Paolo Veronese

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Paolo Veronese
Portret
avtoportret
Rojstvo Paolo Caliari
1528
Verona
Smrt 19. april 1588({{padleft:1588|4|0}}-{{padleft:4|2|0}}-{{padleft:19|2|0}})
Benetke
Narodnost Italijan
Državljanstvo Italija[1]
Poklic slikar
Poznan po slikar
Gibanje Renesansa
Meceni družina Barbarigo, družina Barbaro
Podpis Veronese autograph.png

Paolo Caliari, znan kot Paolo Veronese (1528-1588), je bil italijanski renesančni slikar, ki je deloval v Benetkah, znan po zgodovinskih religioznih in mitoloških slikah velikega formata, kot so Poroka v Kani (1563) in Praznik v Levijevi hiši (1573). S Tizianom, ki je bil vsaj eno generacijo starejši in Tintorettom, desetletje starejšim, je bil Veronese eden od »velike trojice, ki prevladovala v beneškem slikarstvu cinquecenta« in pozni renesansi v 16. stoletju. [2] Znan kot vrhovni kolorist in po zgodnjem obdobju manierizma, je Paolo Veronese razvil naturalistični slog slikanja, na katerega je vplival Tizian.

Njegova najbolj znana dela so pripovedni cikli, izvedeni v dramatičnem in barvitem slogu, polni mogočnih arhitekturnih okolij in bleščečih ceremonij. Njegove velike slike svetopisemskih praznikov, gneča s figurami, naslikane v refektorijih samostanov v Benetkah in Veroni so še posebej znane. Bil je tudi vodilni beneški slikar stropov. Večina teh del je še vedno na kraju samem ali vsaj v Benetkah, zastopanost njegovih del v večini muzejev je v glavnem sestavljena iz manjših del, kot so portreti, ki vedno ne kažejo na njegovo najboljše in najbolj tipično.

Že od nekdaj je bil cenjen zaradi »kromatičnega sijaja svoje palete, sijaja in občutljivosti njegovega čopiča, aristokratske elegance njegovih figur in veličastnosti spektakla«, njegovo delo je bilo čutiti », da ne omogoča globokega izražanja človeka ali vzvišenega« in od »velike tojice«, je bil pogosto najmanj spoštovan od sodobnih kritikov. Mnogi največji umetniki veljajo za njegove občudovalce, vključno Rubens, Watteau, Tiepolo, Delacroix in Renoir.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Snemanje s Križa, c. 1547

Rojstvo in ime[uredi | uredi kodo]

Veronese je prevzel ime svojega rojstnega kraja Verona. Popis v Veroni potrjuje, da je bil Veronese rojen nekje v 1528 kamnoseku ali spezapreda, imenovanem Gabriele in soprogi Katarini. Bil je njihov peti otrok. Bilo je običajno, da je priimek izveden iz očetovega poklica, in da je bil Veronese znan kot Paolo Spezapreda. Kasneje je svoje ime spremenil v Paolo Caliari, ker je bila njegova mati nezakonska hči plemiča z imenom Antonio Caliari. Njegova prva znana slika je podpisana d »P. Caliari F.«, prvi znan primer, v katerem je bil uporabljen ta priimek in po uporabi »Paolo Veronese« več let v Benetkah, po približno 1575, je ponovljen podpis njegove slike kot »Paolo Caliari«. Potrebno ga je ločiti od drugega slikarja iz Verone, »Alessandro Veronese«, zdaj znan kot Alessandro Turchi (1578-1649).

Mladost[uredi | uredi kodo]

Spreobrnjenje Marije Magdalene, c. 1548

Od 1541 je bil Veronese vajenec pri Antoniu Badilu, ki je kasneje postal njegov tast in leta 1544 bil vajenec pri Giovanni Francesco Caroti; oba vodilna slikarja v Veroni. Oltar, ki ga Badile naslikal leta 1543 zajema presenetljive odlomke, ki so bili najverjetneje delo njegovega petnajst let starega vajenca; Veronesejeva prezgodnja dela so kmalu presegla raven delavnice in 1544 ni več prebival pri Badili. Čeprav usposobljen v kulturi manierizma potem priljubljeni v Parmi, je kmalu razvil svoj način bolj vesele palete. [3]

V poznih najstniških letih je slikal dela za pomembne cerkve v Veroni in leta 1551, po naročilu beneške veje pomembne družine Giustiniani, naslikal oltarno sliko za njihovo kapelo v cerkvi San Francesco della Vigna, ki je bila nato povsem prenovljena po zasnovi Jacopa Sansovina. V istem letu je delal na dekoraciji Ville Soranzo bližini Trevisa, s svojimi kolegi Giovanni Battista Zelottijem in Anselmom Cannerijem. Ohranjeni so le fragmenti fresk, vendar se zdi, da so bile pomembne pri oblikovanju njegovega ugleda. Opis Carla Ridolfija skoraj stoletje kasneje omenja, da je bila ena od mitoloških tem Družina Dareja pred Aleksandrom, redek primer Veronesejevih najlepših posvetnih tem, ki je zdaj v Narodni galeriji v Londonu.

