Hannah Montana (serija)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Hannah Montana
ŽanrOtroška, mladinska, družinska
Čas trajanja23 – 24 minut
Avtor(ji)Michael Poryes[d], Rich Correll[d] in Barry O'Brien[d]
Glavni igralciMiley Cyrus
Emily Osment
Mitchel Musso (sezone 1-3)
Jason Earles
Moisés Arias (sezone 2-4)
Billy Ray Cyrus
Romi Dames (sezona 4)
SkladateljKenneth Burgomaster[d]
DržavaZDA[1]
Jezikangleščina[1]
Število sezon4
Število epizod98
Izvršni producentMichael Poryes[d]
Produkcijska hišaIt's a Laugh Productions[d] in ABC Signature[d]
Predvajanje
Televizijski kanalDisney Channel[d]
Začetek/konec2006 - danes
Povezave
Spletna stranhttp://disneychannel.disney.com/hannah-montana

Hannah Montana je ameriška televizijska serija, ki se je prvič predvajala 24. marca 2006 na Disney Channelu. Serija se osredotoča na najstnico Miley Stewart (Miley Cyrus), ki živi dvojno življenje; čez dan je navadna najsniška šolarka, čez noč pa slavna pop zvezdnica Hannah Montana, ki svojo pravo identiteto prikriva vsem, razen svoji družini in najbljižim prijateljem.

Leta 2007 je bila serija nominirana za nagrado Emmy.[2] Film Hannah Montana: The Movie je izšel 10. aprila 2009. Tretja sezona serije se je začela predvajati 2. novembra 2008 in končala 14. marca 2010. Za serijo nameravajo posneti tudi četrto in zadnjo sezono, ki so jo začeli snemati 18. januarja 2010 in končali 14. maja 2010.[3] Zadnja sezona serije naj bi se prvič predvajala 11. julija 2010.[4][5] Četrta sezona serije je poznana tudi pod imenom Hannah Montana Forever (Hannah Montana za vedno).[6]

Produkcija[uredi | uredi kodo]

Začetek[uredi | uredi kodo]

Michael Poryes, so-kreator Disney Channelovih uspešnih serij That's So Raven in Cory In The House, je tudi so-ustvarjalec serije Hannah Montana. Serijo sta producirali podjetji It's a Laugh Productions, Inc. in Michael Poryes Productions v sodelovanju z Disney Channel Original Productions. Snemali so jo v studijih Sunset Bronson Studios v Hollywoodu, Kalifornija.

Originalna ideja za serijo je temeljila na epizodi »Goin' Hollywood« serije That's So Raven, ki je služila tudi kot pilot televizijski seriji Better Days z Alyson Stoner, v kateri otroška zvezda poskuša zaživeti normalno življenje in se šolati v javni šoli. Prva epizoda, ki so jo za serijo posneli, je bila epizoda »New Kid in School«, ki je temeljila na zgoraj omenjeni seriji. Bivša zvezdnica serije American Juniors, Jordan McCoy, bodoča igralka v seriji Opravljivka, Taylor Momsen ter R&B/pop pevka JoJo (ki je vlogo tudi dobila, vendar jo je zavrnila)[7] so se potegovale za glavno vlogo, vlogo Zoe Stewart. Miley Cyrus se je originalno potegovala za vlogo »najboljše prijateljice«[8] Lilly Romero, katere ime se je kasneje spremenilo v Lilly Truscott, vendar so producenti menili, da bi bila boljša v glavni vlogi, zato se je preizkusila tudi na avdiciji za Zoe Stewart/Hannah Montana. Ime Zoe Stewart se je kasneje spremenilo v Chloe Stewart, kar je, ko je vlogo dokončno dobila Miley Cyrus, postalo Miley. Tudi ime Hannah Montana se je spreminjalo v Anna Cabana, Samantha York in Alexis Texas, vendar je nazadnje ostalo pri Hannah Montana.

