Čarovniki s trga Waverly

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Max Russo)
Čarovniki s trga Waverly
ŽanrFantazijska komedija
Čas trajanja22–23 minut
Avtor(ji)Todd J. Greenwald[d]
Glavni igralciSelena Gomez
David Henrie
Jake T. Austin
Jennifer Stone
Maria Canals Barrera
David DeLuise
DržavaZDA[1]
Jezikangleščina[1]
Število sezon4
Število epizod106
Produkcijska hišaIt's a Laugh Productions[d] in ABC Signature[d]
Predvajanje
Televizijski kanalDisney Channel[d], Dubai One[d], MBC 4[d], MBC Persia[d], OSN[d] in Disney Channel[d]
Začetek/konec12. oktober 2007 – danes
Povezave
Spletna stranhttps://shows.disney.com/wizards-of-waverly-place

Čarovniki s trga Waverly (izvirno Wizards of Waverly Place) je z emmyjem nagrajena televizijska serija iz Disney Channela, ki se je prvič predvajana 12. oktobra 2007. Na 61. podelitvi emmyjev leta 2009 je prejela emmyja za najboljšo otroško televizijsko serijo.[2] Serijo je napisal Todd J. Greenwald, v njej pa igrajo Selena Gomez, David Henrie in Jake T. Austin, kot brat in sestra z magičnimi sposobnostmi.[3] Sicer so med glavno igralsko zasedbo všteti tudi Jennifer Stone, Maria Canals Barrera and David DeLuise.[4]

Serija je z začetkom 3. sezone, 9. oktobra 2009 z epizodo »Franken Girl,« prešla na visoko ločljivost (HD), s čimer je postala ena izmed treh Disney Channelovih serij, ki so se iz standrdne ločljivosti raje odločile za uporabo visoke ločljivosti.[5] Serijo snemajo v studiju pred občinstvom v živo. Snemanje za tretjo sezono se je končalo 23. marca 2010.[6] Filmska upodobitev televizijske serije, Čarovniki s trga Waverly: Film, se je prvič predvajala na Disney Channelu 28. avgusta 2009. V juniju 2010 je Disney Channel razkril, da imajo ustvarjalci serije v načrtu tudi snemanje četrte epizode in da se trenutno ukvarjajo z drugim delom njene filmske upodobitve.[7][8]

Serija je bila premierno predvajana na Kanalu A 1. avgusta 2010.

Predpostavki[uredi | uredi kodo]

Serija, snemana na Waverly Placeu v soseski Manhattanove (New York) Greenwich Village, se osredotoči na italijansko-mehiško družino Russo, ki vključuje tudi Alex (Selena Gomez), njenega mlajšega brata Maxa (Jake T. Austin) in njunega starejšega brata Justina (David Henrie). Brata in sestra so čarovniki, čarovništva pa jih uči njihov italio-ameriški oče Jerry (David DeLuise), bivšim čarovnikom. Poleg očeta živijo tudi z mamo Thereso mehiškega porekla (Maria Canals Barrera). Alexina najboljša prijateljica Harper (Jennifer Stone) izve za čarovniške sposobnosti družine Russo v drugi sezoni, natančneje v epizodi »Harper Knows«. Otroci pa morajo skrivnost obdržati zase in še naprej živeti v normalnem svetu. Ko odrastejo, se bodo v tekmovanju pomerili, ki bo odločil, kdo bo svoje čarobne sposobnosti obdržal in tako postal družinski čarovnik njihove generacije ter moči posredoval svojim potomcem. Zaradi tega se njihov oče Jerry trudi, da se trije otroci ne bi zanašali na čarovniški svet, saj bosta dva izmed njih ko odrasteta izgubila svoje moči. Čarovniški svet je včasih zelo ekscentričen in nerealen.

