Wikipedija:Predlogi za izbrane slike

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Izbrane vsebine

Izbrane slike v Wikipediji
Izbrane slike je občestvo slovenske Wikipedije prepoznalo kot najboljše fotografije, informativne sheme, zemljevide in ilustracije, uporabljene v člankih na slovenski Wikipediji. Trenutno imamo 424 izbranih slik [osveži].

Večina izbranih slik je predstavljenih na Glavni strani v rubriki Slika tedna, ki jo lahko vključite na svojo uporabniško stran s predlogo {{Slika tedna v okvirju}}. Če želite na Glavni strani predstaviti še ne prepoznano slikovno gradivo podobne kakovosti, ga z ustrezno prosto licenco naložite na Zbirko (Commons), dodajte v ustrezen članek na slovenski Wikipediji in ga predlagajte v glasovanje.

Bližnjice:
WP:IS
Orodja za izbrane slike
Navodila
Trenutni kandidati

Za Izbrane slike lahko predlagate dobre slike in fotografije, ki zadostujejo vsem kriterijem. Za stara glasovanja glejte dnevnik. Če nobena slika ni izglasovana, lahko uporabite eno izmed izbranih slik v Wikimedijini Zbirki.

Navodila

Dodajanje novih slik

Če želite dodati nov predlog, skopirajte ime datoteke s sliko v spodnje okence in sledite navodilom na vrhu podstrani za predlog, ki se odpre. Preden dodate nov predlog, se prepričajte, da slika ne krši avtorskih pravic.


Nato ročno dodajte pravkar ustvarjeno stran v poglavje Predlogi.

Glasovanje

Za glasovanje je potrebno biti registriran, v nasprotnem primeru se glas ne šteje. Obvezna je tudi vsaj 2-mesečna prisotnost ter 50 urejanj v tem obdobju na tem ali katerem izmed sorodnih projektov.

 1. Če se s predlogom strinjate, na konec razdelka dodajte:
  * {{za}} --~~~~
 2. Če se s predlogom ne strinjate, na konec razdelka dodajte:
  * {{proti}} --~~~~
 3. Če pa se s predlogom strinjate le delno, na konec razdelka dodajte:
  * {{vzdržan}} --~~~~
 4. Če bi radi dodali komentar, na konec razdelka dodajte:
  * {{komentar}} --~~~~
 5. Če bi radi dodali informacijo o sliki, na konec razdelka dodajte:
  * {{info}} --~~~~

Če se vaš glas še ni pojavil, poskusite osvežiti predpomnjenje strani.

Navodila za ustvarjanje predloge

 • Predlogo za naslednji teden v letu 2021 se ustvari tako:
 • Urednik to stori najmanj dan pred menjavo (začetek novega tedna je ponedeljek)
 • Glej tudi podrobna pravila.

Predlogi

Albert Sirk - Ilustracija za knjigo Bratovščina Sinjega galeba - Mihael za krmilom Meteorja.jpg

Albert Sirk - Ilustracija za knjigo Bratovščina Sinjega galeba - Mihael za krmilom Meteorja.jpg

Slika:EŠD 18722 Ruska dača Gameljne.jpg

Slika:EŠD 18722 Ruska dača Gameljne.jpg

 • Information icon.svg Info: Obnovljena ruska dača v Zgornjih Gameljnah pri Ljubljani, kulturni spomenik lokalnega pomena (EŠD 18722), foto [[Uporabnik:ModriDirkac (pogovor) 11:01, 4. maj 2021 (CEST)]]
 • Symbol comment vote.svg Komentar: Meni se zdi to šolski primer zelo solidne fotografije objekta. Tudi uro slikanja in kot sem izbral, da je bilo ok... Upam, da se ne bomo zataknili v tehničnih zadevah...--ModriDirkac (pogovor) 11:01, 4. maj 2021 (CEST)
 • Ozek crop. Korekcija perspektive bi lahko bila. --Petar Milošević (pogovor) 17:47, 4. maj 2021 (CEST)
 • Symbol comment vote.svg Komentar: Sem šel pogledat original. Crop je narejen z namenom, ker je zadaj sodobna stavba ex-Rašice in brez cropa lahko zapademo v seanso neprostih elementov slike. Tega pa nočemo....--ModriDirkac (pogovor) 17:59, 4. maj 2021 (CEST)
 • Mislil sem na crop above - ozek. Kaj pixlov bi lahko dodal, pustil. --Petar Milošević (pogovor) 19:24, 4. maj 2021 (CEST)
Kaj pa uporabljaš za lossless crop? --ModriDirkac (pogovor) 11:56, 5. maj 2021 (CEST)
Sem naložil original.--ModriDirkac (pogovor) 12:47, 5. maj 2021 (CEST)
 • Nič se ne da popraviti. Sem hotel kak pixel above. Moti me senca od strehe. Ni drugega kot zgodnje ali večerno slikanje da senca umakne, pa malo prostora okoli dače. --Petar Milošević (pogovor) 20:37, 8. maj 2021 (CEST)

