Doževa palača

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Doževa palača, Benetke
Francesco Guardi: Sala del Collegio

Benečani v 16. stoletju niso bili nič bolj sprejemljivi za nove ideje kot danes. Ko je v letih 1574 in 1577 Doževo palačo močno poškodoval požar, so razpisali arhitekturni tečaj za novogradnjo. Takrat eden najbolj znanih arhitektov, Andrea Palladio, je predložil originalen načrt: podrli naj bi srednjeveško, z gostim plaščem obdano stavbo in postavili elegantno, klasično renesančno. Toda zmagali so konservativci in doževo palačo so v manj kot enem letu spet postavili v starem gotskem slogu. In ravno takšno jo gledamo še danes. Steni ki ju nosijo šilasti loki sta iz belega, rožnatega in sivega marmorja, dolgi 71 in 75 metrov. Počivata na 17 in 18 arkadah pritličja.

Danes kar težko verjamemo, da je bila ta navidez lahka, skoraj neresnična stavba prvotno trdnjava, ki so jo doži, ko so leta 1814 prenesli svoj sedež iz Malamocca na bolje zavarovani Rialto, ogradili z vogalnimi stolpi in obrambnimi jarki. Šele potem, ko so Benetke utrdile svojo vodilno vlogo na območju Jadranskega morja in se jim ni bilo treba bati napadov, je iz obrambne stavbe nastal eleganten sedež vlade, doževo stanovanje pa je zasedel le majhen del. Največ prostora so zavzemale dvorane, v katerih so sprejemali politične odločitve, okrasili pa so jih znameniti umetniki tistega časa. S slikami ki poveličujejo politične velikane in moč Benetk.

Doževa palača je danes tudi kraj za pomembne razstave, ki se povezujejo z beneško preteklostjo in nekdanjo usmerjenostjo lagunskega mesta proti orientu.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Dožev grad[uredi | uredi kodo]

Se pripoveduje, da je dož Angelo Partecipazio leta 811 svoj sedež iz Malamocco (Methamaucum), prestavil v Civitas Rivo Alto, kjer je imel posest. Ker je to prva beneška doževa rezidenca, ni znano, kje točno je bila. Točno lokalizirana je malo kasnejša: dož Giustiniano Partecipazio je napisal poslednjo voljo in oporoko, da bi morala biti njegova žena Felicita cerkev za relikvije svetega Marka zraven doževe palače zgraditi in to iz kamna iz Equilia (danes Jesolo) in Torcella, verjetno iz porušenih tamkajšnjih zgradb. Pod bratom in naslednikom Giustinianom Partecipaziosom, dožem Giovannijem I. Participazio se je delo začelo in končalo let 836. Od takrat Je trg z baziliko in doževim sv. Markom politično in versko središče lagune.

Ni zgodovinskih dokumentov ali slik, ki bi pojasnile, kako je prva stavba izgledala, ali je obstajalo več stavb ali so bile na odprtem ali zaprtem območju. [1] V starih spisih se doževa rezidenca omenja le bežno v smislu geografske lokacije. Izkopavanja v drugi polovici 19. stoletja so odkrila srednjeveške temelje in kose opeke, za katera menijo, da so še ena od možnosti gradu. [2] Na voljo je tudi pogosto upodobljena risba kot dožev grad, vendar so nekateri proti, češ da je bila v Benetkah takrat v 10. stoletju bizantinska prevlada, in ne kot je prikazano kot kvadratna utrdba s stolpi na vsakem vogalu. [3] Take strukture so delali le okoli 100 let kasneje Normani.

V uporu proti dožu Pietru IV. Candianu leta 976, je grad in predhodnico Bazilike svetega Marka poškodoval požar. Po tem požaru in pod dožem Pietrom Zianijem je sledila temeljna preobrazba palače in gradnja novega objekta.

Palača Sebastiano Zianija[uredi | uredi kodo]

Prva Doževa palača, vredna tega imena, je bila zgrajena v času vladanja in na račun doža Sebastiana Zianija. [4] Stavba je imela tri krila in dvorišče. Vzhodno krilo z neposredno povezavo do nekdanje kapele, stanovanjski del doža in sodna palača mejijo na današnji Piazzetta, južno krilo Bacino San Marco vsebuje, med drugim, sejno sobo, kjer se je sestajal Veliki svet.

