Franc Hočevar

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Franc Hočevar
Rojstvo (1853-10-10)10. oktober 1853
Metlika  *
Smrt 19. junij 1919 (1919-06-19) (65 let)
Gradec
Narodnost Zastava Slovenije slovenska
Področja matematika
Mentor doktorske
disertacije
Ludwig Edward Boltzmann

Franc Jože Hočevar, slovenski matematik in pisec matematičnih knjig, * 10. oktober 1853, Metlika, † 19. junij 1919, Gradec.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Hočevar je po gimnaziji v Ljubljani na Dunaju študiral matematiko in fiziko in tu leta 1875 doktoriral pod Boltzmannovim mentorstvom s področja določenih integralov.[1] Bil je asistent na dunajski tehniški visoki šoli, profesor gimnazije v Innsbrucku od leta 1879 do 1891, nato profesor na Tehniški visoki šoli v Brnu in Gradcu.

V mednarodnih matematičnih revijah in poročilih dunajske Akademije znanosti je objavil več znanstvenih razprav s področja matematične analize in algebre. Pisal je matematične srednješolske učbenike v nemščini, vendar s svojim slovensko pisanim imenom, kateri so se vrsto let uporabljali v avstro-ogrski monarhiji v vseh razredih gimnazij, realnih gimnazij in realk. V priredbah so izhajali celo po 1. svetovni vojni. Številni so prevodi v srbohrvaški jezik (na Hrvaškem so bili v rabi do 2. svetovne vojne) in dva v italijanski jezik. Prirejeni angleški prevod geometrije je izšel tudi v Londonu leta 1903. Dokumentiranih je okoli 200 izdaj njegovih knjig.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Opombe in sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Razpet.

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • Karin Šircelj (Oddelek za matematiko in mehaniko, FMF), Franc Hočevar