Slika:Ficedula hypoleuca-F-Iski morost.jpg

Slika:Ficedula hypoleuca-F-Iski morost.jpg

Izbrana s štirimi glasovi podpore. MZaplotnik(sporočilo) 01:09, 10. maj 2021 (CEST)

Slika:Prečrtana kitica Zdravljice.jpg

Slika:Prečrtana kitica Zdravljice.jpg

 • Information icon.svg Info: Prva kitica Zdravljice, ki jo je prečrtal France Prešeren zaradi cenzure, foto Gorenjski muzej
 • Symbol support vote.svg Za --Sporti (pogovor) 09:08, 26. april 2021 (CEST)
 • Symbol support vote.svg Za--Melaleuca alternifolia | pogovor 17:52, 26. april 2021 (CEST)
 • Symbol support vote.svg Za --A09090091|(pogovor) 18:56, 26. april 2021 (CEST)
 • Symbol support vote.svg Za Miha 14:28, 27. april 2021 (CEST)
 • Symbol neutral vote.svg Vzdržan Rokopis Zdravljice smo že imeli leta 2007, pa za moje pojme je bil tisto lepši sken kot ta. Pa še prečrtan ni bil. :-) --romanm (pogovor) 10:30, 29. april 2021 (CEST)
  Symbol comment vote.svg Komentar:: Ta nima sledi barvic in tudi ne vodnega žiga vejetno NUK Biblioteke (vidiš na danem primeru v levem zgornjem kotu). Je pa res, da se na tej sliki vidi rokopis z druge strani. A09090091|(pogovor) 10:36, 29. april 2021 (CEST)
 • Symbol neutral vote.svg VzdržanUpwinxp 15:36, 1. maj 2021 (CEST)
 • Symbol neutral vote.svg Vzdržan. Sken ni nič posebnega, slika iz leta 2007 je boljše kakovosti. Poleg tega ne potrebujemo toliko izbranih slik Zdravljice. --TadejM pogovor 15:55, 1. maj 2021 (CEST)
 • Symbol comment vote.svg Komentar: - Mislim, da je ta različica zanimiva predvsem zaradi simbolne vrednosti, ker jo je Prešeren zaradi cenzure prečrtal. --Sporti (pogovor) 16:02, 1. maj 2021 (CEST)
  Symbol comment vote.svg Komentar: Tudi jaz se strinjam glede simbolne vrednosti, sploh v časih ko se cenzura zopet širi. Od leta 2007 je minilo že kar nekaj časa, pa tudi slik Bleda, čebel (ter še česa) smo imeli že več. --Miha 13:17, 2. maj 2021 (CEST)
  Symbol comment vote.svg Komentar: Jaz dam prav Tadeju. Strinjam se glede cenzure v današnjih časih, toda po mojih pojmih bi morala izbrana slika biti kaj več kot le simbolne vrednosti za slovenstvo. —Upwinxp 14:15, 2. maj 2021 (CEST)
 • Symbol support vote.svg Za S skenom ni nič narobe. Slik v podobnim motivom je bilo med izbranimi že dosti (gre le za projekt, ki ga izvajamo že 15 let). Rokopis na sliki je unikaten, ker je čistopis, pripravljen na tisk. Ta verzija rokopisa se od že izbrane razlikuje tudi v pisavi (na starem je bohoričica, tu pa je avtor preklopil na gajico).--MZaplotnik(sporočilo) 07:29, 10. maj 2021 (CEST)

Glej tudi