Hermes

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Hermes
glasnik bogov, bog trgovine, tatov, popotnikov, športa, športnikov, mejnih prehodov, vodnik v podzemni svet
Hermes Ingenui Pio-Clementino Inv544.jpg
Hermes Ingenui (Vatikanski muzej). Rimska kopija iz 2. st. pr. n. št. Po grškem originalu iz 5. St. pr. n. št.. Hermes nosi: kerikej, kitara, okrogel klobuk, popotno torbo in srebrne krilate sandale.
Grški zapis: Ἑρμῆς
Gora: Olimp
Simbol: Talaria, kerikej, želva, lira, petelin
Partnerstvo: Meropa, Afrodita, Driopa, Pejto, Hekata (žena)
Starši : Zevs, Maja
Sorodniki: Ares, Atena, Apolon, Artemida, Afrodita, Dioniz, Heba, Heraklej, Helena, Hefajst, Perzej, Minos, Muze, Harite
Otroci: Pan, Hermafrodit, Tihe, Abder, Avtolik, Angelia
Poistovetenje: Merkur

Hermes (grščina Ἑρμῆς) je Olimpski bog v grški religiji in mitologiji, sin Zevsa in Plejade Maje. Bil je drugi najmlajši med Olimpskimi bogovi.

Hermes velja za boga prehodov in meja. Opisan je kot hiter in prebrisan, ki se prosto giblje med svetovoma smrtnikov in bogov. Predstavljen je tudi kot odposlanec in glasnik bogov: priprošnjik med smrtniki in bogovi in spremljevalec duše v posmrtno življenje. Razumljen je bil kot zaščitnik in pokrovitelj pastirjev, tatov, govorništva in duhovitosti, literature in poezije, športnikov in športa, izumov in trgovine, cest, mej in popotnikov.[1]

V nekaterih mitih je prevarant in ukani druge bogove za lastno zadovoljstvo ali zavoljo človeštva. Njegovi atributi in simboli so: herma, petelin, želva, mošnja ali torbica, krilate sandale in krilati klobuk. Njegov glavni simbol je grški kerikej ali latinski kaducej, ki je sestavljen iz dveh kač ovitih okoli palice in krili na vrhu.

V rimskem prilagoditvi grškega panteona, je Hermes označen z rimskim bogom Merkurjem, ki je, čeprav podedovan od Etruščanov, razvil številne podobne značilnosti, kot zavetnik trgovine. [2]

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Najzgodnejša oblika imena Hermes je mikenski grščina *hermāhās, napisano e-ma-a2 (e-ma-ha) v zlogovni pisavi Linear B. Večina učenjakov meni, da beseda »Hermes« izvira iz grške ἕρμα herma, »opora, kup kamenja, mejni čuvaj«, iz katerih je izhaja beseda hermai (»mejnik, kažipot, posvečen Hermesu kot bogu popotnikov«). Etimologija ἕρμα sama je neznana (verjetno ni indoevropska beseda). R. S. P. Beekes zavrača povezavo s herma in predlaga pred-grško poreklo.

Znanstveno kritične špekulacije, da »Hermes« izhaja iz bolj primitivne oblike pomena "možic", je sporno [3]. V grščini je srečna najdba hermaion.

Prav tako predlagajo, da je Hermes soroden vedski Sarama. [4][5]

Mithologija[uredi | uredi kodo]

Zgodnji grški viri[uredi | uredi kodo]

Hermes z materjo Majo. Detajl strani B atiške redeče-figuralne amfore, c. 500 pr. n. št..
Hermes Kriofor (ki nosi jagnje), pozno rimska kopija grškega originala iz 5. st. pr. n. št., Barracco Museum, Rim

Homer in Heziod[uredi | uredi kodo]

Homer in Heziod sta upodobila Hermesa kot izurjenega za goljufiva dejanja in tudi kot dobrotnika smrtnikov. V Iliadii se je imenoval »prinašalec sreče«, »vodnik in varuh« in »mojster v vseh trikih«. Bil je božji zaveznik Grkov proti Trojancem. Vendar pa je zaščitil Priama, ko je odšel v grški tabor iskat truplo svojega sina Hektorja in ga spremljal nazaj v Trojo.

