Čarovniki s trga Waverly

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Čarovniki s trga Waverly
ŽanrFantazijska komedija
Čas trajanja22–23 minut  *
Avtor(ji)Todd J. Greenwald[d]
Glavni igralciSelena Gomez
David Henrie
Jake T. Austin
Jennifer Stone
Maria Canals Barrera
David DeLuise
DržavaZDA[1]
Jezikangleščina[1]
Število sezon4
Število epizod106
Produkcijska hišaIt's a Laugh Productions[d]
Predvajanje
Televizijski kanalDisney Channel[d]
Začetek/konec12. oktober 2007 – danes
Povezave
Spletna stranhttp://tv.disney.go.com/disneychannel/wizardsofwaverlyplace/index.html

Čarovniki s trga Waverly (izvirno Wizards of Waverly Place) je z emmyjem nagrajena televizijska serija iz Disney Channela, ki se je prvič predvajana 12. oktobra 2007. Na 61. podelitvi emmyjev leta 2009 je prejela emmyja za najboljšo otroško televizijsko serijo.[2] Serijo je napisal Todd J. Greenwald, v njej pa igrajo Selena Gomez, David Henrie in Jake T. Austin, kot brat in sestra z magičnimi sposobnostmi.[3] Sicer so med glavno igralsko zasedbo všteti tudi Jennifer Stone, Maria Canals Barrera and David DeLuise.[4]

Serija je z začetkom 3. sezone, 9. oktobra 2009 z epizodo »Franken Girl,« prešla na visoko ločljivost (HD), s čimer je postala ena izmed treh Disney Channelovih serij, ki so se iz standrdne ločljivosti raje odločile za uporabo visoke ločljivosti.[5] Serijo snemajo v studiju pred občinstvom v živo. Snemanje za tretjo sezono se je končalo 23. marca 2010.[6] Filmska upodobitev televizijske serije, Čarovniki s trga Waverly: Film, se je prvič predvajala na Disney Channelu 28. avgusta 2009. V juniju 2010 je Disney Channel razkril, da imajo ustvarjalci serije v načrtu tudi snemanje četrte epizode in da se trenutno ukvarjajo z drugim delom njene filmske upodobitve.[7][8]

Serija je bila premierno predvajana na Kanalu A 1. avgusta 2010.

Predpostavki[uredi | uredi kodo]

Serija, snemana na Waverly Placeu v soseski Manhattanove (New York) Greenwich Village, se osredotoči na italijansko-mehiško družino Russo, ki vključuje tudi Alex (Selena Gomez), njenega mlajšega brata Maxa (Jake T. Austin) in njunega starejšega brata Justina (David Henrie). Brata in sestra so čarovniki, čarovništva pa jih uči njihov italio-ameriški oče Jerry (David DeLuise), bivšim čarovnikom. Poleg očeta živijo tudi z mamo Thereso mehiškega porekla (Maria Canals Barrera). Alexina najboljša prijateljica Harper (Jennifer Stone) izve za čarovniške sposobnosti družine Russo v drugi sezoni, natančneje v epizodi »Harper Knows«. Otroci pa morajo skrivnost obdržati zase in še naprej živeti v normalnem svetu. Ko odrastejo, se bodo v tekmovanju pomerili, ki bo odločil, kdo bo svoje čarobne sposobnosti obdržal in tako postal družinski čarovnik njihove generacije ter moči posredoval svojim potomcem. Zaradi tega se njihov oče Jerry trudi, da se trije otroci ne bi zanašali na čarovniški svet, saj bosta dva izmed njih ko odrasteta izgubila svoje moči. Čarovniški svet je včasih zelo ekscentričen in nerealen.

Produkcija[uredi | uredi kodo]

Serijo je ustvaril in produciral Todd J. Greenwald, ki je s tem projektom začel po tem, ko je produciral in sodeloval z ustvarjalci prve sezone televizijske serije Hannah Montana. Serijo sta producirali tudi organizaciji It's a Laugh Productions in Disney Channel Original Productions. Uvodna pesem za serijo, ki sta jo napisala John Adair in Steve Hampton, je v techno-pop stilu, izvedla pa jo je Selena Gomez. Pesem nosi naslov »Everything Is Not What It Seems«. Serijo so snemali tudi v studiju Hollywood Center Studios v Hollywoodu, Kalifornija. Prva sezona je s strani Disney Channela prejela mešane kritike.