Leta 2006 je Disney objavil, da namerava izdati linijo oblačil, nakita, lasulj in lutk Hannah Montana v izbranih trgovinah.[9] Play Along Toys je izdal kolekcijo lutk Hannah Montana, ki je vsebovala pojoče lutke, modne lutke, lutke, ki so predstavljale Miley Stewart in podobne izdelke v avgustu 2007. Več lutk Hannah Montana so izdali novembra skupaj z lutkami, ki predstavljajo Lilly, Oliverja in kasneje še Jakea Ryana. Lutke so postale ene izmed najbolj popularnih igrač v božiču leta 2007.[10]

Po podatkih revije Daily Dispatch je televizijska serija leta 2008 na epizodo dobila 200 milijonov gledalcev. »Če bi bili Mileyjini gledalci država,« so povedali, »bi bila to peta najgosteje poseljena država na svetu - takoj za Brazilijo.«[11] Do februarja 2008 je serija Hannah Montana za Disney Channel postala tako pomembna, da je Disney zbral »80 oseb na mednarodno srečanje za posvetovanje o prihodnosti serije.«[12] Prisotni so bili tudi vsi Disneyjevi poslovni segmenti.

Uvod[uredi | uredi kodo]

Uvodno pesem za Hannah Montana, »The Best of Both Worlds«, sta napisala Matthew Gerrard in Robbie Nevil, produciral Gerrard in izvedla Miley Cyrus (kot Hannah Montana). John Carta, ki je sestavil tudi glasbo za med komercialne odmore in ob spremembah scene, je sestavil tudi glasbo za pesem »The Best of Both Worlds.« Besedilo pesmi temelji na zgodbi serije.

Celotna dolžina pesmi je dve minuti in štiriinpetdeset sekund in bila vključena v soundtrack serije v oktorbu 2006. Televizijska verzija pesmi traja petdeset sekund, vanjo pa sta vključeni le prvi dve in zadnji dve kitici. Preden so za uvodno pesem izbrali pesem »The Best of Both Worlds«, so izbirali tudi med pesmima »Just Like You« in »The Other Side of Me«.

Med uvodno pesmijo so v prvi in drugi sezoni najprej pokazali odlomke z vsakim izmed glavnih igralcev z njegovim imenom. Ime vsakega izmed članov igralske zasedbe je »obrisano« na ekranu v svetlečem stilu. Nato na celem ekranu pokažejo razne odlomke iz epizod (večina epizod je del prve sezone, saj so jih nekaj posneli veliko prej, kot ostale), nato pa so pojavila imena kreatorjev. Logotip naslova serije se pojavi na začetku in na koncu (zadnji del pokaže tudi Miley Cyrus med nastopom na »koncertnem odru« kot Hannah Montana). Edina sprememba med prvo in drugo sezono je, da so zamenjali odlomke iz epizod, pred logotipom naslova serije pa so dodali še logotip Disneyja.

Za tretjo sezono so uvod popolnoma spremenili. Najprej se je pokazala Miley kot ona sama in kot Hannah Montana v nastavitvi, podobni Times Squareu. Imena igralcev in igralk se hitreje pokažejo na ekranu, predstavijo pa tudi novo linijo lasulj in oblek Hannah Montana. Za uvodno pesem so uporabili remix pesmi »The Best of Both Worlds«, ki je bila v originalu posneta (in uporabljena) za film Hannah Montana: The Movie. To je bilo prvič, da je Disney Channel spremenil celoten uvod. Logotip je ostal takšen do četrte sezone, ko so k naslovu dodali še besedo »Forever,« Mitchel Musso pa ni bil več naveden kot eden izmed glavnih igralcev iz serije.

