Pojdi na vsebino

Billy Ray Cyrus

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Billy Ray Cyrus
Portret
Billy Ray Cyrus 18. decembra 2009
Osnovni podatki
Rojstno imeWilliam Ray Cyrus
Rojstvo25. avgust 1961({{padleft:1961|4|0}}-{{padleft:8|2|0}}-{{padleft:25|2|0}})[1][2][…] (62 let)
Flatwoods, Kentucky[d]
IzvorNashville, Tennessee, Združene države Amerike
SlogiCountry pop
Poklickantavtor, televizijski igralec, kitarist, televizijski producent, filmski igralec, filmski producent
GlasbilaVokal, kitara, klavir
Leta delovanja1980–danes
ZaložbaMercury, Monument, Madacy, Word/Curb/Warner Bros., New Door/UMe, Walt Disney, Lyric Street

Billy Ray Cyrus, ameriški country pevec, tekstopisec, gledališki, filmski in televizijski igralec ter producent, * 25. avgust 1961, Flatwoods, Kentucky, Združene države Amerike.

Najbolje je poznan po svojem uspešnem singlu »Achy Breaky Heart«. Billy Ray Cyrus, eden izmed najbolje prodajanih glasbenih ustvarjalcev, je z osmimi najboljšimi pesmimi postavil rekord na Billboardovi lestvici Hot Country Songs. Njegov najuspešnejši glasbeni album do danes, album Some Gave All, si je v Združenih državah Amerike devetkrat priboril platinasto certifikacijo, si lasti rekord za najdlje ostal album na vrhu lestvice Billboard 200 (17 zaporednih tednov) in je preživel najdlje časa na lestvici SoundScan era.[4][5] Je edini album (katere koli zvrsti), ki se je na lestvici SoundScan era obdržal tako dolgo in edini album moškega ustvarjalca, ki je tako dolgo zdržal na lestvici Billboard 200. Album je na lestvici med prvimi desetimi ostal 43 tednov, kar v country zvrsti prehiti samo album Ropin' The Wind Gartha Brooksa.[6] Po vsem svetu je glasbeni album prodal več kot 20 milijonov kopij, s čimer je postal najbolje prodajan album samostojnega ustvarjalca vseh časov. Some Gave All je bil tudi najbolje prodajan album iz leta 1992, saj je prodal več kot 4.832.000 kopij izvodov.[7][8] V svoji karieri je Billy Ray izdal 29 singlov, ki so se uvrstili na razne lestvice, od tega 15 med najboljših štirideset.

Od leta 2001 do leta 2004 je Billy Ray Cyrus igral glavno vlogo v televizijski seriji Doc. Serija je govorila o podeželnem zdravniku, ki se je iz Montane preselil v New York. Pozno leta 2005 je začel z igranjem ene izmed glavnih vlog v Disney Channelovi televizijski seriji Hannah Montana s svojo hčerko Miley Cyrus. Serija je do danes predvajala že tri sezone. V glasbeni in igralski industriji so se uveljavili tudi njegovi hčeri Miley in Noah Cyrus ter njegov sin Trace Cyrus.

Zgodnje življenje[uredi | uredi kodo]

Billy Ray Cyrus se je kot William Ray Cyrus[9] rodil v Flatwoodsu, Kentucky, Združene države Amerike kot sin Rona Cyrusa, politika in njegove žene Ruth Ann Casto.[10][11] Njegov dedek je bil binkoštniški duhovnik. Med odraščanjem je bil obkrožen z bluegrass in gospel glasbo, ki jo je imela rada njegova družina. Njegov oče, desničar, je igral kitaro. Billy Ray Cyrus je bil levičar. Poskušal je igrati na kitaro svojega očeta, vendar mu to nikoli ni uspelo. Billy Ray Cyrus se je šolal na kolidžu Georgetown College v Kentuckyju s štipendijo, ki si jo je prislužil z igranjem košarke, vendar se je kasneje odločil, da se bo raje posvetil svoji glasbeni karieri. Od leta 1980 do leta 1990 je igral v raznih barih, nato pa je dobil pogodbo z založbo Mercury Nashville Records.

Glasbena kariera[uredi | uredi kodo]

Leta z založbo Mercury Records[uredi | uredi kodo]

Med tem, ko se je trudil skleniti pogodbo s katero izmed založb v Los Angelesu, Kalifornija, so Billyja Rayja Cyrusa označili za »preveč country« za Los Angeles in »preveč rock« za Nashville. Kakorkoli že, leta 1990 je končno dobil pogodbo z založbo PolyGram/Mercury. Za tem je začel s pisanjem in snemanjem pesmi za svoj prvi glasbeni album, ki je kasneje izšel leta 1992.

