Pojdi na vsebino

Neferneferuaton

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Ankheperure Neferneferuaton je zgodovinska osebnost Starega Egipta, za katero je večina egiptologov prepričana, da je kot faraonka vladadala pred koncem amarnskega obdobja Osemnajste egipčanske dinastije, * ni znano, † okoli 1332 pr. n. št.

Koga je nasledila in komu je bila predhodnica še vedno ni povsem jasno. Manetonov Epitom, zgodovinski vir iz 3. stoletja pr. n. št., omenja, da je neka Akenkeres oziroma kraljeva hči vladala Egiptu dvanajst let in en mesec.[1] Maneto jo umešča pred faraona Rathothisa, ki je vladal devet let, in za nekoga, za katerega so sodobni egiptologi prepričani, da je bil Tutankamon. Če se Manetovi vladavini odšteje deset let, je Neferneferuaton vladala dve leti in en mesec, kar ustreza podatku na grafitu v tebanski grobnici TT139, na katerem se omenja Ankheperure Neferneferuaton.[2]

Mnenja egiptologov o njeni/njegovi identiteti in spolu niso enotna. Najpogosteje jo istovetijo s Smenhkarejevo sovladarko in njegovo veliko soprogo Meritaton[3] ali Neferneferuaton Tašerit, četrto hčerko Ehnatona in Nefretete.[4]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 22. oktobra 2009. Pridobljeno 26. oktobra 2009.
  2. Erik Hornung, Rolf Krauss, David Warburton (uredniki): Handbook of Ancient Egyptian Chronology, Brill: 2006, str. 207 in 493.
  3. Aidan Dodson, Dyan Hilton: The Complete Royal Families of Ancient Egypt: A Genealogical Sourcebook of the Pharaohs, Thames & Hudson, 2004, str. 155.
  4. James P. Allen: The Amarna Succession, str.14-15.
Neferneferuaton
Rojen: ni znano Umrl: okoli 1332 pr. n. št.
Vladarski nazivi
Predhodnik: 
Smenhkare
Faraonka Starega Egipta
1334–1332 pr. n. št.
Naslednik: 
Tutankamon