Glavna prizorišča[uredi | uredi kodo]

 • Waverly Sub Station je prodajalna sendvičev družine Russo. Vsi trije otroci pomagajo pri delu v prodajalni, tam pa lahko ostanejo tudi, ko delajo nalogo ali se družijo s prijatelji.
 • The Wizard Lair je prostor, kjer se Russovi otroci učijo čaranja z njihovim očetom Jerryjem. Dokler ne uporabijo svojih čarobnih sposobnosti, ima prostor podobo zmrzovalnika.
 • Waverly Place je zunaj Waverly Sub Stationa. V glavnem ima podobo ozke ulice, na Waverly Placeu pa snemajo samo ob redkih priložnostih, kot je First Kiss, kjer je ulica pokazana po prizoru s stekleno kroglo. Določene trgovine zunaj trga so poimenovane po ustvarjalcih filma, kot na primer »Greenwald's Hardware« (Todd J. Greenwald) in »Murrieta Art Supply« (Peter Murrieta).
 • Tribeca Prep je šola, kjer se Justin, Alex, Max in njihovi nečarovniški prijatelji šolajo.
 • WizTech je čarovniška šola, ki se prikaže v epizodah »Wizard School« in »Saving WizTech«, kamor so se morali Justin, Alex in Max začasno vpisali. Šola ima veliko značilnosti Bradavičarke v Harryju Potterju, zlasti opazna je ta, da morajo vsi učenci nositi črno obleko in očala, ki so enaka tistim na Bradavičarki. Vseh svojih čarobnih sposobnosti se naučijo tam.
 • Kuhinja je prostor, kjer družina Russo naredi svoje sendviče in pijače za lokal. Je blizu Sub Stationa in Wizard Laira.
Selena Gomez (Alex Russo)

Igralska zasedba[uredi | uredi kodo]

Glavna igralska zasedba[uredi | uredi kodo]

 • Selena Gomez kot Alexandra »Alex« Margarita Russo - srednji otrok in edina deklica v družini. Zaradi napačne uporabe magičnih sposobnosti pogosto zaide v težave in zaradi tega prva osumljenka, če gre v družini kaj narobe, še posebej, če je povezano s čarovnijami. Je zelo slaba v šoli in na učnih urah čaranja, kljub temu, da se zdi, da je to bolj zaradi lenobe kot zaradi nesposobnosti.
 • David Henrie kot Justin Vincento Pepe Russo - najstarejši otrok v družini Russo. Vedno se osredotoči na svoje učne ure čaranja in je napreden čarovnik. V tretji sezoni, ko konča svoje ure čaranja, postane lovec na pošasti, kar je del njegovega neodvisnega študija. Verjame, da lahko postane zmagovalec tekmovanja, v katerem se bodo pomerili, ko bodo odrasli. Kakorkoli že, Alex ga v filmu Čarovniki s trga Waverly: Film vseeno premaga.
 • Jake T. Austin kot Maxmillion »Max« Justin Russo - najmlajši otrok v družini Russo. Prosti čas si krajša z zelo čudnimi stvarmi. Kot Alex tudi on magijo pogosto uporablja za napačne namene. Ni preveč pameten, kljub temu pa je v epizodi Wizard for a Day omenjeno, da ima matematiko zaključeno z oceno -3, na kar se Alex odzove z: -3? Kako si lahko pri matematiki boljši od mene?.
  David Henrie (Justin Russo)
  Ima čarobnega mentorja imenovanega Mentor. V filmu Čarovniki s trga Waverly: Film se z Alex in Justinom ne pomeri v tekmovanju, saj takrat še ni obstajal.(Alex si zaželi, da se njeni starši nikoli ne bi srečali, med tem pa v rokah drži knjigo z uroki, zaradi česar se njena želja tudi uresniči. Trije otroci se torej nikoli niso rodili, zato morajo v določenem času vsi trije izginiti.)
 • David DeLuise kot Jaredd Vincent »Jerry« Russo - oče in učitelj Alex, Justina in Maxa. Bil je zmagovalec tekmovanja, vendar je svoje čarobne moči daroval za to, da bi se lahko poročil s Thereso, ki je navaden človek. V veliko epizodah se vidi, da si želi, da bi bil še vedno čarovnik.
 • Maria Canals Barrera kot Theresa Russo (Theresa Margarita Devez) - mama Alex, Justina in Maxa, ki nima čarobnih moči. Čaranja ne mara preveč, vendar ima zelo rada svojo družino.
 • Jennifer Stone kot Harper Finkle - Alexina najboljša prijateljica. Za čaranje je izvedela v epizodi Harper Knows. Alexino uporabljanje magije jo zelo straši. Ko je pod pritiskom ali ko Alex naredi kaj slabega in ona za to (iz)ve, vedno uporabi izgovor, kot je Se vidimo pri športu!. Je zelo zaljubljena v Justina, vendar ga preboli, ko Justin začne hoditi z Juliet. V epizodi Wizards and Vampires vs. Zombies se zaljubi v Zekea, Justinovega najboljšega prijatelja. Nosi zelo čudne obleke, ki jih oblikuje in izdela sama, obleke, ki jih nosi, pa so po navadi povezane s hrano. V tretji sezoni se preseli k družini Russo.
Jake T. Austin (Max Russo)