Tako imenovani serrata iz leta 1297, ki se je uporabljal do leta 1797, je urejal pravico do dostopa do Velikega sveta, se je število članov povečalo v nekaj desetletjih od 400 do 1200. To povečanje je zahtevalo podaljšanje sejne sobe, in so sestanki, zaradi pomanjkanja prostora, morali potekati v Arzenalu. Quarantia, sodišče, ki je nadziralo pravico dostopa do Velikega sveta v tistem času, je predlagalo 8. maj 1296 razširiti prostor za seje Velikega sveta. Dne 17. december 1340 je bilo odločeno, da se zgradi nova sejna dvorana.

Gotska palača[uredi | uredi kodo]

Doževa palača konec 14. st.

V času vladanja doža Bartolomea Gradeniga, se je leta 1340 začela popolna transformacija palače, kakršno vidimo še danes.

Začeli so z južne strani na Bacino. Načrt za novo stavbo, arhitekt ni bil znan do leta 1343, ko je postal dož Andrea Dandolo. V skladu s sklepom iz leta 1344, naj bi se preselil v dvorano v prvem nadstropju južnega krila. Zaradi izbruha kuge se je preselil leta 1365, ko je bilo dokončno zaključeno s sliko kronanja Marije, delo Guariento di Arposa, v na sprednji sobi. Od tedaj se je Veliki svet spet srečeval v Doževi palači.

Leta 1404 je bila stran na Bacino zaključena. Ostali dodatki in prenove so bile izvedene v času dolgega vladanja Francesca Foscarija. Porušili so konjske hleve, ki so se nahajali na Piazzetta in od 1424 delali fasado proti Piazetta po vzoru južnega krila. Prizidek je bil po starosti del, kjer so že bile dopolnjene štiri arkade, in nadaljevali, tako kot izgleda danes. Z gradnjo Porta della Carta leta 1438, se je začel graditi dostop do dvorišča palače, ki je bil ustvarjen hkrati kot vizualna povezave do Bazilike svetega Marka tako ideološko kot funkcionalno.

V tretji fazi gradnje novega vzhodnega trakta je bila dodana fasada Rio di Palazzo, ki je bila žrtev požara v letu 1483.

Požar in rekonstrukcija palače[uredi | uredi kodo]

Doževa palača je bila v 15. in 16. stoletju trikrat prizadeta z uničujočimi požari. Konzervativno temeljno značilnost Republike dokazuje dejstvo, da je bila palača obnovljenem po starih načrtih, saj so "moderne" načrte Palladija zavrnili. Fasada je bila ohranjena ali obnovljena, notranjost pa so preoblikovali v skladu s spremenjenim okusom.

Po koncu Republike[uredi | uredi kodo]

Po koncu Republike, francoske in avstrijske nadvlade in nastankom nove italijanske države, je bila palača sedež več institucij in agencij. Od 1811-1904 je bila v njej Biblioteca Marciana. Proti koncu 19. stoletja je palači grozilo, da bo postala zastarela, kar je spodbudilo italijansko državo k popolni obnovi. Ob tej priložnosti je bilo 13 izvirnih stebrov s svojimi kapiteli v portiku iz 13. stoletja nadomeščeno s kopijami, originali pa so shranjeni v notranjosti palače. Ti so bili osnova za Museo dell 'Opera di Palazzo, ki je danes prav tako urejen v doževi palači.

Pisarne, ki so se nahajale v palači, z izjemno Soprarintendenza per i Beni Ambientali e Architettonici di Venezia e Laguna, so izselili in uredili drugje. Leta 1923 je italijanska vlada v Benetkah prevzela kompleks v upravljanje. Palača je zdaj na voljo javnosti kot muzej.

Od leta 1996 je v Doževi palači tudi Musei Civici Veneziani.

Arhitektura[uredi | uredi kodo]

V Doževi palači je iz zunanjosti razviden konglomerat sestavnih delov, ki so bili izvedeni od sredine 14. stoletja do sredine 15. stoletja. Med letoma 1340 in 1400, je bil južno krilo zgrajeno za Molo, leta 1404 je bil končan kompleks oken, delo Michele Stena. Med letoma 1424 in 1457 je bilo zgrajeno krilo do Piazzetta, delo Francesca Foscarija, 1438-1442, tudi pod Foscarijem, Porta della Carta. Vzhodno krilo ob Rio del Palazzo je bilo po požaru leta 1483 ponovno obnovljeno po načrtih Rizzosa, vendar je bil končno dokončano šele v začetku 17. stoletja pod dožem Leonardom Donatom. Med letoma 1563 in 1614 je potekala čez Rio del Palazzo gradnja novih zaporov (Prigione nuove), ki so povezani s skozi Ponte dei Sospiri iz leta 1603 s severnim krilom in sodiščem.

