Ardèche (departma)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ardèche (07)
Lega Ardècha v Franciji
Regija Rona-Alpe
Prefektura Privas
Podprefektura(e) Largentière
Tournon-sur-Rhône
Prebivalstvo 311.542
(2008)
Gostota prebivalstva 56 /km²
Površina 5 529 km²
Okrožja 3
Kantoni 33
Komune 339
Predsednik generalnega
sveta
Pascal Terrasse

Ardèche (okcitansko Ardecha, oznaka 07) je francoski departma, imenovan po istoimenski reki, ki teče skozenj. Nahaja se v regiji Rona-Alpe.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

grb Vivaraisa

Departma je bil ustanovljen v času francoske revolucije 4. marca 1790 iz nekdanje province Vivarais, ki je dobila svoje ime po glavnem mestu galskega plemena Helvijcev Viviersu.

V rimski dobi je bilo ozemlje del Galije Narbonensis. V 9. stoletju je bila pokrajina močno prizadeta z vpadi Madžarov in Saracenov, kar je povzročilo splošno depopulacijo regije. V zgodnjem 10. stoletju je področje pripadlo Arleškemu kraljestvu. Po smrti Rudolfa III. je ozemlje leta 1032 podedoval svetorimski cesar Konrad II. Kasneje je prešlo pod nadzor toulouških grofov, leta 1229 pa pod francosko krono.

V času verskih vojn (1562 - 1598) je Ardèche postal strateško pomembno območje med protestantskim Lyonom in Ženevo ter katoliškim Languedocom. S podporo Hugenotov je postal močno protestantsko oporišče.

Med francosko revolucijo je bilo prebivalstvo sprva na strani revolucionarjev, kasneje pa se je obrnilo proti njim, tako je bilo leta 1794 podvrženo revolucionarnemu nasilju. Z Napoleonom je Ardèche stopil v obdobje miru in naraščajoče industrializacije skozi vse 19. stoletje.

Upravna delitev[uredi | uredi kodo]

Geografija[uredi | uredi kodo]

Ardèche leži v jugozahodnem delu regije Rona-Alpe. Na severu meji na departmaja Loaro in Isère, na vzhodu na Drôme, na jugovzhodu na departma regije Provansa-Alpe-Azurna obala Vaucluse, na jugu in zahodu na departmaja Gard in Lozère (regija Languedoc-Roussillon), na severozahodu pa na departma Zgornjo Loaro (Auvergne).

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]