Dolina kraljev

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Skica območja doline kraljev
Shema grobnice Ramzesa III.
Shema grobnice Ramzesa IX.
Zlata maska faraona Tutankamona, Kairski muzej

Dolina kraljev - Wadi el-Muluk (وادي الملوك) (Egipt - Tebansko Zahodno gorovje) Tebansko Zahodno gorovje je bil kraj, kamor je odhajalo sonce in tu so pokopavali kralje nove države skoraj 500 let (od 16. do 11. stoletja pred Kristusom). Grobnice tu pokopanih kraljev 18. - 20. dinastije so izdolbene 100 do 200 metrov globoko v skalovje. Na tem območju je več kot šestdeset grobnic. Starejši grobovi so združevali grobnico in tempelj ter so bili tako izpostavljeni roparjem, grobovi v Dolini kraljev pa imajo ločeno grobnico in tempelj, povezava pa je nakazana tako, da se os grobnice nanaša na oddaljeni tempelj. Kljub varnostnim ukrepom se je začelo ropanje grobov že takoj po koncu 18. dinastije in tako je v sodobnem času ostala ohranjena samo grobnica Tutankamona. Vsebina te grobnice je danes hranjena v Egiptovskem muzeju v Kairu.


Geografija[uredi | uredi kodo]

Površje na katerem se nahaja dolina je sestavljeno iz »sendviča«. V njem se nahaja gosti apnenec, nekatere sedimentalne kamnine in mehke plasti laporja. Sedimentalne kamnine so se usedle 35-56 milijonov let nazaj. To je omogočilo Mediteransko morje, ki je bilo takrat mnogo večje kot danes. Trenutno bolj malo dežuje, vendar lahko pride do nenadnih poplav, ki nanesejo veliko umazanije v odprte grobnice.


Roparji grobnic[uredi | uredi kodo]

Skoraj vse grobnice so bile oropane. Našli so nekaj papirusov, ki opisujejo rope grobnic. Eden od papirusov opisuje rop grobnice Ramzesa VI. in je bil verjetno napisan v obdobju vladavine Ramzesa IX. Po vsej verjetnosti je dolina utrpela poškodbe tudi med državljansko vojno, ki se je začela v obdobju vladavine Ramzesa XI.. Grobnice so našli odprte, dragocenosti ni bilo, mumije pa so bile zbrane v dveh velikih shrambah.


Turizem[uredi | uredi kodo]

Večina grobnic ni odprtih za javnost (18 jih je lahko odprtih, vendar redko ob istem času). Občasno uradniki tudi zaprejo kakšno zaradi restavriranja. Veliko število obiskovalcev grobnice KV62 je vodilo v zaračunavanje pristojbine za vstop. V zahodni dolini je odprta le ena grobnica (grobnica Ay-a), zato je dolina manj obiskana. Seveda pa je za njen ogled potrebna ločena vstopnica. Turističnim vodičem ni več dovoljeno predavati v grobnicah, od obiskovalcev pa se pričakuje primerno obnašanje in predvsem tišina. To je potrebno, da se zmanjša čas zadrževanja v grobnici in za preprečevanja kakršnih koli poškodb. Prav tako je prepovedano tudi fotografiranje. Skoraj vsak dan pride v dolino več kot 5000 obiskovalcev, število obiskovalcev pa ob prihodu velikih ladij lahko poskoči na 9000. Pričakujejo, da bo leta 2015 okoli 25000 obiskovalcev dnevno.


Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]