Produkcija[uredi | uredi kodo]

Serijo je ustvaril in produciral Todd J. Greenwald, ki je s tem projektom začel po tem, ko je produciral in sodeloval z ustvarjalci prve sezone televizijske serije Hannah Montana. Serijo sta producirali tudi organizaciji It's a Laugh Productions in Disney Channel Original Productions. Uvodna pesem za serijo, ki sta jo napisala John Adair in Steve Hampton, je v techno-pop stilu, izvedla pa jo je Selena Gomez. Pesem nosi naslov »Everything Is Not What It Seems«. Serijo so snemali tudi v studiju Hollywood Center Studios v Hollywoodu, Kalifornija. Prva sezona je s strani Disney Channela prejela mešane kritike.

Glavna prizorišča[uredi | uredi kodo]

  • Waverly Sub Station je prodajalna sendvičev družine Russo. Vsi trije otroci pomagajo pri delu v prodajalni, tam pa lahko ostanejo tudi, ko delajo nalogo ali se družijo s prijatelji.
  • The Wizard Lair je prostor, kjer se Russovi otroci učijo čaranja z njihovim očetom Jerryjem. Dokler ne uporabijo svojih čarobnih sposobnosti, ima prostor podobo zmrzovalnika.
  • Waverly Place je zunaj Waverly Sub Stationa. V glavnem ima podobo ozke ulice, na Waverly Placeu pa snemajo samo ob redkih priložnostih, kot je First Kiss, kjer je ulica pokazana po prizoru s stekleno kroglo. Določene trgovine zunaj trga so poimenovane po ustvarjalcih filma, kot na primer »Greenwald's Hardware« (Todd J. Greenwald) in »Murrieta Art Supply« (Peter Murrieta).
  • Tribeca Prep je šola, kjer se Justin, Alex, Max in njihovi nečarovniški prijatelji šolajo.
  • WizTech je čarovniška šola, ki se prikaže v epizodah »Wizard School« in »Saving WizTech«, kamor so se morali Justin, Alex in Max začasno vpisali. Šola ima veliko značilnosti Bradavičarke v Harryju Potterju, zlasti opazna je ta, da morajo vsi učenci nositi črno obleko in očala, ki so enaka tistim na Bradavičarki. Vseh svojih čarobnih sposobnosti se naučijo tam.
  • Kuhinja je prostor, kjer družina Russo naredi svoje sendviče in pijače za lokal. Je blizu Sub Stationa in Wizard Laira.
Selena Gomez (Alex Russo)

Igralska zasedba[uredi | uredi kodo]

Glavna igralska zasedba[uredi | uredi kodo]

