Smrt in pogreb Josipa Broza Tita

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Pogreb maršala Tita
Pogreb maršala Tita
Grob maršala Tita

Bolezen in smrt[uredi | uredi kodo]

3. januarja 1980 so 87-letnega jugoslovanskega predsednika Tita sprejeli v Klinični center v Ljubljani, kjer so ugotovili, da ima zamašene žile na nogi. Na prigovarjanje skupine osmih zdravnikov, med katerimi sta bila tudi ameriški zdravnik Michael DeBakey ter sovjetski zdravnik Marat Knjazev, je privolil v obvod zamašene žile.[1] Operacija, ki je bila v noči iz 12./13. januar, ni bila uspešna.[2] Stanje je bilo kritično, zato so mu morali 20. januarja amputirati levo nogo.[3] Aprila se je njegovo zdravstveno stanje poslabšalo. Bila je nedelja, 4. maja 1980 ob 15.05 uri, ko je predsednik Tito zaradi gangrene umrl. Čez tri dni bi imel 88 let.

Pogreb[uredi | uredi kodo]

Modri vlak

5. maja je bila krsta z Modrim vlakom prepeljana iz Ljubljane v Beograd, na zadnji poti mu je milijone ljudi izkazalo svoje spoštovanje.

8. maja ob 15. uri je bil Josip Broz Tito pokopan v beograjskem mavzoleju Hiša cvetja na Dedinju. Njegov pogreb je bil največji zbor državnikov sveta - šefov držav in vlad v svetovni zgodovini, saj se ga je udeležilo 209 delegacij iz 127 držav, štirje kralji, pet princev, šest predsednikov parlamenta, 31 predsednikov držav, 22 predsednikov vlad, 47 zunanjih ministrov.[4]

Državne delegacije[uredi | uredi kodo]

  Države - poslale državne delegacije.
  Države - poslale delegacije strank in organizacij.
  Države - niso poslale državnih delegacij

Delegacije strank in organizacij[uredi | uredi kodo]

Viri in sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]