Album Some Gave All je izšel leta 1992. Album je postal velika uspešnica in prodal veliko kopij izvoda. Pristal je na vrhu lestvic Billboard Top Country Albums, Billboard 200, Canadian Country Albums chart, Canadian Albums Chart in na drugih lestvicah v mnogih različnih državah. Štirje singli iz albuma so se uvrstili med najboljših štirideset na lestvici Hot Country Singles & Tracks od leta 1992 do leta 1993; vključno z naslovno pesmijo. Najuspešnejša pesem na albumu je bila »Achy Breaky Heart«. Dosegla je prvo mesto na lestvici Hot Country Singles & Tracks in bila tudi velika uspešnica na lestvici Billboard Hot 100, kjer je dosegla četrto mesto. To je bila edina pesem, ki se je uvrstila na sam vrh te lestvice, kljub temu pa so bile uspešne tudi naslednje pesmi: »Could've Been Me«, ki je dosegla drugo mesto; »Wher'm I Gonna Live?« s triindvajsetim mestom; in »She's Not Cryin' Anymore« na šestem mestu.

Album Some Gave All si je v Združenih državah Amerike leta 1996 devetkrat priboril platinasto certifikacijo in prodal več kot 20 milijonov kopij izvodov po vsem svetu.

Leta 1993 je Billy Ray Cyrus v sodelovanju z založbo Mercury Records hitro izdal svoj drugi glasbeni album, It Won't Be the Last. Album je vseboval štiri single, a le trije so se uvrstili med najboljših štirideset pesmi na raznih lestvicah. Na lestvici Country charts je album dosegel prvo, na lestvici Billboard 200 pa tretje mesto. Pri koncu leta je albumu It Won't Be the Last organizacija RIAA dodelila platinasto certifikacijo. Najvišje uvrščeni singl in hkrati tudi glavni singl v albumu, »In the Heart of a Woman«, je dosegel tretje mesto, pesem »Somebody New« deveto, singl »Words By Heart« dvanajsto in »Talk Some« triinšestdeseto mesto.

Njegov tretji glasbeni album, Storm in the Heartland, je izšel leta 1994. Ta album je bil zadnji album, ki ga je Billy Ray Cyrus posnel v sodelovanju z založbo PolyGram, saj je slednja propadla v letu 1995. Storm in the Heartland sicer ni bil tako uspešen kot njegovi predhodniki, vendar se je vseeno uvrstil na enajsto mesto lestvice Country albums chart. Samo naslovni singl albuma se je uvrstil med najboljših štirideset pesmi na lestvici Country singles chart. Drugi izdani singl v albumu, »Deja Blue«, je dosegel šestinšestdeseto mesto na tej lestvici, zadnja pesem z albuma, »One Last Thrill«, pa se na lestvico sploh ni uvrstila.

Album je dobil samo zlato certifikacijo v Združenih državah Amerike. Preden je Billy Ray Cyrus začel s snemanjem svojega naslednjega glasbenega albuma, je zamenjal založbo in pogodbo podpisal z založbo Mercury Nashville.

Billy Ray Cyrus poje na turneji Spirit of America.

Njegov kritično najmanj odobravan glasbeni album je bil album iz leta 1996, Trail of Tears, ki ga je izdal z založbo Mercury Records. Takoj po izidu je dosegel dvajseto mesto na lestvici Country chart. Samo dve pesmi sta se predvajali na radiju, kljub temu pa se noben izmed singlov na albumu ni uvrstil med najboljših šestdeset pesmi na kateri koli lestvici. Glavni singl v albumu, »Three Little Words«, je dosegel le devetinšestdeseto in kasneje petinšestdeseto mesto. Album ni dobil nobene certifikacije in po štirih tednih od izida se ni uvrstil na nobeno lestvico več.

Založba Mercury Nashville je album Shot Full of Love leta 1998. Album je postal njegov najmanj uspešen album, saj je dosegel samo dvaintrideseto mesto. Prvi singl v albumu, »Under the Hood«, se ni uvrstil na nobeno lestvico, singl »Time for Letting Go« je dosegel sedemdeseto, pesem »Busy Man« tretje in pesem »I Give My Heart to You« enainštirideseto mesto. Po tem, ko se nobeden izmed singlov ni uvrstil na nobeno lestvico več, je Billy Ray Cyrus zapustil založbo Mercury Nashville in leta 1999 podpisal pogodbo z založbo Monument Records.

Njegov prvi glasbeni album, nastal v sodelovanju z založbo Monument Records, je bil album Southern Rain, ki je izšel leta 2000. Dosegel je trinajsto mesto na lestvici Country albums chart in stodrugo mesto na lestvici Billboard 200. Pet singlov je izšlo in vseh pet se je uvrstilo na razne lestvice. Glavni singl albuma, »You Won't Be Lonely Now«, se je uvrstil najvišje od vseh, saj je dosegel sedemnajsto mesto. Ostali uspešnejši singli so bili »We the People« (šestdeseto mesto), »Burn Down the Trailer Park« (triinštirideseto mesto), »Crazy 'Bout You Baby« (oseminpetdeseto mesto) in naslovna pesem (petinštirideseto mesto).

