Levica (politična stranka)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Združena levica)
Skoči na: navigacija, iskanje
Levica
Ustanovljena 1. 3. 2014[1][2]
Sedež

Prešernova cesta 3

1000 Ljubljana, Slovenija
Ideologija Demokratični socializem[3][4]
Ekosocializem[5]
Antikapitalizem
Sekularizem
Evroskepticizem
Politična pozicija skrajno Leva
Evropska pripadnost Stranka evropske levice[1]
Matične barve rdeča zelena
Državni zbor
5 / 90
Evropski parlament
0 / 8
Spletna stran
http://www.levica.si/

Levica (nekdaj Koalicija Združena levica) je levo usmerjena slovenska politična stranka. Nastala je po oblikovanju Iniciative za demokratični socializem (IDS), Stranke za trajnostni razvoj Slovenije (TRS) in Demokratične stranke dela (DSD)[1][2] ter četrte skupine, v katero so sodila civilnodružbena gibanja ter posamezniki, v koalicijo, nakar se je 24. junija 2017 združila v enotno stranko.

Združena levica je bila ustanovljena 1. 3. 2014 s podpisom koalicijske pogodbe na ustanovitvenem kongresu v Hotelu Union v Ljubljani. Koaliciji sta se 20. 5. 2014 formalno priključila še Gibanje za pravično družbo (GPD) in Kulturno politično Društvo Svoboda iz Straže.

Združena levica se zavzema za ekološki demokratični socializem. Zagovarja socialistično politiko, ki stremi k družbenemu in ekonomskemu sistemu, v katerem ljudje v okviru zmogljivosti okolja in naravnih virov trajnostno in sonaravno proizvajajo za zadovoljevanje družbenih potreb zadostne količine želenega. Zavzema se za demokratizacijo vseh družbenih področij, in sicer z vpeljevanjem neposredne demokracije, delavskim upravljanjem ter uveljavljanjem načel koordinacije in sodelovanja v gospodarstvu (namesto tekmovanja).

Volitve slovenskih poslancev v Evropski parlament 2014[uredi | uredi kodo]

Volitve slovenskih poslancev v Evropskih parlament so potekale 25. 5. 2014. Združena levica je na uvrstila na 7. mesto s 5.47 % glasov.[1] Nosilka liste je bila Violeta Tomič, za sedeže v Evropskem parlamentu pa so se potegovali še Dušan Plut, Luka Mesec, Jasminka Dedić, Janez Požar, Lara Janković, Branimir Štrukelj in Petra Rezar.

Volitve v Državni zbor 2014[uredi | uredi kodo]

Združena levica je na predčasnih volitvah v Državni zbor 2014 13. 7. 2014 dosegla 5,97 % glasov, kar predstavlja 51.463 volivcev, in si s tem pridobila 6 mandatov.

Zastopanost v parlamentu[uredi | uredi kodo]

Javnomnenjske raziskave[uredi | uredi kodo]

Mesec Odstotek Uvrstitev # Vir 1. stranka 2. stranka 3. stranka
Julij 5,97 5. Mediana SMC SDS DeSUS
Avgust 6,4 4. Up arrow green.svg Ninamedia SMC SDS DeSUS
September 7,4 4. Up arrow green.svg Ninamedia[6] SMC SDS SD
Oktober 5,7 4. Down arrow red.svg Delo[7] SMC SDS SD

Sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]