Tutankamon

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Portret
Tutankamonova zlata maska
Rojstvo 1340 pr. n. št.
Amarna
Smrt 1322 pr. n. št.
Memfis
Državljanstvo Stari Egipt
Poklic državnik

Tutankamon (Tut Ankh Amon, prvotno Tutankaton) je bil egipčanski faraon 18. dinastije (Novo kraljestvo), v obdobju okoli 13331323 pr. n. št. Kot mlad fant je vladal približno 10 let in je imel zelo majhno zgodovinsko vlogo. Do začetka 20. stoletja, ko je Howard Carter 4. novembra 1922 v Dolini kraljev odkril njegovo grobnico (danes št. 62), je bil neznan faraon. Mladi faraon je umrl v sumljivih okoliščinah, star le 18 let. Na to dejstvo so nakazali rentgenski posnetki njegove mumije, ki so ugotovili poškodbo njegove lobanje in pa zlom noge. V letu 2005 je bila narejena računalniška tomografija njegove mumije, ki je pokazala, da Tutankamon ni umrl zaradi udarca v glavo, ampak zaradi poškodbe noge. Po poškodbi, ki je verjetno nastala zaradi padca z vozu, je še nekaj dni živel in potem umrl zaradi sepse.[1] V letu 2010 pa je bila narejena DNK analiza ostankov več mumij, med njimi tudi Tutankamonove, ki je nedvomno dokazala, da je Tutankamonov oče faraon Ehnaton, njegova mati pa Ehnatonova sestra, katere ime je še neznano.[2] Tutankamon je bil poročen z Anhesenamon, ki je bila hči kraljice Nefertiti ter tako njegova pol-sestra.

Alabastrna posoda s faraonovimi notranjimi organi. Mumificiranje ni ohranilo samo faraonove kože in kosti, ampak tudi njegove notranje organe. Posoda je imela štiri predele, v katerih so bila shranjena jetra, pljuča, spolni organi in želodec.
Vhod v Tutankamonovo grobnico v Dolini kraljev

Grobnica[uredi | uredi kodo]

V Tutovi grobnici je bilo več kot 5000 predmetov, ki jih danes hrani Kairski muzej. Grobnica je za arheologijo izrednega pomena, ker je edina do sedaj odkrita faraonova grobnica, ki je bila skoraj nedotaknjena.

Upodobitev faraona Tutankamona na lovu, faraonov leseni sarkofag. Hrani ga Kairski muzej.

Tutankamonovo prekletstvo[uredi | uredi kodo]

Predvsem v medijih se je zelo veliko govorilo o Tutankamovem prekletstvu. Dejstvo je, da je veliko ljudi, povezanih z odprtjem Tutankamonove grobnice umrlo, nekateri v nepojasnjenih in sumljivih okoliščinah. Tu niso vpletene le smrti, neposredno povezanih z odprtjem ampak tudi njihovi družinski člani in osebe, ki pri tem niso imele nikakršne povezave (mrtvaški voz povozil dečka). Pri nekaterih se pojavljajo nizi nesrečnih dogodkov, ki jih nekateri povezujejo s prekletstvom, drugi pa imajo za naključja. Je pa Howard Carter, ki je imel glavno vlogo pri odpiranju grobnice, živel še dolgo zatem in tudi še dolgo let redno obiskoval grobnico, ko je popisoval najdbe, preučeval slikarije ...

Zgodba po Tutankamonu Tutankamon ni imel nobenih potomcev, žena Anhesenamon je 2x splavila in sicer 2 deklici. Zatorej je po njegovi smrti oblast prevzel njegov svečenik po imenu Aj. Aj se je poročil z Anhensenamen, ki tega ni želela. Slednja je skrivnostno umrla in za seboj ni pustila nobenih sledi. Aj je vladal 4 leta, za njim pa je oblast prevezel še en navaden smrtnik Horemheb. Ta je bil v času Tutankamona poveljnik egipčanske vojske, zato je zlahka prišel na oblast. Tutankamon je bil zadnji predstavnik 18. dinastije.

Leposlovje[uredi | uredi kodo]

Bob Brier: Skrivnostna smrt Tutankamona (ne upošteva novejših znanstvenih dejstev glede vzroka Tutankamonove smrti)

Nick Drake: Tutankamon, Knjiga senc

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Williams, A. (2005). "King Tut Revealed". Natinal Geographic Magazine 207 (6): 2. 
  2. ^ Hawass, Zahi (2010). "Tutove družinske skrivnosti". National Geographic Slovenija 5 (9): 36. 

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]