Pta

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Pta
Bog stvarstva, umetnosti, plodnosti in obrtnikov
Ptah standing.svg
Pta v obliki mumificiranega človeka, ki stoji na simbolu za Maat, ki ima žezlo ali palico, in nosi kombinirane Ankh-Džed-Was simbole
Ime v hieroglifih:
p
t
HA40
Kultno središče: Memfis
Simbol: djedov steber, bik
Starši : nima (se je ustvaril sam)
Sorodniki: Sekhmet in Bast
Otroci: Nefertem, Maahes
Poistovetenje: grški Hefajst, rimski Vulkan

Pta (tudi Ptah) je v staroegipčanski mitologiji stvarnik sveta, zaščitnik umetnikov in rokodelcev ter bog mesta Memfis, mesto južno od sodobnega Kaira, ki je bil precej časa tudi kraljeva rezidenca.

Kljub temu ni imel osrednjega položaja in je običajno stal v drugi vrsti v ozadju glavnih bogov Ra, Ozirisa in Amona. V triadi Memfisa je zakonec Sekhmet in otrok Nefertem. Prav tako se šteje za očeta modreca Imhotepa.

Izvor in simbolizem[uredi | uredi kodo]

Kip Pta - Egipčanski muzej v Torinu.

Pta je stvarnik bogov par excellence: menil je, da je demiurg[1], ki je obstajal pred vsemi stvarmi in je s svojo popolnostjo ustvaril svet. Sprva je bil zasnovan v mislih in realiziran v besedah: Pta spočne svet, z mislimi svojega srca in daje življenje mislim z magičnimi besedami. To kar je Pta ukazal se je zgodilo s pomočjo katere od sestavin narave, živalstva in rastlinstva, ki so jih vsebovale. Zato igra pomembno vlogo pri ohranjanju sveta in stalnosti kraljeve funkcije.

V petindvajseti dinastiji je nubijski faraon Shabaka prepisal na stelo, znano kot Shabakov kamen [2], star teološki dokument, ki so ga našli v arhivu knjižnice v templju boga v Memfisu. Ta dokument je znan kot Memfitska teologija in prikazuje boga Pta, Boga, ki je odgovoren za ustvarjanje vesolja z mislijo in z besedo.

Pta je bil zavetnik mojstrov, kovinarjev, tesarjev, graditeljev in kiparjev. Od srednjega kraljestva naprej, je bil eden izmed petih glavnih egipčanskih bogov skupaj z Ra, Izis in Ozirisom Amunom.

Nosi veliko vzdevkov, ki opisujejo njegovo vlogo v starodavni egipčanski religiji in njegovem pomenu v družbi v tistem času:

 • Pta lep obraz
 • Pta gospodar resnice
 • Pta mojster pravosodja
 • Pta, ki posluša molitve
 • Pta mojster ceremonije
 • Pta, gospodar večnosti

Predstavljanje[uredi | uredi kodo]

Kot veliko božanstev iz starega Egipta se kaže v številnih oblikah, prek enega od svojih posebnih vidikov ali prek sinkretizma starodavnih božanstev regije Memfite. Včasih nastopa kot škrat, gol in deformiran, katerega priljubljenost je še naprej rasla v času poznega obdobja. Pogosto je povezan z bogom Bes, njegovo čaščenje je kasneje preseglo meje države in ki se uveljavilo kar v celotnem vzhodnem Sredozemlju. Zahvaljujoč Feničanom, najdemo podatke o Pta v Kartagini.

Pta se je na splošno predstavljal v preobleki moškega z zeleno kožo, zavit kot mumija, z božansko brado, v roki drži žezlo, ki združuje tri močne simbole starodavne egipčanske vere:

 • Was žezlo, simbol moči in gospostva
 • Ankh, simbol življenja
 • Djed steber, simbol stabilnosti

Te tri kombinacije simbolov označujejo tri ustvarjalne moči Boga.

Štukaturni relief Pta nodi djed in ankh; pozno obdobje ali Ptolemejska dinastija, 4. do 3. st. pr. n. št..

Od starega kraljestva dalje, on hitro prevzame videz Seker in Tatenen, starodavnih božanstev regije Memfite. Oblika Sokar vsebuje belo pregrinjalo, ki nosi krono Atefa, atribut Ozirisa. V tej vlogi predstavlja boga nekropole v Sakkari in drugih znanih lokacij, na katerih so zgrajene kraljeve piramide. Postopoma se je z Ozirisom preoblikoval v novo božanstvo imenovano Pta-Sokar-Oziris. Kipci, ki predstavljajo človeške oblike, pol-človeške, pol-jastreb ali pa preprosto v obliki sokola, se sistematično nahaja se v grobnicah, ki spremljajo in varujejo mrtve na poti na zahod.