Rešil je tudi Aresa iz soda, kamor sta ga zaprla Otus in Efialt. V Odiseji je pomagal njegovemu pravnuku, protagonistu Odiseju tako, da ga je obvestil o usodi svojih tovarišev: kdo jih je spremenil v živali z močjo Kirke. Hermes mu je naročil, da se zaščitijo s žvečenjem čarobnega zelišča; Kalipso je tudi povedal Zeusovo naročilo, da osvobodi istega junaka iz njenega otoka, da nadaljuje svojo pot nazaj domov. Ko je Odisej ubil snubce njegove žene, je Hermes vodil njihove duše v Had. [6] V Delih in dnevih je Zevs ukazal Hefajstu ustvariti Pandoro, da osramoti človeštvo s kaznovanjem Prometeja, ki je ukradel ogenj z nebes; vsak bog ji je dal darilo in Hermesovo so bile laži, zapeljive besede in dvomljiv značaj; nato jo je poslal na Zemljo, kjer se je poročila z Epimetejem. [7]

Ajshil, Sofokles, Evripid[uredi | uredi kodo]

Ajshil je v Evmenidah zapisal, da je Hermes pomagal Orestu ubiti Klitajmnestro pod lažno identiteto in druge zvijače in tudi povedal, da je bil bog iskanj in tisti, ki iščejo stvari, izgubljene ali ukradene. V Filoktetu, se Sofokles sklicuje na Hermesa, ko mora Odisej prepričati Filokteta, da se pridruži trojanski vojni na strani Grkov in v Evripidovi Rezos Hermes pomaga Dolonu vohunu v grški mornarici.

Ezop[uredi | uredi kodo]

Ezop ga pokaže v več svojih basnih, kot vladarja vrat preroških sanj, kot boga športnikov, užitnih korenin in gostoljubnosti. Pove tudi, da je Hermes vsaki osebi dodelil njegov delež pameti. [8]

Helenistični grški viri[uredi | uredi kodo]

Več piscev helenističnega obdobja je razširilo seznam Hermesovih dosežkov. Kalimah je dejal, da je Hermes sam prikrito kot Kiklop prestrašil Okeanide in bil neposlušen svoji materi. Ena od orfejskih hvalnic Khtonij je posvečena Hermesu, kar kaže, da je bil tudi bog podzemlja. Ajshil ga je večkrat imenoval s tem vzdevkom. Druga je Orfejskih Himna za Hermes, kjer je njegova zveza z atletskih igrah potekala v tonu mistik.

Flegon iz Trala je dejal, da je bil poklican, da se ubranijo pred duhovi in Pseudo-Apollodorus poroča o več dogodkih, ki vključujejo Hermesa. Sodeloval je pri Gigantomahiji v obrambi Olimpa; dobil je nalogo, da nosi dojenčka Dioniza, skrbi za Ino in Atamasa in kasneje nimfo Azijo, sledi Heri, Ateni in Afroditi v lepotnem tekmovanju; favorizira mladega Herkula, tako da mu meč, ko je končal svojo izobrazbo in posodil svoje sandale Perzeju. Tračanski knezi so ga identificirali s svojim bogom Zalmoksom, upoštevajoč njegove prednike.

Hermesovi vzdevki[uredi | uredi kodo]

Kriofor (Moskofor)[uredi | uredi kodo]

V antični grškem kultu, kriofor (grško κριοφόρος) ali criophorus – »nosač na ramenih« je lik, ki obeležuje slovesno žrtvovanje ovna. To postane vzdevek Hermesa: Hermes Kriofor In ancient Greek cult, kriophoros (Greek: κριοφόρος) or criophorus, the "ram-bearer," is a figure that commemorates the solemn sacrifice of a ram. It becomes an epithet of Hermes: Hermes Kriophoros

Argeifont[uredi | uredi kodo]

Hermesov vzdevek Ἀργειφόντης Argeiphontes (latinsko Argicida), kar pomeni, "Argov morilec«, kaže na to, da je pobil velikana Argus Panoptesa, ki je gledal preko telice-nimfe Io v svetišču kraljice Hera v Argosu. Hermes je začaral Argusove oči s keritejem da je velikan zaspal in ga potem ubil. Argusove oči so nato postale del pavovega repa, simbola boginje Here.

Glasnik in vodnik[uredi | uredi kodo]

Glavna Hermesova naloga je bila kot glasnik. Hermes Diaktor (ali Angelos) - sel, glasnik - je v resnici videti v tej vlogi le pri Zevsu, na straneh Odiseje.

... Oh mogočen glasnik bogov zgornjih in spodnjih svetov ... (Ajshil).

izrecno v virih klasičnih spisov, iz Evripidove Electre in Ifigenije na Tavridi in v Epiktetovem Discourses.