Stranska igralska zasedba[uredi | uredi kodo]

Jennifer Stone (Harper Finkle)

Epizode[uredi | uredi kodo]

Sezona Število epizod Prvič predvajana Nazadnje predvajana
1 21 12. oktober 2007 31. avgust 2008
2 30 12. september 2008 21. avgust 2009
3 35[10] 9. oktober 2009 TBA

Filmi[uredi | uredi kodo]

Čarovniki s trga Waverly[uredi | uredi kodo]

Disneyjev televizijski film, ki je temeljil na televizijski seriji, je izšel 28. avgusta 2009 na Disney Channelu. Film Čarovniki s trga Waverly so snemali v Puertu Ricu, Los Angelesu in New Yorkju od 16. februarja do 27. marca 2009.[11] Premiero filma si je ogledalo 13.5 gledalcev, kar je pomenilo drugi film z največ gledalci na premiero na Disney Channelu za filmom Srednješolski muzikal 2. Predvajan je bil tudi na kanalu No. 1.[12] Je tudi eden izmed največkrat ogledanih filmov leta 2009.[12] Leta 2010 je film prejel nagrado Emmy v kategoriji za »izstopajoč otroški program.«

Nadaljevanje filma[uredi | uredi kodo]

Nadaljevanje filma je zaenkrat poznano pod imenom Čarovniki s trga Waverly: Film 2. Disney je začetek produkcije oznanil 2. junija 2010.[13] Poznano je, da se je že začela pre-produkcija filma. Potrjeno je bilo tudi, da bo v njem igrala Selena Gomez. Zaenkrat je znano tudi to, da bo scenarij za film napisal Dan Berendsen.[14] Igralec Gregg Sulkin bo v filmu upodobil Masona Greybacka.

Trženje[uredi | uredi kodo]

Glasba iz serije[uredi | uredi kodo]

Izdali so tudi sountrack z glasbo iz uspešne Disney Channelove televizijske serije, ki je nosil enako ime, kot serija sama. Album je kot CD in digitalno izšel 4. avgusta 2009 in sicer pod založbo Walt Disney Records.[15][16][17][18] Soundtrack vključuje tudi pesmi iz filmske upodobitve televizijske serije, Čarovniki s trga Waverly: Film.[18][19]

Ob izidu soundtracka je Stephen Thomas Erlewine iz spletne strani Allmusic napisal, da je glasba iz serije Čarovniki s trga Waverly »najstniška klasika, ob kateri lahko uživajo tudi starši.« Napisal je tudi, da je album »prijeten« in da Selena Gomez »neizogibno izstopa iz klana.« Kakorkoli že, Stephen Thomas Erlewine je na koncu povzel: »Grozna verzija Americine pesmi 'You Can Do Magic' v izvedbi Drewa Seeleyja je potopila svoje hiper-klavstrofobične ritme, največja preureditev tona pa je tukaj zlahka najslabši del albuma.«[17]

