Paolo Naldini

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Paolo Francesco Naldini
Paolo Naldini.jpg
Veroizpoved:   rimskokatoliška
Škofovska služba
Sedež:   Koper
Naslov:   koprski škof
Obdobje službovanja:   11. marec 1686–21. april 1713
Predhodnik:   Peter Jurij Dolfin
Naslednik:   Anton Marija Borromeo
Verska kariera
Duhovniško posvečenje:   1655
Prejšnja služba:   asistent predstojnika avguštinskega reda v Rimu
Osebni podatki
Datum rojstva:   15. oktober 1632
Kraj rojstva:   Padova
Datum smrti:   21. april 1713
Kraj smrti:   Koper

Paolo Naldini, italijanski rimskokatoliški duhovnik, avguštinec in koprski škof, * 15. oktober 1632, Padova, † 21. april 1713, Koper.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Corografia ecclesiatica o'sia descrittione della città e della dioscesi di Giustinopoli detto volgarmente Capo d'Istria ... (1700)

Paolo Naldini s polnim imenom Paolo Francesco Naldini je stopil v red avguštinskih eremitov in bil leta 1655 v Padovi posvečen v duhovnika.[1] Najprej je vodil noviciat svojega reda v Padovi, nato pa je bil imenovan za asistenta vrhovnega predstojnika reda v Rimu. Leta 1685 je bil imenovan in naslednje leto posvečen za koprskega škofa. Škofovsko službo je opravljal do smrti. V koprski škofiji se je seznanil s težavami glagoljaških duhovnikov, ki niso bili vešči latinščine. Ker so bili tudi verniki njegove škofije pretežno slovani, je že 1689 začel priprave za ustanovitev glagoljaškega semenišča v Kopru, ki je nato delovalo od 1711 do 1728.[1] Naldini je bil pomembna osebnost koprske škofije. Obnovil je škofijsko kapelo in uredil škofijski arhiv (1690), v škofijskem dvorcu je dal naslikati koprske škofe z njihovimi grbi (1692); sklical je škofijsko sinodo (1690).

Cerkveni krajepis[uredi | uredi kodo]

Škof Naldini je napisal monumentalno delo Corografia ecclesiatica o'sia descrittione della città e della dioscesi di Giustinopoli detto volgarmente Capo d'Istria, v prevodu Cerkveni krajepis ali opis mesta in škofije Justinopolis, ljudsko Koper (COBISS) , ki so ga natisnili v Benetkah leta 1700. Obsežna knjiga je dragocen in verodostojen vir podatkov o zgodovini Kopra, pa tudi drugih delov tedanje škofije. [2] Sestavni del krajepisa je tudi naldinijev zemljevid škofije Koper, na karti so prikazane meje škofije in vse tedanje župnije. Zemljevid velja za prvo karto neke škofije na Slovenskem. V škofijskem arhivu se je ohranil tudi originalni rokopis, ki ga je po vsej verjetnosti za tiskarno prepisal nek pisar ali uradnik v škofijski kuriji, na podlagi katerega so možne primerjave z natisnjeno knjigo, ki je sedaj tudi prevedena v slovenski jezik.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. ^ 1,0 1,1 Primorski slovenski biografski leksikon. Goriška Mohorjeva družba, Gorica 1974-1994.
  2. ^ Enciklopedija Slovenije. Mladinska knjiga, Ljubljana 1987-2002

Glej tudi[uredi | uredi kodo]