Župnija Škofije

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Župnija Škofije
Veduta da Crevatini - panoramio.jpg
DržavaZastava Slovenije Slovenija
SedežSpodnje Škofije 55
6281 Škofije
Župnijska cerkevcerkev Srca Jezusovega, Spodnje Škofije
PosvetitevPresveto Srce Jezusovo
Ustanovitev1. septembra 1960
Prejšnje imesv. Matej
Veroizpovedrimskokatoliška
Uprava
DekanijaDekani
ŠkofijaŠkofija Koper
Vodstvo
ŠkofJurij Bizjak
Drugo
Sosednje župnijeDekani, Ankaran, Predloka
Splet
Uradna stranskofije.donbosko.si

Župnija Škofije je rimskokatoliška teritorialna župnija Dekanije Dekani Škofije Koper.

Sakralni objekti[uredi | uredi kodo]

slika cerkev kraj / naselje
1. [[Slika:|100px]] Cerkev Srca Jezusovega
župnijska cerkev
Spodnje Škofije
2. [[Slika:|100px]] Cerkev sv. Lucije
podružnica
Plavje
3. [[Slika:|100px]] Cerkev sv. Mihaela
podružnica
Tinjan
4. [[Slika:|100px]] Cerkev Kristusa Kralja
podružnica
Zgornje Škofije

Nekdanje cerkve[uredi | uredi kodo]

slika cerkev kraj / naselje
1. [[Slika:|100px]] cerkev sv. Mateja Spodnje Škofije

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Iz pisnih zgodovinskih virov je razvidno, da se je po drugi svetovni vojni s področja današnje župnije odselil zelo velik delež prvotnih prebivalcev, v izpraznjena naselja in zaselke pa so se pričeli naseljevati priseljenci iz raznih delov tedanje Jugoslavije, število prebivalcev se je s tem znatno povečalo.

Duhovniki tedanjih sosednjih župnij (Osp, Lazaret, Predloka, Dekani in Tinjan) so po ukinitvi teritorija bodočega STO ugotavljali, da so zaradi na novo določene meddržavne meje številni zaselki izgubili stike z matično župnijo, h kateri so dotlej pripadali. Verniki Spodnje (Prve) Škofije so le redkokdaj prihajali k obredom v župnijo Lazaret. V župnijo Dekani sta spadali Druga in Tretja Škofija. Verniki Četrte Škofije so spadali v župnijo Tinjan. Posebne razmere je ustvarjal tudi takratni politični režim, ki je oviral normalno versko življenje in delovanje.

O ustanovitvi nove župnije so v cerkvi razmišljali že takoj po prvi svetovni vojni, vendar takratne politične in cerkvenoupravne razmere niso dopuščale izvedbe sprememb. Leta 1956 je tedanji dekan Dominik Pegan na Škofijo Koper tovrstno pobudo posredoval apostolskemu administratorju Mihaelu Torošu. Tako so upravitelji župnij Osp, Tinjan, Predloka, Dekani in Lazaret s škofije prejeli potrjen skupni dogovor z 31. julija 1958, o spremembi nekaterih župnijskih meja, zaradi bolj uspešnega opravljanja pastirskega dela, prilagojenega novim gospodarskim, verskim in prometnim razmeram. Namen nove župnije je bil, da bi se verniki združili v poenoteno versko občestvo, imeli svojega župnika in svojo župnijsko cerkev. Ker je v Spodnjih Škofijah že bila zgrajena primerna cerkev, delovali sta šola in pošta ter je bila tam tudi avtobusna postaja, je bila sprejeta odločitev, da bo na Spodnjih Škofija sedež nove župnije in bo tamkajšnja cerkev postala župnijska cerkev.

Od 13. avgusta 1966 vodijo župnijo salezijanci.

Sprememba zavetnika cerkve in župnije[uredi | uredi kodo]

Na željo župljanov je tedanji župnik Anton Hribernik na Škofijo Koper poslal prošnjo za spremembo zavetnika župnijske cerkve in župnije, iz dosedanjega zavetnika apostola sv. Mateja, na Srce Jezusovo, katerega podoba je dominantna na glavnem oltarju župnijske cerkve. Cerkvena kongregacija za bogoslužje je prošnji ugodila in 14. marca 1972 izdala dektret o odobritvi novega zavetnika: Presveto Srce Jezusovo.

Sklici[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Krampač, Štefan: Naša župnija Škofije: ob 50-letnici Škofije: Župnija, 2010 (COBISS)

Glej tudi[uredi | uredi kodo]