Videoigra[uredi | uredi kodo]

Videoigra Čarovniki s trga Waverly, ki je temeljila na istoimenski seriji, je izšla avgusta 2009.[20][21]

DVDji[uredi | uredi kodo]

Ime Vključene epizode Izid 1 Izid 2
Wizards of Waverly Place: Wizard School Wizard School Part 1, Wizard School Part 2, Curb Your Dragon, Disenchanted Evening 29. julij 2008[22] TBA
Wizards of Waverly Place: Supernaturally Stylin' Credit Check, Smarty Pants, Beware Wolf, Graphic Novel 10. februar 2009[23] TBA
Wizards of Waverly Place: Magically Charming Alex Charms a Boy, Franken Girl, Halloween, Wizards Vs Werewolves, Dude Looks Like Shakira 18. maj 2010[24]

Celotna prva sezona televizijske serije je v Nemčiji izšla 10. septembra 2009 in v Španiji 1. oktobra 2009[25] 3. marca 2010 v Franciji,[26] 12. marca 2010 pa na Poljskem.[27] V Združenem kraljestvu in Braziliji je prvi del prve sezone izšel 5. oktobra 2009.[28] Prva sezona je izšla 3. marca 2010 v Avstraliji.[29] Drugi del je izšel 2. junija 2010,[30] celotna sezona pa je izšla 6. maja 2010 v Nemčiji.[31]

Nagrade in nominacije[uredi | uredi kodo]

Leto Nagrada Kategorija Prejemnik Osvojeno?
2008 Alma Award[32] »Najboljši moški nastop v komični televizijski seriji« Jake T. Austin Ne
»Najboljši ženski nastop v komični televizijski seriji« Selena Gomez
Imagen Award[33] »Najboljša televizijska igralka«
2009 Image Award[34] »Izstopajoči nastop v najstniški/otroški seriji«
Nickelodeon Kids' Choice Awards[35] »Najljubša TV igralka« Da
Young Artist Award[36] »Najboljši nastop v televizijski seriji - glavna mlada igralka« Ne
Emmy[37] »Izstopajoča otroška serija« Igralska zasedba style="background: #99FF99; color: black; vertical-align: middle; text-align: left; " class="yes table-yes2"|Da
Alma Award[38] »Najboljša komična televizijska igralka« Selena Gomez
Maria Canals Barrera Ne
Imagen Award[39] »Najboljša televizijska igralka« Selena Gomez
2010 Image Award[40] »Izstopajoči nastop v najstniški/otroški seriji«
Nickelodeon Kids' Choice Awards[41] »Najljubša TV igralka« Da
»Najljubša TV serija« Igralska zasedba Ne
Teen Choice Awards[42] »Izbira TV igralke: Komedija« Selena Gomez
»Izbira TV serije: Komedija« Igralska zasedba
»Izbira TV zvezde: Poletje« David Henrie
Emmy[43] »Izstopajoči otroški program« (za Čarovniki s trga Waverly: Film) Igralska zasedba
»Izstopajoči otroški program«

Izid[uredi | uredi kodo]

Gledanost

Serija je izšla na Disney Channelu 12. oktobra 2007 po predvajanju serije Najstniški čarovnici 2 z 5.9 milijoni gledalcev.[44] Februarja leta 2009 je epizoda "Helping Hand" podrla rekord za epizodo, predvajano ob 19:00 uri z največ gledalci na Disney Channelu, saj si je epizodo ogledalo 4.5 milijonov gledalcev.[45] V juniju 2009 je epizoda »Paint By Committee« postala s 6 milijoni gledalcev najbolje gledana epizoda televizijske serije, rekord pa je na to podrla epizoda "Wizards vs. Werewolves". Epizoda je izšla po premieri dobro gledanega filma Princess Protection Program.[46] 22. januarja 2010 je epizoda »Wizards vs. Werewolves« postala najbolje gledana epizoda s 6.2 milijoni gledalcev.[47] V letu 2009 je serija postala najpriljubljenejša serija med otroci in najstniki med devetim in štirinajstim letom (1.63 milijon/6.7 ocene) in druga najpriljubljenejša serija med otroci med šestim in enajstim letom (1.81 milijon/7.4 ocene), kjer pa jo je za las prehitela serija Paglavca na krovu (1.82 milijon/7.4 ocene)[47]

