Slovenski program radia RAI Trst

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Slovenski program radia RAI Trst (tudi Radio Trst A) je radijski program samostojne redakcije slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Italijanska državna radiotelevizija RAI ima v deželi Furlanija - Julijska krajina glavni sedež v Trstu in podružnice v Vidmu, Gorici in Pordenonu. Na deželnem področju oddaja, razen v italijanščini, tudi v slovenščini in furlanščini.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Tržaška radijska postaja Radio Trieste - Radio Trst je bila ustanovljena leta 1931. Med nemško okupacijo (1943-1945) se je imenovala Radio Küstenland - Radio Litorale Adriatico - Primorski radio in je oddajala v nemščini, italijanščini in slovenščini. Ko je maja 1945 prevzela oblast JLA, je postala Radio Trieste Libera - Radio Svobodni Trst in je s tem imenom prešla pod zavezniško vojaško upravo. Po enem letu oddajanja italijanskih in slovenskih sporedov na istih frekvencah je bila ustanovljena samostojna slovenska postaja Radio Trst, ki je predvajala več sporedov lokalnega značaja in vse programe BBC in NBC, ki so bili na razpolago v italijanščini, slovenščini in hrvaščini. Ko je leta 1954 Trst spet prišel pod Italijo, je radijski oddajnik pripadel državni mreži RAI. Postaja se je preimenovala v Radio Trst postaja A oziroma skrajšano Radio Trst A.

Danes Radio Trst A oddaja vsak dan od 6.50 do 19.35 na srednjem valu na frekvenci 981 KHz ; pokriva Tržaško pokrajino, Goriško pokrajino, Nadiške doline in Rezijo, slišen pa je tudi preko spletne strani Primorskega dnevnika.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]