  • Selena Gomez kot Alexandra »Alex« Margarita Russo - srednji otrok in edina deklica v družini. Zaradi napačne uporabe magičnih sposobnosti pogosto zaide v težave in zaradi tega prva osumljenka, če gre v družini kaj narobe, še posebej, če je povezano s čarovnijami. Je zelo slaba v šoli in na učnih urah čaranja, kljub temu, da se zdi, da je to bolj zaradi lenobe kot zaradi nesposobnosti.
  • David Henrie kot Justin Vincento Pepe Russo - najstarejši otrok v družini Russo. Vedno se osredotoči na svoje učne ure čaranja in je napreden čarovnik. V tretji sezoni, ko konča svoje ure čaranja, postane lovec na pošasti, kar je del njegovega neodvisnega študija. Verjame, da lahko postane zmagovalec tekmovanja, v katerem se bodo pomerili, ko bodo odrasli. Kakorkoli že, Alex ga v filmu Čarovniki s trga Waverly: Film vseeno premaga.
  • Jake T. Austin kot Maxmillion »Max« Justin Russo - najmlajši otrok v družini Russo. Prosti čas si krajša z zelo čudnimi stvarmi. Kot Alex tudi on magijo pogosto uporablja za napačne namene. Ni preveč pameten, kljub temu pa je v epizodi Wizard for a Day omenjeno, da ima matematiko zaključeno z oceno -3, na kar se Alex odzove z: -3? Kako si lahko pri matematiki boljši od mene?.
    David Henrie (Justin Russo)
    Ima čarobnega mentorja imenovanega Mentor. V filmu Čarovniki s trga Waverly: Film se z Alex in Justinom ne pomeri v tekmovanju, saj takrat še ni obstajal.(Alex si zaželi, da se njeni starši nikoli ne bi srečali, med tem pa v rokah drži knjigo z uroki, zaradi česar se njena želja tudi uresniči. Trije otroci se torej nikoli niso rodili, zato morajo v določenem času vsi trije izginiti.)
  • David DeLuise kot Jaredd Vincent »Jerry« Russo - oče in učitelj Alex, Justina in Maxa. Bil je zmagovalec tekmovanja, vendar je svoje čarobne moči daroval za to, da bi se lahko poročil s Thereso, ki je navaden človek. V veliko epizodah se vidi, da si želi, da bi bil še vedno čarovnik.
  • Maria Canals Barrera kot Theresa Russo (Theresa Margarita Devez) - mama Alex, Justina in Maxa, ki nima čarobnih moči. Čaranja ne mara preveč, vendar ima zelo rada svojo družino.
  • Jennifer Stone kot Harper Finkle - Alexina najboljša prijateljica. Za čaranje je izvedela v epizodi Harper Knows. Alexino uporabljanje magije jo zelo straši. Ko je pod pritiskom ali ko Alex naredi kaj slabega in ona za to (iz)ve, vedno uporabi izgovor, kot je Se vidimo pri športu!. Je zelo zaljubljena v Justina, vendar ga preboli, ko Justin začne hoditi z Juliet. V epizodi Wizards and Vampires vs. Zombies se zaljubi v Zekea, Justinovega najboljšega prijatelja. Nosi zelo čudne obleke, ki jih oblikuje in izdela sama, obleke, ki jih nosi, pa so po navadi povezane s hrano. V tretji sezoni se preseli k družini Russo.
Jake T. Austin (Max Russo)

Stranska igralska zasedba[uredi | uredi kodo]

Jennifer Stone (Harper Finkle)

Epizode[uredi | uredi kodo]

Sezona Število epizod Prvič predvajana Nazadnje predvajana
1 21 12. oktober 2007 31. avgust 2008
2 30 12. september 2008 21. avgust 2009
3 35[10] 9. oktober 2009 TBA

Filmi[uredi | uredi kodo]

Čarovniki s trga Waverly[uredi | uredi kodo]

Disneyjev televizijski film, ki je temeljil na televizijski seriji, je izšel 28. avgusta 2009 na Disney Channelu. Film Čarovniki s trga Waverly so snemali v Puertu Ricu, Los Angelesu in New Yorkju od 16. februarja do 27. marca 2009.[11] Premiero filma si je ogledalo 13.5 gledalcev, kar je pomenilo drugi film z največ gledalci na premiero na Disney Channelu za filmom Srednješolski muzikal 2. Predvajan je bil tudi na kanalu No. 1.[12] Je tudi eden izmed največkrat ogledanih filmov leta 2009.[12] Leta 2010 je film prejel nagrado Emmy v kategoriji za »izstopajoč otroški program.«

Nadaljevanje filma[uredi | uredi kodo]

Nadaljevanje filma je zaenkrat poznano pod imenom Čarovniki s trga Waverly: Film 2. Disney je začetek produkcije oznanil 2. junija 2010.[13] Poznano je, da se je že začela pre-produkcija filma. Potrjeno je bilo tudi, da bo v njem igrala Selena Gomez. Zaenkrat je znano tudi to, da bo scenarij za film napisal Dan Berendsen.[14] Igralec Gregg Sulkin bo v filmu upodobil Masona Greybacka.