Tožbe[uredi | uredi kodo]

23. avgusta 2007 je Buddy Sheffield zaradi serije Hannah Montana tožil Disney, saj naj bi on zasnoval originalno idejo za serijo. V tožbi je Sheffield trdil, da je svojo idejo za televizijsko serijo leta 2001 Disney Channelu predstavil pod imenom »Rock and Roland«, ki govori o najstniški šolarki, ki živi dvojno življenje kot navadna najstnica čez dan in kot rock zvezda čez noč. V tožbi je trdil, da je bila ideja producentom sprva všeč, vendar se je nazadnje niso odločili upodobiti v serijo.[13]

9. aprila 2010 sta so-kreatorja serije Hannah Montana, Rich Correll in Barry O'Brien, Disney tožila za 5 milijonov $ zaradi serije Hannah Montana. Correll in O'Brien sta trdila, da so ju odrekali od pravičnega dobička in od pogajanj od odstotkov na osnovi bonitete, ki temelji na njunih dogovorih. Correll, ki je med drugim režiseral številne epizode serije, je trdil tudi, da mu je Disney preprečil komuniciranje z društvom WGA. Predstavnik Disneyja je zavrnil komentiranje tožbe. Michael Poryes, tretji so-kreator serije Hannah Montana, je Disney zaradi podobnih razlogov tožil v oktobru 2008.[14]

Miley Cyrus

Igralska zasedba[uredi | uredi kodo]

Glavni igralci[uredi | uredi kodo]

Stranski igralci[uredi | uredi kodo]

Mitchel Musso
Emily Osment

Manjši liki[uredi | uredi kodo]

Billy Ray Cyrus
Moisés Arias
Jason Earles

Epizode[uredi | uredi kodo]

Sezona Število epizod Prvič predvajana Nazadnje predvajana Opombe
1 26 24. marec 2006 30. marec 2007
2 29 23. april 2007 12. oktober 2008 Trideseta epizoda, imenovana »No Sugar, Sugar«, je bila sicer posneta, vendar v Združenih državah Amerike ni nikoli izšla.
3 30 2. november 2008 14. marec 2010
4 12 11. julij 2010[15] Pomlad 2011 Enajst epizod in enourni finale serije.
Filmi 2 filma N/A N/A

Filmi[uredi | uredi kodo]

Hannah Montana & Miley Cyrus: Best of Both Worlds Concert[uredi | uredi kodo]

Hannah Montana & Miley Cyrus: Best of Both Worlds Concert je koncertni film podjetja Walt Disney Pictures, predstavljen v 3-D tehniki. Omejena izdaja DVD-jev s filmom, je bila na voljo en teden, od 1. do 7. februarja 2008 v ZDA in Kanadi, v ostalih državah pa je v kinematografih za dlje časa izšel kasneje. Disney je potrdil, da je bil film sneman na več lokacijah ter da bo v ZDA v kinematografih izšel februarja, v drugih državah pa tudi še istega meseca.

V prvem vikendu od izida, od 1. do 3. februarja, je film zaslužil 29 milijonov dolarjev. Bil je najbolje prodajan film tistega vikenda. Izšel je v samo 638 kinematografih in na kinematograf zaslužil približno 42.000 dolarjev. To je najvišji rezultat za prodajanje filma v 3-D tehniki čez vikend.

Hannah Montana: The Movie[uredi | uredi kodo]

Hannah Montana: The Movie je filmska upodobitev mladinske televizijske serije Hannah Montana. Snemanje se je začelo v aprilu leta 2008,[16] večinoma v Columbiji, Tennessee,[17] in Los Angelesu, Kalifornija,[18][19][20] ter končalo julija istega leta.[21] V Združenih državah Amerike in Kanadi je film izšel 10. aprila 2009.[22]

Pesmi[uredi | uredi kodo]

Soundtracki[uredi | uredi kodo]

Nagrade in nominacije[uredi | uredi kodo]

