Arena Stožice

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Arena Stožice
Arena Stožice - Ljubljana.jpg
LegaStožice, Ljubljana, Slovenija
Začetek gradnje2009
Zgrajeno2010
Odprtje10. avgust 2010
LastnikMestna občina Ljubljana
Površinaparket
ArhitektJurij Sadar & Boštjan Vuga
Izvajalec delGrep d.o.o., MOL
Kapaciteta12.480 (košarka, rokomet)
14,480 (koncerti)
Najemniki
Košarkarski klub Petrol Olimpija
RK Krim
ACH Volley

Arena Stožice je večnamenska prireditvena dvorana v Ljubljani predvsem za namene kulture in športa. Je trenutno najsodobnejša in največja v Sloveniji, ki ustreza vsem zahtevam Evrolige za igranje mednarodnih tekem. V njej domače tekme igrajo klubi KK Union Olimpija, RK Krim in ACH Volley. Dvorana ima 12.480 sedežev za košarko in rokomet ter 14.800 za koncertne prireditve. Površina dvorane meri 14.164 kvadratnih metrov. Arena stoji v sklopu Športnega parka Stožice in se nahaja v njegovem severozahodnem delu. Poleg nje se nahaja še Stadion Stožice, ki je bil zgrajen sočasno z dvorano.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Dvorana je ime dobila po ljubljanskem naselju, v bližini katerega se nahaja. Oba pa sta del večjega ljubljanskega naselja Bežigrad.

Ker je dvorana načrtovana kot večnamenska, v njej poleg že naštetih prireditev občasno prirejajo še hokejske, teniške, motokrosistične tekme itd. Dvorana je bila odprta 10. avgusta 2010 s košarkarsko tekmo med slovensko in špansko reprezentanco, ki jo je dobila slednja po podaljšku z rezultatom 72-79.

Leta 2013 je gostila zaključne tekme košarkarskega tekmovanja za evropski pokal.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]