Ra (mitologija)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Ra/Re
Bog sonca
Re-Horakhty.svg
V eni od mnogih oblik, Ra, bog sonca, ima glavo sokola in sončni disk nad glavo
Ime v hieroglifih:
r
a
N5
Z1
C2

ali
N5
Z1
C2

ali
C2N5
Kultno središče: Heliopolis
Simbol: sončni disk
Partnerstvo: Hator, Izida, včasih tudi Sekmet in Bastet
Starši : Neit in Hnum ali Nun
Sorodniki: Apep, Tot, Sobek, Serket, Hator
Otroci: Šu, Tefnut, Bastet, Maat

Ra, Raa ali Re (arabsko رع, koptsko Fra) je bil staroegipčanski mitologiji bog sonca, stvarnik ljudi in bogov. Od Pete dinastije dalje je bil glavno egipčansko božanstvo.

Središče njegovega kulta je bil Heliopolis, kar v grščini pomeni Mesto sonca. Ra ima glavo sokola. Himna bogu Raju, napisana okoli 1370 pr. n. št., vsebuje opise nekaj božanstev kot oblik boga Raja. Na primer:

"Molimo k tebi, o Ra, ti vzvišena moč, ki prihajaš v prostor Amenta (Amunet), glej tvoje telo je Temu (Atum)."
"Molimo k tebi, o Ra, ti vzvišena moč, ki prihajaš v skrito palačo Anubisa, glej tvoje telo je Kepera (Hepri)."

Vloga[uredi | uredi kodo]

Ra in sonce[uredi | uredi kodo]

Egipčanom je sonce predstavljalo svetlobo, toploto in rast. To je bilo zelo pomembno božanstvo, saj je bilo sonce videti kot vladar vsega, kar je ustvaril. Sončev disk je bil videti kot telo ali oči Ra-ja. Ra je bil oče Šu in Tefnut, ki ju je ustvaril. Šu je bil bog vetra, Tefnut je bila boginja dežja. Sekhmet je bila oči Ra-ja in je bila ustvarjena z ognjem v Rajevem očesu. Bila je nasilna levinja.

Ra v podzemlju[uredi | uredi kodo]

Za Ra so mislili, da potuje na dveh sončnih ladjah imenovanih Mandjet (ladja milijonih let), ali jutranja ladja in Mesektet ali večerna ladja. [1]. Te ladje so ga vozile na poti po nebu in Duat ali podzemlju Egipta. Medtem, ko je bil Ra na Mesektet, je bil v obliki z glavo. Ko je Ra potoval v svoji ladji, je imel s seboj različna druga božanstva, vključno s Sia (zaznavanja) in Hu (ḥw) (ukaza), kot tudi Heka (čarobne moči ). Včasih so mu člani Eneade pomagali na njegovi poti, vključno s Set, ki je premagal kačo Apep in Mehen, ki ga je branil pred pošastmi iz podzemlja. Ko je bil Ra v podzemlju, je bil v vseh različnih oblikah.

Apep, bog kaosa, je bil velikanska kača, ki je poskušala ustaviti sončno ladjo vsak večer, s tem da ga je požrla ali pa ustavila v svojo hipnotično zvezdo. Egipčani so verjeli, da se v večernih urah Ra spremeni kot Atum ali v obliki ovna. Mesektet ali večerna ladja bi ga nosila skozi podzemlje in nazaj proti vzhodu ter ga pripravila na ponovno rojstvo. Ti miti Ra-ja predstavljajo tako vzhajanje sonca kot ponovno rojstvo sonca na nebu boginje Nut. Tak koncept preporoda in obnovitve Ra-ja predstavlja krepitev njegove vloge kot boga ustvarjalca.

Kadar je bil Ra v podzemlju, se je združil z Ozirisom, bogom mrtvih in preko njega postal tudi bog mrtvih.

Ra kot ustvarjalec[uredi | uredi kodo]

Ra so nekateri Stari Egipčani častili kot boga Stvarnika, zlasti privrženci njegovega kulta v Heliopolisu. Veljalo je, da je Ra jokal in iz solz je nastal človek. Ti kultni privrženci so verjeli, da se je Ra ustvaril sam, medtem ko so privrženci Pta verjeli, da je Ra-ja ustvaril Pta. Zato so verjeli, da je to razlog, da so častilci piramid starega kraljestva v Heliopolisu redko omenjali Pta. V odlomku Knjige mrtvih Ra sebe zniža in njegova kri se preoblikuje v dve intelektualni personifikaciji - Hu ali oblast in Sia ali um. Ra je tudi kreiral letne čase, mesece, rastline in živali.