V severnih mejah je kompleks z razširitvijo 71 m oziroma površine 75,5 x 100 m direktno povezan z Baziliko svetega Marka. Na vzhodu Most vzdihljajev povezuje palačo z zapori, na zahodu, Porta della Carta vodijo na dvorišče palače. Celotna zgradba je temeljena na hrastovih pilotih in istrskem kamnu, zgrajena iz opeke in v celoti pokrita, razen majhnega dela Rio del Palazzo kompletno oblečena v marmor in obarvano marmorno inkrustacijo ali iz klesanega istrskega kamna in marmorja. Južna in zahodna fronta sta videti kot trinadstropna stavba, medtem ko vzhodno krilo kaže na štiri nadstropja.

Arhitektura Doževe palače je edinstvena, takoj prepoznavna v arhitekturni zgodovini in tudi v kasnejših zgradbah, ki so jo kopirale. V prevladujočih oblikah gotike se mešajo orientalski elementi, kot so cine, ki se zgledujejo po obzidjih severnoafriških Mameluških mošej. Nenavadno roza-beli dekor rombast v prvem nadstropju je izposojen iz vzhodne Turčije ali Irana in je seldžuški motiv [5], tudi banjasti oboki v ložah imajo svoje prototipe v [mska umetnost|islamski umetnosti]]. Naklonjenost za obarvano dekoracijo in pisan gradbeni material lahko iščemo pri bizantinski umetnosti. To je temeljna značilnost beneške arhitekture in zaznamuje "magično" čarobnost Doževe palače v Benetkah, ki so ji podlegle generacije popotnikov. Beneška gotika se tako bistveno razlikuje od drugih delov Evrope. Težnjo po višini v severnjaški evropski gotiki so v Benetkah onemogočila že sama labilna tla, načeloma pa se skoraj vse gotske cerkve in posvetne stavbe v Italiji zgledujejo po francoski gotiki.

Še vedno impresivna velika urbana celota Bazilike svetega Marka, Doževe palače, Piazza San Marco, Piazzetta, Logetta in knjižnica je posledica namerne in daljnovidne urbanizacije beneških oblasti, ki so poznale svojo Republiko in ustvarile delovanju primerna področja javnih življenjskih prostorov.

Kapiteli Filippa Calendaria[uredi | uredi kodo]

Izvirni greh Adama in Eve

Vodilni arhitekt in kipar Benetk v 14. stoletju je bil Filippo Calendario, umetniško izjemna osebnost, ki je bil počaščen v zadnjih raziskavah. Bil je zarotnik doža Marina Faliera, usmrčenega leta 1355.

Eden od velikih vogalnih kapitelov v zgornjem nadstropju je Adam in Eva in drevo spoznanja s kačo. Fino rezljana značilnosti teh figur se znova in znova pojavlja v številnih manjših kapitelih. Novejši kritiki in zadnji rezultati raziskav o gradnji palače potrjujejo stare kronike, da se je kiparski okras začel v bistvu med gradnjo leta 1340 in se je izvedba pojavila v 1355, kiparja in proto Doževe palače, Filippa Calendaria. [6] Drug pomemben kapitel na vogalu Doževe palače (k Ponte della Paglia) kaže pijanega Noeta. Noe kot starec razlije skodelico vina. Njegov sin Sem pokriva s krpo svojo goloto in dvigne roke za zaščito. Noetov drugi sin Ham se zdi brezmilosten in opozarja na neprijetno situacijo.

Kapiteli na spodnji vrsti stebrov: tukaj prikazane teme so podobne zunanjim območjem stolnic in dominantnih stavb, kot na primer podobe mesecev, znakov zodiaka, Sedem svobodnih umetnosti, prizori iz Stare in Nove zaveze in iz zgodovine mesta, itd.

Raven okoliških tal je bila v preteklih stoletjih večkrat prestavljena, zato osnove stebrov niso več vidne in so deleži nekoliko spremenjeni.

