Poitou-Charentes

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Poitou-Charentes flag.svg Poitou-Charentes Poitou-Charentes flag.svg

grb Poitou-Charentesa

Lega Poitou-Charentesa v Franciji
Departmaji Charente (16)
Charente-Maritime (17)
Deux-Sèvres (79)
Vienne (86)
Prefektura Poitiers
Prebivalstvo 1 640 068 preb.
(1999)
Gostota prebivalstva 64 preb./km²
Površina 25 810 km²
Okrožja 14
Kantoni 157
Komune 1 464
Predsednik regijskega sveta Ségolène Royal
(PS)
Prefekt Bernard Niquet

Poitou-Charentes (okcitansko Peitau-Charantas) je zahodna francoska regija ob Atlantskem oceanu. Glavno administrativno in zgodovinsko pomembno mesto je Poitiers.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Poitou-Charentes leži na zahodu Francije ob Biskajskem zalivu. Na severozahodu meji na regijo Loire, na severovzhodu na Center, na vzhodu na Limousin, na jugu pa na regijo Akvitanijo.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Zgodovina Poitouja

Prvi znani prebivalci regije so bili keltski Piktavi. S prihodom Rimljanov leta 56 pred našim štetjem je bilo ozemlje vključeno v rimsko provinco Akvitanijo, kasneje v četrtem stoletju pa v Aquitanio Secundo. Leta 418 so ozemlje osvojili Vizigoti, v letu 507 pa Franki.

Z bitko pri Poitiersu 732 je bil zaustavljen prodor muslimanskih osvajalcev v zahodno Evropo. Od 10. do 12. stoletja so bili grofje Poitouški hkrati tudi vojvode Akvitanije, mesto Poitiers pa je z leti raslo v svoji pomembnosti. Leta 1152 je bil Poitou s poroko med Eleonoro Akvitanijsko in kasnejšim angleškim kraljem Henrikom II. pod nadzorom Anglije. Pokrajina je bila ponovno združena s Francijo leta 1416, ko je postal njena provinca.