Sarpedonovo telo nosita Hipnos in Tanatos (Spanje in Smrt), medtem ko je Hermes gleda. Stran A tako imenovanega "Evfronijevega kraterja", atiška rdeče-figuralna posoda krater, ki sta ga podpisala Euxitheos (lončar) in Euphronios (slikar), ca. 515 pr. n. št..

Božanski sel in glasnik bogov, nosi darila svojega očeta, petasus (klobuk) in talaria (krilati sandali) ...

in tudi:

 • Hodij, zaščitnik popotnikov
 • Onejropomp, spremljevalec sanj
 • Pojmander, pastir moških
 • Psihopomp, spremljevalec duš in psihogog, spremljevalec in vodja duš v (ali preko) podzemlje.

Trgovina[uredi | uredi kodo]

Tako imenovani "Hermes Logij" (Hermes govorec). marmor, rimska kopija iz poznega 1. st. pr. n. št. - zgodnje 2st. n. št. Po grškem originalu iz 5. st. pr. n. št..
 • Agorej, z agore;, ki pripada trgu - (v Aristofanu)
 • Empolaj, ki se ukvarja s prometom in trgovino

Hermes je včasih upodobljen v umetniških delih s torbico.

Dolij[uredi | uredi kodo]

 • Dolij (lit. Prebrisan) [57])

Hermes je bil amoralen kot dojenček, čeprav je Zevs poslal Hermesa kot učitelja človeštvu, da bi ga naučil znanje in vrednot pravičnosti in izboljšanja medčloveških odnosov (»vezi med smrtniki«).

Hermes naj bi bil mojster retoričnega prepričevanja in posebnega vsiljevanja, bog običajno to počne ponoči. Hermes pozna meje in jih prečka meje, da jih zmede.

Dodatno[uredi | uredi kodo]

Drugi vzdevki so še:

 • htonij - na festivalu Athenia Chytri žrtvovanja so na ta obličja samo boga [93] [94]
 • kilenij, rojen na gori Kileni
 • epimelij, varuh čred
 • enagonij, povezan z igrami, olimpijskimi
 • enoid, na cesti
 • kojnos
 • kriofor "nosač ovna"
 • plutodot, darovalec bogastva (kot izumitelj požara)
 • propilaj, "pred vrati" (varuh pri vratih),
 • strofaj ", ki stoji na poštni vratih"
 • strofij, "tečaj vrat", zaščitnik vrat (tudi meja), v templju
 • gimnazij, pokrovitelj gimnazij

Čaščenje in kult[uredi | uredi kodo]

Kip Hermesa nosi sončnik, popotni plašč, kerikej in mošnjo. Rimska kopija po grškem originalu (Vatikanski muzeji.

Kult je bil ustanovljen v Grčiji v oddaljenih regijah, verjetno je bil zato bog narave, kmetov in pastirjev. Možno je tudi, da je bil v začetku božanstvo s šamanskimi atributi, povezanih s prerokovanjem, spravo, magijo, žrtvovanjem ter iniciacijo in v stiku z drugimi ravnmi obstoja, v vlogi posrednika med svetom vidnega in nevidnega.

V 3. stoletju pred našim štetje je v komunikaciji med Petosirisom (duhovnik) kraljem Nehopsom, verjetno napisana v Aleksandriji okoli150 pred našim štetjem navedeno, da je Hermes učitelj vseh skrivnih modrosti s katerimi je razpolagal, z izkušnjami religioznega navdušenja. [9][10]

Zaradi svoje nenehne mobilnosti, je veljal za boga trgovine in socialnih stikov, bogastvo je prinašal v poslovanju, še posebej nenadne ali nepričakovane obogatitve, potovanja, ceste in križišča, meje in mejne okoliščine ali prehodnost, spremembe davkov, sporazumov in pogodb, prijateljstvo, gostoljubnost, spolno občevanje, igre, podatke, žrebanja, sreče, žrtvovanja in žrtvovanja živali, črede in pastirji in plodnost zemlje in živine. Poleg tega, da je služil Zevsu kot sel, je Hermes spremljal duše umrlih v Had in spremljal sanje, ki jih je Zevs poslal smrtnikom.