Leta 1552 je kardinal Ercole Gonzaga, prastric vladajočega Guglielma Gonzage, vojvode Mantove, naročil oltarno sliko za stolnico v Mantovi (zdaj v Caenu, Francija), ki jo je Veronese naslikal in situ. Nedvomno je uporabljal svoj čas v Mantovi za študij stropne freske Giulia Romana; bil je slikar stropnih fresk, ki je najprej pustil svoj pečat v Benetkah, kjer se je nato naslednje leto za stalno ustalil. [4]

Benetke[uredi | uredi kodo]

sv. Marko, San Sebastiano, Benetke (1556–57)
Veronesejeva hiša v Benetkah

Veronese se je preselil v Benetke leta 1553, po pridobitvi svojega prvega državnega naročila, stropa s freskami v Sala dei Cosiglio dei Dieci (dvorana Svete deseterice) in sosednje Sala dei Tre Capi del Consiglio v Doževi palači, v novih prostorih nadomestiti tiste izgubljene v požaru leta 1547. Njegova slika Jupitrov izgon v vice je zdaj v Louvru. Nato je naslikal sliko Zgodovina Estere na strop v cerkvi San Sebastiano (1556-57). S to stropno poslikavo in tisto iz 1557 v knjižnici Marciana (za katerega je prejel pohvalo Tiziana in Sansovina), se je uveljavil kot mojster med svojimi beneškimi sodobniki. [5] Že ta dela kažejo Veronesejevo mojstrstvo v izražanju obeh, tako subtilnega skrajšanja figur Correggia in junaštvo Michelangelovih.

Villa Barbaro in refektorij[uredi | uredi kodo]

Leta 1556 je Veronese dobil naročilo za poslikavo prvega od njegovih monumentalnih banketnih prizorov, Praznik v Simonovi hiši, ki ga ni končal do 1570. Zaradi svoje razpršene kompozicije in pomanjkanja osredotočenosti, pa ni bil njegov najuspešnejši refektorijski mural. V poznih 1550-ih, med odmorom v svojem delu za San Sebastiano, je Veronese okrasil Villo Barbaro v Maserju pri Trevisu, na novo končani stavbi arhitekta Palladia. Freske so bile zasnovane kot združitev humanistične kulture s krščansko duhovnostjo; v stenske poslikave so vključeni portreti družine Barbaro, na stropih so modro nebo in mitološke figure. Veronesejeva dekoracija je obsegala kompleksno perspektivo in trompe l'oeil, kar je povzročilo luminiscenco in navdihovalo vizualno poezijo. Srečanje med arhitektom in umetnikom je bila zmagovito.

Poroka v Kani, 1562–1563. Louvre

Poroka v Kani, naslikana v 1562-1563, je bilo tudi sodelovanje z Palladiom. Naročili so jo benediktinski menihi za samostan San Giorgio Maggiore na otočku nasproti svetega Marka v Benetkah. V pogodbi je je bila zapisana velikosti za pokritje 66 kvadratnih metrov in kakovost pigmenta in barv vrhunske kakovosti. Na primer: v pogodbi je bilo določeno, da morajo modre vsebovati dragocen mineral lapis-lazuli. V pogodbi je bilo tudi določeno, da mora slika vključiti največ figur, kot je mogoče. Obstajajo številni portreti (vključno s Tizianom in Tintorettom, kot tudi Veronesejev avtoportret) uprizorjeni na platnu širokem skoraj deset metrov. Prizor, vzet iz Nove zaveze, Janezova knjiga, II, 1-11, predstavlja prvi Jezusov čudež, izdelavo vina iz vode, izveden na poroki v Kani, Galileji. V ospredju praznovanja je friz likov naslikanih v najbolj bleščečih oblačilih, ki je podprt z dvema nizoma stopnic, ki vodijo na teraso, rimsko stebrišče in bleščeče nebo. V slikah v refektoriju, kot je Družina Dareja pred Aleksandrom (1565-1570 [6]), je Veronese uredil potek arhitekture večinoma vzporedno z slikovno ravnino, ki poudarja procesijski značaj sestave. Umetnikov dekorativni genij je priznal, da bi bili dramatični učinki perspektive naporni v dnevni sobi ali kapeli in da bi lahko pripoved slike najbolje absorbiral kot napad pisanosti. Te slike vsebujejo bolj malo čustev; ilustrirajo previdno, sestavljeno gibanje predmetov vzdolž predvsem horizontalne osi. Izstopajo zaradi žarenja svetlobe in barve. Povzdigovanje takih vizualnih učinkov bi lahko bil odraz umetnikove osebne blaginje, ko se je leta 1565 poročil z Eleno Badile, hčerko svojega prvega učitelja in na koncu imel hčerko in štiri sinove.