Premik h krščanski glasbi[uredi | uredi kodo]

Po tem, ko se noben singl z albuma Southern Rain ni urvstil na nobeno lestvico več, je Billy Ray Cyrus posnel dva krščanska albuma. Oba albuma, Time Flies in The Other Side, sta izšla leta 2003. Prvi album je pristal na šestinpetdesetem mestu na lestvici Country album charts. Vseboval je tri single, »Bread Alone«, »What Else Is There« in »Back to Memphis«, vendar se je samo singl »Back to Memphis« uvrstil na šestdeseto mesto.

Drugi krščanski album, The Other Side, je Billy Ray Cyrus posnel med snemanjem PAX-ove televizijske serije Doc. Dosegel je peto mesto na lestvici Top Christian Albums, osemnajsto na lestvici Top Country Albums in stoenaintrideseto mesto na lestvici Billboard 200. Tudi ta album je izdal tri single, pesem »Face of God« se je uvrstila na štiriinpetdeseto, pesem »The Other Side« pa na petinštirideseto mesto, med tem ko se tretji singl, »Always Sixteen«, sploh ni uvrstil na nobeno lestvico.

Disney Entertainment[uredi | uredi kodo]

Billy Ray Cyrus leta 2008 med nastopom s kitaro

Glasbeni album Wanna Be Your Joe je bil prvi country album Billyja Rayja Cyrusa od leta 2000, ko je izdal album Southern Rain. Album je posnel v sodelovanju z založbo New Door/UMe Records. Izdan je bil med tem, ko je Billy Ray Cyrus snemal televizijsko serijo Hannah Montana. Wanna Be Your Joe je dosegel štiriindvajseto mesto na lestvici Country charts in stotrinajsto mesto na lestvici pesmi vseh zvrsti. Album se je prodajal dobro, vendar noben izmed singlov, ki jih je izdal, ni postal velika uspešnica. Naslovna pesem je izšla prva, tej pa je sledil singl »I Want My Mullet Back«, oba pa sta bila ignorirana s strani country radija. Kljub temu, da pesem »Stand« ni izšla kot singl, je zanjo posnel videospot, v katerem je igrala tudi njegova hčerka Miley Cyrus.

Tudi leta 2006 se je Billy Ray Cyrus pojavil skupaj z metal-rock glasbeno skupino Metal Skool (zdaj Steel Panther), ter nastopil s pesmijo »Rebel Yell« Billyja Idola in lastno pesmijo »I Want My Mullet Back«, z albuma Wanna Be Your Joe.[12]

Zapel je tudi »The Star Spangled Banner« pri 5. igri iger World Series iz leta 2006 v St. Louisu, Missouri.

Ponovni vzpon kariere[uredi | uredi kodo]

Billy Ray Cyrus med nastopom v letu 2005

V sredini leta 2007 je Billy Ray Cyrus igral v četrti sezoni televizijske serije Dancing with the Stars. Njegova partnerka je bila Karina Smirnoff. Ko se je serija začela predvajati, je bil Billy Ray Cyrus občinstvu najbolj simpatičen izmed vseh tekmovalcev. Cyrus in Smirnoffova sta v seriji dosegla peto mesto.

Po uspešnosti Dancing with the Stars in Hannah Montana se je njegova založba odločila, da bo njegov naslednji album izdala mesec prezgodaj. Album Home at Last je izšel julija leta 2007 v sodelovanju z založbo Walt Disney Records. Dosegel je tretje mesto na lestvici Country charts, kar ga je naredilo za prvi album Billyja Rayja Cyrusa po albumu It Won't Be the Last iz leta 1993, ki je pristal na prvem mestu, da se je uvrstil med prvih pet pesmi na tej lestvici. Album se je ob začetku izida prodajal zelo dobro, vendar ni prejel nobene certifikacije. Singl »Ready, Set, Don't Go« je v originalu izšel kot samostojna pesem. Samostojna verzija je dosegla triintrideseto mesto na lestvici Hot Country Songs.

V oktobru leta 2007 sta Billy Ray Cyrus in njegova hči Miley Cyrus nastopila z duet verzijo pesmi »Ready, Set, Don't Go« na Dancing with the Stars. Ta verzija je dosegla sedemindvajseto mesto na lestvici Country charts, kasneje leta 2008 pa se je povzpela na četrto; to je bil prvi singl Billyja Rayja Cyrusa od singla »Busy Man« iz leta 1999, ki se je uvrstil med prvih pet, pravtako pa tudi prvi singl Miley Cyrus, ki se je uvrstil med prvih pet na lestvici Billboard chart.

