Supermarine Spitfire

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Spitfire se povezuje sem, za druge pomene glej Spitfire (razločitev)
Supermarine Spitfire (podatki za model Vb[1])
Ray Flying Legends 2005-1.jpg

Supermarine Spitfire
Tip: lovsko letalo
Posadka: 1
Prvi polet: 5. marec 1936
Uvedeno v službo: 1938
Proizvajalec: Supermarine, Velika Britanija
Konstruktor: Reginald Joseph Mitchell
Dolžina: 9,12 m
Razpon kril: 11,23 m
Višina: 3,86 m
Površina kril: 22,48
Teža praznega letala: 2.309 kg
MTOW: 3.000 kg
Motor: Rolls-Royce Merlin 45 12 valjni vrstni vodnohlajeni motor s 1.470 KM
Največja hitrost: 605 km/h
Bojni dolet: 760 km
Najdaljši dolet: 1.840 km
Operativna višina: 11.300 m
Hitrost vzpona: 13,5 m/s
Obremenitev kril: 119,91 kg/m²
Mitraljezi: 4x .303 (7,62 mm)
Topovi: 2x 20 mm Hispano Suiza HS.404
Bojni tovor: 2x110 kg (na podkrilnih nosilcih)
Drugo: /
Uporaba: druga svetovna vojna
izraelska osamosvojitvena vojna


Supermarine Spitfire je bilo britansko enomotorno lovsko letalo druge svetovne vojne.

Spitfire je s svojimi značilnimi tankimi eliptičnimi krili, ozkim trupom, izjemno aerodinamiko in odličnimi manevrskimi sposobnostmi, nedvomno eno od najbolj znanih in prepoznavnih letal druge svetovne vojne. Svojo nalogo je to letalo, kot eno zadnjih propelerskih letal, opravljalo vse do sredine petdesetih let 20. stoletja. Nebo so takrat že povsem obvladovali novi reaktivni lovci.[2].

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

R.J. Mitchell je kariero letalskega konstruktorja kot mlad inženir začel kmalu po prvi svetovni vojni. Snoval je športna letala, s katerimi je Supermarine sodeloval na tekmovanjih za Schneiderjev pokal. To hitrostno tekmovanje vodnih letal je osvojil kar štirikrat; leta 1922 z letalom Sea Lion II, leta 1927 z letalom S 5, leta 1929 z modelom S 6 in 1931 z izboljšanim modelom S-6b. Leta 1931 je Supermarine osvojil (precej kičast) Schneiderjev pokal v trajno last. Danes je na ogled v Muzeju znanosti (Science Museum) v Londonu. Svoje uspehe je dosegel s kombinacijo močnega motorja in z do skrajnosti dodelano aerodinamično obliko svojih letal.

To kombinacijo je uporabil tudi leta 1931, ko je Supermarine na povabilo letalskega ministrstva sodeloval v natečaju za novo enokrilno lovsko letalo kraljevih zračnih sil Združenega kraljestva. K natečaju se je priglasil z lovcem fiksnega podvozja, odprte kabine in negativnim »galebjim krilom«. Opremljen je bil z močnim motorjem Rolls-Royce Goshawk s parnim hlajenjem. Letalo Supermarine Type 224, ni bilo izbrano na natečaju. Ministrstvo ni bilo zadovoljno z nobenim od predstavljenih letal. Mitchell ni obupal in je začel letalo predelavati. Motor Goshawk je povzročal velike težave. Enaka polomija se je R-R pripetila še z motorjem Peregrine.

Prenovljeno letalo je dobilo uvlačljivo podvozje in zaprto kabino. Dodali so še kisikovo masko za letenje na velikih višinah. Vgradili so novi motor Rolls-Royce PV-12 (PV pomeni Private Venture). R-R je namreč ta motor zasnoval in izdelal mimo uradnega natečaja kot nadomestilo za neuspešega Goshawka in Peregrina. Zanj je pobudo dal sam Henry Frederick Royce. H. F. Royce in R. J. Mitchell sta bila tudi zasebno dobra prijatelja. Kasneje so motor preimenovali v Rolls-Royce Merlin. Imel je klasično tekočinsko hlajenje s takrat še povsem novim glikolom, danes bolj znanim kot "antifriz". Ta je dovoljeval višje temperature hlajenja in letenje na zelo velikih višinah, kjer so temperature globoko pod ničlo. Merlin je gnal Spitfireje od Mk I do Mk IX, kasneje pa ga je zamenjal nov, večji motor Griffon. Rolls-Royce je z Merlinom in Griffonom zadel v polno. Danes oba motorja veljata za najuspešnejša in verjetno tudi najboljša batna letalska motorja za propelerska lovska letala v vsej letalski zgodovini.