Trženje[uredi | uredi kodo]

Glasba iz serije[uredi | uredi kodo]

Izdali so tudi sountrack z glasbo iz uspešne Disney Channelove televizijske serije, ki je nosil enako ime, kot serija sama. Album je kot CD in digitalno izšel 4. avgusta 2009 in sicer pod založbo Walt Disney Records.[15][16][17][18] Soundtrack vključuje tudi pesmi iz filmske upodobitve televizijske serije, Čarovniki s trga Waverly: Film.[18][19]

Ob izidu soundtracka je Stephen Thomas Erlewine s spletne strani Allmusic zapisal, da je glasba iz serije Čarovniki s trga Waverly »najstniška klasika, ob kateri lahko uživajo tudi starši.« Napisal je tudi, da je album »prijeten« in da Selena Gomez »neizogibno izstopa iz klana.« Kakorkoli že, Stephen Thomas Erlewine je na koncu povzel: »Grozna verzija Americine pesmi 'You Can Do Magic' v izvedbi Drewa Seeleyja je potopila svoje hiper-klavstrofobične ritme, največja preureditev tona pa je tukaj zlahka najslabši del albuma.«[17]

Videoigra[uredi | uredi kodo]

Videoigra Čarovniki s trga Waverly, ki je temeljila na istoimenski seriji, je izšla avgusta 2009.[20][21]

DVDji[uredi | uredi kodo]

Ime Vključene epizode Izid 1 Izid 2
Wizards of Waverly Place: Wizard School Wizard School Part 1, Wizard School Part 2, Curb Your Dragon, Disenchanted Evening 29. julij 2008[22] TBA
Wizards of Waverly Place: Supernaturally Stylin' Credit Check, Smarty Pants, Beware Wolf, Graphic Novel 10. februar 2009[23] TBA
Wizards of Waverly Place: Magically Charming Alex Charms a Boy, Franken Girl, Halloween, Wizards Vs Werewolves, Dude Looks Like Shakira 18. maj 2010[24]

Celotna prva sezona televizijske serije je v Nemčiji izšla 10. septembra 2009 in v Španiji 1. oktobra 2009[25] 3. marca 2010 v Franciji,[26] 12. marca 2010 pa na Poljskem.[27] V Združenem kraljestvu in Braziliji je prvi del prve sezone izšel 5. oktobra 2009.[28] Prva sezona je izšla 3. marca 2010 v Avstraliji.[29] Drugi del je izšel 2. junija 2010,[30] celotna sezona pa je izšla 6. maja 2010 v Nemčiji.[31]

Nagrade in nominacije[uredi | uredi kodo]

Leto Nagrada Kategorija Prejemnik Osvojeno?
2008 Alma Award[32] »Najboljši moški nastop v komični televizijski seriji« Jake T. Austin Ne
»Najboljši ženski nastop v komični televizijski seriji« Selena Gomez
Imagen Award[33] »Najboljša televizijska igralka«
2009 Image Award[34] »Izstopajoči nastop v najstniški/otroški seriji«
Nickelodeon Kids' Choice Awards[35] »Najljubša TV igralka« Da
Young Artist Award[36] »Najboljši nastop v televizijski seriji - glavna mlada igralka« Ne
Emmy[2] »Izstopajoča otroška serija« Igralska zasedba style="background: #99FF99; color: black; vertical-align: middle; text-align: left; " class="yes table-yes2"|Da
Alma Award[37] »Najboljša komična televizijska igralka« Selena Gomez
Maria Canals Barrera Ne
Imagen Award[38] »Najboljša televizijska igralka« Selena Gomez
2010 Image Award[39] »Izstopajoči nastop v najstniški/otroški seriji«
Nickelodeon Kids' Choice Awards[40] »Najljubša TV igralka« Da
»Najljubša TV serija« Igralska zasedba Ne
Teen Choice Awards[41] »Izbira TV igralke: Komedija« Selena Gomez
»Izbira TV serije: Komedija« Igralska zasedba
»Izbira TV zvezde: Poletje« David Henrie
Emmy[2] »Izstopajoči otroški program« (za Čarovniki s trga Waverly: Film) Igralska zasedba
»Izstopajoči otroški program«

Izid[uredi | uredi kodo]

