Filmski producent

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Producent je oseba, ki zbere denar in skrbi za izdelavo avdiovizualnega dela. V ameriški proizvodnji ima izvršni producent (navadno financer filma) glavno besedo in lahko zelo vpliva na končni izdelek, a to ne pomeni - da so izvršni producenti avtokratski, temveč da poskušajo skupaj s producenti najti optimalne rešitve. Navadno se izvršni producenti ne bodo kreativno vtikali v projekt za razliko od producenta, ki v prvi vrsti projekt razvije.

V evropski proizvodnji ima po navadi glavno besedo režiser in mu producent več ali manj pomaga in se v kreativnost ne vmešava - drugače pa je pri ameriški filmski industriji, kjer mora producent zaradi večjega pritiska po finančnem uspehu, imeti tudi kompetence v marketingu. Pri evropski produkciji je režiser idejni pobudnik projekta, za razliko od ameriške produkcije, kjer producent v večini prvi razvije projekt in v prvi fazi tudi poišče denar - torej film proda bodisi distributerju, studiu, ki je tudi distributer, prodajnemu agentu ali drugemu akterju - še preden preide v množično javno uporabo.

Dober producent upošteva režiserjeve zahteve. Ne zmanjšuje obsega proizvodnje, zaradi česar bi prihranil denar, kakovost pa bi trpela, ampak poišče najcenejše in boljše rešitve. Je odgovoren za finančni uspeh filma, kar obsega poleg produkcije, še distribucijo. Pri večjih produkcijah imajo producenti svoje asistente, ter publicista in koproducenta. Sodeluje tudi z ''line producentom'', ki skrbi, da filmski proračun teče po planu in tako s produkcijskim menedžerjem, ki skrbi za celotno koordinacijo produkcijske faze in post-produkcijskim nadzornikom, ki skrbi za celostno koordinacijo post-produkcijske faze.

Obstaja veliko načinov kako se producent loti svojega novega projekta. Neodvisni pričnejo z iskanjem investitorjev in potem distributerja, medtem, ko ''holivudski insajderski producenti'' v okviru studia (prek svojega produkcijskega podjetja) vsako leto izpolnijo kvoto produciranih projektov. Ti producenti imajo popolno podporo studia kot: financerja, distributerja, tehničnega in marketinškega izvajalca v enem.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]