Réd zvelicsánsztva

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Réd zvelicsánsztva
Réd zvelicsánsztva.JPG
AvtorMihael Sever Vanečaj
DržavaMadžarska, Slovenska okroglina
Jezikprekmurščina
Žanrevangeličanski obrednik
Založnikv Halleju, na Saškem-Anhaltu, tiskar neznan
Datum izida
1742

Réd zvelicsánsztva (Razpored zveličanja) je tretja tiskana knjiga v prekmurščini. Avtor je Mihael Sever Vanečaj evangeličanski duhovnik (neznano ali se je rodil v Vaneči, ali tam je služil, ker je priimek Sever dokaj pogost na goričkem delu Prekmurja). Sever ni dodal svojega imena knjigi. Štefan Küzmič omeni v svojem katekizmu Vöre krsztsánszke krátki návuk, da je bil Sever avtor knjige Réd zvelicsánsztva.

Knjiga Réd zvelicsánsztva (COBISS) je izšla leta 1747. Celoten naslov: Réd zvelicsánsztva. Pouleg ednoga znamenüvanya toga nai poglaviteisega recsenya jedro zvétoga piszma, vu kterom te vöre nai véksi artikulusi grtüntani jeszo, ravno i tak nistere krátke molitve, i peszmi, vön dán záto, dabi nei li szamo drobna decza zetoga mleiko szpoznanya bosjega, i Jesussa Kristussa zaimati mogli, szebé vu vöri pokreipiti, vu nevoljái trostati, nego i sztareisi bi mogli szvoje, esche i viza brátja vu Kristussi, poleg etoga rouké pelanya, vucsiti opominati, ino troustati.

Možno, da so podpirali Severje pri objavi svoje knjige iz Wittenberga, kakor nekoč Franca Temlina pri objavi Malega katechismusa (1715). Réd zvelicsánsztva je bil natisnjen na Saškem, vendar neznano kdo je bil tiskar.

Réd zvelicsánsztva je bil rani korak v standardizaciji prekmurščine. V ljudskih šolah so iz tele knjige učili branje. Sever je bil kantor in učitelj v Čobinu (Nemescsó, prekmursko Čoba), kjer se je učilo veliko prekmurskih evangeličanskih dijakov v 18. stoletju.

Sever je prevedel svojo knjigo iz nemščine. Vsebuje glavne člene veroizpovedi v katekizemski obliki vprašanj in odgovorov. Najdemo še nekaj prevodov, kot npr. osemnajst pesmi in tri pslame.

Na drugi strani lahko beremo, zakaj je napisal Sever knjigo:

Na szvéto zsivlenye
Na veszélno terpleinye
Na blazseno szmert zseleim.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]


Viri[uredi | uredi kodo]

  • Források a Muravidék történetéhez/Viri za zgodovino Prekmurja, Szombathely-Zalaegerszeg 2008. ISBN 978-963-7227-19-6
  • Marija Kozar; Francek Mukič (2002). Poznavanje slovenstva. Croatica, Budimpešta. COBISS 29238882. ISBN 963-9314-34-X.
  • Katalog: Stalna razstava, Pokrajinski Muzej Murska Sobota, 1997. ISBN 961-90438-1-2
  • Magyar könyvek muravidéki szlovén tájnyelven 1715 - 1919 Arhivirano 2009-02-20 na Wayback Machine.