Oba rdeča stebra v Loggii

Rdeča stebra za smrtne obsodbe[uredi | uredi kodo]

Na dvorišču palače sta v prvem nadstropju vidna dva sosednja stebra, ki sta obarvana malo bolj rdeče kot drugi. Med njima so objavljali tudi smrtne kazni. Nedaleč stran je tudi delo Filippa Calendariosa: Pravica z mečem in dva beneška leva na okroglih stebrih, kot simbola sodstva.

Porta della Carta[uredi | uredi kodo]

Porta della Carta

Porta della Carta [7] so prehod v cortile, dvorišče Doževe palače. Preko portala je bil možen interen prost prehod med Baziliko svetega Marka in palačo. Izvor imena ni zanesljiv, zanj je več razlag.

Načrt iz 1438 prihaja od beneškega kiparja in arhitekta Bartolomeo Buona in je bil izveden pod njegovim nadzorom delavnice Buon. [8] To je tipičen portal, značilen za konservativno Serenissimo, narejen skoraj v celoti v slogu pozne gotike, ko se že uveljavlja renesančna umetnost na vsakem področju. Velik kasetiran vhod s svojim starinskim stogom je usmerjen v sodobno florentinsko arhitekturo. Celotna zasnova vrat z obema fialama, ki kot krona nad oporniki spremljata portal, široka, okrašena s krogovičjem v oknih in timpanonom.

Z bogato kiparsko dekoracijo portala se kaže identitete in politične ambicije Republike. V štirih nišah med oporniki so z bas-reliefi in cvetlični okraski okrašeni baldahini kardinalnih kreposti poguma (fortitudo), zmernost (temperantia), modrosti (prudentia) in ljubezni (caritas); suverene vrline, ki jih je razglašala Republika. Kipe je ustvaril Antonio Bregno, kipar iz severno italijanske kamnoseške družine, ki so delali na številnih pomembnih stavbah v Benetkah.

Porta della Carta, Dož pred levom sv. Marka

Široka baza pod trodelnim oknom s krogovičjem tvori oder za podobo doža Francesca Foscarija, ki kleči v celotni opravi pred krilatim levom svetega Marka. V prenesenem pomenu, tukaj se vsak obiskovalec palače in dož sam, zaveda, da je le služabnik Republike, ki jo zastopa Lev svetega Marka in ne njihov vladar. Starinski putti na obeh straneh okna predstavljajo grb Foscarija. Sv. Marko pojavi kot oseba v doprsnem kipu v tondu čez vrh okna in kaže v tem izpostavljenem položaju Republiko, pod čigar zaščito je. Krona vrat je Pravica z mečem in tehtnico, ki sedi na levjem prestolu kralja Salomona, utelešenje pameti in pravičnosti. Kot poosebljenje pravičnosti se smatra, da je Beneška republika pravično in pametno vladala.

Reprezentančni učinek na vratih je bil poudarjen z več barvnostjo in bogato pozlata, od katere so danes ostali le bledi sledovi.

Arco Foscari[uredi | uredi kodo]

Notranjost: v sredini je Arco Foscari, desno Scala dei Giganti

Dvorišče meji na Porta della Carta in Arco Foscari ali Androne Foscari. Arhitektura kaže obrat, prehod od gotike k renesansi. Kot arhitekti se pojavljata Antonio Bregno in Antonio Rizzo. [9] Hodnik s križno obokanim stropom pokrit vodi neposredno v reprezentančno Scala dei Giganti, politično pomembnem kraju ustoličenja novo izvoljenega doža. Fasada Scale kaže renesančni slog slavoločne arhitekturo. Tridelna fasada je razdeljena na dve etaži in se konča z osmerokotno kamnito streho. Na vrhu strehe stoji lik apostola Marka, ki z gesto blagoslovlja na nasprotnih stopnicah, kjer je kronan dož. Do uničenje francoskih vojakov je stala na verandi v drugem nadstropju figura doža Cristofora Mora na kolenih pred levom Svetega Marka. Pod njegovo vladavino je bil Arco zaključen. Lok v spodnjem nadstropju je obdan z dvema Rizzovima skulpturama Adama in Eve, original je danes v Doževi palači. Obrnjena proti dvorišču je bila v 17. stoletju z marmorjem obložena ura.

