Montu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Montu ali Mentu
Bog vojne
Montu se je običajno upodabljal kot mož s sokoljo glavo, perjanico in sončnim diskom; če je pobesnel, naj bi imel glavo bika
Ime v hieroglifih
m
n
T
w
Kultno središčeArmant, Tebe
Simbolsončni disk, nož
Osebne informacije
PartnerRataui, Tenenet, Iunit

Montu je bil sokol-bog vojne v staroegipčanski mitologiji. Montujevo ime, pisano v egipčanskih hieroglifih in čitano proti desni, se tehnično prečrkuje v mntw. Zaradi težav pri prečrkovanju, se ime pogosto piše kot Mont, Montu, Montju ali Mentu.

Montu je bil star bog. Njegovo ime pomeno nomad, prvotno manifestacijo žgočega učinka sonca, Ra. Kot tak se je pogosto omenjal kot Montu-Ra. Uničevalnost te značilnosti je privedla do tega, da je pridobil tudi značilnosti bojevnika in sčasoma postal bog vojne.

Zaradi povezovanja podivjanega bika z močjo in vojno se je Montu manifestiral tudi kot bel bik s črnim obrazom, katerega so imenovali Buhis. Največji egipčanski faraoni-generali so sebe naslavljali z mogočni bik, sin Montuja. V znameniti pripovedi o bitki pri Kadešu naj bi se Ramzes II., ko je zagledal sovražnika, »razbesnel nanj kot Montu, gospodar Teb«.

Bronast amulet, Muzej lepih umetnosti Lyon, Francija

V staroegipčanski umetnosti so Montuja upodabljali kot moža s sokoljo ali bikovo glavo in z dvema peresoma na glavi, ki nosi sončni disk. Sokol je predstavljal nebo, bik pa moč in vojno. V roki je lahko nosil različno orožje, vključno z ukrivljeno sabljo, lokom in puščicami in nožem.

Montujev tempelj v Medamudu je bil zgrajen verjetno že v Starem kraljestvu. Montujevi templji, vključno s tistim iz Srednjega kraljestva ob trdnjavi Uronarti pod drugim Nilovim kataraktom, so iz 19. stoletja pr. n. št. V Novem kraljestvu je bil velik in impresiven Montujev tempelj zgrajen v Armantu. Grško ime Armanta, Hermontis, pomeni Montujeva dežela.

Montu je imel več žena vključno z boginjemi Tenenet, Iunit in žensko obliko Raja, boginjo Rataui.[1]

Mentuhotep, ime več faraonov z Srednjega kraljestva, pomeni Montu je zaovoljen.

Sklic[uredi | uredi kodo]

  1. Wilkinson, Richard H. (2003): The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt. Thames & Hudson. str. 150, 203.