Billy Ray Cyrus je bil del Disneyjeve zbirke Country Sings Disney iz leta 2008. Dve izmed njegovih pesmi in sicer pesem »Ready, Set, Don't Go« ter pesem, ki jo je napisala Sheryl Crow, »Real Gone«, sta se pojavili v albumu. Za njegovo verzijo pesmi »Real Gone« so posneli tudi videospot, ki se je predvajal na kanalih CMT in GAC, pesem sama pa se je pojavila tudi v albumu Back to Tennessee.

Nova založba in ponoven uspeh na lestvicah[uredi | uredi kodo]

Pozno leta 2008 je njegova spletna stran potrdila, da bo njegov naslednji glasbeni album izšel ob koncu leta v sodelovanju z založbo Lyric Street Records in da bo nosil naslov Back to Tennessee. Album naj bi originalno izšel 21. oktobra 2008, vendar so izid prestavili na 18. november tistega leta. Ko album ni izšel, je bilo potrjeno, da bo izšel 13. januarja 2009.[13] Prvi singl z albuma, »Somebody Said a Prayer«, je dosegel triinpetdeseto mesto na avgusta 2008 in se kasneje, v novembru tistega leta, povzpel na triintrideseto. 14. marca 2009 je naslovna pesem v albumu pristala na devetinpetdesetem mestu, mesec pozneje, natančneje 7. aprila 2009, pa je izšel album Back to Tennessee. Pesem je po enajstih tednih zasedla še sedeminštirideseto mesto. Tretji singl, »A Good Day«, je pristal na šestdesetem mestu 5. septembra leta 2009.

V prvem tednu od izida je bil ta album manj uspešen, kot Home at Last. Dosegel je le trinajsto mesto in prodal samo 14.000 kopij izvoda v prvem tednu od izida. Izid albuma je sovpadel z izidom filma Hannah Montana: The Movie. Pesem »Back to Tennessee« je bila tudi ena izmed soundtrackov v filmu, tako kot njegov duet z Miley Cyrus, naslovljen kot »Butterfly Fly Away«. Kasneje je pesem dosegla šestinpetdeseto mesto na lestvici Billboard Hot 100 in petdeseto na lestvici Canadian Hot 100.

12. novembra 2008 sta Billy Ray in Miley Cyrus nastopala pred podelitvijo naslova za »Pesem leta« na 42. podelitvi nagrad Country Music Association Awards. Za tem sta oba nastopila še v oddaji Good Morning America. V decembru leta 2008 se je Billy Ray Cyrus pojavil v videospotu za pesem glasbene skupine Metro Station, imenovane »Seventeen Forever«.[14]

Kmalu po uspešnem nastopu na raznih lestvicah tretjega singla z njegovega albuma Back to Tennessee, »A Good Day«, je Billy Ray Cyrus po komaj enem albumu prenehal s sodelovanjem z založbo Lyric Street Records.[15]

Billy Ray Cyrus, Phil Vassar, Jeffrey Steele in John Waite so zgodaj leta 2009 zasnovali novo glasbeno skupino, imenovano Brother Clyde.[16] Preko Twitterja je Billy Ray Cyrus potrdil obstoj skupine in dejal, da so pravkar posneli prvi skupni singl z njihovega novega albuma, imenovan Lately.[17]

30. junija 2010 je Billy Ray Cyrus preko Facebooka objavil informacije o alternativni-rock glasbeni skupini, imenovani Brother Clyde, katere člani so Samantha Maloney, Jamie Miller, Dan Knight in Dave Henning. Dejal je tudi, da bo njen singl »Lately« preko iTunesa na voljo 10. avgusta 2010. Glasbena skupina Brother Clyde ima tudi svojo stran na MySpaceu.

Po projektu Brother Clyde se je Billy Ray Cyrus vrnil k country glasbi z glasbenim albumom, imenovanim American, ki ga je produciral Buddy Cannon in vključuje duet z Williejem Nelsonom. Album bo izšel novembra tega leta.[18]

Nastopi na oddaji Dancing with the Stars[uredi | uredi kodo]

Marca 2007 se je Billy Ray Cyrus pridružil še mnogim drugim slavnim osebnostim v četrti sezoni ameriške televizijske serije Dancing with the Stars.[19] On in njegova partnerica Karina Smirnoff sta bila iz serije izločena v osmem tednu (8. maj 2007), teden prej pa sta pristala med "najslabšima dvema".[20]

Teden Ples; pesem - ustvarjalec Ocene sodnikov Rezultat
Inaba Goodman Tonioli
1 Čačača; »I Want My Mullet Back« - Billy Ray Cyrus 5 4 4 Varno
2 Quickstep; »Ring of Fire« - Johnny Cash 7 7 7 Safe
3 Tango; »Rock the Casbah« - The Clash 7 7 7 Varno
4 Paso Doble; »Black Betty« - Ram Jam 7 7 7 Varno
5 Rumba; »What's Love Got to Do with It« - Tina Turner 6 6 5 Varno
6 Jive; »I Love to Boogie« - T. Rex 7 7 7 Varno
7 Valček; »Play Me« - Neil Diamond 5 6 6 Varno
Samba; »Living in America« - James Brown 7 7 7 Varno
8 Foxtrot; »Stand By Your Man« - Tammy Wynette 7 6 5 Izločena
Mambo; »My Way« - Los Lonely Boys 6 7 7

