Troyes

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Troyes
Troyes centre ville1.JPG
Lega
Troyes se nahaja v Francija
Troyes
Troyes se nahaja v Grand Est
Troyes
48°17′56″N 4°4′41″E / 48.29889°N 4.07806°E / 48.29889; 4.07806Koordinati: 48°17′56″N 4°4′41″E / 48.29889°N 4.07806°E / 48.29889; 4.07806
DržavaFrancija
RegijaGrand Est
DepartmaAube
OkrožjeTroyes
Kantonsedež sedmih kantonov
InterkomunalitetaAglomeracijska skupnost
Troyes
Upravljanje
 • Župan (2014-2020) François Baroin (Zveza za ljudsko gibanje)
Površina
1
13,20 km2
Prebivalstvo
 (1. januar 2019)[1]
61.957
 • Gostota4.700 preb./km2
Časovni pasUTC+01:00 (CET)
 • Poletje (DST)UTC+02:00 (CEST)
INSEE/Poštna številka
10387 /10000
Nadmorska višina103–118 m
(povp. 118 m)
1 Podatki francoske zemljiške knjige, ki ne vključujejo jezer, mlak, ledenikov > 1 km2 in rečnih estuarijev.
Stolnica sv. Petra in Pavla v Troyesu
Del starega mesta, Troyes

Troyes je mesto in občina v severni francoski regiji Šampanja-Ardeni, prefektura departmaja Aube. Leta 2016 je mesto imelo 61.988, s predmestji vred pa 136.000 prebivalcev.

Leži ob reki Seni okoli 150 km jugovzhodno od Pariza, v vinski regiji Šampanji in je blizu regionalnega naravnega parka Orient Forêt (Parc naturel régional de la Forêt d'Orient). V starem mestnem jedru so ohranjene številne pollesene hiše (večinoma iz 16. stoletja). Troyes obstaja že od rimske dobe, kot Augustobona Tricassium, ki je stala na križišču številnih cest, predvsem Via Agrippa.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Geografska lega keltskih grobov okrog Troyesa in odkritje keltskih artefaktov v mestnem jedru nakazujeta, da Troye kot naselje lahko izvira od Keltov že leta 600 pr. n. št. [2]

Troyes obstaja že od rimske dobe, kot Augustobona Tricassium, ki je stal na središču številnih cest, predvsem Via Agrippa, ki je vodila proti severu do Reimsa in južno do Langresa in na koncu do Milana [3]. Druge rimske ceste so iz Troyesa vodile do Poitiersa, Autuna in Orléansa. [4] To je bil civitas galskega plemena Tricasov[5], ki ga je Avgust ločil od Senonov. Od galsko-rimskega mesta zgodnjega cesarstva so našli nekaj raztresenih ostankov, vendar ni javnih spomenikov, razen sledov akvadukta. V poznem imperiju se je naselje zmanjšalo in se imenovalo Tricassium ali Tricassae, izvor francoskega Troyesa.

Mesto je bilo sedež škofa od 4. stoletja - legenda o škofu Lupusu (Loup), ki je mesto pred Atilo rešil tako, da je dal sebe za talca, je hagiografsko in ne zgodovinsko dejstvo[6] - kljub temu pa je več stoletij kasneje to mesto postalo pomembno kot srednjeveško trgovsko središče.

Bitka na Katalunskih poljih, imenovana tudi bitka pri Troyesu, se je leta 451 bíla v bližini, med rimskim generalom Flavijem Aecijem in vizigotskim kraljem Teodorikom I. proti Atili.

