Belokranjski muzej

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Belokranjski muzej Metlika)
Metlika, Belokranjski muzej; lapidarij v cerkvi sv . Martina; nagrobnik 1626 umrlega Andreja Butgstahla iz gradu Krupa

Belokranjski muzej v Metliki je bil odprt leta 1951, nameščen pa je v Metliškem gradu, ki stoji v starem delu mesta Metlika. Muzej skrbi za premično kulturno dediščino Bele krajine in ima tri stalne razstave, in sicer:

Stalna razstava v Metliškem gradu prikazuje poselitev Bele krajine, ki sega v čas mlajše kamene dobe, s katero se v arheološki zbirki začenja ogled razstave. Nadaljuje se z življenjem v bronasti dobi in železni dobi in naprej v času Keltov ter Rimljanov do pozne antike. V 5. stoletju je nastalo na Kučarju pri Podzemlju pomembno versko in upravno središče. V gradu je postavljen tudi lapidarij z zbirko kamnitih spomenikov. Večji del stalne razstave daje vpogled v življenje Belokranjcev v 19. in prvi polovici 20. stoletja. Metlika je bila tedaj predvsem obrtniško in trgovsko mesto z močnim agrarnim poudarkom. Mesto je imelo več meščanskih kulturnih in gospodarskih društev, mnoga obstajajo še danes. Zanimiva je tudi vinogradniška zbirka v grajski kleti.

Spominska zbirka Otona Župančiča v Vinici prikazuje življenje in plodno delo največjega pesnika Bele krajine. Tukaj je tudi zbirka Zaslužni Belokranjci - umetniki in znanstveniki. Trenutno je zbirka v prenovi, predvidoma bo svoja vrata odprla jeseni 2015.

Krajevna muzejska zbirka v Semiču prikazuje posamezne drobce iz zgodovine Semiča in okoliških krajev ter življenje prebivalcev, od najstarejših časov do konca druge svetovne vojne. V sklopu muzeja se nahaja razstava Narava Bele krajine.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]