Igralska kariera[uredi | uredi kodo]

Billy Ray Cyrus deli avtograme med obiskom Vojne mornarice Združenih držav Amerike leta 2008

Billy Ray Cyrus je leta 1999 igral v neodvisnem filmu Radical Jack. Imel je tudi manjšo vlogo v filmu Davida Lyncha iz leta 2001, Mulholland Drive, kjer je igral Genea, čistilca bazenov, ki je imel afero z ženo Adama Kesherja (Justin Theroux). Od leta 2001 do leta 2004 je Billy Ray Cyrus igral glavno vlogo v PAX-ovi (zdaj ION Television) komično-dramatični televizijski seriji Doc, ki je postala najbolje ocenjena televizijska serija tega kanala. Svojo kariero je razširil tudi v gledališče in sicer s pojavom v muzikalu Annie Get Your Gun v Torontu, Kanada, kjer je imel vlogo Franka Butlerja.

Njegovi televizijski pojavi vključujejo serije Varuška, Diagnoza umor, Love Boat, The Next Wave in TNN-jevo televizijsko serijo 18 Wheels Of Justice. Leta 2004 je gostovalno igral Dukea, voznika limuzine, v epizodi "The Power of Love" kanadske najstniške drame Degrassi: The Next Generation. Billy Ray Cyrus je bil predmet mnogih pogovorov v raznih pogovornih televizijskih oddajah zaradi svojega naglega vzpona k slavi in svoje kariere. O tem govorijo ABC-jeva dokumentarna filma Billy Ray Cyrus: Dreams Come True in Billy Ray Cyrus: A Year on the Road, ekskluziv za VH1, I Give My Heart To You in The Life and Times of Billy Ray Cyrus. Pozno leta 2005 sta Billy Ray Cyrus in njegova hčerka Miley Cyrus začela s snemanjem Disney Channelove televizijske serije Hannah Montana, ki se je na Disney Channelu prvič predvajala 24. marca 2004. Serijo snemata še danes.

Billy Ray Cyrus je igral tudi v filmu Jackieja Chana, The Spy Next Door. Snemali so ga v Albuquerqueu, Nova Mehika, izšel pa je januarja leta 2010.

Billy Ray Cyrus je član svetovalnega odbora organizacije Parents Television Council.[21]

Zasebno življenje[uredi | uredi kodo]

Zakon in otroci[uredi | uredi kodo]

Billy Ray Cyrus s svojo hčerko Miley Cyrus nastopa na prireditvi »Kids Inaugural: We Are the Future« v Washingtonu, D.C., januarja 2009

Od leta 1986 do leta 1991 je bil Billy Ray Cyrus poročen s Cindy Smith, s katero je napisal pesmi »Wher'm I Gonna Live?« in »Some Gave All«, ki sta bili obe izdani na njegovem albumu Some Gave All iz leta 1992.

28. decembra 1992 se je poročil z Leticio »Tish« Finley.[22][23][24] Skupaj imata tri otroke, hčerki Miley Ray (rojena kot Destiny Hope) in Noah Lindsey ter sina Braisona Chancea.[23] Posvojil je tudi otroka iz prejšnjega zakona Tish Finley, njenega sina Tracea (rojen 1989) (pevec/kitarist glasbene skupine Metro Station) in njeno hčer Brandi (rojena 1987),[23] sam pa ima tudi sina iz razmerja s Kristin Luckey, Christopherja Codyja (rojen 1992).[23] Billy Ray Cyrus je Tracea in Brandi posvojil, ko sta bila slednja še majhna otroka.[25]

V intervjuju za ABC News: Primetime, je Billy Ray Cyrus povedal, da sta bila njegova hči Miley (ki jo ima s Tish Finley) in njegov sin Christopher (ki ga ima s Kristin Luckey) oba rojena leta 1992, v času, ko je bil sam neporočen in da se je z Tish Finley poročil skrivno 28. decembra 1992.[24]

Z družino je živel na 500 arov veliki kmetiji v Thompson's Stationu,[22][23] zunaj Nashvillea, Tennessee, preden se je preselil v Los Angeles, Kalifornija, da bi snemal televizijsko serijo Hannah Montana. Njegova hči, Brandi, je imela v tej seriji (Hannah Montana) manjšo vlogo »kostumografinje #1« v epizodi »Yet Another Side of Me«.[26]

Nagrade in nominacije[uredi | uredi kodo]