Leto Nagrada Kategorija Prejemnik Osvojeno?
2006 Teen Choice Awards TV – Zvezda preboja Miley Cyrus Ne
ASCAP Awards Najboljše televizijske serije Igralci in ustvarjali serije Hannah Montana Da
2007 Golden Icon Award Najboljša nova komična oddaja[23] Igralci in ustvarjali serije Hannah Montana Ne
Kid's Choice Awards Najljubša televizijska igralka Miley Cyrus Da
Teen Choice Awards Izbira TV serije: Komedija[24] Igralci in ustvarjali serije Hannah Montana Da
Najljubša televizijska igralka Miley Cyrus Da
Emmy Izstopajoča otroška serija Igralci in ustvarjali serije Hannah Montana Ne
2008 Kid's Choice Awards Najljubša televizijska igralka Miley Cyrus Da
Najljubša televizijska serija Igralci in ustvarjali serije Hannah Montana Ne
Young Artist Award Najboljša družinska televizijska serija Igralci in ustvarjali serije Hannah Montana Da
Najboljši nastop glavne mlade igralke v televizijski seriji Miley Cyrus Da
Najboljši nastop stranske mlade igralke v televizijski seriji Ryan Newman Ne
Najboljši nastop mlade igralske zasedbe v televizijski seriji Miley Cyrus, Emily Osment, Mitchel Musso, Moises Arias, Cody Linley Ne
Gracie Allen Awards Izstopajoča glavna ženska igralka v komični seriji Miley Cyrus Da
Teen Choice Awards Izbira TV igralke - Komedija Miley Cyrus Da
Izbira TV serije - Komedija Igralci in ustvarjali serije Hannah Montana Da
Emmy Izstopajoča otroška serija Igralci in ustvarjali serije Hannah Montana Ne
Television Critics Association Awards Izstopajoči dosežki otroške televizijske serije Igralci in ustvarjali serije Hannah Montana Da
BAFTA Children's Awards[25] Glas otrok 2008 Igralci in ustvarjali serije Hannah Montana Da
ASCAP Awards Najboljša televizijska serija[26] Igralci in ustvarjali serije Hannah Montana Da
2009 Kid's Choice Awards Najljubša televizijska serija Igralci in ustvarjali serije Hannah Montana Ne
Gracie Allen Awards Izstopajoča glavna ženska igralka v komični seriji Miley Cyrus Da
Emmy Izstopajoča otroška serija Igralci in ustvarjali serije Hannah Montana Ne
ASCAP Awards Najboljša televizijska serija [27] Igralci in ustvarjali serije Hannah Montana Da
2010 Emmy Izstopajoča otroška serija Igralci in ustvarjali serije Hannah Montana Še neznan

Knjige, napisane po seriji[uredi | uredi kodo]

 1. Keeping Secrets – »Miley Get Your Gum« & »It's My Party and I'll Lie if I Want To«
 2. Face-Off – »You're So Vain, You Probably Think This Zit Is About You« & »Oooh, Oooh, Itchy Woman«
 3. Super Sneak – »She's a Super Sneak« & »I Can't Make You Love Hannah If You Don't«
 4. Truth or Dare – »Oops! I Meddled Again« & »It's a Mannequin's World«
 5. Hold on Tight – »O Say, Can You Remember The Words?« & »On the Road Again«
 6. Crush-Tastic! – »Good Golly, Miss Dolly« & »Mascot Love«
 7. Nightmare on Hannah Street»Torn Between Two Hannahs« & »Grandma Don't Let Your Babies Grow Up to Be Favorites«
 8. Seeing Green – More Than a Zombie to Me & »People Who Use People«
 9. Face the Music – »Smells Like Teen Sellout« & »We Are Family: Now Get Me Some Water!«
 10. Don't Bet On It – »Bad Moose Rising« & »My Boyfriend's Jackson and There's Gonna Be Trouble«
 11. Sweet Revenge – »The Idol Side of Me« & »Schooly Bully«
 12. Win or Lose – »Money for Nothing«, »Guilt for Free« & »Debt It Be«
 13. True Blue – »Cuffs Will Keep Us Together« & »Me and Rico Down by the School Yard«
 14. On the Road – »Get Down and Study-udy-udy« & »I Want You to Want Me...To Go to Florida«
 15. Game of Hearts – »My Best Friend's Boyfriend« & »You Are So Sue-able to Me«
 16. Wishful Thinking – »When You Wish You Were the Star« & »Take This Job and Love It!«
 17. One of a Kind – »I Am Hannah, Hear Me Croak« & »You Gotta Not Fight for Your Right to Party«
 18. Feeling Alright – »He Aint A Hottie, Hes My Brother« & »Ready Set Don't Drive«
 19. Sweet Not Niblets – »Killing Me Softly With His Height« & »Don't Go Breaking My Tooth«
 20. Lier Pants On Fire – »You Never Give Me My Money« & »Would I Lie To You Lilly?«
 21. Pay Back – »Cheat It« & »Knock Knock Knocking on Jacksons Head«
 22. Prom and Promise – »Promma Mia« & »Jake...Another Little Peice Of My Heart«
 23. Could He Be The One? – »He Could Be The One Part 1« & »He Could Be The One Part 2«
 24. Judging Me – »Judge Me Tender« & »Can't Get Home To You Girl«
 25. Miley Says Goodbye? – »Should I Neigh Or Should I Go? Part 1« & »Should I Neigh Or Should I Go? Part 2«
 26. Our New Home! – »Moving To Malibu Again« & »About Her Now« iz sezone 4