Notranje dvorišče[uredi | uredi kodo]

Ženske zajemajo vodo iz vodnjaka v Doževi palači, Foto Carlo Naya

Dvorišče je bilo prebivalstvu Benetk prosto dostopno. Uporabljali so ga za uradna dejanja, konvencije, festivale in tekmovanja, enkrat na leto pa je bil tudi tek bikov. Od leta 1485 so se odvijale slovesnost kronanja doža.

Dvorišče je tlakovano od 1773 s ploščami iz trahita in istrskega kamna, s katerim je bil izvirni opečni tlak zamenjan. Pod tlakom sta dve veliki cisterni, ki sta služili za oskrbo z vodo palači in prebivalstvu. Dva bronasta vodnjaka sta bila postavljena leta 1554 in 1559, delo Alfonsa Alberghetija in Niccolò dei Contija in nosita grbe naročnikov Francesca Veniera in Lorenza Priulija.

Več stopnišč pripelje do različnih kril s prostori doža, uradov in sodišč, ki imajo tam svoj sedež.

Na jugu, na izhodu iz dvorišča so Porta del Frumento (pšenične vrata).

Trg Senatorjev[uredi | uredi kodo]

Levo od glavnega dvora, zraven Scala dei Giganti, je majhen trg senatorjev (cortile ali cortiletto dei Senatori), na katerem so se srečevali pred sestanki. Od tu vodijo udobne stopnice neposredno do njihovih pisarniških prostorov.

Cappella San Nicolò[uredi | uredi kodo]

Leta 1505 je Spavento oddal naročilo za izgradnjo kapelice za doža. Cerkvica San Nicolò stoji v kotu dvorišča. Spavento je prilagodil fasado cerkve končani fasadi palače. Okrašena je z venci in tondi okrašenimi s frizi, ki se neopazno nadaljuje v friz palače. Fino členjena ograja konča fasado in hkrati ograjo majhnega strešnega vrta, ki je dostopen iz doževega stanovanja.

Scala dei Giganti[uredi | uredi kodo]

Scala dei giganti s kipi Marsa in Neptuna

Čez "Scala dei Giganti", zadnjimi od štirih elegantnih stopnišč, ki vodijo iz dvorišča do prvega nadstropja, vodijo v nekdanje doževe zasebne prostore. Zgrajene so bile leta 1484, delo arhitekta Antonio Rizzoja. Stopnišče je dobilo ime po dveh velikanskih kipih Jacopa Sansovina, ki predstavljata rimske bogove Marsa in Neptuna, ki ju je ustvaril leta 1567, tri leta pred svojo smrtjo. Mars, bog vojne (na kopnem) in Neptun, bog morja, kažeta nedvoumno vojaško moč Benetk. Nad vhodom je lok svetega Marka z levom, ki stoji na dveh konzolnih nosilcih in je podprt z grbom Agostino Barbarige, pod katerega vladavino je bilo stopnišče zgrajeno.

Notranji prostori[uredi | uredi kodo]

Soba zemljevidov

Podobe številnih notranjih prostorov palače kažejo približno stanje ob njihovi uporabi ter veliko skrb za umetniško oblikovanje. Zgornji deli sten in zlasti stropi so opremljeni z ogromno okrasja. Velik poudarek je na okrasnih zasnovah okvirjev pod stropom, v katerih so pogosto vstavljene slike vodilnih beneških umetnikov, s temami predvsem poveličevanja mesta.

V Anticollegio so veleposlaniki in gostje čakali pred avdienco.

Dvorana Velikega sveta (Sala del Consiglio Maggior) je dolga 54 metrov in je največja soba v Doževi palači, katere okna gledajo tako dvorišče kot na laguno. To je največja nepodprta dvorana v Evropi. Tukaj je bilo srečanje okoli 1.000 plemičev, ki so imeli pravico izbirati doža. Zadnjo steno v celoti zaseda slika "Paradiž" Jacopa Tintoretta iz 1588-94. Naslikal jo je potem ko je požar leta 1577 prejšnje podobe Bellinija, Carpaccia in Tiziana uničil. Začeta s Paolom Veronesem in po njegovi smrti se po štirih letih končala s Tintorettom. V svojem času je bila največja slika na svetu in je še vedno druga največja oljna slika olje na svetu..