Leto Nagrada Kategorija[27][28][29][30][31][32][33][34][34][35][36][37][38][39][40][41][42][43] Rezultat
1992 CMA Awards Singl leta - »Achy Breaky Heart« Dobil
Videospot leta - »Achy Breaky Heart« Nominiran
Billboard Music Awards Album, ki je največ tednov ostal na prvem mestu lestvice, Some Gave All Dobil
Billboard Video Music Awards Najboljši moški ustvarjalec, country, »Achy Breaky Heart« Dobil
Najboljši novi ustvarjalec, country, "Achy Breaky Heart" Dobil
AMOA Jukebox Awards Pop posnetek leta, »Achy Breaky Heart« Dobil
Country posnetek leta, »Achy Breaky Heart« Dobil
Rising Star Award Dobil
National Association of Recording Merchandisers Posnetek leta, novi ustvarjalec Dobil
Posnetek leta, country moški Dobil
Posnetek leta, moški Dobil
Posnetek leta, na splošno Dobil
Country Music Television Najpopularnejši videospot leta, »Achy Breaky Heart« Dobil
JUNO Awards Najbolje prodajan singl, »Achy Breaky Heart« Dobil
R&R Readers Pool Najboljši novi ustvarjalec Dobil
People Magazine Eden izmed najzanimivejših ljudi leta 1992 Dobil
Country Music Hall of Fame Pot zvezdnikov Dobil
1993 American Music Awards Najljubši country moški ustvarjalec Nominiran
Najljubši counrty album - Some Gave All Nominiran
Najljubši counrty singl - »Achy Breaky Heart« Dobil
Najljubši country novi ustvrjalec Dobil
World Music Awards Najboljši mednarodni novi ustvarjalec leta Dobil
Country Music Television Šesti na Top 10 seznamu videospotov, »In the Heart of a Woman« Dobil
Canadian Country Music Awards Najbolje prodajan album, Some Gave All Dobil
Grammy Posnetek leta - »Achy Breaky Heart« Nominiran
Najboljši novi ustvarjalec Nominiran
Najboljši country nastop moškega vokalista - »Achy Breaky Heart« Nominiran
1994 Billboard 100th Anniversary Awards 16. najbolje prodajan album vseh časov, Some Gave All Dobil
Childhelp USA Nagrada za dobrodelnost Dobil
American Music Awards Najljubši country singl - »Romeo« (Dolly Parton s Tanyo Tucker,
Billyjem Rayjem Cyrusom, Kathy Mattea, Pam Tillis in Mary Chapin Carpenter)
Nominiran
Grammy Najboljše country sodelovanje vokalistov - »Romeo« (Dolly Parton s Tanyo Tucker,
Billyjem Rayjem Cyrusom, Kathy Mattea, Pam Tillis in Mary Chapin Carpenter)
Nominiran
1995 Berkley Popular Cultural Society's Innovator Award Univerza Kalifornije Dobil
State of South Carolina Nagrada za dobrodelnost Dobil
Congressional Medal of Honor Society's Bob Hope Award Dobil
Country Music Cares Nagrada za dobrodelnost Dobil
1996 Country Radio Seminar Dobil
The VFW Hall of Fame Award Dobil
1997 TNN/Music City News Izvajalec leta Nominiran
Moški ustvarjalec leta Nominiran
Album leta - Trail of Tears Nominiran
Singl leta - »Trail of Tears« Dobil
Videospot leta - »Trail of Tears« Nominiran
Modern Screen Country Music Magazine Izvajalec in moški ustvarjalec Dobil
Air Force Sergeant Award Ameriška nagrada Dobil
1998 TNN/Music City News Izvajalec leta Nominiran
Moški ustvarjalec leta Dobil
Album leta - The Best of Billy Ray Cyrus: Cover to Cover Dobil
Singl leta - »It's All The Same To Me« Dobil
Pesem leta - »It's All The Same To Me« Dobil
Videospot leta - »Three Little Words« Dobil
Modern Screen Country Music Magazine Izvajalec in moški ustvarjalec Dobil
1999 Modern Screen Country Music Magazine Izvajalec in moški ustvarjalec Dobil
Izvajalec Dobil
Dobrodelnež leta Dobil
Music Row's Magazine-ov »videospot leta« za »Give My Heart to You« Dobil
2000 Country Radio Broadcasters Nagrada za dobrodelnega glasbenega ustvarjalca Dobil
Kennedy Center Honors Dobil
2002 Bob Hope Congressional Medal of Honor Society Ustvarjalec leta Dobil
2005 Grace Awards Najbolj navdihujoč televizijski igralec za serijo Doc v epizodi »Happy Trails« Nominiran
2008 CMT Music Awards Videospot leta - »Ready, Set, Don't Go« Nominiran
BMI - tekstopisec leta Največkrat predvajana pesem v letu 2008 - »Ready, Set, Don't Go« Dobil
2009 Teen Choice Awards Najboljši televizijski starš - Hannah Montana Dobil
American Music Awards Najljubši soundtrack - Hannah Montana: Film
(kot član igralske zasedbe)
Nominiran
2010 GMC Video Awards Najljubši country videospot - "Somebody Said a Prayer" Nominiran
Golden Raspberry Awards Najslabši stranski igralec - Hannah Montana: Film Dobil
MovieGuide Awards Grace Awards za Christmas in Canaan (skupaj z Mattom Wardom) Nominirana

