Wikipedija:Predlogi za izbrane slike

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Izbrane vsebine

Izbrane slike v Wikipediji
Izbrane slike je občestvo slovenske Wikipedije prepoznalo kot najboljše fotografije, informativne sheme, zemljevide in ilustracije, uporabljene v člankih na slovenski Wikipediji. Trenutno imamo 435 izbranih slik [osveži].

Večina izbranih slik je predstavljenih na Glavni strani v rubriki Slika tedna, ki jo lahko vključite na svojo uporabniško stran s predlogo {{Slika tedna v okvirju}}. Če želite na Glavni strani predstaviti še ne prepoznano slikovno gradivo podobne kakovosti, ga z ustrezno prosto licenco naložite na Zbirko (Commons), dodajte v ustrezen članek na slovenski Wikipediji in ga predlagajte v glasovanje.

Bližnjice:
WP:IS
Orodja za izbrane slike
Izbrane vsebine
Navodila
Trenutni kandidati

Za Izbrane slike lahko predlagajte dobre slike in fotografije, ki zadostujejo vsem kriterijem. Za stara glasovana glejte dnevnik. Če nobena slika ni izglasovana lahko uporabite eno izmed izbranih slik v Wikimedijini Zbirki.

Navodila

Dodajanje novih slik

Če želite dodati nov predlog, skopirajte ime datoteke s sliko v spodnje okence in sledite navodilom na vrhu podstrani za predlog, ki se odpre. Preden dodate nov predlog se prepričajte, da slika ne krši avtorskih pravic.


Nato ročno dodajte pravkar ustvarjeno stran v poglavje Predlogi.

Glasovanje

Za glasovanje je potrebno biti registriran, v nasprotnem primeru se glas ne šteje. Obvezna je tudi vsaj 2-mesečna prisotnost ter 50 urejanj v tem obdobju na tem ali katerem izmed sorodnih projektov.

 1. Če se s predlogom strinjate, na konec razdelka dodajte:
  * {{za}} --~~~~
 2. Če se s predlogom ne strinjate, na konec razdelka dodajte:
  * {{proti}} --~~~~
 3. Če pa se s predlogom strinjate le delno, na konec razdelka dodajte:
  * {{vzdržan}} --~~~~
 4. Če bi radi dodali komentar, na konec razdelka dodajte:
  * {{komentar}} --~~~~
 5. Če bi radi dodali informacijo o sliki, na konec razdelka dodajte:
  * {{info}} --~~~~

Če se vaš glas še ni pojavil, poskusite osvežiti predpomnjenje strani.

Navodila za ustvarjanje predloge

 • Predlogo za naslednji teden v letu 2016 se ustvari tako:
 • Urednik to stori najmanj dan pred menjavo (začetek novega tedna je ponedeljek)
 • Glej tudi podrobna pravila.