Leta 1935 je ministrstvo ponovilo natečaj za novo lovsko letalo. Supermarine se je na natečaj odzval z izboljšano različico modela 224, ki pa je bil znova zavrnjen. Tokrat ga je ministrstvo zavrnilo zaradi nezadostne oborožitve. Letalo je bilo namreč opremljeno samo s štirimi mitraljezi, ministrstvo pa je zahtevalo oborožitev z najmanj osmimi. Konstrukcija kril ni omogočala vgradnje dodatnih mitraljezov. Mitchell je moral poseči po skrajni metodi, ki se je kasneje izkazala za revolucionarno. Nastalo je izjemno lepo letalo z značilnimi, tankimi eliptičimi krili. Mitchellu je uspelo nemogoče: ustvaril je tehnično mojstrovino in hkrati estetsko umetnino. Za mnoge letalske sladokusce je Spitfire najlepše letalo vseh časov.

Eliptično krilo nudi največ vzgona glede na dolžino[3], hkrati pa je v njem dovolj prostora za oborožitev. Tovrstna oblika krila se tudi najbolj obnese v situacijah, ko pilot izgubi nadzor nad letalom. Letalo obdrži v obvladljivem položaju, to pa je odločilnega pomena pri ponovni vzpostavitvi nadzora. Idejo o krilu takšne oblike je Mitchell dobil od Nemcev, zgledoval se je po nemškem letalu Heinkel He 70. To letalo so Britanci dobili v zameno za štiri motorje Rolls-Royce Kestrel, katere so Nemci uporabili za prototipe Bf 109. Mitchell je to krilo za svoje letalo malce prilagodil in stanjšal. Ena od bistvenih izboljšav je bila rahla ukrivljenost (vzvitje) krila, ki je še dodatno pripomogla k obvladovanju letala v ostrih zavojih pri nizkih hitrostih. Izboljšava se je izkazala za dvorezen meč, saj je zaradi tankega prereza krila to pri velikih hitrostih znalo delati težave. Pogosto se je namreč dogajalo, da je aerodinamična sila na usmerjevalna krilca povzročila takšno spremembo toka zraka okoli krilc, da je sila laminarnega toka obrnila konico krila v napačno smer. Hiba je bilo tudi podvozje, ki se je uvleklo navzven v krilo, podobno kot pri Messerschmittu Bf 109. Zato je bil kolotek ozek, letalo je bilo pri pristankih rahlo nestabilno, a še zmeraj povsem obvladljivo. Za Spitfire so morali pri Dunlopu izdelati posebno ozke pnevmatike, da so podvozje sploh lahko spravili v tanko krilo. Za kasnejšega "prvega mojstra Spitfira", Jamesa Edgarja "Johnnieja" Johnsona (38 zračnih zmag, njegov Spitfire je vedno nosil oznake JE-J) in njemu podobne ase, pa to ni bila prav nobena težava.

Kljub nekaterim težavam je tako predelano letalo z imenom Tip 300 ministrstvo sprejelo pod delovnim imenom (specifikacijo) F.10/35.

Rojstvo Spitfira[uredi | uredi kodo]

Ministrstvo je na Vickers-Armstrong, lastnika podjetja Supermarine, poslalo seznam možnih imen za letalo. Na koncu so na predlog takratnega direktorja Vickers-Armstronga, Sira Roberta MacLeana, izbrali ime Spitfire. Izraz izhaja iz elizabetinskih časov in pomeni temperamentno in besno žensko ali dekle[4]. V podjetju so ga neuradno uporabili že za letalo F.7/30 Type 224. Po drugi razlagi pa pomeni orožje, ki bljuje ogenj. Zanimivo je, da Mitchell imena Spitfire osebno ni preveč maral.

Prototip Spitfira, K5054, je prvič poletel 5. marca 1936, le nekaj mesecev za prototipom lovca Hawker Hurricane, z letališča Eastleigh Aerodrome pri Southamptonu. Vickersov preizkusni pilot, stotnik J. Mutt Summers je letalo testiral do 26. maja 1936. Nato so ga predali v preizkušanje uradnemu centru za preizkušanje letal in orožja. Ministrstvo za obrambo je še pred končnim poročilom centra naročilo 310 letal. Spitfire so javnosti prvič predstavili 27. junija 1936 na letališču Hendon. R. J. Mitchell je, čeprav že hudo bolan, še prisostvoval krstnemu poletu "njegovega otroka" na letališču v Eastleighu pri Southamptonu. Po Mitchellovi smrti 11. junija 1937 je razvoj Spitfira vse do konca proizvodnje uspešno vodil njegov tesni sodelavec, inženir Joseph "Joe" Smith.