V zgodnji stolnici na tem mestu je Ludvik II. Jecljajoči leta 878 prejel v Troyesu cesarsko krono iz rok papeža Janeza VIII. Konec 9. stoletja so grofje Champagne izbrali Troyes za svoj sedež, in ostal glavno mesto province Šampanje do [[francoska revolucija|francoske revolucije. V opatiji Saint-Loup je bila razvita znana knjižnica in skriptorij. V srednjem veku je bilo pomembno trgovsko mesto, ki je dalo ime trojski teži (npr. Trojska unča je tradicionalna enota teže zlata). Šampanjski sejmi oblačil in oživljanje trgovine na dolge razdalje ter nova razširitev kovancev in posojil so bili pravi motor, ki so potisnili srednjeveško gospodarstvo Troyesa. V začetku 10. stoletja je mesto postalo središče grofije in sedež rodbine Vermandois.

Leta 1285, ko je Filip Lepi združil Šampanjo s kraljevimi posestmi, je mesto ohranilo številne tradicionalne privilegije. Ivan Neustrašni, vojvoda Burgundski in zaveznik Angležev, je leta 1417 želel, da Troyes postane prestolnica Francije. Z Izabelo Bavarsko, ženo Karla VI. Francoskega se je sporazumel, da je treba dvor, svet in parlament ter službe preseliti v Troyes. V Troyesu, nato pa v rokah Burgundcev, je bila 21. maja 1420 podpisan sporazum, s katero je bil Henrik V. Angleški zaročen s Katarino Valois, hčerko Karla VI. in s pogoji, po katerih naj bi nasledil Karla, v škodo Dauphina. Znak hegemonije Plantagenetov v Franciji se je obrnil, ko sta Dauphin, kasneje Karel VII. in Ivana Orleanska, leta 1429 obnovila mesto Troyes.

V srednjem veku je bil Troyes pomembno mednarodno trgovsko središče, z znamenitim sejmom. Ime trojska teža za zlato izhaja iz merilnega standarda, ki se je razvi tukaj [7].

Velik požar leta 1524 je uničil velik del srednjeveškega mesta, kljub številnim mestnim kanalom.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Mesto leži v pokrajini Šampanji ob reki Seni.

Uprava[uredi | uredi kodo]

Lega okrožja v regiji

Mesto je sedež sedmih kantonov:

Mesto je prav tako sedež okrožja, poleg njegovih kantonov sestavljenega še iz kantonov Aix-en-Othe, Arcis-sur-Aube, Bar-sur-Seine, Bouilly, Chaource, La Chapelle-Saint-Luc, Ervy-le-Châtel, Essoyes, Estissac, Lusigny-sur-Barse, Mussy-sur-Seine, Piney, Ramerupt, Les Riceys in Sainte-Savine z 210.294 prebivalci.

Zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Stolnica sv. Petra in Pavla, Troyes (1549)

V starem mestnem jedru so preživele mnoge pollesene hiše (večinoma iz 16. stoletja)

 • Hôtels Particuliers (palače) starega mesta
 • Hôtel de Ville, Place Alexandre Israël, je urbani primer sloga Ludvika XIII. Na osrednjem Corps de Logis, ki ima glavne sprejemne prostore, je njegov venec ritmično prelomljen spredaj s pari korintskih stebrov, ki so spodaj podprti z močnim grozdom pilastrov. Nad vhodnimi vrati je bil iz svojega niše odstranjen kip Ludvika XIV. Leta 1793, v času terorja na vrhuncu francoske revolucije; v 19. stoletju je bil zamenjan s sedanjo Minervo in napravo v njeni prvotni obliki, danes pa redko videno "Liberté, Egalité, Fraternité, ou la Mort".

V Salle du Conseil (zbornica Sveta) je nepoškodovan marmorni medaljon Ludvika XIV. (1690) Françoisa Girardona, rojenega v Troyesu.

