Črni Kal: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodani 703 zlogi ,  pred 4 leti
m
m
 
== Zgodovina ==
V bližnjem kamnolomu so odkrili prazgodovinsko sekiro, datirano v [[paleolitik]] in pa bronast kipec boginje [[Junona|Junone]] iz [[rimska doba|rimske dobe]]. Obstaja tudi mnenje, da so tu našli tudi sarkofag kralja Roksolanov in Sarmatov Rasparagana, ki se danes nahaja v Puljskem muzeju. Na skalnem robu nad vasjo so ostanki starega gradu iz 11. stoletja, ki ga je dal sezidati istrski mejni grof Urlik I, z namenom obvladovanja ceste iz Rižanske doline proti notranjosti. Širše območje Črnega Kala je bilo na meji [[Beneška republika|Beneške republike]] in [[Avstrijsko cesarstvo|Avstrije]], kjer so pogosto potekali vojni spopadi. Po beneško-avstrijski vojni (1508-1516) je Črni Kal pripadel [[Grad Socerb|socerbskemu gospostvu]] in je bil leta 1521 neposredno priključen [[Kranjska|Kranjski]]. Do leta 1945 je v vasi delovala torkja - oljarna, ki je bila komunska.
 
== Znamenitosti ==
 
Večina hiš v vasi je iz 16. in 17. stoletja, v urbano celoto jih povezuje enotna višina in način gradnje ter oblikovanje [[Arhitektura|arhitekturnih]] kamnitih detajlov. Položne dvokapne strehe so povečini krite s korci. V vasi stoji cerkev Svetega Valentina, katere posebnost je zvonik, nagnjen približno za meter, zid okoli cerkve in sosednjih stavb pa je na več mestih razpokan. Plazovit teren naj bi bil tudi kriv za to, da se je porušila prejšnja cerkev sv. Valentina iz leta 1680. Spomeniško najkvalitetnejši je porton (portal) domačije št. 17, povezan z bogato kamnoseško tradicijo kraja. Pomembno arhitekturno vrednosti ima tudi Benkova hiša, ki je najstarejša podeželska hiša v koprski občini, saj napis na polkrožnem portalu razkriva, da sta jo leta 1489 zgradila mojstra Andreas in Benco.
 
V vasi stoji cerkev Svetega Valentina, katere posebnost je nagnjen zvonik. Pomembno arhitekturno vrednosti ima Benkova hiša, zgrajena leta [[1489]], ter je najstarejša podeželska hiša v koprski občini.
 
Na enem od črnokalskih ovinkov, je postavljen spomenik [[Prekomorske brigade|Prekomorskim brigadam]]. S svojo značilno obliko treh premcev bark ponazarja pot mnogih Primorcev in Istranov, ki so se med [[druga svetovna vojna|drugo svetovno vojno]] borili v teh brigadah.
47.848

urejanj

Navigacijski meni