Ostale knjige[uredi | uredi kodo]

 1. Hannah Montana: The Movie
 2. Rock the Waves
 3. In the Loop

Izid[uredi | uredi kodo]

Regija Kanal(i) Prvič predvajana
Arabija Disney Channel Middle East 24. marec 2006
MBC3 10. november 2007
Argentina Argentina Disney Channel Latin America 2006
Azija Disney Channel Asia 23. september 2006
Južna Azija Disney Channel India 23. september 2006
Avstralija Avstralija Disney Channel Australia 7. avgust 2006
Seven Network 7. april 2007
LatvijaLitvaEstonija Baltske države Disney Channel Scandinavia 29. september 2006
Belgija Belgija VT4/Disney Channel (Netherlands & Belgium) 3. september 2007, 1. november 2009
Brazilija Brazilija Disney Channel 26. november 2006
Rede Globo 5. april 2008
Bolgarija Bolgarija Jetix 15. avgust 2008 (samo v angleščini)
BNT 1 28. marec 2009[28]
Disney Channel Bulgaria 18. september 2009
Ciper Ciper Cyprus Broadcasting Corporation 1. oktober 2009
Kanada Kanada Family 4. avgust 2006
Čile Čile Disney Channel Latin America 11. november 2006
Ljudska republika Kitajska Ljudska republika Kitajska SMG International Channel Shanghai[29] 30. junij 2008
Kolumbija Kolumbija Disney Channel Latin America 12. november 2006
Češka Češka Jetix 2008
Danska Danska Disney Channel Denmark 29. september 2006
DR 1 Januar 2007
Dominikanska republika Disney Channel Latin America 14. november 2006
Finska Finska Finska verzija Disney Channel Scandinavia 29. februar 2008
Francija Francija Disney Channel France 3. oktober 2006
Nemčija Nemčija Disney Channel Germany 23. september 2006
Super RTL 24. september 2007
Grčija Grčija Disney Channel Greece 31. oktober 2009
Islandija Islandija Sjónvarpið 2007
Irska Irska RTÉ Two, Disney Channel 6. maj 2006
Izrael Izrael Arutz HaYeladim
Jetix
6. junij 2007
2009
Italija Italija Disney Channel (Italija) 21. september 2006
Japonska Japonska Disney Channel Japan[30] 14. oktober 2006
TV Tokyo 5. oktober 2007
Lebanon Future Television Januar 2009
Makedonija A1 television 29. september 2008
Mehika Mehika Disney Channel Latin America 12. november 2006
Azteca 7 TV Azteca 6. julij 2007
Moldavija Moldavija Disney Channel Romania 18. september 2009
Nizozemska Nizozemska Jetix
/Disney Channel (Netherlands & Belgium)
17. maj 2008, 3. oktober 2009
Nova Zelandija Nova Zelandija Disney Channel New Zealand
TV 3 Sticky TV
7. avgust 2006
Norveška Norveška Disney Channel Scandinavia 29. september 2006
Pakistan Pakistan Disney Channel 24. marec 2006
Disney Channel Arabia 24. marec 2006
Disney Channel India 23. september 2006
Jetix Pakistan 5. januar 2008
GEO Kids November 2008
WikKid Plus 12. januar 2009
Panama Panama Disney Channel Latin America 12. november 2006
Tele 7 2. januar 2008
Peru Peru Disney Channel Latin America 11. november 2006
Poljska Poljska Disney Channel Poljska 2. december 2006
Portugalska Portugalska Disney Channel Portugalska 2006
Quebec Quebec VRAK.TV 18. junij 2007
Romunija Romunija TVR 1 3. julij 2007
Jetix 15. avgust 2008
Disney Channel Romania 18. september 2009
Rusija Rusija STS 1. september 2008
Disney Channel Russia 2010
Republika Južna Afrika Južna Afrika Disney Channel South Africa 29. september 2006
Srbija Srbija RTS December, 2010
Slovenija Slovenija Kanal A Oktober 2008
Slovaška Slovaška STV 1 Maj 2007
Jetix July 2007
Španija Španija Disney Channel Spain Januar 2007
Švedska Švedska Disney Channel Scandinavia
SVT
29. september 2006
Tajvan Tajvan Disney Channel Taiwan 4. november 2006
Turčija Turčija Digiturk 29. april 2007
Disney Channel Turkey 29. april 2007
Ukrajina Ukrajina Novyi Kanal 23. februar 2010
Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Združeno kraljestvo Disney Channel UK, Five 6. maj 2006
Združene države Amerike Združene države Amerike Disney Channel 24. marec 2006
ABC Kids