Gledanost

Serija je izšla na Disney Channelu 12. oktobra 2007 po predvajanju serije Najstniški čarovnici 2 z 5.9 milijoni gledalcev.[42] Februarja leta 2009 je epizoda "Helping Hand" podrla rekord za epizodo, predvajano ob 19:00 uri z največ gledalci na Disney Channelu, saj si je epizodo ogledalo 4.5 milijonov gledalcev.[43] V juniju 2009 je epizoda »Paint By Committee« postala s 6 milijoni gledalcev najbolje gledana epizoda televizijske serije, rekord pa je na to podrla epizoda "Wizards vs. Werewolves". Epizoda je izšla po premieri dobro gledanega filma Princess Protection Program.[44] 22. januarja 2010 je epizoda »Wizards vs. Werewolves« postala najbolje gledana epizoda s 6.2 milijoni gledalcev.[45] V letu 2009 je serija postala najpriljubljenejša serija med otroci in najstniki med devetim in štirinajstim letom (1.63 milijon/6.7 ocene) in druga najpriljubljenejša serija med otroci med šestim in enajstim letom (1.81 milijon/7.4 ocene), kjer pa jo je za las prehitela serija Paglavca na krovu (1.82 milijon/7.4 ocene)[45]

Mednarodna izdaja[uredi | uredi kodo]

Država/Regija Kanal(i) Začetek predvajanja Naslov serije v državi
Turčija Turčija Digiturk[46] 24. oktober 2007 Waverly Büyücüleri
Disney Channel Turkey[47] 12. oktober 2007
Združene države Amerike Združene države Amerike Disney Channel[48] Wizards of Waverly Place
Pakistan Pakistan Disney Channel
Avstralija Avstralija Disney Channel Australia[49] 19. oktober 2007
Seven Network 4. oktober 2008
Nova Zelandija Nova Zelandija Disney Channel New Zealand[49] 19. oktober 2007
Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Združeno kraljestvo Disney Channel UK[50] 3. november 2007
Five[51] 4. oktober 2009
Irska Irska Disney Channel Ireland[50] 3. november 2007
Kanada Kanada Family[52] 26. oktober 2007
Indija Indija Disney Channel India[53] 5. maj 2008
Šrilanka Šri Lanka
Bangladeš Bangladesh
Malezija Malezija Disney Channel Malaysia[54] 9. marec 2008
Arabija Disney Channel Middle East[55] 29. februar 2008
Nizozemska Disney Channel (Netherlands & Belgium)[56] 3. oktober 2009
Belgija Belgija 1. november 2009
Hongkong Hong Kong Disney Channel Asia[55] 9. marec 2008
Indonezija Indonezija
Filipini Filipini
Singapur Singapur
Tajska Tajska
Južna Koreja Južna Koreja 우리가족마법사
Vietnam Vietnam Những phù thủy xứ Waverly
Kanada Kanada VRAK.TV[57] 24. avgust 2009 Les Sorciers de Waverly Place
Francija Francija Disney Channel France[58] 22. januar 2008
NRJ12[59] 31. avgust 2009
Izrael Izrael Disney Channel Israel[60] Junij 2008 המכשפים מווברלי פלייס
Bolgarija Bolgarija BNT 1 28 marec 2009 Магьосниците от Уейвърли Плейс
Disney Channel Bulgaria 19. september 2009
Grčija Grčija Disney Channel Greece 7. november 2009 Οι Μάγοι του Γουέβερλυ
ERT[61] 5. januar 2010
Italija Italija Disney Channel Italy[56] 26. januar 2008 I Maghi Di Waverly
Italia 1[62] 12. januar 2010
Poljska Poljska Disney Channel Poland[63] 29. februar 2008 Czarodzieje z Waverly Place
Finska Finska Disney Channel Scandinavia[64] Waverly Placen velhot
Danska Danska[65] Magi på Waverly Place
Švedska Švedska[66]
Norveška Norveška[67] Magikerne på Waverly Place
Nemčija Nemčija Disney Channel Germany[68] 8. marec 2008 Die Zauberer vom Waverly Place
Super RTL[69] 1. september 2008
Švica Švica SF Zwei[70] 11. april 2009
Avstrija Avstrija ORF 1[71] June 20, 2009
Španija Španija Disney Channel Spain[72] 18. januar 2008 Los Magos de Waverly Place
Antena 3[73]
Portugalska Portugalska Disney Channel Portugal[74] Os Feiticeiros de Waverly Place
SIC[75]
Brazilija Brazilija Rede Globo[76] 29. junij 2009
Disney Channel Latin America[77] 23. marec 2008
11. april 2008 (premiera)
Dominikanska republika 23. marec 2008
14. april 2008
(premiera)
Los Hechiceros de Waverly Place
Argentina Argentina
Bolivija Bolivija
Čile Čile
Kolumbija Kolumbija
Ekvador Ekvador
Haiti Haiti
Mehika Mehika
Peru Peru
Paragvaj Paragvaj
Urugvaj Uragvaj
VenezuelaVenezuela
Panama Panama
Tajvan Tajska Disney Channel Taiwan[78] 28. marec 2008 《少年魔法師》
JaponskaJaponska Disney Channel Japan[79] 18. april 2008 ウェイバリー通りのウィザードたち
Albanija Albanija Digitalb[80] Julij 2009 Magjistaret e sheshit Uejverli
Romunija Romunija Disney Channel Romania[81] 19. september 2009 Magicienii Din Waverly Place
Češka Disney Channel East Europe[82][83][84] November 2008 Kouzelníci z Waverly
Slovaška Slovaška
Madžarska Madžarska Varázslók a Waverly helyből
Rusija СТС 2. november 2009 Волшебники из Вэйверли Плэйс
Disney Channel (Rusija) 3. april 2010
Slovenija Slovenija Kanal A 1. avgust 2010

