Alzacija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Flag of Alsace.svg Alsace Flag of Alsace.svg

Grb Alzacije

Lega Alzacije v Franciji
Departmaji Bas-Rhin (67)
Haut-Rhin (68)
Prefektura Strasbourg
Prebivalstvo 1 827 248 preb.
(2007)
Gostota prebivalstva 221 preb./km²
Površina 8 280 km²
Okrožja 13
Kantoni 75
Komune 904
Predsednik regijskega sveta Philippe Richert
(UMP)
Prefekt Pierre-Étienne Bisch

Alzacija (francosko Alsace, nemško Elsass) je severovzhodna francoska regija ob meji z Nemčijo in Švico. Njeno glavno in hkrati največje mesto je Strasbourg.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Alzacija je s površino 8280 km² najmanjša regija celinske Francije, ujeta med reko Ren na vzhodu in hribovje Vogezi na zahodu.

Sestavljena je iz departmajev Haut-Rhin in Bas-Rhin. Na severu in vzhodu meji na Nemčijo, na jugu na Švico in regijo Franche-Comté, na zahodu pa na regijo Loreno.

Najvišja točka regije je 1426 m visoki Grand ballon.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Zgodovina Alzacije.

Ime Alzacije se prvikrat omenja v 7. stoletju, ko pod frankovskim kraljem Klodvikom pride v posest Frankov. Pri delitvi frankovske države se je z verdunskim mirom leta 843 združila z Lotaringijo, v letu 870 pa s sporazumom v Meerssenu pripade nemški državi pod Ludvikom Nemškim. Leta 962 postane Alzacija del svetorimskega cesarstva nemške narodnosti. V 13. stoletju je ozemlje razpadlo na manjše grofije. V času tridesetletne vojne je jug Alzacije z zasedbo Francozov ter s sporazumom v Münstru leta 1648 pripadel Franciji. Leta 1790 je bila regija med francosko revolucijo razdeljena na departmaja Bas-Rhin in Haut-Rhin. Pokrajina se ponovno priključi Nemčiji po porazu Francije v vojni s Prusijo in podpisom frankfurtskega miru v letu 1871. Po porazu Nemčije v prvi svetovni vojni je bila z versajskim mirom vrnjena Franciji. Zadnjo zasedbo s strani Nemčije je doživela med drugo svetovno vojno, od 1940 do novembra 1944, ko jo zasedejo zavezniške sile pod poveljstvom francoskega generala Leclerca, pa je sestavni del Francije.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]