Diskografija[uredi | uredi kodo]

Albumi
Leto Album Založba
1992 Some Gave All PolyGram/Mercury
1993 It Won't Be the Last
1994 Storm in the Heartland
1996 Trail of Tears
1998 Shot Full of Love Mercury Nashville
2000 Southern Rain Monument Records
2003 Time Flies Madacy/Sony BMG
The Other Side Word/Curb/Warner Bros. Nashville
2006 Wanna Be Your Joe New Door/UMe
2007 Home at Last Walt Disney Records
2009 Back to Tennessee Lyric Street Records
Ostali albumi
Leto Album Založba
1997 The Best of Billy Ray Cyrus: Cover to Cover PolyGram/Mercury
2001 Achy Breaky Heart Spectrum Music
2003 20th Century Masters - The Millennium Collection Mercury Nashville
2004 The Definitive Collection
2005 The Collection Madacy/Sony BMG
2008 Love Songs Mercury Nashville
2009 The Best of Billy Ray Cyrus Universal Music Canada
EP-ji
Leto Album Založba
2009 iTunes Live from London iTunes

Filmografija[uredi | uredi kodo]

Filmi
Leto Naslov Vloga Opombe
2001 Radical Jack Jack Glavna vloga
2002 Mulholland Drive Gene
Wish You Were Dead Dean Longo
2004 Death and Texas Spoade Perkins
Elvis je odšel Hank
2008 Bait Shop Hot Rod Johnson Glavna vloga
Hannah Montana & Miley Cyrus: Best of Both Worlds Concert On
2009 Flying By George Barron
Hannah Montana: Film Robby Ray Stewart
Christmas in Canaan Daniel Burton Glavna vloga; ekskluzivno za Hallmark
2010 The Spy Next Door Colton James Glavna vloga
Televizija
Leto Naslov Vloga Opombe
1995 Varuška On 1 epizoda; »A Kiss Is Just a Kiss«
1997 Diagnoza umor 1 epizoda; »Murder, Country Style«
1999 The Love Boat: The Next Wave Lasso Larry Larsen 1 epizoda; »Divorce, Downbeat and Distemper«
2000 18 Wheels of Justice Henry Conners 1 epizoda; »Games of Chance«
2001 Doc Dr. Clint Cassidy 88 epizod; 2001 - 2004
2002 Tihi zločin 1 epizoda; »Pilot«
2003 Degrassi: The Next Generation Duke 1 epizoda; »The Power of Love«
2006 Hannah Montana Robby Ray Stewart Glavna vloga (2006 - danes)
2007 Billy Ray Cyrus: Home at Last On 4 epizode; predvajano na CMT
Dancing with the Stars 17 epizod; končal na petem mestu
2008 Hillbilly: The Real Story Gostil za History Channel
2008 CMT Music Awards Gostil skupaj z Miley Cyrus
Nashville Star Gostil skupaj z Katie Cook
Phineas in Ferb Buck Buckerson 1 epizoda; »It's a Mud, Mud, Mud, Mud World«
Studio DC: Almost Live On Med nastopanjem »Ready, Set, Don't Go«
2009 Hannah Montana: The Movie - Behind the Scenes Gostil na programu GAC
Videospoti
Leto Naslov Ustvarjalec Opombe
1993 »Romeo« Dolly Parton, Kathy Mattea, Mary Chapin
Carpenter
, Tanya Tucker in Pam Tillis
2009 »Seventeen Forever« Metro Station

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Literatura[uredi | uredi kodo]