Med 1565-70 je naslikal tudi Marija in otrok s sveto Elizabeto, dojenčkom Janezom Krstnikom in sv. Justino, danes v Timken Museum of Art, San Diego. Sv. Justina, pokroviteljica Padove in Benetk, je na desni strani z blagoslovljeno Devico materjo in Kristusom otrokom v centru. V nasprotju z italijanskimi deli stoletja je dojenček opravljen prepričljivo kot dojenček. Kar pritegne pogled na tej sliki je dojenček, ki gleda sv. Justino, saj bi otrok te starosti običajno omeji svoj pogled k svoji materi. Delo zaokroža sv. Elizabeta, Marijina sestrična in mati svetega Janeza Krstnika, ki se nahaja na levi strani. Umetnik nežno uravnava oblike razširjene Svete družine, kar naredi s pomočjo odličnega ravnotežja toplih in hladnih barv.

Levijeva hiša[uredi | uredi kodo]

Praznik v Levijevi hiši (1573) prikazuje ljudi in živali, ki jih inkvizicija dojema kot heretične. Inkvizitorji niso našli herezije, vendar so odredili Paolu Veroneseju prenasloviti sliko drugače kot Zadnja večerja v originalu.

Leta 1573 je Veronese zaključil sliko, ki je zdaj znana kot Praznik v Levijevi hiši (prvotno imenovana Zadnja večerja) za zadnjo steno jedilnice v baziliki Santa Giovanni e Paolo. Slika je bila prvotno namenjena kot upodobitev zadnje večerje. Zasnovana je bila za zamenjavo Tizianovega platna, ki je bil izgubljen v požaru. Meri več kot pet metrov v višino in več kot dvanajst metrov v širino, upodobljeno je drugo beneško praznovanje in predstavlja vrhunec njegovih banketnih prizorov. Poleg Zadnje večerje vključuje tudi nemške vojake, komične palčke in različne živali. Skratka, eksotika, ki je standardna na njegove pripovedi. Celo Veronesejeva uporaba barv dosega večjo intenzivnost in svetilnost, njegova pozornost do pripovedi, človeških čustev in bolj subtilno in pomembno fizično prepletanje figur, postane jasna.

Desetletje prej, ko so benediktinci naročili Poroko v Kani (1563) je režiral Veronese, kot umetnik, ki svobodno vključuje čim več človeških figur, da bi ustrezalo banketni sceni. V nasprotju s tem je desetletje kasneje naletel na pravne in religiozne omejitve, določene primernosti (teološke, politične, sociološke) kdo in kaj je prikazan na sliki. 18. julija 1573 je inkvizicija poklicala Veroneseja pred sodišče, da bi razložil prisotnost kaj pomenijo v cerkvenem nauku značaji, živali in nespodobnost na sliki Zadnje večerje.

Razsodišče je slikarja Veroneseja le opomnilo in ne kaznovalo; politično in ne sodno. Kljub temu je Veronese obrazložil inkvizitorjem, da »mi slikarji sprejmemo enake svoboščine, kot pesniki in norci«, pripoveduje zgodba. Inkvizicijsko sodišče je odredilo Veroneseju predelati Zadnjo večerjo. Čeprav je nasprotoval njihovi pravni zaščiti teoloških kaznivih dejanj, je bil vendar prisiljen preimenovati sliko v Praznik v Levijevi hiši. [7] Da je umetnik, kot je Paolo Veronese, uspešno prestal obtožbo inkvizicije glede herezije, je imel diskretno politično podporo patricijskega pokrovitelja umetnosti.

Ocena[uredi | uredi kodo]

Perzej in Andromeda (1576–78)

Umetniška biografija Paola Veroneseja je bila vključena v drugi izdaji Le Vite de' più eccellenti pittori, scultori, e architettori da Cimabue insino a' tempi nostri (o življenju najboljših slikarjev, kiparjev in arhitektov) (1568), Giorgia Vasarija.

