Hermes Trismegist

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Hermes Trismegistus.

Hermes Trismegistus, Tris Hḗrōs, ("trikratni ali trojni heroj"), Thrice Great (trikrat super), naj bi bil stari egiptovski teolog, filozof in pisec, ki naj bi deloval okoli drugega stoletja pred Kristusom. Zgodovinsko se mu pripisujejo pomembna dela in velik vpliv, a za njegovo življenje ni trdnih dokazov. Zgodovinsko zaznamo dve teoriji njegovega življenja. Prva je, da je resnično živel in deloval, druga pa je, da je bil nekakšna duhovna vez med različnimi obdobji in različnimi religijami.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Hermes Trismegistus je po nekaterih predstavitvah kombinacije grškega bogu Hermesa in egiptovskega boga Thotha. Hermes in Thoth sta bila bogova pisanja in magije v svojih kulturah. Hermes, grški bog interpretativnega komuniciranja sta skupaj s Thothom, egiptovskim bogom modrosti, postala pokrovitelj astrologije in alkemije. Poročilo o tem, kako je Hermes Trismegistus dobil oziroma prejel naziv "Thrice Great"(trikrat super), izhaja iz Smaragdne tablete (Emerald tablet) o Hermesu Trismegistusu, v katerih je navedeno, da Trismegistus pozna tri dele modrosti celotnega vesolja. Tri dele modrosti so alkimija, astrologija in teurgija. Trismegistus je po pomembnosti na področju alkemije in astrologije podoben rimskemu bogu Merkurju. Mnogi pisatelji iz poznejših obdobjih, med njimi Lactantius, Ciprian of Carthage, Augustine, Marsilio Ficino, Giovanni Pico della Mirandola, Giordano Bruno, Campanella, Sir Thomas Browne in Ralph Waldo Emerson, so menili, da je Hermes Trismegistus modri poganski prerok, ki je napovedal prihod krščanstva oziroma prihod Kristusa. Kot božanski vir modrosti je Hermesu Trismegistu pripisanih več deset tisoč zelo cenjenih spisov, ki so bili znani kot Ogromne antike. Aleksandrija je bila pod vtisom štirinajst svetih spisov Hermesovega pisanja, ki so podrobno opisovala usposabljanje in delovanje egiptovskih duhovnikov. Je domnevni avtor Hermetičnega korpusa. Hermetični korpus so serije svetih egipčansko-grških besedil modrosti iz 2. stoletja po Kristusu. Zato jih težko pripisijemo njemu, ker naj bi on živel v 2. stoletju pred Kristusom. Izgubljene so bile na latinskem zahodu, a so preživele v vzhodni bizantinskih knjižnicah. Njihovo ponovno odkrivanje in prevajanje v latinščino v poznih petnajstem stoletju s strani Marsilio Ficino in italijanskega renesančnega sodišča Cosimo de Medici je doprineslo k razvoju renesančne misli in kulture. Hermetični korpus je temelj na katerih temelji hermetizem. Besedila so večinoma predstavljeni kot dialogi, v katerih učitelj, splošno opredeljen kot Hermes Trismegistus ("trikrat največji Hermes"), razsvetljuje učenca. Besedila razpravljajo o božanskem, kozmosu, uma in naravi. Hermetizem je religiozna, filozofska in ezoterična tradicija, ki temelji predvsem na pisanjih, pripisanih Hermesu Trismegistusu.

Hermes Trismegistus, talni mozaik v katedrali v Sieni.

Hermetična pisanja[uredi | uredi kodo]

Asclepius in Corpus Hermeticum sta najpomembnejši deli obdobja Hermetice, ki so pripisane Hermesu Trismegistusu in sta se ohranile do danes. V času renesanse je veljalo načelo, da je bil Hermes Trismegistus sodobnik Mojzesa. Vendar pa je bilo po Casaubonovem nastopu na podlagi Hermetičnih spisih ugotoviljeno, da mu Hermetični spisi težko pripadajo, ker so nastali okoli 2. stoletja po Kristusom on sam pa je živel v 2. stoletju pred Kristusom. Zaradi takega sklepanja naj bi celoten renesančni hermetizem propadel.

Reki[uredi | uredi kodo]

Kar je zgoraj je tudi spodaj in kar je spodaj je tudi zgoraj, tako se lahko ohrani čudež enosti. Vse je iz enosti.

Kar je bilo,še bo in kar še bo, je že bilo.

Resnica ni laž, obstaja tudi absolutna resnica.

Božanski bo dal snovi tisto, kar je na nebu in na Zemlji eno. Okultno zlato mističnemu dejanju. Telo duh duša so vsemogočni.

Hermetična oživitev[uredi | uredi kodo]

V srednjem veku in renesanse je Hermetica uživala velik prestiž in bila priljubljena med alkemisti. "Hermetična tradicija" se zato nanaša na alkimije, magije, astrologijo in sorodne teme. Besedila so običajno razdeljena v dve kategoriji: filozofska in tehnična hermetika. Prvi se ukvarja predvsem s filozofijo, slednji s praktično magijo, napitki in alkimijem. Čarovni čarovni za zaščito predmetov, na primer, so izvor izraza "hermetično zaprt".

Viri[uredi | uredi kodo]

Hermeticizem. [internet]. [28.12.2017]. Dostopno na spletnem mestu: https://en.wikipedia.org/wiki/Hermeticism

Hermes Trismegistus. [internet]. [29.12.2017]. Dostopno na spletnem mestu: https://en.wikipedia.org/wiki/Hermes_Trismegistus

Hermes Trismegistus. [internet]. [28.12.2017]. Dostopno na spletnem mestu: http://www.publishwall.si/abram1b2/post/247293/hermes-trismegistos-ali-je-sploh-bil

Hermes Trismegistus. [internet]. [29.12.2017]. Dostopno na spletnem mestu: http://www.gnosis.org/library/hermet.htm

Marsilio Ficino. [internet]. [28.12.2017]. Dostopno na spletnem mestu: http://www.iep.utm.edu/ficino/

Alkemija. [internet]. [28.12.2017]. Dostopno na spletnem mestu: http://historyofalchemy.com/list-of-alchemists/hermes-trismegistus/