Sala del Maggior Consiglio

Veliki svet ne predstavlja izvirno oblast Benetk. To je bil začetek "generalne skupščine" vseh prostih moških. Vendar je plemstvo pridobivalo več in več moči. Do 13. stoletja ni bila sklicana skupščina, začel je delovati "Veliki svet" kot osrednji organ moči. Sprejemal je vse zakone ter volil in ustanavljal izmed svojih članov druge ustavne organe: svet 40 in senat, ki je predlagal zakone, sodišče in nadzor trgovine in financ. Ustanovil je "dožev Svet", v katerem so bili plemič iz šestih okrožij.

Sestieri, skupaj s tremi predsedniki "Sveta 40" in dož so bili dejanska Vlada Republike ali Signoria. Ti organi so vsi imeli v doževi palači svoje posebne dvorane za sestanke, preko katerih se lahko kot turist danes sprehodimo.

Sistem vladanja v Benetkah je težko opisati v vseh njenih podrobnostih. Pisne informacije o ustreznih razmerjih moči med različnimi institucijami v Republiki niso le zmedene, ampak včasih tudi protislovne. Vprašanje, katera institucija v času, je imela večjo moč, pogosto ni mogoče jasno odgovoriti.

Zapor[uredi | uredi kodo]

Vzhodno krilo, Most vzdihljajev čez Rio del Palazzo, desno Prigioni Nuove

Pomemben del Doževe palače v literarnem smislu je zapor, ki se širi v dveh stavbah - oba deli sta povezana z mostom vzdihljajev. V doževi palačo je bilo nekaj zelo vlažnih zaporniških celic, zloglasne 19 Pozzi in še šestih ali sedem Piombi, so bile tako imenovane svinčene komore v pritličju, neposredno pod svinčeno streho - od tod tudi ime mostu.

Celice so v palači so bile namenjeno izključno za državne zapornikov in izdajalce. Za običajne zapornike so imeli svoje zapore v mestu.

Svinčena soba[uredi | uredi kodo]

Pod s svincem prekrito streho nad Sala dei Inquisitori so bili zloglasni Piombi. Ti so bili namenjeni samo za zapornike Sveta deseterice in državne inkvizitorje. Le za šest ali sedem celic je znanih po svojih stanovalcih; Giacomo Casanova (1725-1798), ki je slabe življenjske pogoje in ozke celice opisal v živo v zgodbi "Zgodba mojega pobega", ki je postala svetovno znana. [10] Za ventilacijo je bilo samo majhno okno v vratih, vročina pod glavno streho pa je hitro postala neznosna. Za pohištvo in hrano so si morali zaporniki sami plačati.

Pozzi[uredi | uredi kodo]

Levo je zunanja stena zapora Pozzi

Leta 1531 se je Veliki svet odločil za prenovo Rio del Palazzo. V tem kontekstu je bil v pritličju zgrajena nov zapor za zapornike, ki so bili v pristojnosti Sveta deseterice. Trakt je bil povezan s stopniščem neposredno s pisarniškimi prostori v treh Capi dei Dieci.

I Pozzi (ital. vodnjak) se imenuje ječa zgrajena iz istrskih kamnitih blokov, ki vsebujejo 19 celic, ki so razporejene vzdolž zunanje stene, kakor tudi dvojne celice. Vrata in zračniki so odprti le na hodnik. Celice so označene na arhitravu nad vrati z zrcalno gravirano rimsko številko. Celice so bile v celoti prekrite z lesom in opremljene s kamnitim pogradom in lesenimi deskami. Zaradi lokacije v kleti so bile celice, še posebej v potopljenem delu kleti, z izjemo kamnitih pogradov, pogosto pod vodo.

Novi zapori[uredi | uredi kodo]

Zaradi omejenega števila zaporniških celic v Doževi palači, je bil od leta 1563 načrtovan nov državni zapor, prigioni nuove. Zasnoval ga je Antonio da Ponte in Antonio Contin izvršil v sklopu obnove palače. Leta 1603 je bil zaključen Ponte dei Sospiri (tako imenovano "Most vzdihljajev") kot povezava, stavba pa je bila dokončana leta 1610. V prostorih ob Rio so bili uradi Signori di notte al criminal. Razmere v zaporih so se pomembno izboljšanje. Posamezne celice so bile višje in večje kot v pozzi in piombi, bolje osvetljene in suhe.

