Duamutef

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Duamutef
s hieroglifi
D46V4N14G14X1
I9
aliN14
D37
t
f

Duamutef ali Tuamutef je bil v staroegipčanski mitologiji eden od štirih Horovih sinov[1] in zaščitnik kanopskih vrčev.[2] Običajno se ga ima za sina boga Hora Starejšega, čeprav obstaja še nek drug mit, v katerem so Duamutef in njegovi bratje sinovi boga Ozirisa. Po tem mitu so se rodili iz cveta lilije, ki je zrasla iz prvobitnega oceana.

Ime[uredi | uredi kodo]

Ime Duamutef pomeni »On, ki obožuje svojo mater«. V vojni je bil najpogostejši vzrok smrti rana na trupu ali želodcu. Božanstvo, ki je ščitilo te organe, je bilo povezano s smrtjo v vojni in je dobilo ime Duamutef, kar pomeni »(On, ki) obožuje svojo domovino«.

Upodabljanje[uredi | uredi kodo]

Duamutefa so sprva upodabljali kot človeka, ovitega s trakovi za ovijanje mumij. V Novem kraljestvu so ga začeli upodabljati z glavo šakala.[3] Upodabljali so ga na krstah in pokrovih kanopskih vrčev. Na številnih slikah sojenja duši pokojnega je upodobljen skupaj z brati pred Ozirisom na majhnem cvetu lilije.

Zaščitnik kanopskega vrča[uredi | uredi kodo]

Duamutef in njegovi trije bratje Inset, Hapi in Kebehsenuef so zaščitniki mumificiranih notranjih organov pokojnika. Duamutefova naloga je čuvanje želodca,[4] njegova zaščitnica pa je boginja Neit.[5]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ The four Sons of Horus, Duamutef also Tuamutef.
  2. ^ Duamutef (Tuamutef, Golden Dawn, Thmoomathph). Egyptianmyths.net. Pridobljeno 30. avgusta 2012.
  3. ^ Duamutef (Tuamutef, Golden Dawn, Thmoomathph).
  4. ^ Duamutef. Arhivirano 27. junija 2012 na Wayback Machine.
  5. ^ Duamutef: Alternate names. Arhivirano 21. novembra 2012 na Wayback Machine.