Literatura[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 fernsehserien.de
  2. 2,0 2,1 2,2 »75th Emmy Nominations Announcement«. Emmys. 8. oktober 2009. Pridobljeno 8. oktobra 2009.
  3. »Premiera otroške in družinske televizijske serije »Čarovniki s trga Waverly« ... »Petek, 15. februarja na Disney Channelu«« (tiskovna objava). Disney Channel Media Net. 6. september 2007. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 10. februarja 2012. Pridobljeno 20. septembra 2007. Premierna epizoda, »Crazy Ten Minute Sale«
  4. »Premiera otroške in družinske televizijske serije »Čarovniki s trga Waverly« ... »Petek, 15. februarja na Disney Channelu«« (tiskovna objava). Disney Channel Media Net. 6. september 2007. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 10. februarja 2012. Pridobljeno 20. septembra 2007. Premierna epizoda, »Crazy Ten Minute Sale«
  5. http://www.tvguide.com/News/Disney-Renews-Wizards-1005680.aspx/
  6. http://twitter.com/selenagomez/status/10948716543
  7. Disney Channel razkrije četrto sezono serije Čarovniki s trga Waverly; načrtujejo tudi drugi del filma Arhivirano 2010-06-05 na Wayback Machine. 3. junija 2010 objavil Robert Seidman iz spletne revije TVbytheNumbers
  8. Disney Channel naroči četrto in zadnjo sezono serije Čarovniki s trga Waverly in nadaljevanje filmske upodobitve Arhivirano 2010-06-07 na Wayback Machine. Vse uradne novice 4. junija 2010 24:49 (EST)
  9. "Smarty Pants", sezona 2, epizoda 1 je pod igralsko zasedbo naveden kot »Zeke«; v »Movies«, sezona 1, epizoda 9, je poimenovan kot »Zack«.
  10. »WOWP Extended in Season3«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 13. januarja 2010. Pridobljeno 18. aprila 2010.
  11. »Čarovniki s trga Waverly: Film«. Disney Channel. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 13. januarja 2010. Pridobljeno 12. julija 2009.
  12. 12,0 12,1 »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 3. junija 2010. Pridobljeno 18. aprila 2010.
  13. Disney naroči četrto sezono serije Čarovniki s trga Waverly in nadaljevanje filma Arhivirano 2010-06-07 na Wayback Machine. Vse glavne novice 4. junija 2010, 24:49 (EST)
  14. »Disney Channel razkrije četrto sezono serije Čarovniki s trga Waverly; načrtuje drugi del filma«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. junija 2010. Pridobljeno 25. junija 2010.
  15. »Amazon.com: Čarovniki s trga Waverly«. Amazon.com. Pridobljeno 3. avgusta 2009.
  16. »Trženje - Soundtrack Čarovniki s trga Waverly«. Target.com Merchandise. Pridobljeno 3. avgusta 2009.
  17. 17,0 17,1 Thomas Erlewine, Stephen (3. avgust 2009). »Wizards of Waverly Place: Songs from and Inspired by the Hit TV Series Various Artists«. Allmusic. Pridobljeno 3. avgusta 2009.
  18. 18,0 18,1 Kelly Grant, Brenda (23. julij 2009). »VIDEOSPOT ZA PESEM SELENE GOMEZ, »MAGIC,« SE PRVIČ PREDVAJA V PETEK, 24. JULIJA, NA DISNEY CHANNELU«. Disney Channel. Pridobljeno 3. avgusta 2009.
  19. »Disney 365 - Čarovniški soundtrack«. Disney.com. Pridobljeno 3. avgusta 2009.
  20. http://hmv.com/hmvweb/displayProductDetails.do?ctx=280;-1;-1;-1;-1&sku=11116
  21. »Čarovniki s trga Waverly [SOUNDTRACK]«. Amazon.com. Pridobljeno 9. junija 2009.
  22. Amazon.com: The Wizards of Waverly Place: Wizard School: Todd J. Greenwald: Movies & TV