Videoigre[uredi | uredi kodo]

Literatura[uredi | uredi kodo]

 1. 1,0 1,1 fernsehserien.de
 2. »Nagrade in nominacije na 52. podelitvi nagrad Emmy«. Academy of Television Arts & Sciences. Pridobljeno 31. julija 2007.
 3. »Disney Channel: Serija Hannah Montana z Miley Cyrus je zdaj končana, zadnji dan snemanja«. BSC Kids. 14. maj 2010. Pridobljeno 15. maja 2010.
 4. »Disney Channel prenavlja Hannah with a Change, Sonny with a Chance«. TV Guide. 1. junij 2009. Pridobljeno 2. junija 2009.
 5. »Miley Cyrus prihaja na televizijo kot Hannah Montana«. Entertainment Tonight. 1. junij 2009. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 8. junija 2009. Pridobljeno 2. junija 2009.;
  Patti McTeague (1. junij 2009). »Disney Channel naroči štiri sezone svetovno uspešne serije Hannah Montana« (DOC). Disney Channel Media Net. Pridobljeno 2. junija 2009.
 6. »Hannah Montana Forever«. Disney Channel's Official Youtube. 22. april 2010. Pridobljeno 23. aprila 2010.
 7. »JoJo bo vključena v zgodbo«. Santa Monica Report. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 30. septembra 2007. Pridobljeno 7. februarja 2007.
 8. »»Hannah Montana živi življenje rok zvezdnice! Ocena DVD-ja.««. 20. oktober 2006. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. oktobra 2009. Pridobljeno 23. oktobra 2006.
 9. Disney bo objavil produkte serije Hannah Montana Arhivirano 2007-10-11 na Wayback Machine. - URL. Pridobljeno dne 26. december 2006
 10. Ugrizni me, Barbika! Disneyjeva Hannah Montana prevzame trgovine z najbolje prodajanimi igračami Arhivirano 2007-12-22 na Wayback Machine. - OD NICOLE LYN PESCE (19. november 2007) Daily News
 11. »Najstniška kraljica je postala globalni brand Stephena Armstronga 21.5.2009. (Pridobljeno dne 24. junij 2009)«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28. maja 2010. Pridobljeno 1. julija 2010.
 12. Karl Taro Greenfeld, »Kako je Miki dobil nazaj svoj stil?,« Condé Nast Portfolio. Maj 2008, 126–131 & 150.
 13. Ryan, Joal (24. avgust 2007). »A Roundhouse Blow to Hannah Montana«. E! News. Pridobljeno 25. avgusta 2007. Sheffieldova tožba pravi, da bi mu Disney lahko dal »na milijone dolarjev«, da bi popravil škodo.
 14. Kreatorji serije Hannah Montana tožijo podjetje Disney za svoje profite Arhivirano 2010-04-13 na Wayback Machine. od Matthewa Bellonija za The Hollywood Reporter, 9. april 2010
 15. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 30. junija 2010. Pridobljeno 1. julija 2010.
 16. Anna Dimond (5. februar 2008). »Miley Cyrus in Disney bosta posnela film Hannah Montana – Današnje novice: Naše delo«. TV Guide.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 8. februarja 2008. Pridobljeno 5. februarja 2008.