Arhitekti in slikarji v Doževi palači[uredi | uredi kodo]

Naslov uradnega upravitelja mesta v Doževi palači je proto (grško. = prvi). Proto je lahko vodil gradbena dela in bil arhitekt, odgovoren za projekt gradnje.

 • Enrico, 1344 in aktiven v Benetkah, Proto (?)
 • Pietro Baseggio, gradbeni mojster, Proto med 1340–1355
 • Filippo Calendario (* pred 1315–1355), kipar, verjetno arhitekt prve Doževe palače, Proto; Krilo proti pomolu in Piazzetta, kapiteli na južnem krilu (?)
 • Pierpaolo dalle Masegne († 1403), deloval v Benetkah 1383; okno
 • Jacopo dalle Masegne; okno
 • Giovanni Bon ali Buon (od 1355–1443), Kipar in arhitekt; Porta della Carta, 1438–1442
 • Bartolomeo Bon ali Buon, (1400/1410–1464/1467), Kipar in arhitekt; Porta della Carta, kip Francesco Foscari na Porta della Carta
 • Antonio Bregno, deloval v Benetkah 1424–1457, kipar, okoli 1460 Proto; Porta della Carta, Arco Foscari
 • Antonio de Marco Gambello, Arhitekt, 1485 Proto
 • Antonio Rizzo (od 1439 – od 1499), Kipar in arhitekt, Proto do 1497; Scala dei Giganti, kip Adama in Eve na Doževi palači, podaljšanje vzhodnega krila 1484
 • Pietro Lombardo (um 1435–1515), Kipar in arhitekt, Proto od 1499; Marmorni kamin v Sala dei Scarlatti
 • Tullio Lombardo, Kipar in arhitekt, (* od 1455 † 1532); sprememba doževe pisarne
 • Pietro Solari, 1497/1498 Proto kot naslednik Rizzosa
 • Giorgio Spavento(† 1509), deloval v Benetkah 1486; Proto za San Marco, Arhitekt in graditelj; zasnova fasade palače Cortile dei Senatori in cerkve San Niccolò, doževe privatne kapele
 • Antonio Abbondi Scarpagnino († 1547), Proto od 1515
 • Jacopo Sansovino (1486–1570), 1529 Proto; kip na Scala dei Giganti; Scala d'oro
 • Pietro Guberni, Proto, vodja gradnje Scala d'oro
 • Antonio da Ponte, (um 1512–1597), graditelj mostu Rialto, Proto ; vodja del Sala del Collegio (od 1574)
 • Alessandro Vittoria (1525–1608), slikar in medaljer; kip Justicije na oknu, reliefi in štukature v Scala d'oro
 • Andrea Palladio, Arhitekt; Portal na Sala delle Quattro porte (pripisano),
 • Vincenzo Scamozzi, Arhitekt Chiesetta in Antichiesetta za Senat und Doge
 • Bartolomeo Monopola, delal v Benetkah med 1597–1623, Proto; Portik, zahodna in južna fasada dvorišča 1605/160, Porta dei Frumenti za pristanišče
 • Antonio Contini († 1600), Kipar in arhitekt, deloval v Benetkah 1566; oblikoval Most vzdihljajev
 • Andrea Tirali (1660 (?)–1737), Kipar in arhitekt, Proto; slavolok Francesco Morosini v Sala dello Scrutinio [11]