 1. Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
 2. Internet Broadway Database — 2000.
 3. Dutch Top 40
 4. »Billy Ray Cyrus raziskuje svojo evangelijsko »stran««. Billboard Magazine. 18. oktober 2003. Pridobljeno 29. junija 2009.
 5. »Mariah Carey ne more ustaviti Taylor Swift«. Yahoo!. 28. januar 2009. Pridobljeno 29. junija 2009.
 6. »Glejte nove dodatne pesmi: Največje uspešnice country glasbe«. Yahoo!. 7. oktober 2008. Pridobljeno 17. oktobra 2009.
 7. »Billy Ray Cyrus se pritoži čez celotno novo gnečo«. Pittsburgh Post-Gazette. 10. april 2009. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 15. oktobra 2012. Pridobljeno 24. aprila 2009.
 8. Paul, Grein. »Konec tedna 8. novembra 2009: gostitelj z navečimi«. Pridobljeno 11. novembra 2009.
 9. "Življenjepis Billyja Rayja Cyrusa". A&E/Biografija. 20.12.2007.  Rojstva ljudi z imenom William Ray Cyrus
 10. »EVANGELIJ ZA BILLYJA RAYJA CYRUSA«. Lexington Herald-Leader. 14. februar 1993. Pridobljeno 15. aprila 2009.
 11. »Življenjepis Billyja Rayja Cyrusa (1961-)«. filmreference.com. 22. julij 2008. Pridobljeno 22. julija 2008.
 12. Billy Ray & Metal Skool
 13. »Album Back to Tennessee bo sedaj na voljo v trgovinah 13. januarja 2009«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 16. novembra 2010. Pridobljeno 25. aprila 2010.
 14. Uradni videospot za pesem »Seventeen Forever«
 15. »Ustvarjalci z založbe Lyric Street Records«. Lyric Street Records. Pridobljeno 9. septembra 2009.
 16. »Billy Ray Cyrus in Phil Vassar ustvarjata glasbeno skupino?«. Great American Country. 19. april 2009. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2. januarja 2013. Pridobljeno 19. septembra 2009.
 17. »Twitter - Billy Ray Cyrus«. Billy Ray Cyrus. 12. september 2009. Pridobljeno 19. septembra 2009.
 18. »Billy Ray Cyrus svoje srce podari rock glasbi, za zdaj, s projektom Brother Clyde«. TuneInMusicCity. Pridobljeno 20. avgusta 2010.
 19. unknown (20. februar 2007). »Meet the New Cast of 'Dancing With the Stars«. ABC.com Dancing with the Stars. Pridobljeno 21. februarja 2007.
 20. »Singer Cyrus booted off dance show«. Pridobljeno 9. maja 2007.
 21. »Parentstv.org«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 10. julija 2010. Pridobljeno 12. decembra 2013.
 22. 22,0 22,1 »Billy Ray Cyrus (Dr. Clint Cassidy)«. Biografije igralske zasedbe serije Doc. I (TV network). Pridobljeno 7. oktobra 2006.[mrtva povezava]
 23. 23,0 23,1 23,2 23,3 23,4 »»BILLY RAY CYRUS - Življenjepis««. cmt.ca. Pridobljeno 29. oktobra 2006. Otroci: Destiny Hope, Braison Chance, Noah Lindsey, s Tish; Christopher Cody, iz prejšnjega razmerja; in posvojena otroka Brandi in Trace.[mrtva povezava][mrtva povezava]
 24. 24,0 24,1 »Once a Country Superstar, He Got Out of the Spotlight for Fatherhood«. abcnews.com. 13. april 2007. Pridobljeno 14. avgusta 2007.
 25. Michelle Tan (2. julij 2007). »Moja punca«. People Magazine. Pridobljeno 1. januarja 2009.
 26. Steinberg, Jacques (20. april 2006). »Hannah Montana in Miley Cyrus: Zgodba o dveh najstnicah«. The New York Times (v angleščini). Pridobljeno 29. oktobra 2006.
 27. CMA Awards
 28. »O Billyju Rayju Cyrusu«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 16. septembra 2011. Pridobljeno 25. aprila 2010.
 29. American Music Awards 1993
 30. Nominacije za Billyja Rayja Cyrusa na podelitvi nagrad AM Awards leta 1993
 31. »Billy Ray Cyrus in Casey Beathard prejela nagrado BMI Award«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 16. novembra 2010. Pridobljeno 25. aprila 2010.
 32. Billy Ray Cyrus dobi nagrado World Music Award
 33. Billy Ray Cyrus
 34. 34,0 34,1 Grammy Awards 1993
 35. »Country glasba na hodniku slave - Zvezda, poimenovana po country glasbeniku«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 18. junija 2011. Pridobljeno 25. aprila 2010.
 36. American Music Awards 1994
 37. Zvezde se razkrijejo na ponedeljkovo noč, na podelitev nagrad TNN Music City News Country Awards
 38. Billy Ray dobi enkratne ocene in Neal McCoy je eden izmed tistih, ki jih ne bomo nikoli pozabili!
 39. Grammy Awards 1994
 40. Billy Ray Cyrus - Movie Guide Awards
 41. Billy Ray Cyrus nominiran za nagrado CMT Awards
 42. »Billy Ray Cyrus nominiran za nagrado GMC«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 17. septembra 2010. Pridobljeno 25. aprila 2010.
 43. »American Music Awards leta 2009«. Los Angeles Times. 22. november 2009. Pridobljeno 24. novembra 2009.

Nadaljnje branje[uredi | uredi kodo]

 • Kingsbury, Paul. (1998). "Billy Ray Cyrus". In The Encyclopedia of Country Music. Paul Kingsbury, Editor. New York: Oxford University Press. pp. 123–4.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]