  23. »DisneyDVD.com: The Wizards of Waverly Place: Supernaturally Stylin': Todd J. Greenwald: Movies & TV«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 18. oktobra 2009. Pridobljeno 18. aprila 2010.
  24. »DisneyDVD.com: The Wizards of Waverly Place: Charming Magical Boys: Todd J. Greenwald: Movies & TV«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 18. oktobra 2009. Pridobljeno 18. aprila 2010.
  25. http://www.zonadvd.com/modules.php?name=News&file=article&sid=23282
  26. http://www.amazon.de/Die-Zauberer-vom-Waverly-Place/dp/B002CO8VF8/ref=sr_1_5?ie=UTF8&s=dvd&qid=1247937808&sr=8-5
  27. http://www.dvdmax.pl/dvd/art/id/67508
  28. http://www.amazon.co.uk/Wizards-Waverly-Place-Vol-1-DVD/dp/B002OSYFP2/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=dvd&qid=1254668699&sr=1-1
  29. http://www.ezydvd.com.au/item.zml/810662
  30. https://www.ezydvd.com.au/item.zml/812369
  31. http://savedisneyshows.de/merchandising.php
  32. »Alma Awards 2008«. AlmaAward.com. 2008. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 30. julija 2008. Pridobljeno 20. oktobra 2009.
  33. »HBO-jev Rodrigo Garcia, Tony Plana z Grde račke in scenarist Ligiah Villalobos iz La Misma Luna bodo prejeli največjo čast«. Imagen.org. 2009. Pridobljeno 6. avgusta 2009.
  34. »40. podelitev nagrad NAACP Image Awards«. Naacpimageawards.net. 2009. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 31. decembra 2009. Pridobljeno 6. avgusta 2009.
  35. »Podelitev nagrad Nickelodeon Kids' Choice Awards leta 2009«. Nickkcapress.com. 30. marec 2009. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 15. februarja 2016. Pridobljeno 6. avgusta 2009.
  36. »30. podelitev nagrad Young Artist Awards«. YoungArtistAwards.org. 21. junij 2009. Pridobljeno 20. oktobra 2009.
  37. »Alma Awards 2009«. AlmaAward.com. 2009. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 4. februarja 2013. Pridobljeno 20. oktobra 2009.
  38. »Nominiranci na 24. podelitvi nagrad Imagen Awards potrjeni«. Imagen.org. 2009. Pridobljeno 21. decembra 2009.
  39. »41. podelitev nagrad NAACP Image Awards«. Naacpimageawards.net. 2010. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 30. julija 2010. Pridobljeno 6. januarja 2010.
  40. »Podelitev nagrad Nickelodeon Kids' Choice Awards leta 2010«. Nickkcapress.com. 14. februar 2010. Pridobljeno 14. februarja 2010.
  41. »Nominirani za podelitev nagrad Teen Choice Award leta 2010«. TeenChoiceAwards.com. 11. avgust 2009. Pridobljeno 15. junija 2010.
  42. »Nielsens: V petek zvečer se je zgodil 'umor' na ABC-ju«.
  43. »Disney Channel se sveti z »nočjo zvezd« - televizijskim dogodkom«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 20. oktobra 2012. Pridobljeno 18. aprila 2010.
  44. »Princess Protection Program je največkrat gledani televizijski film iz leta 2009 med otroci od šestega do enajstega leta in najstniki od devetega do štirinajstega leta«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 21. maja 2010. Pridobljeno 18. aprila 2010.
  45. 45,0 45,1 »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28. decembra 2009. Pridobljeno 18. aprila 2010.
  46. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 15. januarja 2008. Pridobljeno 18. aprila 2010.
  47. http://www.disneychannel.com.tr/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace
  48. http://tv.disney.go.com/disneychannel/wizardsofwaverlyplace/index.html