Mednarodna izdaja[uredi | uredi kodo]

Država/Regija Kanal(i) Začetek predvajanja Naslov serije v državi
Zastava Turčije Turčija Digiturk[48] 24. oktober 2007 Waverly Büyücüleri
Disney Channel Turkey[49] 12. oktober 2007
Flag of the United States Združene države Amerike Disney Channel[50] Wizards of Waverly Place
Zastava Pakistana Pakistan Disney Channel
Zastava Avstralije Avstralija Disney Channel Australia[51] 19. oktober 2007
Seven Network 4. oktober 2008
Zastava Nove Zelandije Nova Zelandija Disney Channel New Zealand[51] 19. oktober 2007
Zastava Združenega kraljestva Združeno kraljestvo Disney Channel UK[52] 3. november 2007
Five[53] 4. oktober 2009
Zastava Irske Irska Disney Channel Ireland[52] 3. november 2007
Zastava Kanade Kanada Family[54] 26. oktober 2007
Zastava Indije Indija Disney Channel India[55] 5. maj 2008
Zastava Šrilanke Šri Lanka
Zastava Bangladeša Bangladesh
Zastava Malezije Malezija Disney Channel Malaysia[56] 9. marec 2008
Arabija Disney Channel Middle East[57] 29. februar 2008
Nizozemska Disney Channel (Netherlands & Belgium)[58] 3. oktober 2009
Zastava Belgije Belgija 1. november 2009
Zastava Hong Konga Hong Kong Disney Channel Asia[57] 9. marec 2008
Zastava Indonezije Indonezija
Flag of the Philippines Filipini
Zastava Singapura Singapur
Zastava Tajske Tajska
Zastava Južne Koreje Južna Koreja 우리가족마법사
Zastava Vietnama Vietnam Những phù thủy xứ Waverly
Zastava Kanade Kanada VRAK.TV[59] 24. avgust 2009 Les Sorciers de Waverly Place
Zastava Francije Francija Disney Channel France[60] 22. januar 2008
NRJ12[61] 31. avgust 2009
Zastava Izraela Izrael Disney Channel Israel[62] Junij 2008 המכשפים מווברלי פלייס
Zastava Bolgarije Bolgarija BNT 1 28 marec 2009 Магьосниците от Уейвърли Плейс
Disney Channel Bulgaria 19. september 2009
Zastava Grčije Grčija Disney Channel Greece 7. november 2009 Οι Μάγοι του Γουέβερλυ
ERT[63] 5. januar 2010
Zastava Italije Italija Disney Channel Italy[58] 26. januar 2008 I Maghi Di Waverly
Italia 1[64] 12. januar 2010
Zastava Poljske Poljska Disney Channel Poland[65] 29. februar 2008 Czarodzieje z Waverly Place
Zastava Finske Finska Disney Channel Scandinavia[66] Waverly Placen velhot
Zastava Danske Danska[67] Magi på Waverly Place
Zastava Švedske Švedska[68]
Zastava Norveške Norveška[69] Magikerne på Waverly Place
Zastava Nemčije Nemčija Disney Channel Germany[70] 8. marec 2008 Die Zauberer vom Waverly Place
Super RTL[71] 1. september 2008
Zastava Švice Švica SF Zwei[72] 11. april 2009
Zastava Avstrije Avstrija ORF 1[73] June 20, 2009
Zastava Španije Španija Disney Channel Spain[74] 18. januar 2008 Los Magos de Waverly Place
Antena 3[75]
Zastava Portugalske Portugalska Disney Channel Portugal[76] Os Feiticeiros de Waverly Place
SIC[77]
Zastava Brazilije Brazilija Rede Globo[78] 29. junij 2009
Disney Channel Latin America[79] 23. marec 2008
11. april 2008 (premiera)
Dominikanska republika 23. marec 2008
14. april 2008
(premiera)
Los Hechiceros de Waverly Place
Zastava Argentine Argentina
Zastava Bolivije Bolivija
Zastava Čila Čile
Zastava Kolumbije Kolumbija
Zastava Ekvadorja Ekvador
Zastava Haitija Haiti
Zastava Mehike Mehika
Zastava Peruja Peru
Zastava Paragvaja Paragvaj
Zastava Urugvaja Uragvaj
Zastava VenezueleVenezuela
Zastava Paname Panama
Zastava Republike Kitajske Tajska Disney Channel Taiwan[80] 28. marec 2008 《少年魔法師》
Zastava JaponskeJaponska Disney Channel Japan[81] 18. april 2008 ウェイバリー通りのウィザードたち
Zastava Albanije Albanija Digitalb[82] Julij 2009 Magjistaret e sheshit Uejverli
Zastava Romunije Romunija Disney Channel Romania[83] 19. september 2009 Magicienii Din Waverly Place
Češka Disney Channel East Europe[84][85][86] November 2008 Kouzelníci z Waverly
Zastava Slovaške Slovaška
Zastava Madžarske Madžarska Varázslók a Waverly helyből
Rusija СТС 2. november 2009 Волшебники из Вэйверли Плэйс
Disney Channel (Rusija) 3. april 2010
Zastava Slovenije Slovenija Kanal A 1. avgust 2010