Popolnejša biografija Veroneseja je morala počakati Le maraviglie dell 'Arte ovvero, Le vite degli Illustri Pittori Veneti in dello Stato (1648), Carla Ridolfija, zbir beneške šole slikarjev. Ridolfi je dejal, da je Veronesejeva slika Praznik v Levijevi hiši (1573) »daleč najpomembnejši vir za naše vedenje o njegovi umetnosti«, ker »se je omejil na veselje, narejeno lepo veličastno, polno smeh, bolj praznično«.

Sodobne ocene Lawrence Gowinga za umetniške dosežke Paola Veroneseja so:

Francoski kritik Théophile Gautier je napisal leta 1860, da je Veronese največji kolorist, ki je kdaj živel, večji od Tiziana, Rubensa ali Rembrandta, ker je ustvaril harmonijo naravnih tonov namesto modeliranja v temi in svetlobi da bi ohranil metodo akademske chiaroscúro. Delacroix je zapisal, da je Veronese naredil svetlobo brez nasilnih nasprotij »kar smo vedno govorili, da je nemogoče in vzdrževal moč odtenek v senci«.

Te inovacije ni bilo mogoče bolje opisati. Veronesejeve svetle proste harmonije so razsvetljevale in navdihovale celotno devetnajsto stoletje. Bil je temelj modernega slikarstva. Njegov slog je v resnici tako naturalističen, kot impresionističen, ali najbolj subtilen in lep domiseln izum, kar mora ostati vprašanje za vsako obdobje.

Način dela[uredi | uredi kodo]

Poleg stropnih in stenskih poslikav je Veronese slikal tudi oltarne slike (Posvetitev sv. Nikolaja, 1561-2, Londonska Narodni galerija), slike mitoloških tem (Venera in Mars, 1578, New York Metropolitan Museum of Art) in portrete (Portret gospe, 1555, Louvre). Znatno število kompozicijskih skic v perorisbi, črnilu, študije slik s kredo, chiaroscuro in ricordi je ohranjenih.

Vodil je družinsko delavnico s svojim mlajšim bratom Benedettom (1538-1598) kot tudi sinovoma Carlom in Gabrielejem ter nečakom Luigijem Benfattom (imenovan tudi dal Friso; 1559-1611), ki je ostal aktiven v desetletju po njegovi smrt v Benetkah leta 1588, ter podpisal njihovo delo Haeredes Pauli (Dediči Paola) in še naprej uporabljali njegove risbe. Med njegovimi učenci so bili njegov sodobnik Giovanni Battista Zelotti in kasneje Giovanni Antonio Fasolo, Sigismondo de Stefani in Anselmo Canneri. Družina Caliari se je nadaljevala in Paolo Caliari je leta 1888 objavil prvo monografijo o svojem predniku.

Veronese je bil eden prvih slikarjev, katerih risbe so iskali zbiralci že v času njegovega življenja.

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. ^ https://www.kulturarv.dk/kid/VisKunstner.do?kunstnerId=1919
 2. ^ Rosand, 107
 3. ^ Bussagli, Marco: "The XVI Century", Italian Art, page 206. Giunti Gruppo Editoriale, 2000.
 4. ^ Penny, 331; Freedberg, 551 and passim in the following pages on the influence of Romano.
 5. ^ Penny, 331; Dunkerton, Jill, et al.: Durer to Veronese: Sixteenth-Century Painting in the National Gallery, page 125. National Gallery Publications, 1999.
 6. ^ United Kingdom. "File:The Family of Darius before Alexander by Paolo Veronese 1570.jpg – Wikimedia Commons". Commons.wikimedia.org. Pridobljeno dne 2014-04-28. 
 7. ^ Rearick, p. 104 1988. Transcript of the hearing

Reference[uredi | uredi kodo]

 • Freedberg, Sydney J. (1993). Pelican History of Art, ur. Painting in Italy, 1500–1600. Penguin Books Ltd. str. 550–60. 
 • Nicholas Penny, National Gallery Catalogues (new series): The Sixteenth Century Italian Paintings, Volume II, Venice 1540–1600, 2008, National Gallery Publications Ltd, ISBN 1857099133
 • Rearick, W. R.: The Art of Paolo Veronese 1528–1588, National Gallery of Art, 1988
 • David Rosand, Painting in Sixteenth-Century Venice: Titian, Veronese, Tintoretto, 2nd ed 1997, Cambridge UP ISBN 0521565685
 • Peter Watson; Wisdom and Strength, the Biography of a Renaissance Masterpiece, Hutchinson, 1990, ISBN 009174637X

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]