Piloti so neverjetno radi leteli s tem enkratnim letalom, mnogi so se za svoja življenja lahko zahvalili prav njemu. Celo slavni nemški piloti, med drugimi Werner Moelders in Adolf Galland, ki so preizkušali zajete primerke, so bili po poletih z njim izjemno navdušeni. Dejali so, da s Spitfirom lahko leti vsak otrok, tako enostaven in prijeten je bil za pilotiranje. Podobno so menili tudi za Hurricane. To je bila krepka zaušnica nemškim letalskim konstruktorjem. Očitno takratna nemška lovska letala niso bila niti lahka niti enostavna za pilotiranje.

Že med 2. SV so skonsturirali njegovega naslednika z imenom Spiteful, ki pa ni imel več eliptičnih kril. Zanj so uporabili takrat novo krilo z laminarnim profilom, tako kot ga je imel sloviti ameriški lovec North American P-51 Mustang. Zadnje raziskave in računalniške simulacije pa so postregle z nepričakovanimi in sila presenetljivimi rezultati. Spitfirovo tanko eliptično krilo je v lastnostih opazno prekašalo tako zelo opevano Mustangovo in Spitefulovo laminarno krilo.

Tipi[uredi | uredi kodo]

 • K5054
 • Mark I
 • Mark II
 • Mark III
 • Mark IV
 • Mark V
 • Mark VI
 • Mark VII
 • Mark VIII
 • Mark IX
 • Mark Tr9
 • Mark PRX
 • Mark PRXI
 • Mark XII
 • Mark XIV
 • Mark XVI
 • Mark XVIII
 • Mark PRXIX
 • Mark 21
 • Mark 22
 • Mark 24

Uporabniki[uredi | uredi kodo]

Izraelski Spitfire Mk IX
Jugoslovanski Spitfire

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

 1. ^ Green, William and Swanborough, Gordon. The Great Book of Fighters. St. Paul, Minnesota: MBI Publishing, 2001. ISBN 0-7603-1194-3.
 2. ^ Morgan, Eric B. and Shacklady, Edward. Spitfire: The History. London: Key Publishing, 1992. ISBN 0-946219-10-9.
 3. ^ Carpenter, Chris. Flightwise: Part 1, Principles of Aircraft Flight. Shrewsbury, UK: AirLife, 1996. ISBN 1-85310-719-0.
 4. ^ Wikidictionary: spitfire
 5. ^ List of Spitfire I and II aircraft used by Polish Air Force squadrons (PDF file)

Bibliografija[uredi | uredi kodo]

 • Bader, Douglas. Fight for the Sky: The Story of the Spitfire and Hurricane. London: Cassell Military Books, 2004. ISBN 0-304-35674-3.
 • Bungay, Stephen. The Most Dangerous Enemy - A History of the Battle Of Britain. London: Aurum, 2006. ISBN 1-85410-801-8.
 • Deighton, Len. Fighter: The True Story of the Battle of Britain. London: Grafton 1977. ISBN 0-7858-1208-3.
 • Dibbs, John and Holmes, Tony. Spitfire: Flying Legend. Southampton UK: Osprey Publishing, 1997. ISBN 1-84176-005-6.
 • Flintham, Victor. Air Wars and Aircraft: A Detailed Record of Air Combat, 1945 to the Present. New York: Facts on File, 1990. ISBN 0-8160-2356-5.
 • Gueli, Marco. »Spitfire con Coccarde Italiane (Spitfire in Italian service).« Storia Militare n.62, November 1998.
 • Palfrey, Brett R. and Whitehead, Christopher. Supermarine Spitfire - History of a Legend. Royal Air Force (RAF). [1] Access date: 27 December 2006.
 • Quill. Jeffrey. Spitfire: A Test Pilot’s Story. London: Arrow Books, 1983. ISBN 0-09-937020-4.
 • Price, Alfred. The Spitfire Story. London: Silverdale Books, 1995. ISBN 1-85605-702-X.
 • Spick, Mike. Supermarine Spitfire. New York: Gallery Books, 1990. ISBN 0-8317-1403-4.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Nizki prelet, Duxford, 2001