Barletta-Andria-Trani

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Provincia di Barletta-Andria-Trani
Italijanska pokrajina Barletta-Andria-Trani
Glavno mesto Barletta, Andria in Trani
Občine Seznam 10 občin
Površina 1.543 km²
Prebivalstvo 393.002 (2011)
Gostota 255
Barletta Andria Trani posizione.png

Pokrajina Barletta-Andria-Trani (v italijanskem izvirniku Provincia di Barletta-Andria-Trani [provìnča di barlèta àndria tràni]) je ena od šestih pokrajin, ki sestavljajo italijansko deželo Apulija. Meji na severu z Jadranskim morjem, na vzhodu s pokrajino Bari, na jugu z deželo Bazilikata in na zahodu s pokrajino Foggia.

Večje občine[uredi | uredi kodo]

Glavna mesta so Barletta, Andria in Trani; ostale večje občine so (podatki 2011):

Občina Prebivalcev
Andria 100.232
Barletta 94.656
Bisceglie 54.847
Trani 53.950
Canosa di Puglia 31.115
San Ferdinando di Puglia 14.894
Trinitapoli 14.551
Margherita di Savoia 12.465

Naravne zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Značilnost pokrajine je geološka oblika terena, ki se postopoma spušča proti morju, čemur domačini pravijo gradinata, to je stopnišče. Najvišja stopnica je Murgia, ki ne doseže niti 700 metrov nadmorske višine. Je skalnato kraško področje brez površinskega vodovja in poraslo z gozdovi. Naslednja stopnica je rodovitno in skrbno obdelano ozemlje, ki se pa kmalu spusti v najnižjo stopnico, ki je najbolj obširno mokrišče v Italiji. Tu so predvsem soline, znane še iz tretjega stoletja pr. n. št., ki ponekod segajo do 5 km v notranjost.

V pokrajini je zaščiteno področje Narodni park Alta Murgia (Parco Nazionale Alta Murgia)

Zgodovinske zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Pokrajina je bila ustanovljena leta 2004 z odcepom sedmih večjih občin od pokrajine Bari in treh manjših od pokrajine Foggia. Mesto Andria, ki šteje največ prebivalcev, leži v notranjosti ozemlja, blizu državne ceste št. 14, ki je ena od italijanskih magistral v smeri sever/jug. Ostala tri velika mesta (Barletta, Trani in Bisceglie) ležijo na Jadranski obali. Od vseh štirih se samo Bisceglie ni potegovalo za status glavnega mesta novonastale pokrajine, zato je bil sprva sprejet načrt, ki je predvideval nastanek novega administrativnega centra pokrajine. V središče trikotnika Andria/Barletta/Trani bi morali biti postavljeni vsi uradi administracije, sodstva, javne varnosti in zdravstva, okoli katerih naj bi po predvidevanjih v kratkem zrasla "prestolnica". V pričakovanju, da se futuristični načrt izvede, so bili uradi začasno nameščeni po raznih lokacijah v treh mestih. Toda kmalu je postalo jasno, da zahteva izvedba načrta preveč sredstev in zamisel o novem glavnem mestu se ni uresničila. Decembra 2007 so bile uradno določene lokacije nekaterim javnim uradom: v mestu Andria za prefekturo in finančno službo, v mestu Barletta za kvesturo in zdravstvo, v mestu Trani za karabinjerje in javno varnost. Kar praktično potrjuje, da gre za prvo italijansko pokrajino s tremi glavnimi mesti.

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]