Ušabti

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Memfis, 500 pr. n. t. - Figure ušabti - skupina pogrebnih služabnikov v imenu Neferibreheb, Louvre
Ušabti kipci v British Museum v Londonu

Ušabti (tudi šabti ali šawabti,staroegipčansko množina: ušabtiu) je bila pogrebna figura, ki se je uporabljala v starem Egiptu kot utelešenje mrtvega že od srednjega kraljestva.

Ušabti figurice so se nahajale v grobnicah med pridatki, da bi delovale kot služabniki pokojniku in da bi on / ona opravljali ročno delo v posmrtnem življenju. Figurice pogosto nosijo na rami motiko in na hrbtih košarico, kar pomeni delo na poljih pokojnika. Običajno imajo ob nogah napis oziroma hieroglif. [1][2] Called “answerers,” they carried inscriptions asserting their readiness to answer the gods' summons to work.[3] Imenovani kot »odgovarjalci«, so z napisom uveljavljali svojo pripravljenost, da se odzovejo na poziv bogov da gredo delat.

Praksa uporabe ušabti figuric izvira iz starega kraljestva (okoli 2600-2100 pr. n. št.) z uporabo rezervnih glav v naravni velikosti, narejenih iz apnenca, ki so bile pokopane z mumijo. [4] Večina ušabti figuric je manjših in jih je veliko. Včasih prekrivajo tla okoli sarkofaga. Izjemoma so večje velikosti ali narejene kot mojstrovina.

Dajanje ušabti figuric v grobnice je bila običajna praksa v vseh egiptovskih časovnih obdobjih in je eden od najpogosteje predstavljenih eksponatov v svetovnih muzejih. Ker so bile proizvedene v velikih količinah, so najbolj ohranjene starodavne egipčanske starine.

Etimologija in uporaba izraza[uredi | uredi kodo]

Izraz ušabti se je pojavil pred enaindvajseto egipčansko dinastijo, po koncu prvega vmesnega obdobja in res samo za tiste figurice, zapisane v šestem poglavju Knjige mrtvih. V nasprotnem primeru bi jih bilo treba natančneje opredeliti z generičnim izrazom, nagrobne figurice.

Izraz ušabti je postal razširjen po 21. dinastiji in ostal v uporabi do Ptolomejskega obdobja.

Obrazi ušapti kipcev so kazali pokojnikove poteze, saj naj bi bili to njegovi namestniki in naj bi klicali: »Tu sem« ko bi umrlega poklicali po imenu, da gre delat. Iz te naloge »odogovarjalcev« je kasneje nastalo tudi ime teh kipcev. Ušapti figurice zasebnikov so imele v rokah orodje značilno za njih, kraljeve figure pa znamenja kraljevske oblasti.

Primeri Ušabti figuric iz različnih dinastij:

Opis in uporaba[uredi | uredi kodo]

Ušabti je narejen predvsem iz zelene in modre zastekljen terakote, redkega lesa, kamna, brona ali gline. Kipec je običajno od 20 do 30 cm (redko do metra) velik. Ušabti kipci so bili dani v grob, lahko pa tudi na svete kraje, s katerimi je bil pokojnik ali oseba, ki je bila prisotna na tej lokaciji, simbolično. Zlasti od konca 17. in začetka 18. dinastije so znane številne iz lesa izrezljane Ušabti figure, ki nosijo le kratek napis. Bile so deponirane v grobovih prijateljev in družinskih članov, tako da bile simbolično blizu pokojnika. [5] Šele v 18. dinastiji so ušabti kipci po pravilu v grobovih.

Ušabti napisi često vsebujejo 6. poglavje Knjige mrtvih, prevedeno kot:

»Razsvetlila Ozirisa [ime pokojnika], čigar beseda je resnica. Hoj, ušabti kip! Če je Oziris [ime pokojnika] odredil, da je treba storiti vsa dela določena v Khert-neter, pusti vse, kar stoji na poti, se odstrani od njega - naj gre za plug na polje ali zapolni kanale z vodo ali prevažaj pesek od vzhoda do zahoda«. Ušabti kip odgovori: »Jaz bom to naredil, resnično sem tukaj, ko si poklical«. [6]

V redkih primerih so napisana različna poglavja v knjigi mrtvih. Ušabti kipci imajo pogosto imena in naslove lastnika brez navedb iz Knjige mrtvih.

