Mrtvecsne peszmi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Za knjigo Janoša Županeka glej Mrtvecsne peszmi (Janoš Županek)
Mrtvecsne peszmi
Ta izdaja je bila v lasti Mihaela Küzmiča iz Bodoncev (Evangeličanska župnija, Bodonci)
AvtorŠtefan Sijarto
DržavaOgrska, Slovenska okroglina
Jezikprekmurščina
Žanrevangeličanska pesmarica in molitvenik
Založnikv Sombotelu, pri Antalu Siessu
Datum izida
1796

Mrtvecsne peszmi (Mrliške pesmi) je tiskana prekmurska luteranska pesmarica za pogrebe (pokapanja) iz leta 1796. Napisal jo je Štefan Sijarto, domanjševski učitelj. Ker je bila zelo razširjena v Slovenski okroglini na Ogrskem, velja za pomemno delo prekmurske književnosti. Iz nje so do 20. stoletja pesmi prevzemali tudi poznejši sestavljavci pesmaric. Mrtvecsne peszmi imajo dva ponatisa: Grgo Lutar in Mihael Kološa iz Sebeborcev sta pripravila prvi ponatis (1887): Mrtvecsne peszmi stere szo szti sztári piszm vküp pobráne, pobougsane ino na haszek szlovenszkoga národa zdaj obdrügics na szvetloszt dáne. Drugi ponatis je bil tiskan v Murski Soboti: Mrtvečne peszmi stere szo szti sztári piszk vküp pobráne... (1910).

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Mrtvecsne peszmi je prva tiskana mrliška pesmarica in prvi tiskani molitvenik slovenskih evangeličanov na Ogrskem. Caloten naslov se glasi: Mrtvecsne peszmi stere szo szti sztári píszm vküp pobráne, pobougsane, ino na haszek Szlovenszkoga Národa zdaj oprvics na ſzvetloſzt dáne po S.S. P.S. Stampane v-Szombateli pri Sziesz Antni vu Leti 1796. Sijarto je svoje ime skrajšal z začetnicami: S.S. P.S., Szijarto Stevano Püconskom Skolniki. Pesmarica ima 73 pesmi namenjene petju pri bedenju ob mrliču in ob pogrebu.

Prva stran z navedkom iz Siraha|knjige Siraha.

Viri pesmarice[uredi | uredi kodo]

V glavnem so bile prevedene iz madžarskega jezika, kot je pri mnogih pesmih naznačeno pod naslovom, druge pa so nemškega in češkega (husitskega) izvora. Nekatere pesmi je Sijarto prevzel iz Küzmičeve knjige Vöre krsztsánszke krátki návuk in Bakoševe knjige Nouvi Graduvál.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Anton Trstenjak (2006). Slovenci na Ogrskem : narodopisna in književna črtica : objava arhivskih virov. Maribor : Pokrajinski arhiv. COBISS 56228353. ISBN 961-6507-09-5.
  • Vilko Novak: Izbor prekmurskega slovstva, Ljubljana 1976.
  • Vilko Novak (2006). Slovar stare knjižne prekmurščine. Založba ZRC, Ljubljana. COBISS 228306176. ISBN 961-6568-60-4.