hvala,milena

Narodnost in državljanstvo sta dva različna pojma[uredi kodo]

Slučajno sem pri geslu Ivana Kobilca videla, da je vpisana kot slovenska državljanka. To je popolnoma zavajajoče, saj je živela v času Avstro-Ogrske in nazadnje v stari Jugoslavije. Vmes je bila Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev in še nekaj držav kratkega veka. Torej bi morala imeti vpisana temu primerna državljanstva, ali pa bi moralo biti polje prazno. Ne enega ne drugega nisem mogla vpisati na njeni strani. Ker je veliko državljanov, ki niso iste narodnosti, kot pripadniki naroda, po katerem se država imenuje, potrebujemo ločena vpisa: narodnost

             državljanstvo 

Upam, da to lahko omogočite. milena

Moška in ženska oblika besed[uredi kodo]

Pri seznamih kot na primer: slovenski pesniki, slovenski umetniki... prosim, če lahko omogočite zapis: Slovenski pesniki in pesnice, slovenski umetnice in umetniki. Priznam, da tudi sama nisem dosledna pri uporabi obeh oblik, vendar se moramo truditi za korektno uporabo. hvala, milena

ljudska stavbna dediščina[uredi kodo]

bi lahko povedali kaj o ljudski stavbni dediščini?

ali se misel lahko prenaša na daljavo brez tehničnih pripomočkov[uredi kodo]

-Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Razbor (pogovorprispevki) 10:47, 29. november 2016‎.

Seveda, to počnemo skoraj vsak dan, ko govorimo z drugimi ljudmi. — Yerpo Ha? 11:00, 29. november 2016 (CET)

Dodatek?[uredi kodo]

Pri osebi Tom Felton, ni dodano na njegovi strani, da igra v seriji The Flash, hudobnega Dr. Alchemy.

Zato vas prosim ce bi lahko dodali in vas sprasujem ce je to mozno.

Hvala za vaso pozornost! -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Urejevalec2 (pogovorprispevki) 08:27, 8. februar 2017‎.

Kar pogumno! :) — Yerpo Ha? 08:36, 8. februar 2017 (CET)