Ammit

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ammit v hieroglifih
ammt

ammit
Požiralka mrtvih

Ammit (Požiralka ali Požiralka duš), tudi Ammut ali Ahemait, je bila staroegipčanski demon in boginja s telesom krokodila, leva in nilskega konja, treh največjih ljudožerskih živali, ki so jih poznali v Starem Egiptu. Kot boginja pokopa se je imenovala »Požiralka smrti«, »Požiralka src« ali »Velika smrt«.[1] Živela je ob tehtnici pravičnosti v Duatu, kraljestvu mrtvih. V Dvorani dveh resnic je Anubis tehtal srca pokojnih s peresom boginje resnice Maat. Če srce ni bilo dovolj čisto, ga je Ammit požrla in presojani pokojnik ni mogel nadaljevati svojega potovanja proti Ozirisu in nesmrtnosti. Ko je Ammit srce požrla, je duša postala za vedno nespokojna, kar so imenovali »druga smrt«. Za Ammit so včasih menili, da stoji ob ognjenem jezeru. V nekaterih izročilih so srce, ki ni zaslužilo večnega življenja, vrgli v ognjeno jezero in ga uničili. Nekateri znanstveniki domnevajo, da Ammit in ognjeno jezero predstavljata koncept uničenja.

Detajl prizora s Huneferjevega papirusa (okoli 1375 pr. n. št.), na katerem Anubis na Maatini tehtnici s peresom resnice tehta Huneferjevo srce. Če bo srce lažje od peresa, bo Hunefer lahko vstopil v posmrtno življenje. Če ne, ga bo požrla nanj čakajoča Amit. Prizor je bil pogosta ilustracija v egipčanskih knjigah mrtvih.[2]

Boginja Ammit se ni častila. Za Egipčane je bila utelešenje vseh njihovih strahov, da bodo obsojeni na večno nespokojnost, če se ne bodo podrejali načelom boginje Maat.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Hart, George (2005): The Routledge Dictionary of Egyptian Gods and Goddesses, Second Edition, Routledge, ISBN 0-203-02362-5.
  2. Egyptian Book of the Dead. Egyptartsite.com. Pridobljeno 18. avgusta 2012.