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. ^ Es gibt aus späterer Zeit in der Chronologia magna des Fra Paolino Veneto (Biblioteca Marciana Cod.lat.Z. 399, fol 12) številka, ki odraža stanje okoli sredine 12. stoletja.
 2. ^ In der neueren Literatur z.B. Michela Agazzi: Platea Sancti Marci. Venezia 1991 S. 13, 84; Elena Bassi: Appunti per la storia del Palazzo Ducale di Venezia. In: Critica d’Arte 9/1962 S. 28ff; Anna Bortolozzi: Indagini sull’insediamento ducale veneziano fino al termine del XII secolo. In: Venezia Arti 11/1997 S. 5; Wladimiro Dorigo: Venezia origini. Bd. 2 Milano 1983 S. 535ff; Umberto Franzoi: Il Palazzo Ducale – architettura. In: ders., Terisio Pignatti, Wolfgang Wolters (Hg.): Il Palazzo Ducale di Venezia. Treviso 1990 S. 12f.
 3. ^ Lermer S. 40. Die Auffassung, es habe ein Dogenkastell mit vier Türmen gegeben, stützt sich auf die Mitteilung des Chronisten Giovanni Diacono zum Besuch Kaiser Otto III. in Venedig, wonach der Doge sich mit den Gefolgsleuten des Kaisers im palatium traf, während er den inkognito nach Venedig gekommenen Kaiser im turris orientalis empfangen habe. Aus der Erwähnung eines östlichen Turmes wurde geschlossen, das der nebst weiterer Türmen zum Dogenkastell gehört haben müsse. Diese Interpretation ist aber nicht zwingend.
 4. ^ Howard, Deborah: Die gotische Architektur in Venedig. In: Venedig. Kunst u. Architektur. Köln 1997. S. 122.
 5. ^ Howard 1997. S. 128
 6. ^ Venedig. Kunst und Architektur. Hrsg. von Giandomenico Romanelli, Bd 1. Köln 1997. S. 158.
 7. ^ To imenovanje je šele od poznega 15. st dalje. Prvotno so bila porta grande, tudi porta del bando ali zaradi svojega pozlate porta dorata. Francesco Sansovino jih je opisal 1556/57 kot je l'altra grande, vendar je v svoji knjigi Venetia Città nobilissima et singolare (1581), kot porta grande che si chiama hora alla Carta" (Andrea Lermer Der gotische "Dogenpalast" in Venedig. Berlin / München 2005 S. 276)
 8. ^ Porta della carta
 9. ^ Deborah Pincus: The Arco Foscari: The Building of a Triumphal Gateway in 15th c. Venice. New York u. London 1976.
 10. ^ Jacques Casanova de Seingalt: Histoire de ma fuite des prisons de la République de Venise qu’on appelle les Plombs. Ecrite a Dux en Boheme l’année 1787. Leipzig 1788
 11. ^ Wolfgang Wolters, Der Dogenpalast in Venedig. Berlin/München 2010, S. 172

Literatura[uredi | uredi kodo]

 • Thorsten Droste: Venedig. DuMont Kunst-Reiseführer, Ostfildern, 2005, ISBN 3-7701-6068-1. (Google books)
 • Helmut Dumler: Venedig und die Dogen. Artemis & Winkler, 2001, ISBN 3-538-07116-0.
 • Rainer Hoffmann: Im Himmel wie auf Erden - Die Putten von Venedig, Böhlau Verlag Köln Weimar Wien 2007, ISBN 978-3-412-20056-5
 • Erich Hubala: Reclams Kunstführer Italien. Band II,1. Venedig, Brenta – Villen, Chioggia, Murano, Torcello, Baudenkmäler und Museen. 2. Auflage. Hrsg. Manfred Wundram. Stuttgart 1974.

Erich Egg, Erich Hubala, Peter Tigler: Reclam Kunstführer. Südtirol, Trentino, Venezia Giulia, Friaul, Veneto. Kunstdenkmäler und Museen. Band II/2. 1981, ISBN 3-15-010007-0.

 • Huse, Norbert / Wolfgang Wolters: Venedig. Die Kunst der Renaissance. Architektur, Skulptur, Malerei 1460–1590. 2. Auflage. Beck, München 1996, ISBN 3-406-41163-0.
 • Andrea Lermer: Der gotische Dogenpalast in Venedig. Baugeschichte und Skulpturenprogramm des „Palatium Communis Veneciarum“. (= Kunstwissenschaftliche Studien, Band 121). München 2005, ISBN 3-422-06500-8.
 • Giulio Lorenzetti: Venezia e il suo estuario, guida storico- artistica. Padova Erredici, 2002, S. 239.
 • Giandomenico Romanelli. Mark E. Smith: Venedig. Hirmer, 1997, ISBN 3-7774-7390-1.
 • Giandomenico Romanelli (Hrsg.): Venedig. Kunst und Architektur. 2 Bände. Ullmann/Tandem, 2005, ISBN 3-8331-1065-1.
 • Wolfgang Wolters: Der Bilderschmuck des Dogenpalastes. Wiesbaden 1963.
 • Wolfgang Wolters: Der Dogenpalast in Venedig. Berlin/München 2010
 • Alvise Zorzi: Venedig. Die Geschichte der Löwenrepublik. Claassen, 1992, ISBN 3-546-00024-2.


Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Koordinati: 45°15′41″N 12°12′08″E / 45.261305°N 12.2023484°E / 45.261305; 12.2023484