Njegova Tatenen oblika je kot mlad in živahen človek, ki nosi krono z dvema visokima peresoma, ki obkrožata sončni disk. Tako uteleša podzemni ogenj in dvigajočo zemljo. Posebej je cenjen pri kovačih in kovinarjih, so se ga pa tudi bali, ker je bil tisti, ki je povzročal potrese in tresenje zemeljske skorje. V tej obliki, je bil Pta mojster ceremonije za Heb Sed, tradicionalno slovesnost, ki potrjuje prvih trideset let faraonove vladavine.

Bog Pta je lahko komuniciral z bogom Ra ali Aten v obdobju Amarna. V sveti izmed svetih iz svojem templju v Memfisu, kakor tudi v njegovem velikem svetem čolnu, se je odpeljal v procesiji obiskati regijo v času večjih praznikov. Pta je tudi simboliziral dve ptici s človeško glavo, ki krasita solarni disk, simbol duše boga Ra, ba. Dve Ba sta tako opredeljeni kot dvojčka Šu in Tefnut in sta povezana z djed stebrom Memfisa. [3]

Nazadnje je Pta zapisan v svetem biku, Apis. Pogosto kot glasnik Ra, je sveta žival povezava z bogom Ra iz Novega kraljestva. On je celo prejel čaščenje v Memfisu, verjetno v središču velikega templja Pta in po smrti je bil pokopan z vsemi častmi v Serapeum v Sakkari.

Pooh, Phoh, Loh (Lunus, le dieu-Lune, Sélène), N372.2, Brooklyn Museum

Razvoj kulta[uredi | uredi kodo]

Kolosalni kip boga Ptah-Tatenen drži za roke Ramzesa II. najden v Memfisu - Ny Carlsberg Glyptotek, Kopenhagen

Kot boga obrtnikov, se je kult boga Pta hitro razširil po Egiptu. Z glavnimi kraljevimi projekti starega kraljestva, so visoki duhovniki Pta, predvsem po in med delom, v soglasju z vezirjem, nekako zapolnili vlogo glavnega arhitekta in mojstra, ki je odgovoren za dekoracijo kraljevih grobnih kompleksov.

V Novem kraljestvu, so kult boga razvijali na različne načine, predvsem v Memfisu, njegovi domovini, pa tudi v Tebah, kjer so ga delavci kraljevih grobnic častili kot zaščitnika obrtnikov. Iz tega razloga je oratorij Pta, ki posluša molitve zgrajen blizu kraja Deir el-Medina, vasi, kjer so delavci in obrtniki prebivali. V Memfisu je imel vlogo priprošnjika pri moških, kar je še posebej vidno v izgledu ograde, ki je ščitila svetišče boga. Velika ušesa vklesana na stenah, simbolizirajo njegovo vlogo kot boga, ki posluša molitve.

Z devetnajsto dinastijo njegov kult raste in postane eden od štirih velikih bogov v Ramzesovem kraljestvu. Čaščen je bil v Pi-Ramesses, kot mojster ceremonije in kronanja.

S tretjim vmesnim obdobjem se je Pta vrnil v središče monarhije, kjer je bilo kronanje faraona spet v njegovem templju. Ptolemejci so nadaljevali to tradicijo in visoki duhovniki Pta so nato vedno bolj povezani s kraljevo družino, pri nekaterih celo poročeni s princeso, kar jasno označuje pomembno vlogo, ki so jo odigrali na ptolemajskem dvoru.

Glavni templji[uredi | uredi kodo]

Tempelj posvečen Lokacija
Ptah Pi-Ramses
Ptah Memfis
Ptah, ki posluša molitve Memfis
Ptah, ki je južno od zidu Memfis
Ptah-Sokar Abidos
Ptah-Sokar Kom el-Hettan (Tebe)
Ptah, ki posluša molitve Deir el-Medina (Tebe)
Ptah Karnak (Tebe)
Ptah Gerf Hussein (Nubija)
Ptah, gospodar resnice Abu Simbel (Nubija)

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. SSKJ [1]
 2. The Shabako Stone [2]
 3. Cf. J. Berlandini, Contribution à l'étude du pilier-djed memphite, p.23-33 et pl. 1 A & pl. 2 A

Literatura[uredi | uredi kodo]

 • Battiscombe G. Gunn, Instruction of Ptah-Hotep and the Instruction of Ke'Gemni: The Oldest Books in the World. 1998 Google books
 • Benedikt Rothöhler, Neue Gedanken zum Denkmal memphitischer Theologie. Heidelberg, 2006 www.ub.uni-heidelberg.de/archiv/7030
 • Maj Sandman Holmberg, The God Ptah. Lund, 1946.
 • Dorothy J. Thompson, Memphis Under the Ptolemies, Second Edition. Princeton, 2012.
 • Alain-Pierre Zivie, Memphis et ses nécropoles au Nouvel Empire. Éditions du CNRS, 1988

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]