Literatura[uredi | uredi kodo]

 1. 1,0 1,1 fernsehserien.de
 2. http://www.emmys.com/nominations?tid=123 Podelitev Emmyjev leta 2009
 3. "Premiera otroške in družinske televizijske serije »Čarovniki s trga Waverly« ... »Petek, 15. februarja na Disney Channelu«" (Sporočilo za javnost). Disney Channel Media Net. 6. september 2007. Pridobljeno dne 20.9.2007. Premierna epizoda, »Crazy Ten Minute Sale«
 4. "Premiera otroške in družinske televizijske serije »Čarovniki s trga Waverly« ... »Petek, 15. februarja na Disney Channelu«" (Sporočilo za javnost). Disney Channel Media Net. September 6, 2007. Pridobljeno dne 20.9.2007. Premierna epizoda, »Crazy Ten Minute Sale«
 5. http://www.tvguide.com/News/Disney-Renews-Wizards-1005680.aspx/
 6. http://twitter.com/selenagomez/status/10948716543
 7. Disney Channel razkrije četrto sezono serije Čarovniki s trga Waverly; načrtujejo tudi drugi del filma 3. junija 2010 objavil Robert Seidman iz spletne revije TVbytheNumbers
 8. Disney Channel naroči četrto in zadnjo sezono serije Čarovniki s trga Waverly in nadaljevanje filmske upodobitve Vse uradne novice 4. junija 2010 24:49 (EST)
 9. "Smarty Pants", sezona 2, epizoda 1 je pod igralsko zasedbo naveden kot »Zeke«; v »Movies«, sezona 1, epizoda 9, je poimenovan kot »Zack«.
 10. WOWP Extended in Season3
 11. "Čarovniki s trga Waverly: Film". Disney Channel. Pridobljeno dne 12.7.2009.
 12. 12,0 12,1 http://tvbythenumbers.com/2009/12/29/espn-domination-top-100-most-watched-telecasts-on-basic-cable-for-2009/37284
 13. Disney naroči četrto sezono serije Čarovniki s trga Waverly in nadaljevanje filma Vse glavne novice 4. junija 2010, 24:49 (EST)
 14. Disney Channel razkrije četrto sezono serije Čarovniki s trga Waverly; načrtuje drugi del filma
 15. "Amazon.com: Čarovniki s trga Waverly". Amazon.com. Pridobljeno dne 3. avgust 2009.
 16. "Trženje - Soundtrack Čarovniki s trga Waverly". Target.com Merchandise. Pridobljeno dne 3. avgust 2009.
 17. 17,0 17,1 Thomas Erlewine, Stephen (3. avgust 2009). "allmusic {{{Čarovniki s trga Waverly: Pesmi iz uspešne televizijske serije, ki jih je navdihnila > Ocena glasbe}}}". Allmusic. Pridobljeno dne 3. avgust 2009.
 18. 18,0 18,1 Kelly Grant, Brenda (23. julij 2009). "VIDEOSPOT ZA PESEM SELENE GOMEZ, »MAGIC,« SE PRVIČ PREDVAJA V PETEK, 24. JULIJA, NA DISNEY CHANNELU". Disney Channel. Pridobljeno dne 3. avgust 2009.
 19. "Disney 365 - Čarovniški soundtrack". Disney.com. Pridobljeno dne 3. avgust 2009.
 20. http://hmv.com/hmvweb/displayProductDetails.do?ctx=280;-1;-1;-1;-1&sku=11116
 21. "Čarovniki s trga Waverly [SOUNDTRACK]". Amazon.com. Pridobljeno dne 9.6.2009.
 22. Amazon.com: The Wizards of Waverly Place: Wizard School: Todd J. Greenwald: Movies & TV
 23. DisneyDVD.com: The Wizards of Waverly Place: Supernaturally Stylin': Todd J. Greenwald: Movies & TV
 24. DisneyDVD.com: The Wizards of Waverly Place: Charming Magical Boys: Todd J. Greenwald: Movies & TV
