Ankh

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Ankh, (egiptovsko: IPA: [ʕaːnax]; U + 2625 ☥ ali U + 132F9 𓋹), znan tudi kot dih življenja, ključ Nila ali crux ansata (latinsko »križ z ročajem«), je bil staroegipčanski hieroglif za besedo "življenje", je triliteralni znak za črke ꜥ (Ayin)-n (Nun)-ḫ (Ḫāʼ).

Znak predstavlja koncept večnega življenja, ki je splošen pomen simbola. Staroegipčanski bogovi so pogosto prikazani ko ga nosijo v roki ali pa nosijo enega na vsaki strani prekrižanih rok na prsih. Ankh se pojavi v roki ali v bližini skoraj vsakega božanstva v egipčanskem panteonu in tudi faraonov. Tako ga lahko razumemo kot simbol zgodnjega verskega pluralizma: vse sekte so verjele v skupno zgodbo večnega življenja in to je dobesedni pomen simbola. To načelo je prispevalo k sprejetju Ankha v New Age mistiki v 1960, in v bistvu pomeni isto strpnosti do različnosti prepričanja in skupno etiko kot v starem Egiptu.

Ankh
v hieroglifu
S34n
Aa1
 
ali
 
S34
[1]

Izvor[uredi | uredi kodo]

Izvor simbola ostaja skrivnost Egiptologov in nobena hipoteza ni bila široko sprejeta. Enega od prvih predlogov je objavil Thomas Inman prvič leta 1869:

Znak se po Egiptologih imenuje simbol življenja. Imenuje se tudi "križ z ročajem" ali crux ansata. Predstavlja moško triado in žensko enoto, pod ustrezno obliko. Pri nekaterih skulpturah, kjer sončni žarki predstavljajo zaključke rok, to prinaša mnogo crux ansata, simbol resnice, da je plodna zveza darilo boga. [2]

E.A. Wallis Budge domneva, da simbol izvira kot zaponka za pas matere boginje Izis, ideji se je pridružil Wolfhart Westendorf ki pravi, da sta se oba ankh in vozel Izis, uporabljala v mnogih obredih. Sir Alan Gardiner je razmišljal, da je upodobljen trak sandale, ki je tudi zapisan kot Ankh hieroglif. [3]

Merenptah ponuja ankh, djed in was bogu Ptah
Ankh kot ogledalo

V svoji knjigi The Quick and the Dead[4] Andrew Hunt Gordon in Calvin W. Schwabe razmišljata, da imajo ankh, djed, in was simboli biološko osnovo, ki izvira iz starodavne kulture živine (povezano z egiptovskim prepričanjem, da je bilo seme ustvarjeno iz hrbtenice) in sicer:

 • ankh, simbol življenja, iz prsnega vretenca bika (opažen v prerezu)
 • djed, simbol stabilnosti, bazira v križnici hrbtenice bika
 • was, simbol moči in gospostva, predstavlja glavo in rep boga Seta, "super moč".
Ankh, v času vladavine Hatčepsut (1508–1458 pr. n. št.), iz Royal Ontario Museum

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Ankh se pogosto pojavlja v egiptovskih grobnih slikah in drugih umetnostih, pogosto v roki boga ali boginje, ki prikazujejo božanstva posmrtnega življenja, ki dajejo dar življenja mumiji mrtvega človeka. Mislijo, da simbolizira dejanje spočetja. Poleg tega so Egipčani ankh pogosto uporabljali kot amulet, bodisi samostojno ali v povezavi z dvema drugima hieroglifoma, ki pomenita »moč« in »zdravje« (djed in was). Tudi ogledala so pogosto v obliki črke Ankh, bodisi za dekorativne namene ali da simbolizirajo pogled v drugi svet.

Simbol podoben ankhu se pogosto pojavlja v minojskih in mikenskih krajih. To je kombinacija sakralnega vozla (simbol svetosti) z dvojno osjo (simbol matriarhata)[5], vendar se lahko bolje primerja z egiptovskim tyet (simbol boginje Izis), ki je podoben. Ta simbol je mogoče videti na dveh znanih figuricah chthonianske Kačje boginje, odkritih v palači Knosos. Obe Kačji boginji imata vozel s štrlečo zanko iz vrvi med svojimi prsmi. [6] V Linear B (Mikenska Grčija) pisavi, je ankh fonetično znamenje ZA.

Crux ansata v Codex Glazier

Ankh se pogosto pojavil na kovancih iz antičnega Cipra in v Mali Aziji (zlasti mestu Mallos v Ciliciji) [7]. V nekaterih primerih, zlasti na zgodnjih novcih kralja Euelthona iz Salamine, črka ku iz ciprske pisave, se pojavi v krogu ankh, kar predstavlja Ku(prion) (Cypriots). Dandanes se ankh uporablja tudi za predstavljanje planeta Venere in kovine baker (kateremu je ime dal Ciper).

David P. Silverman ugotavlja, kako je bila upodobitev starodavnega egipčanskega ankha ohranjena pri Koptih v njihovem prikazovanju krščanskega križa, koptskega križa. [8][9]

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. Collier, Mark and Manley, Bill. How to Read Egyptian Hieroglyphs: Revised Edition pg 23. Berkeley: University of California Press, 1998.
 2. Inman, Thomas. Ancient Pagan and Modern Christian Symbolism, Second Edition. New York: J. W. Bouton, 706 Broadway. Published 1875. Page 44. ISBN 978-1-4209-2987-4.
 3. Gardiner, Alan. Egyptian Grammar, Third Edition. Cambridge University Press. 1957. p. 508.
 4. Gordon, Andrew Hunt; Schwabe, Calvin W (2004). The Quick and the Dead: Biomedical Theory in Ancient Egypt First Edition. Brill/Styx. ISBN 90-04-12391-1. 
 5. F. Schachermeyer. (1964) "Die Minoische Kultur des alten Kreta" pp. 161, 163–164
 6. Cristopher L.C.E Witcombe. "Minoan snake goddess". 9: Snake charmers
 7. The Cambridge Ancient History, Cambridge University Press; AsiaMinorCoins.com
 8. "Egyptian Religion", David P. Silverman, p. 135, Oxford University Press US, 2003, ISBN 0-19-521952-X
 9. "Ankh – Ancient Symbol of Life". Pridobljeno dne 4 November 2012. 

Literatura[uredi | uredi kodo]

 • Collier, Mark and Manley, Bill. How to Read Egyptian Hieroglyphs: Revised Edition. Berkeley: University of California Press, 1998.
 • Salaman, Clement and Van Oyen, Dorine and Wharton, William D. and Mahé, Jean-Pierre (translation) (2000). The Way of Hermes: New Translations of The Corpus Hermeticum and The Definitions of Hermes Trismegistus to Asclepius. Rochester: Inner Traditions.
 • Three Initiates (1912). The Kybalion. Chicago: The Yogi Publication Society Masonic Temple.

zunanje povezave[uredi | uredi kodo]