  49. 49,0 49,1 »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 12. aprila 2010. Pridobljeno 18. aprila 2010.
  50. 50,0 50,1 »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 24. junija 2012. Pridobljeno 18. aprila 2010.
  51. http://www.five.tv/programmes/teen/wizards-of-waverly-place
  52. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28. junija 2012. Pridobljeno 18. aprila 2010.
  53. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 18. aprila 2010. Pridobljeno 18. aprila 2010.
  54. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28. oktobra 2010. Pridobljeno 18. aprila 2010.
  55. 55,0 55,1 »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28. oktobra 2010. Pridobljeno 18. aprila 2010.
  56. 56,0 56,1 http://www.disney.nl/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace/
  57. http://www.vrak.tv/emissions/les-sorciers-de-waverly-place/
  58. http://www.disney.fr/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace/
  59. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 11. maja 2012. Pridobljeno 18. aprila 2010.
  60. http://disney.co.il/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace/
  61. http://tvradio.ert.gr/tv/details.asp?pid=3185795&chid=8[mrtva povezava]
  62. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 13. marca 2012. Pridobljeno 18. aprila 2010.
  63. http://www.disney.pl/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace
  64. http://www.disney.fi/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace/
  65. http://www.disney.dk/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace/
  66. http://www.disney.se/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace/
  67. http://www.disney.no/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace/
  68. http://www.disney.de/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace/
  69. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 8. aprila 2014. Pridobljeno 18. aprila 2010.
  70. http://www.sf.tv/sendungen/tubii/artikel.php?docid=serie-zauberer&catid=tubiiartikelprogramm[mrtva povezava]
  71. http://okidoki.orf.at/?story=1782
  72. http://www.disney.es/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace/
  73. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 13. julija 2011. Pridobljeno 18. aprila 2010.
  74. http://www.disney.pt/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace//
  75. http://sic.sapo.pt/online/sites+sic/disney+kids/series/feiticeirosdewaverlyplace.htm
  76. »arhivska kopija«. Arhivirano iz spletišča dne 30. maja 2009. Pridobljeno 30. maja 2009.
  77. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 13. junija 2012. Pridobljeno 18. aprila 2010.
  78. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 19. aprila 2012. Pridobljeno 18. aprila 2010.
  79. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 7. aprila 2012. Pridobljeno 18. aprila 2010.
  80. http://www.digitalb.al/artikull.php?id=4753
  81. http://www.disney.ro/DisneyChannel/originalmovies/wizardsofwaverlyplacethemovie/
  82. http://www.disney.hu/DisneyChannel/originalmovies/wizardsofwaverlyplacethemovie/
  83. http://www.disney.cz/DisneyChannel/originalmovies/wizardsofwaverlyplacethemovie/
  84. http://www.disney.cz/DisneyChannel/originalmovies/wizardsofwaverlyplacethemovie//

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]