Kult boga Ra[uredi | uredi kodo]

Bog Ra je včasih znan spreobrnjenec Eryngium (skarabej). Bil je tudi vrhovni bog Egipčanov. Faraon Ehnaton (Amenofis IV.) je izdelal versko reformo in uvedel monoteistični kult Atona, a se je takoj po njegovi smrti njegov naslednik Tutankamon vrnil na staro vero. Kult Ra se je precej povečal v drugi egipčanski dinastiji in se učvrstil kot bog sonca Ra. S četrto dinastijo se je na faraona gledalo kot na utelešenje Ra na Zemlji, za katere se je govorilo "sinovi Ra". Čaščenje Ra je doseglo vrhunec v peti dinastiji, ko je postal uradni bog Egipta, v njegovo čast so bile zgrajene piramide, obeliski in templji. Začela so se pojavljati besedila v piramidah, ki so dajala vse večji pomen Raju pri potovanju faraona skozi podzemni svet. Znano je, da izraz "Ra" pomeni "sonce", vendar pa obstaja tudi mnenje, da je lahko beseda varianta ali povezana z besedo "ustvarjalen". Kot je njegov lik ustvarjen v egipčanskem panteon, Ra običajno nadomešča Atuma kot oče, dedek in pradedek božanstev Enneada in postane stvarnik sveta. Končno verujejo, da so bili ljudje ustvarjeni iz Rajevih solz, zato so se Egipčani imenovali čreda boga Ra. Do enajste dinastije je Ra postal nekaj podobnega kot krščanski Bog. Mitologija pravi, da je ustvaril zemljo za človeka, in da je zlo posledica človeških dejanj. Poudarjali so tudi, da bo zlo kaznovano po smrti. V Novem kraljestvu je čaščenje Ra-ja postalo še bolj veličastno. Stenam grobnic so namenili še več pozornosti in podrobnih besedil, ki opisujejo potovanje Ra skozi podzemlje. Zanj so tudi govorili, da nosi molitve živih za mrtve na svojem čolnu. V tem obdobju je bila najbolj priljubljena ideja, da se Ra stara skupaj s Soncem. Akti čaščenja Ra so obsegali hvalnice, molitve in uroke za pomoč Raju, da premaga kobro imenovano Apop, ki se je imenovala tudi Apopis. Čeprav je bil kult Ra zelo razširjen, je bil njegov center v Heliopolisu, domu Eneada, za katerega so verjeli, da je vodja Atuma. Praznik sprejemanja Ra so praznovali 26. maja po gregorijanskem koledarju.

Umetnost[uredi | uredi kodo]

Ra se v umetnosti običajno prikazuje kot človek, s faraonsko krono (znak kralja nad ostalimi božanstvi) in Soncem nad glavo. Včasih ima glavo sokola, ker je povezan s Horusom v Ra-Harakhtea. Včasih je prikazan drugače glede na položaj Sonca na nebu. Kadar Sonce vzhaja, je bil prikazan kot otrok, opoldne kot človek, zvečer kot starec. Ra je delil mnogo simbolov z drugimi Sončnimi božanstvi.

Druge oblike[uredi | uredi kodo]

Ra na Sončni ladji

Ptica Bennu je Rajeva "ba", in simbol ognja in ponovnega rojstva. Obelisk predstavlja Sončeve žarke in je bil oboževan kot dom Ra. Piramide so bile obrnjene v smeri od vzhoda proti zahodu, verjetno v smeri premikanja Sonca. Ureus je kobra, ki se običajno prikazuje kot ovita okrog sončnega diska. Ureus se povezuje z boginjo Vadžet in verjeli so, da je kobra lahko samo ženskega spola.

Potomstvo[uredi | uredi kodo]

Ra je imel mnogo otrok in vse je ustvaril sam.

 • Šu - bog zraka, prvi Rajev otrok.
 • Tefnut - boginja vode z levjo glavo, zelo draga svojemu očetu.
 • Hator - boginja z rogovi, najlepša boginja in najdražja Rajeva hči.
 • Sekmet - boginja z levjo glavo kot tudi Tefnut, boginja vojne, ognja in kuge.
 • Bastet - boginja s telesom mačke, boginja ljubezni.
 • Maat - boginja vesoljskega reda in mira, sestra kralja.
 • Dve gospe - Vadžet in Nekbet, Vadžet je kača, Nekbet mrhovinar, sta dvojčici.
 • Horus (sokol) - sokol ki je prva žival na svetu.

Rajeva vnuka sta Geb in Nut, pravnuki pa Oziris, Izida, Set in Neftis.

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. George Hart (1986). A Dictionary of Egyptian Gods and Goddesses. Routledge & Kegan Paul, London. str. 179–182. ISBN 0-415-05909-7. 

Viri[uredi | uredi kodo]

 • Wilkinson, Richard (2003). The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt. London: Thames and Hudson. str. 164. ISBN 978-0-50005-120-7.
 • Harris, Geraldine (1981). Gods & Pharaohs from Egyptian Mythology. London, England: Eurobook Limited. str. 22. ISBN 0-87226-907-8.
 • Collier, Mark; Manley, Bill. How to Read Egyptian Hieroglyphs: Revised Edition. Berkeley: University of California Press, 1998.
 • Salaman, Clement; Van Oyen, Dorine; Wharton, William D.; Mahé, Jean-Pierre. The Way of Hermes: New Translations of the Corpus Hermeticum and The Definitions of Hermes Trismegistus to Asclepius. Rochester: Inner Traditions, 1999.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]