Četrtna skupnost Posavje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Četrtna skupnost Posavje

Četrtna skupnost Posavje je ožja enota Mestne občine Ljubljana.

Območje Četrtne skupnosti Posavje zajema severne predele Ljubljane oziroma nekdanje primestne vasi na desnem bregu Save: Ježica, Savlje, Kleče, Mala vas, Stožice, ki obsegajo osrednji del Ljubljanskega Posavja ter novejše blokovsko naselje BS 7-Bratovševa ploščad z neposredno okolico.

Meri 905 ha in ima 9.901 prebivalcev (2020).

Četrtna skupnost Posavje meji s Četrtno skupnostjo: Šentvid, Šmarna gora, Črnuče, Bežigrad, Šiška in Dravlje.

Četrtna skupnost Posavje je nastala z združitvijo nekdanjih krajevnih skupnosti: Krajevne skupnosti Ježica, Krajevne skupnosti Stožice, Krajevne skupnosti Savlje-Kleče, Krajevne skupnosti 7. september in Krajevne skupnosti Urške Zatler. Sedež je na Bratovševi ploščadi 30.

Četrtna skupnost Posavje leži približno pet kilometrov od središča Ljubljane. Je ena izmed najbolj zelenih četrtnih skupnosti v Mestni občini Ljubljana. Skozi četrtno skupnost teče tudi reka Sava. Naselja so posejana na robu savske terase, na ravnini pod njo in ob Dunajski cesti. Večje naselje stanovanjskih blokov je na Bratovševi ploščadi, Glinškovi ploščadi in Mucherjevi ulici. Soseska se imenuje BS 7 (pogovorno tudi Ruski car), zgrajena je bila v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja in ima visoko koncentracijo prebivalstva (cca. 7000 ljudi).

S centrom Ljubljane je povezana z mestnimi avtobusnimi linijami št. 6, 6B, 8, 11, 14 in 14B. Skozi četrtno skupnost poteka tudi železniška proga Ljubljana - Kamnik z železniško postajo Ljubljana - Ježica.

V Četrtni skupnosti Posavje so zgoščene družbene ustanove: pošta, banke (NLB, Delavska hranilnica, UniCredit bank), več različnih trgovin, gostilne, kavarne, slaščičarne, pekarne, lekarna, vrtec, osnovna šola Danile Kumar, Mestna knjižnica Ljubljana - enota Glinškova ploščad, kopališče - ljubljanska mestna plaža Laguna, Prosvetni kulturni dom Savlje, gasilski dom Ježica, gasilski dom Stožice,...

Na Ježici v senci visokih dreves ob reki Savi leži edini avtocamp v Mestni občini Ljubljana, avtocamp Ježica (****). Razprostira se na 3 ha zelenih površin in ima 177 parcel. Je sodobno urejen in moderno opremljen. Vse parcele so opremljene z električnimi priključki. Letni sanitarni blok (od aprila do oktobra) je opremljen po najvišjih standardih, vključno z otroškimi kopalnicami in previjalnico.

V naselju Stožice se nahaja Hipodrom Stožice, ki leži med reko Savo in ljubljansko obvoznico, oziroma novim stadionom Stožice. Že leta 1946 so se tu odvijale vojaške parade v katerih so sodelovali tudi konjeniki z izšolanimi vojaškimi jahalnimi konji. Prav kmalu so se organizirali v konjeniški klub in leta 1950 organizirali prvo klubsko tekmovanje v dresurnem jahanju.

Referendum in ustanovitev Četrtne skupnosti[uredi | uredi kodo]

Leta 1994 je nov Zakon o lokalni samoupravi, v svojem 19. členu določil, da se na območju občine lahko ustanovijo ožji deli občin (krajevne, vaške ali četrtne skupnosti), ter da mora pri členitvi občinski svet upoštevati zemljepisne, zgodovinske, gospodarske, upravne, kulturne in druge značilnosti območja. Notranja členitev Ljubljane se je pričela z referendum, ki je potekal 15. 10. 2000. Izid referenduma je določal ime četrti in pravni položaj. Volivci so na področju Posavja večinsko glasovali za četrt Posavje, ki naj bo pravna oseba. Na podlagi referendumskih rezultatov je bil 22. 3. 2001 spremenjen Statut Mestne občine Ljubljana.

Svet četrtne skupnosti[uredi | uredi kodo]

Organ četrte skupnosti je svet, ki ga izvolijo volilni upravičenci s stalnim prebivališčem na območju četrtne skupnosti.

Mandat 2006 - 2010

Na rednih volitvah, dne 22. 10. 2006, se je volilo 13 svetnikov v Svet Četrtne skupnosti Posavje (volitev se je udeležilo 60,88 % volilnih udeležencev). Posamezne liste so prejele naslednje število mandatov: SD - Socialni demokrati 3, LDS - Liberalna demokracija Slovenije 5, Zeleni Slovenije 1, Slovenska demokratska stranka 3 in NSi – Nova Slovenija 1.

Svet Četrtne skupnosti Posavje v tretjem mandatu se je konstituiral dne 27. 11. 2006. Svetniki so izvolili predsednika sveta (Drago ČERNOŠ - LDS) in dva podpredsednika (Miha NOVAK– Nsi in Peter HORVAT - SDS).

Mandat 2010 - 2014

Na rednih volitvah, dne 10. 10. 2010, se je volilo 13 svetnikov v Svet Četrtne skupnosti Posavje (volitev se je udeležilo 47,16 % volilnih udeležencev). Posamezne liste so prejele naslednje število mandatov: LDS - Liberalna demokracija Slovenije 1, NSi – Nova Slovenija 1, SDS - Slovenska demokratska stranka 2, DeSUS – Demokratična stranka upokojencev Slovenije 1, SD - Socialni demokrati 2, Lista Zorana Jankovića 6.

Svet Četrtne skupnosti Posavje v četrtem mandatu se je konstituiral dne 09. 11. 2010. Svetniki so izvolili predsednico sveta (Kristina Karmen JEKLIC - Lista Zorana Jankovića) in podpredsednico sveta (Lidija Helena JAVORNIK - DeSUS).

Mandat 2014 - 2018

Na rednih volitvah, dne 05. 10. 2014, se je volilo 13 svetnikov v Svet Četrtne skupnosti Posavje (volitev se je udeležilo 38,52 % volilnih udeležencev). Posamezne liste so prejele naslednje število mandatov: LZJ – Lista Zorana Jankovića 7, SMC – Stranka Mira Cerarja 2, SDS - Slovenska demokratska stranka 2, SD - Socialni demokrati 1, NSi – Nova Slovenija 1.

Svet Četrtne skupnosti Posavje v petem mandatu se je konstituiral dne 25. 11. 2014. Svetniki so izvolili predsednika sveta (Amir CRNOJEVIĆ - LZJ) in podpredsednika sveta (Miha NOVAK - NSi).

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]