Pojdi na vsebino

Nefertem

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Nefertem
Bog zdravilstva in lepote, zaščitnik Memfisa
Memfiški bog Nefertem z lokvanjevim cvetom kot simbolom lepote in prijetnega vonja
Kultno središče Memfis
Simbollokvanjev cvet
Osebne informacije
StaršiPta in Sekmet ali Bastet
SorodnikiMaahes (v nekaj besedilih)

Nefertem, Nefertum ali Nefer-temu je bil v egipčanski mitologiji sprva lotosov cvet, ki je ob stvaritvi sveta zrasel iz prvinskih voda.[1] Nefertem je predstavljal prvo sončno svetlobo in čudovit vonj egiptovskga modrega lokvanja (Nymphaea caerulea). Nefertema so imenovali tudi »On, ki je lep« in »Lokvanj sonca«. Ena od različic Knjige mrtvih pravi:

Vstanite kot Nefertem iz modrega lokvanja do nosnic Raja, stvarnika in sončnega boga, in vsak dan izstopite na obzorju.

Nefertem kot otrok prihaja iz črnih prvobitnih voda zemeljskega očeta Nuna in nebeške matere Nut. Ko dozori, je Ra. Na Nefertema so nazadnje gledali kot sina stvarnika Ptaha in boginje Sekmet, včasih tudi boginje Bastet. V umetnosti so ga običajno upodabljali kot zalega mladeniča z venčkom modrih lokvanjev na glavi. Kot sin boginje Bastet je včasih upodobljen z levjo glavo ali kot sloneč lev ali mačka. Stari Egipčani so s seboj pogosto nosili majhne Nefertemove kipce v prepričanju, da prinašajo srečo.

Sklic[uredi | uredi kodo]

  1. Nefertem. Ancient Egypt: the Mythology. Pridobljeno 21. Junija 2008.

Nadaljnje branje[uredi | uredi kodo]

  • Siegfried Morenz, Johannes Schubert (1954). Der Gott auf der Blume: Eine ägyptische Kosmogonie und ihre weltweite Bildwirkung (v nemščini). Verlag Artibus Asiæ.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]