Muzeji[uredi | uredi kodo]

 • Muzej moderne umetnosti (Musée d'Art Moderne)
 • Maison de l'outil et de la pensée ouvrière
 • Muzej Vauluisant:
  • Zgodovinski muzej Troyes in Champagne-Ardenne
  • Muzej nogavic
 • Apoteka Hôtel-Dieu-Lecomte
 • Muzej Saint-Loup (Muzej likovne umetnosti)
 • Muzej Di Marco (od 1. aprila do 1. oktobra vsako leto)

Cerkve[uredi | uredi kodo]

Zahodna fasada stolnice

Nepoškodovan v zadnjih vojnah ima Troyes veliko gostoto starih verskih objektov, združenih v bližini mestnega središča. Ti so:

 • Stolnica svetega Petra in Pavla, grajena od 13. do 17. stoletja,
 • Cerkev Saint-Nizier v gotskem in renesančnem slogu z izjemnimi skulpturami. Uvrščen med Monument Historique leta 1840.
 • gotska bazilika svetega Urbana (13. stoletje), s strešno kritino, prekrito s poliranimi ploščicami. Razglašena kot bazilika leta 1964; zgradil jo je Jacques Pantaléon, izvoljen papež leta 1261, pod imenom Urban IV., na mestu, kjer je bila delavnica njegovega očeta. Uvrščen med Monument Historique leta 1840.
 • Cerkev svete Magdalene. Zelo zgodnja gotika, z vzhodnim delom, obnovljenim okrog leta 1500. Izjemno izpopolnjen kamnit retabel 1508-17 v dekorativnem gotskem slogu, ki ga je oblikoval Jean Gailde, s kipom sv. Marte in renesančnih vitražev. Okrožje Saint Jean, Monument Historique iz leta 1840.
 • cerkev Saint-Jean z renesančnim prezbiterijem, tabernaklom v visokem oltarju, delo Giraudona. Na portalu je grb Karla IX. Uvrščen Monument Historique leta 1840.
 • gotska cerkev svetega Nikolaja, ki sega v začetek 16. stoletja, z grebensko kapelo v obliki zvonika je dosegljiva z monumentalnim stopniščem. Na južnem portalu sta dva kipa Françoisa Gentila: David in Izaija.
 • cerkev Saint-Pantaléon, s številnimi kipi iz 16. stoletja.
 • cerkev sv. Remigija Ima ukrivljen zvonik višine 60 m, z zunanjo uro z enim kazalcem, sončno uro z latinskim napisom sicut umbra dies nostri super terram ('naši dnevi na zemlji prehajajo kot senca').
 • cerkev Saint-Martin-ès-Vignes. Ima vitraže iz 17. stoletja, lokalnega mojstra Linarda Gontierja.

Pobratena mesta[uredi | uredi kodo]

V popularni kulturi[uredi | uredi kodo]

 • Troyes (2010) je družabna igra po imenu mesta, ki jo objavljajo Pearl Games, UPlay.it edizioni in Z-Man Games.[8][9]
 • 28. poglavje Jamesa Rollinsa šeste serije Sigma Force, The Doomsday Key (2009), je poimenovano po Troyesu v Franciji, saj mesto igra pomembno vlogo v zaroti.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. "Populations légales 2016". Pridobljeno dne 25. april 2019.
 2. L'énigme de la Tombe Celte (arte, French): 1 h 13 min 02 sec and following. https://www.youtube.com/watch?v=E2a0w6dQAn0
 3. Traces of the Roman paving lie 3 m2 below the rue de la Ciré.("Balades dans l'histoire du vieux Troyes")
 4. Princeton Encyclopedia of Classical Sites
 5. Ptolemy, Geography 8.13, mentions the Tricasses and their city Augustobona.
 6. Attwater, Donald. The Penguin Dictionary of Saints, (1945) Reprint: 1981, p. 223.
 7. Lloyd, John; Mitchison, John (2010). The Second Book of General Ignorance (First izd.). London: Faber and Faber Ltd. str. 71. ISBN 978-0-571-26965-5.
 8. "Troyes (2010)". Board Game Geek.
 9. "Troyes (2010)". Z-Man Games. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 9 July 2014. Pridobljeno dne 23 September 2014.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]