Preden so vpisali na nagrobne figurice, so napisali urok o tem - kot so nekateri iz krste iz 12. dinastije iz Deir el-Bersha (okoli 1850 pred našim štetjem) in je danes znan kot urok 472 iz Besedila krste. [7]

Zgodovina uporabe[uredi | uredi kodo]

Ušabti skrinja, Egipčanski muzej Rožnega križa
A receipt for 401 ušabtis produced by Padikhonsu

Prvič se omenjajo v uroku 472 "Besedila krste", vključeni v pridatke mrtvim kot majhne figurice, od vladavine Mentuhotepa II. iz 11. dinastije. [8] Na splošno se razlikujejo od drugih kipcev, ki so vpisani z imenom pokojnika, njegovim naslovom in često z urokom 472 iz "Besedila krste" ali govoreče ušabti figure v šestem poglavju Knjige mrtvih. V 18. dinastiji, v času vladavine Amenhotepa IV., so figurice vpisane s ponudbo na sončnem disku Atona, namesto tradicionalnega govora ušabti figure. Za ušabtije verjamejo, da so čudežno oživeli, po tem ko je bil pokojnik presojan in opravljali delo namesto mrtve osebe kot nadomestni delavec na poljih Ozirisa. Od Novega kraljestva dalje, pa so pogosto navedeni kot služabniki. Od 21. dinastije naprej so ušabtiji postali skupine in zelo številni v grobovih. V nekaterih grobovih so pokrivali tla, v drugih so bili lično zapakirani v zabojih. V časih jih je bilo več sto, saj so imeli faraoni precej več od uslužbencev; kralj Taharqa jih je imel več kot tisoč. [9] Nekatere grobnice so vsebovale preglednika ali vodjo ušabtijev z bičem, ki je bil odgovoren za skupine po deset - (deset je bila skupina na primer v vojski). Ti nadzorniki so postali redki v poznem obdobju.

Grobnica Tutankamona je imela veliko število ušabti kipcev. Bili so različnih dimenzij in zelo okrašeni, z izjavami v hieroglifih. Tutankamonovi ušabtiji so bili v podskupinah; nekateri v obliki Ozirisa, prevlečeni z zlatom; nekateri bolj preprosti, leseni ali iz gline.

Oblika in material[uredi | uredi kodo]

Ušabti kipi so bili v začetku kot mumije, v 18. dinastiji, v času vladavine Tutmozisa IV. pa so jih začeli oblikovati kot delavce s košarami, vrečami in kmetijskim orodjem. Nekateri so bili zelo lepo oblikovani in pobarvani ali obdelani s sklenino. Večinoma so bili iz gline, lesa ali kamna, zgodnji včasih iz voska. Kasnejše figurice so bile iz manj pokvarljivega materiala: kamen, terakota, kovina, steklo in, najbolj pogosto, zastekljena lončenina (egiptovska keramika). Medtem ko so bili ušabti izdelani za bogate miniaturna umetniška dela, je bila velika večina cenejša, standardizirana in narejena s kalupom ter manj podrobni.

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. ^ Taylor, Richard (2000). 2000. ABC-CLIO. str. 114. ISBN 0-87436-939-8. 
 2. ^ Teeter, E (October 1998). "Harry M. Stewart. Egyptian Shabtis". JOURNAL OF NEAR EASTERN STUDIES: 299–300. 
 3. ^ ushabti. (2003). In The Macmillan Encyclopedia.
 4. ^ Taylor, Richard. "SHABTI (USHABTI, SHAWABTI)." Death and the Afterlife: a cultural encyclopedia. California: 2000.
 5. ^ P. Whelan: Mere Scraps of Rough Wood?
 6. ^ Papyrus of Ani; Egyptian Book of the Dead
 7. ^ Coffin Text 472 in A. Gardiner, Egypt of the Pharaohs: An Introduction, p.32
 8. ^ Ian Shaw, The Oxford History of Ancient Egypt, Oxford University Press 2003, p.170
 9. ^ R. N. Longenecker, Life in the Face of Death: The Resurrection Message of the New Testament, Wm. B. Eerdmans Publishing 1998, p.28

Literatura[uredi | uredi kodo]

 • Bob Brier, The Encyclopedia of Mummies, Checkmark Books, 1998
 • Harry M. Stewart: Egyptian Ušabtis, Princes Risborough 1995
 • James, 2000, Tutankhamun, T.G.H. James, Photographs, Araldo de Luca, c 2000, Friedman/Fairfax Publishers. Picture-book, (over-sized), 319 pp. List of Objects, p 316-319, (about 350+). {hardcover, ISBN 1-58663-032-6}
 • Paul Whelan: Mere Scraps of Rough Wood?: 17th - 18th Dynasty Stick Ušabtis in the Petrie Museum and Other Collections, London 2007 ISBN 978-1-906137-00-7
 • Taylor, Richard. "UŠABTI (UŠABTI, SHAWABTI)." Death and the Afterlife: a cultural encyclopedia. California: p. 320-321. 2000. ISBN 0-87436-939-8, ISBN 978-0-87436-939-7

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]