 25. http://www.zonadvd.com/modules.php?name=News&file=article&sid=23282
 26. http://www.amazon.de/Die-Zauberer-vom-Waverly-Place/dp/B002CO8VF8/ref=sr_1_5?ie=UTF8&s=dvd&qid=1247937808&sr=8-5
 27. http://www.dvdmax.pl/dvd/art/id/67508
 28. http://www.amazon.co.uk/Wizards-Waverly-Place-Vol-1-DVD/dp/B002OSYFP2/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=dvd&qid=1254668699&sr=1-1
 29. http://www.ezydvd.com.au/item.zml/810662
 30. https://www.ezydvd.com.au/item.zml/812369
 31. http://savedisneyshows.de/merchandising.php
 32. "Alma Awards 2008". AlmaAward.com. 2008. Pridobljeno dne 20.10.2009.
 33. "HBO-jev Rodrigo Garcia, Tony Plana z Grde račke in scenarist Ligiah Villalobos iz La Misma Luna bodo prejeli največjo čast". Imagen.org. 2009. Pridobljeno dne 6.8.2009.
 34. "40. podelitev nagrad NAACP Image Awards". Naacpimageawards.net. 2009. Pridobljeno dne 6.8.2009.
 35. "Podelitev nagrad Nickelodeon Kids' Choice Awards leta 2009". Nickkcapress.com. 30.3.2009. Pridobljeno dne 6.8.2009.
 36. "30. podelitev nagrad Young Artist Awards". YoungArtistAwards.org. 21.6.2009. Pridobljeno dne 20.10.2009.
 37. "Nominirani in nagrajeni z Emmyjem/Kliknite na določeno kategorijo na podelitvi nagrad". 8.10.2009. Pridobljeno dne 8.10.2009. Besedilo "http://www.emmys.com]] " ni upoštevano (pomoč)
 38. "Alma Awards 2009". AlmaAward.com. 2009. Pridobljeno dne 20.10.2009.
 39. "Nominiranci na 24. podelitvi nagrad Imagen Awards potrjeni". Imagen.org. 2009. Pridobljeno dne 21.12.2009.
 40. "41. podelitev nagrad NAACP Image Awards". Naacpimageawards.net. 2010. Pridobljeno dne 6.1.2010.
 41. "Podelitev nagrad Nickelodeon Kids' Choice Awards leta 2010". Nickkcapress.com. 14.2.2010. Pridobljeno dne 14.2.2010.
 42. "Nominirani za podelitev nagrad Teen Choice Award leta 2010". TeenChoiceAwards.com. 11.8.2009. Pridobljeno dne 15.6.2010.
 43. "Nominirani in nagrajeni z Emmyjem/Kliknite na določeno kategorijo na podelitvi nagrad". 8.7.2010. Pridobljeno dne 8.7.2010. Besedilo "http://www.emmys.com]] " ni upoštevano (pomoč)
 44. "Nielsens: V petek zvečer se je zgodil 'umor' na ABC-ju".
 45. "Disney Channel se sveti z »nočjo zvezd« - televizijskim dogodkom".
 46. Princess Protection Program je največkrat gledani televizijski film iz leta 2009 med otroci od šestega do enajstega leta in najstniki od devetega do štirinajstega leta
 47. 47,0 47,1 http://tvbythenumbers.com/2009/12/22/disney-channel-sets-new-viewing-records-in-2009/36997
 48. http://www.digiturk.gen.tr/theme/detail.aspx?content=3432
 49. http://www.disneychannel.com.tr/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace
 50. http://tv.disney.go.com/disneychannel/wizardsofwaverlyplace/index.html
 51. 51,0 51,1 http://www.disney.com.au/DisneyChannel/wizardsofwaverlyplace/?utm_source=hp&utm_medium=charnav&utm_campaign=wizards
 52. 52,0 52,1 http://www2.disney.co.uk/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace/
