Lorena

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Flag of Lorraine.svg Lorraine Flag of Lorraine.svg

grb Lorene

Lega Lorene v Franciji
Departmaji Meurthe-et-Moselle (54)
Meuse (55)
Moselle (57)
Vosges (88)
Prefektura Metz
Prebivalstvo 2 310 376 preb.
(1999)
Gostota prebivalstva 98 preb./km²
Površina 23 547 km²
Okrožja 19
Kantoni 157
Komune 2 339
Predsednik regijskega sveta Jean-Pierre Masseret
(PS)
Prefekt Pierre-René Lemas

Lorena (tudi Lotaringija; francosko Lorraine, nemško Lothringen) je severovzhodna francoska regija ob meji z Belgijo, Luksemburgom in Nemčijo. Pomembnejši mesti sta glavno mesto Metz in nekdanje glavno mesto Lorenskega vojvodstva Nancy.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Lorena je edina francoska regija, ki meji na tri države: Belgijo (Valonija), Luksemburg in Nemčijo (deželi Posarje in Porenje - Pfalška), vse na severu. Na vzhodu meji na Alzacijo, na jugu na Franche-Comté, na zahodu pa na Šampanjo-Ardene.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Zgodovina Lorene

Sedanja regija je nastala na ozemlju zgodovinskega Lorenskega vojvodstva ki je postopno prišlo pod Francijo v letih od 1737 do 1766, poleg tega pa zajema tudi ozemlja, ki so bila ločena od vojvodstva: Barrois, Tri škofije in nekaj manjših kneževin, ki so bile v času francoske revolucije še vedno del Svetega rimskega cesarstva nemške narodnosti.

Tri škofije so bile ozemlja okoli Metza, Verduna in Toula, ki so se izločile iz Svetega rimskega cesarstva v 16. stoletju in padle pod francosko oblast. Zahodni del Barroisa je bil vključen v francosko ozemlje že v zgodnjem 14. stoletju, medtem ko je večinski del, poznan kot Vojvodstvo Bar, prvotno v Svetorimskem cesarstvu, bil združen z Loreno v 15. stoletju s poroko med Barskim vojvodo Renejem I. in hčerko lorenskega vojvode Izabelo, vendar sta ozemlji formalno še vedno bili vsaka zase vse do njihove vključitve v Francijo leta 1766.

Ob ustanavljanju regij sredi 20. stoletja so se Barrois, Tri škofije in Lorena združile v enotno regijo Loreno.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]