Templji[uredi | uredi kodo]

Eno izmed najstarejših Hermesovih svetišč je gora Kilene v Arkadiji, kjer naj bil v skladu z mitom rojen. Izročilo pravi, da je njegov prvi tempelj zgradil Likaon. Od tam naj bi kult sprejeli v Atenah, nato pa se je razširil po celotni Grčiji. Njegovi templji in kipi so postala zelo številni. Lucian iz Samosata je dejal, da je videl templje Hermesa vsepovsod. [11]

V mnogih krajih so bili templji posvečeni v povezavi z Afrodito, kot v Atiki, Arkadiji, na Kreti, Samosu in v Magna Graecia. Mnoge najdbe v templjih so razkrile vlogo kot pobudnika mladih v odraslo dobo, med njimi tudi vojake in lovce, ker so vojno in nekatere oblike lova gledali kot na obliko obreda iniciacije. Ta funkcija Hermesa pojasnjuje, zakaj ga nekatere slike v templjih in na posodah kažejo kot najstnika. Kot mecena športnikov in borcev, je bil Hermesov kip v telovadnicah in je bil tudi v svetišču dvanajstih bogov v Olimpiji, kjer so Grki slavili olimpijske igre. Njegov kip je bil tam na oltarju, posvečenem njemu in Apolonu. Tempelj na Aventinskem griču v Rimu je bil posvečen leta 495 pred našim štetjem.

Simboli Hermesa so palma, želva, petelin, koza, številka štiri, več vrst rib, kadilo. Žrtvovanje vključuje med, pecivo, prašiče, koze in ovce. V svetišču Hermes Promahosa v Tanagri je z drevo jagodičnica, pod katerim naj bi ustvarjal, v hribih Fene pa tečejo trije sveti izviri v katerih naj bi se kopal ob rojstvu.

Festival[uredi | uredi kodo]

Hermesova pojedina je bil poseben festival Hermeja, ki se je praznoval z žrtvovanjem Bogu in s športniki, verjetno ustanovljen v 6. stoletju pred našim štetjem, vendar o festivalu ni ohranjenih nobenih dokumentov pred 4. stoletjem pred našim štetjem. Platon je dejal, da se je Sokrat udeležil Hermeje. Od vseh festivalov, ki vključujejo grške igre, so bili najbolj všečni iniciacije, ker je bila udeležba na njih omejena na mlade fante, odrasli so bi izključeni. [12]

Hermai/Herms[uredi | uredi kodo]

Ta krožna pyxis ali škatla prikazuje dva prizora. Eden kaže Hermesa, ki podeljuje zlato jabolko Hesperidesa Afroditi, ki je bila izbrana za najlepšo izmed boginj.[13] The Walters Art Museum.

V antični Grčiji je bil Hermes falični bog meja. Njegovo ime, v obliki herma (nekakšen doprsni kip na visokem podstavku), je bilo uporabljeno za obcestna znamenja kot kup kamenja; vsak popotnik je dodal kamen v kup. V 6. stoletju pr. n. št. je Hiparh, Pizistratov sin, nadomestil možice, ki so zaznamovali vmesne točke med vsako vaško demo s centralno agoro Aten s kvadratnim ali pravokotnim stebrom iz kamna ali brona dopolnjen s doprsnim kipom Hermesa z brado. Pokončni falus je rastel iz osnove. Na bolj primitivni gori Kileni ali Kilenski herms, je stal kamnit ali lesen steber preprosto klesan falus. V Atenah so herms postavljali zunaj hiše za srečo.

Leta 415 pred našim štetjem, ko je atenska flota odplula za Sirakuze, v času peloponeške vojne, so bile vse atenske hermai razdejane v eni noči. Atenci so takrat verjeli, da je to delo saboterjev, bodisi iz Sirakuz ali iz proti vojne frakcije v Atenah samih. Sokratov učenec Alkibiadu je bil prvi osumljen, in Sokrat je posredno plačal za brezbožnost s svojim življenjem.

Umetnost in ikonografija[uredi | uredi kodo]

Arhaično bradati Hermes iz herme, zgodnje 5. stoletje pred našim štetjem.
Hermes si zavezuje sandale, zgodnje imperialna rimska marmorna kopija Lizipovega bronastega kipa (Louvre)

Podoba Hermesa je zelo raznolika glede na grško umetnost in kulturo. V arhaični Grčiji je bil običajno upodobljen kot zrel človek, brkat, oblečen kot popotnik, glasnik ali pastor. V klasični in helenistični Grčiji je običajno upodobljen kot mlad in gol športnik, kot se spodobi za boga govorca in športnika, ali s haljo, formula, ki je pretežno veljala skozi stoletja. Ko je predstavljal Logjosa (govorca), je bila njegova podoba je v skladu z atributom. Fidijev kip slavnega Hermesa Logjosa in drug Prakstelov kip, prav tako dobro znan, ga prikazuje z otrokom Dionizom v roki. V celotnem helenističnem obdobju, rimskem in skozi vso zahodno zgodovino do današnjih dni, je nekaj njegovih značilnih predmetov prisotnih kot identifikacija, vendar ne vedno vsi skupaj.

