Stolnica Marijinega vnebovzetja, Koper

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Stolnica Marijinega vnebovzetja


KrajKoper
DržavaZastava Slovenije Slovenija
Verska skupnostRimskokatoliška
PosvetitevMarijino vnebovzetje
Statusstolnica
župnijska cerkev
Funkcionalno stanjeaktivno
SpletStolnica Marijinega vnebovzetja
Zgodovina
Zgrajena12. stol.
Arhitektura
ArhitektGiorgio Massari
Slogbarok
Število kupol1
Uprava
ŽupnijaŽupnija Koper - Marijino vnebovzetje
DekanijaDekanija Koper
NadškofijaKoper
MetropolijaLjubljana
Koper - Cerkev Marijinega vnebovzetja
Lega Mestna občina Koper
RKD št. 239 (opis enote)[1]
Razglasitev NSLP 3. februar 1993

Stolica Marijinega vnebovzetja v Kopru je stolnica Škofije Koper in župnijska cerkev Župnije Koper - Marijino vnebovzetje. Je ena izmed dveh stolnic v škofiji – druga je sostolnica Kristusa Odrešenika v Novi Gorici.

Cerkev romanske zasnove (12. st.) tvori z zvonikom vzhodno stranico Titovega trga. Zunanjost krasi prefinjeno obdelano gotsko pritličje (15. st.) in renesančno nadstropje (16. st.). Notranjost odlikuje klasicistična resnost triladijske dvorane. V stolnici se nahaja marmornat sarkofag sv. Nazarija, relief svetnika, ki drži v roki model mesta (okoli leta 1350), podobe Križanega v lesu (14.–16. st.). Izjemne predmete hrani zakladnica stolnice kot sta ebenovinasta skrinjica bizantinskega obdobja in antifonarij miniaturista Nazarija iz Kopra. S stolnico je povezan zvonik, ki je bil prvotno samostojni romanski mestni stolp (12. st.). S stolnico je bil povezan pri njeni dozidavi (15. st.) ter ga zaključili z oktagonalno piramidalno kapo akvilejskega tipa (1644). Na njem je tudi ohranjen zvon iz leta 1333.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Opis enote nepremične kulturne dediščine, evidenčna številka 239". Pregledovalnik Registra kulturne dediščine (Zakon o varstvu kulturne dediščine, Uradni list RS, št. 16/2008). Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. 

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]