Filmski producent

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Producent je oseba, ki zbere denar in skrbi za izdelavo avdiovizualnega dela. V ameriški proizvodnji ima izvršni producent (navadno financer filma, zastopnik studia) glavno besedo in lahko zelo vpliva na končni izdelek, a to ne pomeni - da so izvršni producenti avtokratski, temveč da poskušajo skupaj s producenti najti optimalne rešitve. Navadno se izvršni producenti ne bodo kreativno vtikali v projekt za razliko od producenta, ki v prvi vrsti projekt razvije.

Razlike med evropskim in ameriškim producentom[uredi | uredi kodo]

V evropski proizvodnji ima po navadi glavno besedo režiser in mu producent več ali manj pomaga in se v kreativnost ne vmešava - drugače pa je pri ameriški filmski industriji, kjer mora producent zaradi večjega pritiska po finančnem uspehu, imeti tudi kompetence v marketingu. Pri evropski produkciji je režiser idejni pobudnik projekta, za razliko od ameriške produkcije, kjer producent v večini prvi razvije projekt in v prvi fazi tudi poišče denar - torej film proda bodisi distributerju, studiu, ki je tudi distributer, prodajnemu agentu ali drugemu akterju - še preden preide v množično javno uporabo.

Glavna razlika je tudi vprašanje avtorstva. Evropski producent si po evropski zakonodaji ne lasti avtorskega dela (lasti si ga režiser), medtem kot je v ameriški filmski industriji producent vedno lastnik avtorskega dela, saj je prva oseba, ki odkupi ali rezervira pravice do uporabe scenarija in na začetku tvega lastna denarna sredstva, da projekt razvije in ga proda - ravno producent. Iz tega razloga tudi Oskarja za najboljši film prejmejo producenti.[1]

Hollywoodski producent[uredi | uredi kodo]

Čeprav je ''hollywoodski producent'' lahko oznaka za producenta, ki opravlja naloge na teritoriju Združenih držav Amerike in je del poklicev ameriške zabavne industrije, katerega sinonim je ravno Hollywood, ima javnost v mislih predvsem nekoga, ki ima podporo velikih studijev in je v t.i. ''studijskem sistemu'' Hollywooda.

Obseg dela ameriškega producenta[uredi | uredi kodo]

Obstaja veliko načinov kako se producent loti svojega novega projekta. Neodvisni pričnejo z iskanjem investitorjev in potem distributerja, medtem, ko ''holivudski insajderski producenti'' v okviru studia (prek svojega produkcijskega podjetja) vsako leto izpolnijo kvoto produciranih projektov (oziroma za določen finančni okvir realizirajo poljubno število projektov). Ti producenti imajo popolno podporo studia kot: financerja, distributerja, tehničnega in marketinškega izvajalca v enem.

Kakšna je ta oblika sodelovanja med producenti in preostalimi akterji (distributerji, studii, financerji...) je odvisno od posamičnih dogovorov. Vsak producent ima ločena pogajanja in dogovore. Zgodi se, da nek studio neodvisni film distribuira samo v ZDA, za mednarodne teritorije pa najde novega distributerja. Lokalne avtorske pravice za razširjanje vsebin v drugih distribucijskih oknih pa ureja neko tretje podjetje. Spet film financira nekdo drug. V tem primeru takšnemu filmu ne moremo več reči ''neodvisni film'', saj ima podporo studia, četudi to pomeni, da je to podpora več studiev, ki si delijo teritorije in financerje, ki prihajajo izven studijskega sistema.

Čeprav imajo nekateri producenti svoje poslovne prostore v nekem studiu, ker imajo z njim dogovor o sodelovanju, to ne pomeni, da so ti producenti zaposleni s strani taistega studia. Še vedno delujejo v okviru svojih pooblastil pod njihovim okriljem.

Sodelovanje producenta z režiserjem[uredi | uredi kodo]

Ker je v ameriški filmski produkciji producent nad režiserjem, to tudi pomeni, da producent najde režiserja in nadzoruje njegovo delo, ter ga razreši svojih dolžnosti v kolikor z njim ni zadovoljen.

Dober producent upošteva režiserjeve zahteve. Ne zmanjšuje obsega proizvodnje, zaradi česar bi prihranil denar, kakovost pa bi trpela, ampak poišče najcenejše in boljše rešitve. Je odgovoren za finančni uspeh filma, kar obsega poleg produkcije, še distribucijo z marketingom. Pri večjih produkcijah imajo producenti svoje asistente, ter publicista in koproducenta. Sodeluje tudi z ''line producentom'', ki skrbi, da filmski proračun teče po planu in prav tako s produkcijskim menedžerjem, ki skrbi za celostno koordinacijo produkcijske faze in s post-produkcijskim nadzornikom, ki skrbi za celostno koordinacijo post-produkcijske faze.[2]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Crouch, Ian (2009-02-20). "What Does a Hollywood Producer Do, Exactly?". Slate (angleščina). ISSN 1091-2339. Pridobljeno dne 2017-05-17. 
  2. ^ Inc., Media Pro Tech. "The Film Producer by FilmMakers Magazine". www.filmmakers.com. Pridobljeno dne 2017-05-17.