 53. http://www.five.tv/programmes/teen/wizards-of-waverly-place
 54. http://www.family.ca/wizardsofwaverlyplace//
 55. http://www.disney.in/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace//
 56. http://www.disneychannel-asia.com/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace///
 57. 57,0 57,1 http://www.disneychannel-asia.com/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace/
 58. 58,0 58,1 http://www.disney.nl/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace/
 59. http://www.vrak.tv/emissions/les-sorciers-de-waverly-place/
 60. http://www.disney.fr/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace/
 61. http://www.nrj12.fr/la-chaine-3282/toutes-les-emissions-et-series-3289/emission/fiche/169-les-sorciers-de-waverly-place-saison-1.html
 62. http://disney.co.il/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace/
 63. http://tvradio.ert.gr/tv/details.asp?pid=3185795&chid=8
 64. http://www.tv.mediaset.it/italia1/i_maghi_di_waverly_place/index.shtml
 65. http://www.disney.pl/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace
 66. http://www.disney.fi/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace/
 67. http://www.disney.dk/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace/
 68. http://www.disney.se/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace/
 69. http://www.disney.no/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace/
 70. http://www.disney.de/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace/
 71. http://www.superrtl.de/InfosfürEltern/TOGGOInfosfürEltern/DieZauberervomWaverlyPlace/tabid/551/Default.aspx/
 72. http://www.sf.tv/sendungen/tubii/artikel.php?docid=serie-zauberer&catid=tubiiartikelprogramm
 73. http://okidoki.orf.at/?story=1782
 74. http://www.disney.es/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace/
 75. http://www.laguiatv.com/actualidad/noticias/41187/reportajes/antena-emitira-los-magos-waverly-place-otros-productos-disney.html/
 76. http://www.disney.pt/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace//
 77. http://sic.sapo.pt/online/sites+sic/disney+kids/series/feiticeirosdewaverlyplace.htm
 78. http://web.archive.org/20090530014226/rd1audienciadatv.wordpress.com/2009/05/09/rede-globo-adquire-os-feiticeiros-de-waverly-place/
 79. http://www.disneylatino.com/disneychannel/wizardsofwaverlyplace/
 80. http://www.disney.com.tw/DisneyChannel/supersites/wizardsofwaverlyplace/
 81. http://www.disney.co.jp/records/wizard/
 82. http://www.digitalb.al/artikull.php?id=4753
 83. http://www.disney.ro/DisneyChannel/originalmovies/wizardsofwaverlyplacethemovie/
 84. http://www.disney.hu/DisneyChannel/originalmovies/wizardsofwaverlyplacethemovie/
 85. http://www.disney.cz/DisneyChannel/originalmovies/wizardsofwaverlyplacethemovie/
 86. http://www.disney.cz/DisneyChannel/originalmovies/wizardsofwaverlyplacethemovie//

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]