Centralna lekarna, Ljubljana

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Centralna lekarna, Ljubljana

Poslopje ljubljanske Centralne lekarne je bilo zgrajeno po potresu leta 1895 v neorenesančnem slogu. Stoji na Prešernovem trgu (med Trubarjevo cesto in Petkovškovim nabrežjem) v Ljubljani. Pred njim je Prešernov spomenik.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Josip Mayer, ustanovitelj znane ljubljanske lekarniške rodbine, je zgradil dve predmestni hiši, ki sta stali na začetku Trubarjeve ceste. V eni izmed njiju je bila že leta 1809 lekarna Pri zlatem jelenu. Po potresu jih je bilo treba porušiti. Stanovanjsko-trgovsko palačo je narisal arhitekt Ferdinand Hauser v letih 1896–97, gradilo pa je podjetje Gustav Tönnies, načrt in izvedbo fasade pa je podpisal Filip Supančič. Stavba je zgrajena v neorenesančnem stilu.[1]

Arhitektura[uredi | uredi kodo]

Palača s strani

Trinadstropna hiša je razdeljena po horizontali na dva dela. Spodnji grobo izdelan pas in zgornji fineje obdelan. Os stavbe je poudarjena s plitvim srednjim rizalitom, v pritličju obdelanem v rustiki, v zgornjih dveh nadstropjih pa vertikalno razčlenjenim s štirimi monumentalnimi stebri. Ti stojijo na balkonu prvega nadstropja, podpirajo pa jih po dve konzoli. Stebri so zgoraj zaključeni z jonskimi kapiteli in arhitravom, nad katerim se pne kupolasta streha na tamburju s tremi ovalnimi okni.

V pritličju so bili na začetku trije lokali: lekarna, kavarna in trgovina s papirjem. Vsak je imel svojo trgovsko fasado, oblikovano kot leseno kuliso na zidani fasadi.

Okna so v prvem nadstropju postavljena med dva pilastra, ki nosita polkrožno zaključene okenske nadstreške. Napušči nad okni imajo bolj zalomljeno linijo, okenska čela imajo štukaturni okras (kartuše, medaljone z rastlinskimi ornamenti, človeškimi glavami in drugo).

Mayerjeva palača je bila ob koncu 19. stoletja ena največjih in najbogatejše oblikovanih zasebnih palač v Ljubljani.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Breda Mihelič, Ljubljana Prešernov trg v Ljubljani: [1]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Koordinati: 46°3′5.48″N 14°30′23.72″E / 46.0515222°N 14.5065889°E / 46.0515222; 14.5065889