Med temi predmeti je širok klobuk petasos, ki so ga pogosto uporabljali podeželski ljudje v antiki, da so se zaščitili pred soncem, in je bil v poznejših časih okrašen s parom majhnih kril; včasih klobuk ni prisoten in je lahko zamenjan s krili, ki se dvigajo iz las. Drug predmet je palica – kerikej - z dvema prepletenima kačama in včasih okronana s parom kril in žogo, in je oblika ostala v uporabi tudi po tem, ko je bil Hermes povezan z Merkurjem pri starih Rimljanih.

Kerikej, zgodovinsko, se pojavi s Hermesom, in je dokumentiran med Babilonci iz okoli 3500 pr. n. pt. Dve kači zaviti okoli palico je bil simbol boga Ningišzida, ki je služil kot posrednik med ljudmi in boginjo Ištar ali vrhovnim bogom Ningirsu. V Grčiji sami so bili tudi drugi bogovi upodobljen držeč kerikej, vendar je bil v glavnem povezan s Hermesom. Imel naj bi moč, da bi ljudje zaspali ali se zbudili, in tudi za mir med sprtima strankama in je viden znak njegove avtoritete, ki ga uporablja kot žezlo.

Bil je prikazan na vratih, morda kot amulet za srečo, ali pa kot simbol očiščenja. Kerikej se ne sme zamenjati z Asklepijevo palico, zavetnico medicine in Apolonovega sina, ki nosi le eno kačo. Po renesansi se je kerikej pojavil tudi v heraldičnih znakih in je zdaj simbol trgovine.

Njegovi sandali, imenovani pédila pri Grkih in talaria pri Rimljanih, so bili narejeni iz palme in vej mirte, bili so opisani kot lepi, zlati in nesmrtni, umetniško oblikovani, ki so bili sposobni hoditi po cesti s hitrostjo vetra. Prvotno niso imeli kril, tako so jih upodabljali poznejši umetniki. V nekaterih podobah, krila izvirajo neposredno iz gležnjev. Bil je upodobljen s torbico ali mošnjo v rokah, nosil je plašč ali ogrinjalo, ki je imelo moč podeljevanja nevidnosti. Njegovo orožje je bil meč iz zlata, od katerega je umrl Argos; posodil ga je Perzeju, da je ubil Meduze.

V drugih religijah[uredi | uredi kodo]

Krščanstvo[uredi | uredi kodo]

V Apostolskih aktih 14: 8-10 je sveti Pavel obiskal Listro v osrednji Anatoliji, kjer je ozdravil človeka, ki je bil hrom od rojstva. Človek je skočil pokonci in začel hoditi in tako navdušil množice, ki so ga zamenjali za Hermesa

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. ^ Vladeta Jankovič, Kdo je kdo v antiki, Modrijan 2004, str. 160, ISBN 961-241-004-6
 2. ^ Bullfinch's Mythology, (1978), Crown Publishers, p. 926.
 3. ^ Davies, Anna Morpurgo & Duhoux, Yves. Linear B: a 1984 survey. Peeters Publishers, 1985, p. 136
 4. ^ Larousse Encyclopedia of Mythology, ed. Félix Guirand & Robert Graves, Hamlyn, 1968, p. 123
 5. ^ Debroy, Bibek (2008). Sarama and her Children: The Dog in the Indian Myth. Penguin Books India. str. 77. ISBN 0143064703. 
 6. ^ Homer. The Odyssey. Plain Label Books, 1990. Trad. Samuel Butler. pp. 40, 81–82, 192–195.
 7. ^ Hesiod. Works And Days. ll. 60–68. Trad. Hugh G. Evelyn-White, 1914
 8. ^ Aesop. Fables 474, 479, 520, 522, 563, 564. Quoted in God of Dreams of Omen; God of Contests, Athletics, Gymnasiums, The Games, Theoi The Project: Greek Mythology
 9. ^ Jacobi, M. (1907). .Catholic Encyclopedia Astrology New York: Robert Appleton Company. Retrieved 25 July 2012
 10. ^ (tertiary) "religious ecstasy" -(a buddhist monk affiliated to ambedkartimes) Retrieved 25 July 2012
 11. ^ Lucian of Samosata. The Works of Lucian of Samosata. BiblioBazaar, LLC, 2008. Volume 1, p. 107.
 12. ^ Scanlon, Thomas Francis. Eros and Greek athletics. Oxford University Press U.S., 2002. pp. 92-93
 13. ^ "Circular Pyxis". The Walters Art Museum. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]