Pojdi na vsebino

Wikipedija:Preusmeritev

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Kako narediti preusmeritev[uredi | uredi kodo]

Da preusmerimo stran (1) na drugo stran (2), na vrhu strani 1 vpišemo naslednje:

#REDIRECT [[Ime strani 2]]

Npr. da preusmerimo stran ZDA na stran Združene države Amerike, uredimo stran ZDA in vpišemo:

#REDIRECT [[Združene države Amerike]]

Ne ustvarjajte dvojnih preusmeritev.

Kdaj izbrisati preusmeritev?[uredi | uredi kodo]

Za izbris preusmeritve, ne da bi jo nadomestili z novim člankom, jo navedite na strani strani predlogov za brisanje.

Če želite preusmeritev le nadomestiti s člankom ali spremeniti mesto, kamor kaže, to ni potrebno. Če želite zamenjati preusmeritev in članek, vendar ga ne morete prestaviti na mesto preusmeritve, uporabite stran Wikipedija:Želene prestavitve.

Glavni razlogi, zakaj je brisanje preusmeritev škodljivo, so:

 • preusmeritev lahko vsebuje nezanemarljivo zgodovino urejanja;
 • kadar je preusmeritev razmeroma stara, je precej mogoče, da bi njen izbris pretrgal povezave v starih, zgodovinskih različicah nekaterih člankov. To je zelo težko predvideti in celo ugotoviti.

Zato pride brisanje v poštev le ob zares škodljivih preusmertvah ali takih, ki so nastale prav pred kratkim.

Preusmeritev se sme izbrisati, kadar izpolnjujejo enega ali več od naslednjih meril (upoštevajte pa izjeme, ki so naštete pod seznamom):

 1. zaradi preusmeritve je iskanje podobno poimenovanih člankov z brskalnikom za bralce nerazumno težko.
 2. preusmeritev bi lahko prispevala k zmedi. Če je na primer »Alojz B. Kovač« preusmerjen na »Andrej B. Kovač«, ker se je v enem od virov Andrej po pomoti imenoval Alojz, bi to lahko ustvarjalo zmedo s člankom Alojz Kovač, zato je tako preusmeritev treba izbrisati.
 3. Preusmeritev je žaljiva, npr. »Janez Bolfenk je kreten« na »Janez Bolfenk«, razen če je »Janez Bolfenk je kreten« tema, obravnavana v članku.
 4. Nesmiselna preusmeritev, npr. [[Rožnati slončki rišejo marjetice]] kot preusmeritev na ljubezen.
 5. Gre za preusmeritev med imenskimi prostori (npr. v imenski prostor Wikipedija), ki bi lahko bila naslov resničnega članka. Kljub temu pa se ne brišejo bližnjice WP:, P:, WT:, itd in portali, četudi so tehnično v glavnem imenskem prostoru, saj oblikujejo svoj lastni »kvazi-imenski prostor«, ki ne ovira ustvarjanja člankov.
 6. Kadar je preusmeritev pretrgana, kar pomeni, da preusmerja na neobstoječ članek ali sama nase, se jo sme izbrisati nemudoma, čeprav bi morali preveriti, ali je ni mogoče ustrezno povezati s katerim drugim člankom.

Preusmeritve pa vseeno ne brišite, kadar:

 1. Ima potencialno uporabno zgodovino.
 2. Bi pomagala pri naključnem povezovanju in napravila ustvarjanje podvajanje člankov manj verjetno, bodisi s preusmeritvijo množine na ednino, s preusmeritvijo pogostega napačnega črkovanja na pravilno črkovanje, s preusmeritvijo napačnega imena na pravo ime, s preusmeritvijo na sopomenko ipd. Z drugimi besedami, preusmeritve, s katerimi se nič ne povezuje, niso kandidati za brisanje na tej podlagi, saj pomagajo uporabnikom pri iskanju. Da se zmanjša pojavljanje pogostih prečrkovanj, bo potrebnega nekaj dodatnega dela, saj se povezana napačna črkovanja ne prikažejo kot pretrgane povezave.
 3. Pomaga pri iskanju nekaterih izrazov.
 4. Z njenim izbrisom tvegate pretrganje zunanjih ali notranjih povezav. Stare povezave CamelCase in stare povezave na podstrani pustite pri miru, saj se morda nanje še kaj povezuje.
 5. Je preusmeritev za nekoga uporabna. Namig: če nekdo pravi, da je preusmeritev zanj uporabna, po vsej verjetnosti govori resnico. Vam se morda ne zdi – to pa ne pomeni, da vaš sogovornik laže, ampak preprosto, da Wikipedijo uporablja drugače.
 6. Preusmeritev je množinska ali edninska oblika.