Prefektura (Francija)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Prefektura (francosko préfecture) v Franciji se lahko nanaša na:

  • Chef-lieu de département (glavno mesto departmaja), kraj, v katerem se nahaja uprava departmaja;
  • Chef-lieu de région (glavno mesto regije), kraj, v katerem se nahaja uprava regije;
  • sodstvo prefekture;
  • uradna rezidenca oz. sedež prefekta.

Vloga prefekture v departmaju[uredi | uredi kodo]

V Franciji se nahaja 100 prefektur, toliko kolikor je departmajev. Glavni uradnik se imenuje prefekt (francosko préfet). Prefektura je administracija podrejena francoskemu ministru za notranje zadeve, kot taka je zadolžena za izdajanje osebnih izkaznic, prometnih dovoljenj, potnih listov, bivalnih in delovnih dovoljenj za tujce, vozniških registracij, registracij družb in upravljanje policije in gasilskih domov.

Prefekt predstavlja nacionalno vlado na nivoju lokalne uprave in kot tak izvaja pooblastila, ki so ustavno pripisovana francoski vladi. Prefekt objavlja uredbe, napisane za izvajanje lokalnih zakonov, npr. zaprtje stavb, ki ne ustrezajo varnostnim standardom, spreminjanje pravil o voznih razmerah (gradbena dovoljenja, mejne hitrosti).

Izvršno telo departmaja je Generalni svet (Conseil général), odgovoren za gradnjo in vzdrževanje šol in cest, finančno pomoč odvisnim (nepokretnim, starejšim), pospeševanje lokalnega gospodarskega razvoja, itd. V preteklosti je bil prefekt glavni v departmaju, od 1982 pa je njegovo vlogo prevzel predsednik Generalnega sveta.

Pariz[uredi | uredi kodo]

Pariz in njegovi trije sosednji departmaji so pri tem izjema. Te departmaje vodi ena sama prefektura za uveljavljanje zakonov in varnostnih ciljev, to je »policijska prefektura« (francosko préfet de police). Prefekt policije ima moč uveljavljanja zakonov v Parizu, to je moč navadno podeljena županom ostalih francoskih občin.

Vse do 1977 Pariz ni imel župana, večinoma je vladal prefekt policije; položaj podedovan še iz časov Pariške komune leta 1871.

Razdelitev departmajev[uredi | uredi kodo]

Departmaji so razdeljeni na okrožja, nadalje na kantone. Glavno mesto okrožja je podprefektura (sous-préfecture). Glavni uradnik je podprefekt (sous-préfet). Kantoni imajo relativno malo pristojnosti še najpomembnejša je organizacija lokalnih volitev.