Prometej

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Prometej človeštvu prinaša ogenj (Heinrich Friedrich Füger, okrog 1817)

Prometej (grško Προμηθευς) je v grški mitologiji eden od Titanov (sin Japeta in Clymene). Ustvaril je ljudi iz ilovice, ki jih je naučil šteti, pisati, delati. Preprosto vse, kar je znal. A ti ilovičasti ljudje niso častili bogov. Za kazen jim je Zevs odvzel svetlobo in toploto. Zato je z Olimpa ukradel ogenj in ga v trsu prinesel ljudem. Za kazen ga je Zevs priklenil na skalo v Kavkazu, kjer mu je jastreb vsak dan kljuval jetra, ki so mu čez noč spet zrasla.* izvor oz. razlaga imena: προμήϑεια (prometheia) = previdnost, opreznost, preudarnost; skrb

Poleg ognja je Prometej ljudem prinesel še abecedo, številke, umetnost in še mnogo drugih stvari, ki so bile do takrat le v lasti bogov z Olimpa. Naučil jih je tudi oblikovati opeko, obdelovati les, graditi ladje, vozove in sedla, nabirati zdravilna zelišča in mnogo drugih koristnih stvari.

Prometeja je trinajst generacij kasneje osvobodil Heraklej, ki je splezal na goro, ubil jastreba in razbil okove, s katerimi je bil Prometej priklenjen na skalo.

Olimp*: gora, na kateri naj bi prebivali grški bogovi

Prometejev mit v kulturi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]