Kalipso

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Kalipso
nimfa
Calypso receiving Telemachus and Mentor in the Grotto detail.jpg
Detajl iz Kalipso sprejema Telemaha in Mentorja v jami, William Hamilton
Grški zapis: Καλυψώ
Gora: Olimp
Simbol: delfin
Starši : Atlant
Otroci: po nekaterih zapisih Latin, po drugih Navzitoj in Navzinoj

Kalipso (grščina: Καλυψώ, Kalypsō) je bila v grški mitologiji nimfa, ki je živela na otoku Ogigija, kjer je po več letih izapustila Odiseja.

Po njej se imenujeta Saturov naravni satelit Kalipso in asteroid 53 Kalipso (Kalypso).

Rodoslovje[uredi | uredi kodo]

Na splošno velja, da je Kalipso hči Titana Atlanta in Plejone.

Heziod in Homerjeva himna Demeti omenjata bodisi drugačno Kalipso ali morda isto Kalipso kot eno od Okeanid, hčere Tetije in Okeana. [3] Apolodor vključuje ime Kalipso na seznam Nereid, hčere Nereja in Doride.

Ime[uredi | uredi kodo]

Etimologija imena Kalipso je iz καλύπτω (kalyptō), kar pomeni, "skrita". [5] V skladu z Etymologicum Magnum njeno ime pomeni καλύπτουσα το διανοούμενον (kalýptousa do dianooúmenon), tj. "prikrivanje znanja", v povezavi z homerskimi vzdevki δολόεσσα (dolóessa), kar pomeni subtilno ali lahkotno, opravičuje hermetični značaj Kalipso in njenega otoka. Καλύπτω je izpeljan iz proto-indo-evropskega *kel-.

Mitologija[uredi | uredi kodo]

Kalipso se najbolj spominja po njeni vlogi v Homerjevi Odiseji, v kateri poskuša obdržati legendarnega grškega junaka Odiseja na njenem otoku, da bi postal njen nesmrtni mož. Po Homerju je Kalipso sedem let zadrževala Odiseja na otoku Ogigjja [1], medtem ko Apolodor pravi pet let [2] in Higin eno leto. [3] Kalipso je očarala Odiseja s svojim petjem, ko je premikala na statvah zlati čolniček. Not in ven in tkala V tem času sta tudi spala skupaj, čeprav si je Odisej kmalu želel stanje spremeniti.

Odisej ne more več prenašati ločitve od svoje žene Penelope in želi Kalipso to povedati. Njegova pokroviteljica boginja Atena prosi Zevsa, da odredi izpustitev Odiseja z otoka in Zevs naroči glasniku Hermesu, naj Kalipso sporoči, naj Odiseja spusti, ker ni bila njegova usoda, da bi večno živel z njo. Ona jezno komentira, kako bogovi sovražijo boginje, ki imajo odnose s smrtniki, vendar sčasoma popusti in pošilja Odiseja na pot po tem, ko mu da vino, kruh in material za izgradnjo splava.

Homer Kalipso ne omenja nobenih otrok. V nekaterih knjigah, ki sledijo Odiseji, je Kalipso rodila Odiseju sina Latina [4], čeprav je po navadi Kirka kot mati Latina [5]. V drugih knjigah je Kalipso Odiseju rodila dva otroka, Navzitoja in Navzinoja [6]. Zgodba o Odiseju in Kalipso ima nekaj podobnosti z Gilgamešem in točajko Siduri v epu o Gilgamešu, v katerem »samska ženska oskrbi neutolažljivega junaka s pijačo in ga odpelje na kraj onstran morja, rezerviran za poseben razred častnih ljudi« in »da se pripravi na potovanje, ki ga mora opraviti.« [7]

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. ^ Homer, Odyssey 7.259
 2. ^ Apollodorus, E.7.24
 3. ^ Hyginus, Fabulae] 125.16
 4. ^ Apollodorus, E.7.24
 5. ^ Hesiod, Theogony 1011
 6. ^ See Hesiod, Theogony 1019, sir James George Frazer v svojih zapiskih Apolodoru, E.7.24, pravi, da ti verzi "verjetno niso Heziodovi, ampak jih je interpoliral kasnejši pesnik rimskega obdobja, da bi Latinom omogočil prepoznati grške prednike ".
 7. ^ Dalley, S. (1989) "Myths from Mesopotamia" Oxford University Press, Oxford, NY.

Viri[uredi | uredi kodo]

 • Apollodorus, Apollodorus, The Library, with an English Translation by Sir James George Frazer, F.B.A., F.R.S. in 2 Volumes. Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1921. Online version at the Perseus Digital Library.
 • Caldwell, Richard, Hesiod's Theogony, Focus Publishing/R. Pullins Company (June 1, 1987). ISBN 978-0-941051-00-2.
 • Grimal, Pierre, The Dictionary of Classical Mythology, Wiley-Blackwell, 1996, ISBN 978-0-631-20102-1. "Calypso" p. 86
 • Hard, Robin, The Routledge Handbook of Greek Mythology: Based on H.J. Rose's "Handbook of Greek Mythology", Psychology Press, 2004, ISBN 9780415186360.
 • Hesiod, Theogony, in The Homeric Hymns and Homerica with an English Translation by Hugh G. Evelyn-White, Cambridge, MA., Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1914. Online version at the Perseus Digital Library.
 • Homer, The Odyssey with an English Translation by A.T. Murray, PH.D. in two volumes. Cambridge, MA., Harvard University Press; London, William Heinemann, Ltd. 1919. Online version at the Perseus Digital Library.
 • Homeric Hymn to Demeter (2), in The Homeric Hymns and Homerica with an English Translation by Hugh G. Evelyn-White, Cambridge, MA., Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1914. Online version at the Perseus Digital Library.
 • Hyginus, Gaius Julius, Fabulae in Apollodorus' Library and Hyginus' Fabuae: Two Handbooks of Greek Mythology, Translated, with Introductions by R. Scott Smith and Stephen M. Trzaskoma, Hackett Publishing Company, 2007. ISBN 978-0-87220-821-6.
 • Smith, William; Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, London (1873). "Calypso"
 • West, M. L. (1966), Hesiod: Theogony, Oxford University Press. ISBN 0-19-814169-6.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]