Duamutef

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
D46V4N14G14X1
I9
aliN14
D37
t
f
Duamutef
Egipčanski hieroglifi

Duamutef ali Tuamutef je bil v staroegipčanski mitologiji eden od štirih Horovih sinov[1] in zaščitnik kanopskih vrčev.[2] Običajno se ga ima za sina boga Hora Starejšega, čeprav obstaja še nek drug mit, v katerem so Duamutef in njegovi bratje sinovi boga Ozirisa. Po tem mitu so se rodili iz cveta lilije, ki je zrasla iz prvobitnega oceana.

Ime[uredi | uredi kodo]

Ime Duamutef pomeni »On, ki obožuje svojo mater«. V vojni je bil najpogostejši vzrok smrti rana na trupu ali želodcu. Božanstvo, ki je ščitilo te organe, je bilo povezano s smrtjo v vojni in je dobilo ime Duamutef, kar pomeni »(On, ki) obožuje svojo domovino«.

Upodabljanje[uredi | uredi kodo]

Duamutefa so sprva upodabljali kot človeka, ovitega s trakovi za ovijanje mumij. V Novem kraljestvu so ga začeli upodabljati z glavo šakala.[3] Upodabljali so ga na krstah in pokrovih kanopskih vrčev. Na številnih slikah sojenja duši pokojnega je upodobljen skupaj z brati pred Ozirisom na majhnem cvetu lilije.

Zaščitnik kanopskega vrča[uredi | uredi kodo]

Duamutef in njegovi trije bratje Inset, Hapi in Kebehsenuef so zaščitniki mumificiranih notranjih organov pokojnika. Duamutefova naloga je čuvanje želodca,[4] njegova zaščitnica pa je boginja Neit.[5]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. The four Sons of Horus, Duamutef also Tuamutef.
  2. Duamutef (Tuamutef, Golden Dawn, Thmoomathph). Egyptianmyths.net. Pridobljeno 30. avgusta 2012.
  3. Duamutef (Tuamutef, Golden Dawn, Thmoomathph).
  4. Duamutef. Arhivirano 27. junija 2012 na Wayback Machine.
  5. Duamutef: Alternate names. Arhivirano 21. novembra 2012 na Wayback Machine.