Pojdi na vsebino

Župnija Lucija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije


Župnija Lucija
Država Slovenija
SedežCvetna pot 4
6230 Portorož
Župnijska cerkevCerkev sv. Lucije, Lucija
Posvetitevsv. Lucija
Ustanovitev1976
Veroizpovedrimskokatoliška
Uprava
DekanijaKoper
ŠkofijaŠkofija Koper
Vodstvo
ŠkofJurij Bizjak
ŽupnikVinko Paljk
Drugo
Sosednje župnijePortorož, Strunjan, Sečovlje, Izola
Splet
Uradna stranzupnija-lucija-portoroz.rkc.si

Župnija Lucija je rimskokatoliška teritorialna župnija dekanije Koper, ki je del škofije Koper.

Sakralni objekti[uredi | uredi kodo]

Župnija Lucija nima podružnice, enkrat letno župnik koristi majhno kapelico na Lucanu, ki je v zasebni lasti.

Zgodovina župnije[uredi | uredi kodo]

Krščanske skupnosti so na ozemlju današnje župnije živele že v prvem tisočletju, prve znane omembe cerkva pa so iz 13. stoletja (omemba cerkve sv. Odorika iz leta 1290).

Koprski škof Pavel Naldini v svojem cerkvenem krajepisu (1700) omenja tudi nekdanjo cerkev sv. Marije v Seči,[1] ki je bila med najstarejšimi, za katero navaja, da jo je 14. aprila 1320 slovesno posvetil koprski škof Tomaž Contarini.[2] Samo delno ohranjena je tudi cerkvica sv. Antona Padovanskega, v bližini škvera na koncu polotoka Seča (med gostilno Ribič in Vrtom kaktej).

Ruševine cerkvice sv. Antona Padovanskega v Seči

Leta 1968 je bila ustanovljena skupna župnija Lucija-Portorož[3], za prvega župnika je bil imenovan Franc Prelc. Pred tem so ta del župnije Piran duhovno oskrbovali patri frančiškani iz Pirana. Leta 1976 je bila ustanovljena samostojna župnija Lucija. Prvi dve leti so novoustanovljeno župnijo upravljali jezuiti, prvi župnik je bil pater Franc Svolšek, za njim je naloge župnika v Luciji od leta 1979 opravljal Jože Ipavec, ki je župnijo vodil osemnajst let. Nasledil ga je Janez Kavčič, ki je leta 2006 prevzel v upravo tudi župnijo Portorož. Od leta 2013 je župnik v Luciji in Portorožu, to je v obeh župnijah, Vinko Paljk.

Opis župnije[uredi | uredi kodo]

Župnija Lucija meji na župnijo Sečovlje in na župnijo Portorož, na severu z župnijami Strunjan, Izola in Korte, na drugi strani Piranskega zaliva pa na hrvaško župnijo Umag, ki spada pod Poreško-Puljsko škofijo. V župnijo spada poleg območja mesta Lucija še velik del polotoka Seča (brez istoimenskega naselja), zaselki Vinjole, Lucan, Kampolin in del Portoroža do hotela Metropol.

Ker je v župniji tudi avtohtona italijanska skupnost, se za italijansko govoreče vernike redno opravlja vsaj del nedeljskega bogoslužja v njihovem jeziku. Ker je ob praznikih za vse vernike župnijska cerkev veliko premajhna, je bogoslužje večkrat kar v šolski telovadnici.

Župnijska cerkev Svete Lucije[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Cerkev sv. Lucije, Lucija.

Župnijska cerkvica v Luciji, ki so jo zgradili piranski solinarji, je posvečena sv. Luciji, priljubljeni svetnici iz zgodnjekrščanske dobe. Po tej cerkvici je ime dobilo tudi naselje, ki so ga iz Sveta Lucija v Lucija preimenovali leta 1961.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Občinski svetnik z bagrom nad arheološko dediščino«. Pridobljeno 20. januarja 2024.
  2. Naldini 2001, str. 229.
  3. Paljk Vinko (2023). Oče Franc, življenje in delo. Salve: Novi svet. str. 25. COBISS 171441667. ISBN 978-961-289-193-0.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Naldini Paolo, Cerkveni krajepis ali opis mesta in škofije Justinopolis, ljudsko Koper (COBISS)
  • Paljk Vinko, Oče Franc, življenje in delo (COBISS)