Predlogi

Slika:Slovo od mladosti 03.jpg

Slika:Slovo od mladosti 03.jpg

 • Information icon.svg Info: Odlomek iz rokopisa pesmi Slovo od mladosti, prve prave Prešernove romantične pesmi, ki je nastala 1829 in bila 1830 objavljena v prvem zvezku Krajnske čbelice. Ta rokopis (napisan še v bohoričici) in v gajici napisan rokopis pesmi Dohtar je v zasebni lasti hranil Evgen Favetti. Rokopisa sta bila slovenski javnosti neznana do julija 2016, ko ju je Luka Zibelnik, lektor za sloveščino v Clevelandu, prinesel pokazat v Ljubljano, kjer sta bila 6. julija 2016 v prostorih Filozofske fakultete prvič javno predstavljena. Najdba Prešernovih rokopisov je izjemnega pomena, saj je od zadnjega takega dogodka minilo skoraj 60 let. Vir: Dlib
 • Symbol support vote.svg Za --MZaplotnik edits 16:24, 10. julij 2016 (CEST)
 • Symbol support vote.svg Za Sem vesel, da sta rokopisa naložena že tudi v Zbirki. Nisem vedel, da je Prešeren pisal tudi v gajici; kdaj pa je zamenjal pisavo? --Eleassar pogovor 22:18, 10. julij 2016 (CEST)
Eleassar, dobro vprašanje. V resnici nikoli ni prestopil od enega črkopisa k drugemu, ok. 1840 je uporabljal enakovredno oba, nekje po 1845 pa je bilo v slovenskem kulturnem prostoru že jasno, da bo gajica dokončno premagal ostale pisave iz črkarske pravde; rokopis pesniške zbirke je tako pripravil že v gajici (c:File:France Prešeren - Cenzurni tiskarski rokopis Poezij.pdf), po drugi strani pa je Zdravljico – rokopisnih variant te pesmi se je ohranilo več kot katere koli druge njegove pesmi – od nastanka 1844 do smrti pilil in prepisoval v obeh črkopisih (c:File:France Prešeren - rokopis pesmi Zdravljica.pdf, c:File:Prečrtana kitica Zdravljice.jpg, c:File:Bohoricica rokopis presern 1848 zdravlica (fragment).jpg). K izbiri črkopisa so gotovo pripomogle tudi okoliščine objave; Prešeren je vedel, kateri urednik pri kateri reviji je naklonjen gajici in kateri še bohoričici. A tudi tu stvari niso enoznačne; Kmetijske in rokodelske novice v literarni zgodovini veljajo za časopis, ki je ogromno prispeval k uvedbi gajice in nasploh poenotenega standarda pisane slovenščine na sredini 19. stoletja; a ko so 1844 v Novicah na Bleiweisovo pobudo ponatisnili Prešernov Krst pri Savici, so uporabili kar verzijo v bohoričici (http://nl.ijs.si/imp/nuk/facs/NUKP14041-1844/00423170_l.jpg), v kateri je Krst izšel že 1836; Bleiweis se očitno ni mučil s prečrkovanjem, kot bi od njega kot prelomnega kulturnega delavca morda pričakovali. Bleiweisove Novice so sploh zanimiv črkopisni fenomen, konec 1844 imaš primere (http://nl.ijs.si/imp/nuk/facs/NUKP14041-1844/00423216_l.jpg ali kakšna druga stran iz decembra 1844 na http://nl.ijs.si/imp/nuk/dl/NUKP14041-1844.html), ko se na eni strani te revije pojavita oba črkopisa, bohoričica in gajica. Kot rečeno, po 1845 "zmaga" gajica.
Gajica se v Prešernovih rokopisih pojavi že pred 1840, npr. c:File:France Prešeren - rokopis pesmi V spominj Matija Čopa (fragment osnutka).jpg, c:File:France Prešeren - rokopis pesmi Pevcu.jpg, vendar je druga verzija pesmi Pevcu še v bohoričici (http://www.educa.fmf.uni-lj.si/izodel/ponudba/1996/preseren/slike/pevcu.jpg) in je bila v tem črkopisu (in pod drugačnim naslovom) tudi prvikrat objavljena (http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-HTNGN1RM). MZaplotnik edits 23:56, 10. julij 2016 (CEST)
Hvala za izčrpen in poglobljen odgovor, MZaplotnik. --Eleassar pogovor 00:48, 11. julij 2016 (CEST)
 • zelo Symbol support vote.svg ZaYerpo Ha? 06:48, 11. julij 2016 (CEST)
 • Symbol support vote.svg Za bi bilo pa fino ce se tekst malo poravna z robom --Miha 11:45, 13. julij 2016 (CEST)
 • Symbol support vote.svg Za --romanm (pogovor) 10:33, 25. julij 2016 (CEST)

Slika:Kranj-Mitničarska hiša-fotmorgana.jpg

Slika:Kranj-Mitničarska hiša-fotmorgana.jpg

 • Information icon.svg Info: Mitničarska hiša (ali Mitnica), poznosrednjeveška stavba v starem mestnem jedru Kranja, tik ob mostu čez Kokro. Gre za zgodnjo obliko mestne hiše z nadstropnim pomolom, ki so bile na Kranjskem pogoste v prvi polovici 16. stoletja. Leta 1527 je bila prezidana. foto Andraz Muljavec (Fotomorgana)
 • Symbol support vote.svg Za --MZaplotnik edits 16:27, 10. julij 2016 (CEST)

Slika:Taraxacum officinale (Slovenia).jpg

Slika:Taraxacum officinale (Slovenia).jpg

Slika:Lipica horses (7198987762).jpg

Slika:Lipica horses (7198987762).jpg

Slika:Ljubljana train station - train.jpg

Slika:Ljubljana train station - train.jpg

Slika:YUG-21a-National Bank-Kingdom of Serbs, Croats & Slovenes-10 Dinara (1920).jpg

Slika:YUG-21a-National Bank-Kingdom of Serbs, Croats & Slovenes-10 Dinara (1920).jpg

Slika:Houston, We Have a Problem! official movie poster.jpg

Slika:Houston, We Have a Problem! official movie poster.jpg

Slika:Entrance to the underground space facilities Object 505 - 2.jpg

Slika:Entrance to the underground space facilities Object 505 - 2.jpg

Slika:15-11-25-Maribor Inenstadt-RalfR-WMA 4219.jpg

Slika:15-11-25-Maribor Inenstadt-RalfR-WMA 4219.jpg