 17. »Snemanje filma Hannah Montana se začne v Kolumbiji«. News Channel 5. 19. maj 2008. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 14. januarja 2009. Pridobljeno 26. maja 2008.
 18. »Preprodukcija filma Hannah Montana: The Movie je v teku«. News4Jax. 24. maj 2008. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28. maja 2008. Pridobljeno 24. maja 2008.
 19. »NewsChannel 5.com – Nashville, Tennessee – Scene iz filma Hannah Montana so posnete v hladnem pomladanskem nakupovalnem centru«. NewsChannel 5. 28. maj 2008. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 29. maja 2008. Pridobljeno 28. maja 2008.
 20. »Scene iz filma Hannah Montana so posnete v hladnem pomladanskem nakupovalnem centru«. News Channel 5. 28. maj 2008. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 29. maja 2008. Pridobljeno 28. maja 2008.
 21. »Miley Mania – Reporter revije TFK Kid, Yunhee Hyun, z Miley Cyrus govori o njenem novem CD-ju, Breakout«. Time for Kids. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. oktobra 2008. Pridobljeno 29. julija 2008.
 22. »Disney predstavlja razpored za leto 2009 – Novice o ustvarjalcih, filmske novice, novice za javnost – Variety«. Variety. 24. februar 2008. Pridobljeno 24. februarja 2008.
 23. »Filmi Zacka Snyderja med prvimi »300« med nagradami »Golden Icon Awards««. Axcess News. 2007. Pridobljeno 5. februarja 2008.
 24. FOX.com (26. avgust 2007). »Podelitev nagrad »Teen Choice Awards« leta 2007«. FOX Broadcasting Company. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 19. novembra 2007. Pridobljeno 1. julija 2010.
 25. Podelitve nagrad »Children's Awards« Arhivirano 2008-12-06 na Wayback Machine. 30. november 2008 – Spletna stran nagrad BAFTA (British Academy of Film and Television Arts)
 26. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 19. januarja 2012. Pridobljeno 1. julija 2010.
 27. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 11. avgusta 2010. Pridobljeno 1. julija 2010.
 28. http://bnt.bg/bg/programme/index/1/bnt_1/28-03-2009 BNT 1 bo izšel v soboto, 28. marca 2009
 29. »Shanghai International Channel predstavi serijo Hannah Montana kot serijo v tujem jeziku«. Mei Ju Mi. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 1. julija 2008. Pridobljeno 15. julija 2008.
 30. »Disney Channel, Japan«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 25. oktobra 2007. Pridobljeno 21. februarja 2007. Credited as: Secret Idol: Hannah Montana

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]