Bat (boginja)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Bat
Boginja plodnosti, zvezd, neba in vremena
Boginja Bat na sistru EGDP013548
Kultno središčeHu, Gornji Egipt
Bat v hieroglifih
Preddinastično obdobje
Staro kraljestvo
G29
X1
Y8G7
Srednje kraljestvo
X1B1
Grško-rimsko obdobje
G29G29
X1
H8
B1

Bat je bila boginja krava v egipčanski mitologiji. Upodabljali so jo kot kravo s človeškim obrazom in kravjimi ušesi in rogovi. V Novem kraljestvu so bile njena identiteta in lastnosti vključene v boginjo Hator.[1]

Čaščenje[uredi | uredi kodo]

Čaščenje boginje Bat se je začelo že v najzgodnejšem obdobju Egipta. Častili so jo morda že v kameni dobi kot zaščitnico čred. Bila je glavna boginja mesta Šešeh, bolj znanega kot Hu ali Diospolis Parva v 7. nomu Gornjega Egipta.

Ime[uredi | uredi kodo]

Ime Bat bi lahko bilo povezano z besedo ba z ženskim obrazilom t. Ba neke osebe je v grobem enaka njegovi ali njeni osebnosti ali emanaciji in se pogosto prevaja kot duša.

Upodabljanje v staroegipčanski kulturi[uredi | uredi kodo]

Boginjo Bat so v slikarstvu in kiparstvu redko upodobili z vsemi njenimi atributi. Med pomembne artefakte z njeno podobo spada Narmerjeva paleta, na kateri je upodobljena z njenimi človeškimi in kravjimi značilnostmi. V drugih primerih se je upodabljala kot nebeška krava, obdana z zvezdami ali ženskami. Bolj pogosto se pojavlja na amuletih, na katerih ima človeški obraz z govejimi značilnostmi, kot so ušesa in rogovi. Navznoter obrnjeni rogovi so značilni za govedo, kakršno so sprva redili Egipčani.

Kasneje je Bat postala strogo povezana s sistrom. Središče njenega kulta se je imenovalo dvorec sistra.[2] Sistrum je glasbilo v obliki ankha,[3] ki je bilo eno od najpogostejših svetih glasbil v staroegipčanskih templjih. Nekaterih sistri so imeli obliko boginje Bat z glavo in vratom, ki je služil za ročaj glasbila, ropotulja pa je bila vpeta med njene roge. Piramidna besedila omenjajo, da je bila upodobljena na obeh straneh glasbila:

Jaz sem hvalnica; jaz sem veličanstvo; jaz sem Bat z dvema obrazoma; jaz sem ena od tistih, ki je rešena in se je rešila pred vsemi zli.[4]

Sorodnost s Hator[uredi | uredi kodo]

Bat kot sveta krava je zelo podobna boginji Hator, vzporedni boginji iz Spodnjega Egipta. Na dvodimenzionalnih podobah je praviloma prikazana v obraz in ne v profilu, kot je bilo v navadi. Značilna razlika med podobama Bat in Hator je ukrivljenost rogov: Batini rogovi so ukrivljeni rahlo navznoter, Hatorini pa rahhlo navzven. Razlika je nastala morda zaradi različnih pasem goveda, ki so ga redili v različnih obdobjih.

Hatorino kultno središče je bilo v 6. nomu Gornjega Egipta, ki se stika s 7. nomom, kjer so častili Bat, kar morda kaže, da sta bili v preddinastičnem obdobju Egipta ista boginja. V Srednjem kraljestvu je kult boginje Hator absorbiral kult boginje Bat, kar se je zgodilo tudi več drugim bogovom egipčanskega panteona.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Wilkinson, Richard H. (2003). The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt. London : Thames & Hudson. str. 172. COBISS 12865081. ISBN 0-500-05120-8.
  2. Hart, George: The Routledge Dictionary of Egyptian Gods and Goddesses, 2nd Edition, Routledge 2005, ISBN 0-415-34495-6, str. 47.
  3. Wilkinson, Richard. H.: Reading Egyptian Art, Thames and Hudson 1992, ISBN 0-500-27751-6, str. 213.
  4. R.O. Faulkner: The Ancient Egyptian Pyramid Texts, Oxford 1969, Utterance 506, str. 181.